Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


Warz Session IPE!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 07-05-2017, 13:16
Vengeance Vengeance is offline
Junior
 
Rejestracja: 10-2016
Posty: 1
Standardowy Refermentacja miodem

Cześć panowie, przyszedl czas na miodowe z miodem gryczanym dodanym po zakońcZeniu chmielenia.

Pytanie odnosnie refermentacji miodem- wiem, drożdże zjedza miód ale nie takie moje pytanie.

Pytanie brzmi czy miodu dodajemy tyle co zwykłego białego cukru??? Czy jest może inny przelicznik??
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 08-05-2017, 09:23
Fotka Użytkownika: Krzysiu
Krzysiu Krzysiu is offline
Krzysiu
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Świdnica
Posty: 14 865
Standardowy

Nie ma prostego przelicznika, bo miody są różne. Im "rzadszy", tym więcej ma wody. Można dać do 20% więcej, niż białego cukru.
__________________
Góry Sowie nie są tym, czym się wydają ...
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 13-08-2017, 10:11
Wykap Wykap is offline
Junior
 
Rejestracja: 08-2017
Posty: 1
Standardowy

Miód zawiera cukry typowo ma ich ok 60%. Czyli 1 kg miodu to 600gram cukru. Tak to łopatologicznie a naukowo pomiarowo zakup sobie refraktometr do miodu i dokładnie zmierz swój miód. Następnie policzyć i po sprawie.
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Rozlew refermentacja a temperatura XboXC Kołyska piwowarska 1 28-02-2017 21:00
Refermentacja Porteru mecedo Kołyska piwowarska 3 09-02-2014 16:32
Refermentacja w butelkach... jaka temperatura? mysiul Kołyska piwowarska 6 26-01-2014 09:34
Refermentacja cukrem - Fakty i Mity Konrad_ Kołyska piwowarska 8 27-02-2012 16:43
Refermentacja miodem? jawron Kołyska piwowarska 6 15-12-2010 22:34



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 17:22.


Browar.biz: ©2000 - 2018, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.