Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


Mmmm Porter Warszawski!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 04-12-2017, 10:51
Beforeu Beforeu is offline
Junior
 
Rejestracja: 12-2017
Posty: 4
Standardowy Czy warto po miesiącu w fermentatorze

Czy warto ryzykowac rozlew lagera z brewkita po miesiacu w fermentatorze? Jak ocenic jescze zdatnosc takiego piwa i czy w ogole jest mozliwe ze cos z niego wyjdzie.
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 04-12-2017, 11:08
Fotka Użytkownika: wizi
wizi wizi is offline
Member
 
Rejestracja: 10-2014
Miejscowość: Kobyłka
Posty: 59
Standardowy

Musisz podać więcej szczegółów. Jakie bylo Blg początkowe, końcowe i czy przestało spadać? Jaka była temperatura fermentacji? Jak ie jest w smaku i zapachu? Ogólnie miesiąc w fermentorze to nic strasznego. A nawet dobra praktyka.
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 04-12-2017, 11:35
Beforeu Beforeu is offline
Junior
 
Rejestracja: 12-2017
Posty: 4
Standardowy

Piwo nie ma zadnego osadu na powierzchni, z fermentatora delikatnie pachnie kwasem. W szklance piwo stosunkowo metne w smaku delikatnie kwasne aromat cydrowy/ kwasowy.

BLG nie sprawdzalem przez caly okres fermentacji. Zoastawilem piwo samo sobie. Temperatura w ktorej fermentowalo to miedzy 20 a 23* czyli taka pokojowa.

Zmierzę BLG i dam znac jak jest teraz. Ogolnie poza małą kwasowoscią i tym cydrowym zapachem calkiem dobrze smakuje .
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 04-12-2017, 12:03
Beforeu Beforeu is offline
Junior
 
Rejestracja: 12-2017
Posty: 4
Standardowy

BLG w tej chwili na poziomie 1. Nie mam pojecia co to znaczy
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 04-12-2017, 12:13
Fotka Użytkownika: wizi
wizi wizi is offline
Member
 
Rejestracja: 10-2014
Miejscowość: Kobyłka
Posty: 59
Standardowy

Przy takiej temperaturze fermentacji i niskim Blg spokojnie możesz butelkować. Piwo będzie trochę się układać w butelkach. Próbuj co jakiś czas. Choć pewnie szybko je wypijesz
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 04-12-2017, 12:19
Beforeu Beforeu is offline
Junior
 
Rejestracja: 12-2017
Posty: 4
Standardowy

Jeszce zapytam. Ma to byc american lager z kalkulatorów obliczylem ze do butelkowania ok. 150g glukozy czyli ok 6,5g na litr bedzie ok?
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 04-12-2017, 14:10
Fotka Użytkownika: Rycho_128
Rycho_128 Rycho_128 is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2007
Miejscowość: Gdańsk
Posty: 984
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Beforeu Wyświetlenie odpowiedzi
Temperatura w ktorej fermentowalo to miedzy 20 a 23* czyli taka pokojowa.
Obawiam się, że na lagera 23 stopnie to za wysoka temperatura, będzie smakowało jak ale, o ile wszystko inne pójdzie czy już poszło ok. Lagery fermentujemy w granicach 10 stopni, górna granica to max 15 stopni, z tego co się orientuję. Wtedy jest szansa na czysty lagerowy smak. A jakie były drożdże?
__________________
Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Brak piany w piwie - czy da się uratować? m2200 Kołyska piwowarska 18 18-02-2016 14:48
Lwowskie Biały Lew - lekko przeterminowany - czy warto się delektować specta Piwo - ogólne 9 31-10-2012 18:37
Jestem całkiem zielony. Od czego zacząć? ememem Kołyska piwowarska 14 20-10-2007 18:22
keg 19 litrowy - czy warto zainwestować? EDWIN Sprzęt 15 11-06-2006 22:38



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 12:43.


Browar.biz: ©2000 - 2018, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.