Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


Warz Session IPE!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 04-11-2016, 08:02
Kuba_6300 Kuba_6300 is offline
Junior
 
Rejestracja: 07-2015
Posty: 4
Standardowy Kwaśny zapach warki po burzliwej fermentacji

Witam wszystkich. Waże dopiero moje drugie piwo, dzisiaj przelewając na cicha fermentacje moją warke poczułem kwaśny zapach, w smaku nie aż tak bardzo tego czuć, ale coś tam zalatuje. Fermentacja była w temp. Ok. 21stopni max. Jest to melon pale ale. Da sie coś z tym zrobić czy sie nie przejmować bo to dopiero młode piwo i drożdże też swoje tutaj robią. Prosze o pomoc bo troszke stresu mam, ze mi nie wyszło już...
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 04-11-2016, 12:06
Fotka Użytkownika: anteks
anteks anteks is offline
maruda
 
Rejestracja: 08-2003
Miejscowość: opalenica
Posty: 10 191
Standardowy

Jakaś pleśń, kożuch?
__________________
Mniej książków więcej piwa
Browar Largus




Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 04-11-2016, 15:07
Kuba_6300 Kuba_6300 is offline
Junior
 
Rejestracja: 07-2015
Posty: 4
Standardowy

Nie nic takiego nie ma.
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 04-11-2016, 15:22
Kuba_6300 Kuba_6300 is offline
Junior
 
Rejestracja: 07-2015
Posty: 4
Standardowy

Chociaż troszke kożuchu było na ściance fermentatora nad brzęczka, ale to chyba od piany zostało
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 04-11-2016, 19:23
Fotka Użytkownika: anteks
anteks anteks is offline
maruda
 
Rejestracja: 08-2003
Miejscowość: opalenica
Posty: 10 191
Standardowy

Na ściankach to po drożdżu. Myślę że będziesz pan zadowolony
__________________
Mniej książków więcej piwa
Browar Largus




Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 04-11-2016, 19:27
Kuba_6300 Kuba_6300 is offline
Junior
 
Rejestracja: 07-2015
Posty: 4
Standardowy

Mam taką nadzieje, zobaczymy co z tego będzie. Dzieki, dam znać co mi z tego wyszło
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 17-09-2017, 18:39
pajaczeq pajaczeq is offline
Junior
 
Rejestracja: 08-2017
Posty: 7
Standardowy

Witam Serdecznie to mój pierwszy post na forum i pytanie o pierwsza wtopę Mam bardzo podobny problem jak opisany wyżej. Robię moją pierwszą warkę z brew kitu. Jest to chockolate stout z Bulldoga. Zrobiłem wszystko jak tak jak opisane na oryginalnej instrukcji obsługi. Sprzęt był nowy, wszystko umyłem dokładnie później wszystko zdezynfekowane oxy one. Według instrukcji miałem dzisiaj czyli w czwarty dzień fermentacji zrobić chmielenie załączonym chmielem. Elegancko odkaziłem sobie garnek dałem 300 ml wody jak w instrukcji później go wystudziłem i poszedłem z zamiarem wlania zawartości do fermentora. Otworzyłem fermentor i strzał zapachu mega kwas, nabrałem nową strzykawką próbkę, spróbowałem i w smaku też kwas jestem załamany pierwsza warka i powiedzcie mi czy to już ma trafić do ubikacji ??
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 17-09-2017, 19:25
Fotka Użytkownika: fidoangel
fidoangel fidoangel is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2005
Miejscowość: Wrocław
Posty: 3 230
Standardowy

Wylać zawsze zdążysz, zostaw na kilka dni i sprawdź ponownie. Czasem dziwnie to wygląda a z czasem się poprawia.
__________________
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 17-09-2017, 19:55
pajaczeq pajaczeq is offline
Junior
 
Rejestracja: 08-2017
Posty: 7
Standardowy

A jest szansa że jeszcze coś z tego będzie bo jestem lekko podłamany Najgorsze jest to że sprzęt nówka tzn czysty plus dobre mycie i dezynfekcja i lipa najgorsze jest to że naprawdę się starałem żeby tego nie zepsuć i wyszło oczywiście odwrotnie Nie szkoda mi nawet tych pieniędzy ale wiadomo pierwszy raz domowe piwo już je w myślach prawie piłem a tu kwasior Mam jeszcze surowce na IPE jak to nie wyjdzie będę robił IPE ale plan był taki żeby to sobie dojrzewało w piwnicy i czekało na swoją chwilę a ja miałem pić IPE
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 17-09-2017, 20:10
Fotka Użytkownika: fidoangel
fidoangel fidoangel is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2005
Miejscowość: Wrocław
Posty: 3 230
Standardowy

Jest szansa ale mała

Nie bez powodu piwa tradycyjnie warzono od późnej jesieni do wiosny, latem w powietrzu jest tyle dzikich drożdży i bakterii, że często pójdzie w kwas albo coś innego paskudnego. Muszka owocówka potrafi w najmniejszą dziurkę wleźć i kwasior gotowy.
__________________
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 17-09-2017, 20:13
pajaczeq pajaczeq is offline
Junior
 
