Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Brewferm Brew Bag - torba zacierna 47 l - 57 l Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 129.99zł / 124.79

Akcesoria:
Najszersza torba zacierna - średnica 47 cm.
 
Calypso US 2015 - 50 g granulat 15,4% aa Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 10.99zł,
zapłacisz jedynie
: 7.58zł - tylko do 31-12-2018!
Granulat:
Nuty przewodnie: suszone jabłka, gruszka, cytrusy
Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 04-10-2017, 10:50
konrad93 konrad93 is offline
Junior
 
Rejestracja: 10-2017
Miejscowość: Biała Podlaska
Posty: 2
Standardowy Ile wody do refermentacji?

Witam. Jestem tutaj nowy. Właśnie kończy się cicha fermentacja w moim drugim w życiu piwie ( Coopers Stout). Chcialbym do refermentacji użyć roztworu cukru i wody. O ile ilość potrzebnego cukru znam to nie wiem ile wody użyć. Kalkulator prosi o podanie poczatkowego blg, którego nie znam. Jak z tego wybrnąć? Jako uzupełnienie puchy użyty był ciemny ekstrakt.
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 04-10-2017, 11:04
Fotka Użytkownika: anteks
anteks anteks is offline
maruda
 
Rejestracja: 08-2003
Miejscowość: opalenica
Posty: 10 285
Standardowy

Ja rozrabiam w 0,5l wody
__________________
Mniej książków więcej piwa
Browar Largus




Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 25-01-2018, 16:36
SilesianKC SilesianKC is offline
Junior
 
Rejestracja: 09-2017
Posty: 1
Standardowy

Zerknij proszę tutaj: https://kalkulatorpiwowara.pl/carbonation
Oczywiście w sieci są różne i różniste kalkulatory nagazowania, ale ten podaje również "sugerowaną" ilość wody do przygotowania syropu. Osobiście korzystam z niego od pewnego czasu z powodzeniem. Jak wybrnąć z braku znajomości początkowego blg? Hm.. entliczek pentliczek.... Przyjmij 12 i może się uda......
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 27-01-2018, 07:34
Fotka Użytkownika: Krzysiu
Krzysiu Krzysiu is offline
Krzysiu
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Świdnica
Posty: 14 864
Standardowy

Wody wystarczy tyle, żeby cukier się rozpuścił. Obliczanie jej kalkulatorem to już zbędna fanaberia. Ja rozpuszczam zazwyczaj ok. 150 g. cukru w 300 ml. wody, ale o ile cukier ważę, to wodę leję na oko.
__________________
Góry Sowie nie są tym, czym się wydają ...
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 28-01-2018, 12:16
konrad93 konrad93 is offline
Junior
 
Rejestracja: 10-2017
Miejscowość: Biała Podlaska
Posty: 2
Standardowy

Witam, dzieki za porady. Od tamtej pory zrobilem juz 6 warek w tym 3 zacieraniem. Nauczylem sie korzystac z kalkulatorów i generalnie wszystko jest prostsze.
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 23-02-2018, 17:27
JonI JonI is offline
Member
 
Rejestracja: 12-2017
Posty: 45
Standardowy

Cukier rozpuszczamy w wodzie mocno ciepłej? po przelaniu do fermentora mieszamy go? Do tej pory sypałem glukozę do każdej butelki osobno, ale to chyba bez sensu

JonI edytował/a post 23-02-2018 o godz. 17:27.
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 23-02-2018, 17:55
Fotka Użytkownika: fidoangel
fidoangel fidoangel is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2005
Miejscowość: Wrocław
Posty: 3 291
Standardowy

W fermentorze, przeznaczonym do rozlewu, zalewam cukier wrzątkiem z czajnika. Po rozpuszczeniu cukru, bez chłodzenia roztworu, wlewam piwo. Trzeba poczekać z 10' aby się ładnie "przegryzło" lekko mieszam i butelkuję.
__________________
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
FAQ piwowarski - dyskusja Seta Kołyska piwowarska 77 29-11-2014 22:02
FAQ piwowarski Seta Kołyska piwowarska 1 24-11-2010 10:11
Ile dokładnie waży grubościenny garnek 50/100l z nierdzewki? Robert13 Sprzęt 46 08-04-2010 21:29
Ile wody użyć do zacierania Maaciej Kołyska piwowarska 7 03-04-2007 20:46
ile? e-prezes Przy piwie 24 07-10-2002 12:33



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 19:15.


Browar.biz: ©2000 - 2018, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.