Rejestracja: 08-2017
Posty: 7
Standardowy

Spoko rozumiem :-) mimo wszytsko bardzo dziękuję za pomoc :-) zobaczymy co się będzie działo jak będzie ocet pójdzie do klopa sprzęt do mycia i jazda z drugim warzeniem :-)
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 20-09-2017, 11:50
pajaczeq pajaczeq is offline
Junior
 
Rejestracja: 08-2017
Posty: 7
Standardowy

Dzisiaj otworzyłem fermentor i pobrałem próbkę i mam pytanie ponieważ już wiem że to nie jest kwas ale są to nuty winne. Dopiero teraz na to wpadłem Zapach wina przykrywa wszystko inne. Druga sprawa w smaku jest tragedia dosłownie samo wino Fermentacja kończy się według obliczeń w niedzielę czyli za 4 dni. Czy to co powstało w moim fermentorze może już trafić do Piaseczyńskiej kanalizacji ?? :P
Odpowiedz cytując
  #13  
Stare 21-09-2017, 20:27
Fotka Użytkownika: fidoangel
fidoangel fidoangel is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2005
Miejscowość: Wrocław
Posty: 3 230
Standardowy

Życie jest zbyt krótkie aby pić złe piwa
__________________
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Odpowiedz cytując
  #14  
Stare 22-09-2017, 19:19
Fotka Użytkownika: grodek
grodek grodek is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2015
Miejscowość: Chocianów
Posty: 218
Standardowy

Niechcący zrobiłeś "lambika" ?
A tak na poważnie pamiętaj o tej zasadzie, o której napisały inne osoby: wylać zawsze zdążysz. Chyba że potrzebujesz na już fermentorów. Piwo było robione "z puszki" więc trudno powiedzieć ile było tam palonych słodów. Przy dużej ilości ciemnych, palonych słodów mogą pojawić się kwaśne posmaki (przerabiałem to ostatnio przy Brown Porterze). Oczywiście równie dobrze mogła wdać się jakaś infekcja. Teraz można tylko gdybać. Proponuję to piwo zostawić i rozlać ewentualnie do PET-ów, tak z ciekawości, w ramach eksperymentu i jako nauka na przyszłość.
Odpowiedz cytując
  #15  
Stare 23-09-2017, 08:14
pajaczeq pajaczeq is offline
Junior
 
Rejestracja: 08-2017
Posty: 7
Standardowy

Właśnie chyba dobrze że jeszcze nie wylałem tego piwa bo o dziwo pobrałem próbkę dzisiaj bo jutro ma być rozlew i ku mojemu zdziwieniu piwo czuć trochę kwasem ale jego smak i zapach o niebo się poprawił i w dodatku w smaku już zaczyna być czuć jakąś kawę i czekoladę Będzie tego piwa 23 L zrobię refermentację w butelkach jutro ugotuję 200 g suchego w pół litra wrzątku wleję do drugiego fermentora na dno spuszczę piwo przez waż tak żeby nie napowietrzyć za bardzo i jak się to wszystko ładnie wymiesza z tego zabutelkuję Już teraz jeśli to piwo się nie pogorszy komuś bym go nie dał ale sam będę w stanie je wypić bo jeśli nuty kwaśne pozostają to nie będę komuś wciskał że w chocko stoutcie tak ma być
Odpowiedz cytując
  #16  
Stare 23-09-2017, 20:36
pajaczeq pajaczeq is offline
Junior
 
Rejestracja: 08-2017
Posty: 7
Standardowy

Update piwo w butelkach wyszło 45 sztuk po 0,5 l Dwa tygodnie w domu refermantacji z pomocą 200 g suchego ekstraktu słodowego później piwnica i myślę że za około tydzień będzie otwarcie pierwszej butelki do testu :P
Odpowiedz cytując
  #17  
Stare 25-09-2017, 14:52
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is online now
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 22 757
Standardowy

Na Twoim miejscu co kilka dni sprawdzałbym dla swojego bezpieczeństwa nagazowanie tego specyfiku, dużo towaru dodałeś do refermentacji - 9 g na litr...
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).

ART edytował/a post 25-09-2017 o godz. 14:52.
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Jak rozpoznać koniec fermentacji burzliwej bez miernika TBM Kołyska piwowarska 25 18-10-2009 11:19
Uwag kilka z kolejnej warki - piana bardzo burzliwa - Hodyr Twoje warzenie 10 30-04-2006 18:24
Uwag kilka z kolejnej warki - piana bardzo burzliwa - Hodyr Twoje warzenie 0 13-04-2006 10:49
chmiel podczas fermentacji burzliwej burar Twoje warzenie 4 19-02-2004 14:23



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 10:35.


Browar.biz: ©2000 - 2018, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.