Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Płatki (chipsy) dębowe amerykańskie średnio przypalone 50 g Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 4.89zł / 4.74

Inne surowce / dodatki:
Nadają piwu aromat dębowej beczki.
 
Summit US 2015 - 50 g granulat 14,3% aa Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 10.60zł,
zapłacisz jedynie
: 6.09zł - tylko do 31-12-2018!
Granulat:
Nuty przewodnie: pomarańcza, manadrynka, różowy grejpfrut, ale także czosnek i cebula.
Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 23-02-2018, 17:22
JonI JonI is offline
Member
 
Rejestracja: 12-2017
Posty: 44
Smutny IPA Coopers spory problem i rozterki

Od początku.

Zacząłem warzyć swój trzeci brewkit (COOPERS IPA) i tu pojawił się problem z jego obecnym smakiem.
Data rozpoczęcia warzenia to 15.02, po 24h drozdze dołączone do brewkitu nie ruszły, otworzyłem fermentor, cisza, powierzchnia gładka.. ale po rehydratacji się w sumie tego spodziewałem. Po 24h dosypałem nowe - US-05, po kilku godzinach pięknie ruszyły. Piana obfita, rurka fermentacyjna dawała czadu

Po 4 dniach wąchając wydobywające się z rurki gazy (takie zboczenie zestresowanego, początkującego piwowara) wyczułem dziwny zapach, którego przy wcześniejszych brewkitach nie czułem. W sumie ciężko określić co, nalałem piwa aby zmierzyć cukier i napiłem się. Odrzucający smak tego samego co z rurki. Jeśli miałbym to gdzieś zakwalifikować to albo emulsja, albo apteka chociaż nie mam pojęcia bo nigdy tych smaków nie czułem. Moja kobieta również nie z czym kojarzy jej się ten smak. Dzisiaj 7 dzień odkąd drożdże ruszyły, piana jest dalej obfita, rurka pyka od czasu do czasu, raczej rzadko. BLG 2 albo 2,5.

Dodam, że fermentor myłem płynem do naczyń a potem oxi.

I teraz nie wiem, czy ten smak może zniknąć w toku dalszej fermentacji, czy jest to oczywista wada. Jeśli tak to czy zostanie przykryta przed dojrzałe piwo? czy piwo jest do wylania? Wiem, że ciężko może być odpowiedzieć bo nie umie scharakteryzować tego smaku...

Ale może ktoś miał podobnie, lub to typowe dla fermentującego ipa...

JonI edytował/a post 23-02-2018 o godz. 17:24.
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 24-02-2018, 08:28
JonI JonI is offline
Member
 
Rejestracja: 12-2017
Posty: 44
Standardowy

Czy ktoś coś? Cokolwiek?
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 24-02-2018, 09:19
k_s k_s is offline
Member
 
Rejestracja: 05-2017
Miejscowość: Opole
Posty: 48
Standardowy

Jeśli to jest rzeczywiście emulsja to jest szansa, że z czasem ten zapach i smak może zaniknąć. W mojej karierze piwowarskiej (ok. 30 warek) miałem dwie nieudane warki. Jedna po czasie wyszła dobra, druga nie. Trudno tu coś wywróżyć. Miałem też jeden przypadek taki, że po otworzeniu fermentora mocno waliło kiszonką ale w smaku nie było nic czuć i piwo wyszło bardzo dobre.
https://www.wiki.piwo.org/Aldehyd_octowy
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 24-02-2018, 09:22
JonI JonI is offline
Member
 
Rejestracja: 12-2017
Posty: 44
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika k_s Wyświetlenie odpowiedzi
Jeśli to jest rzeczywiście emulsja to jest szansa, że z czasem ten zapach i smak może zaniknąć. W mojej karierze piwowarskiej (ok. 30 warek) miałem dwie nieudane warki. Jedna po czasie wyszła dobra, druga nie. Trudno tu coś wywróżyć. Miałem też jeden przypadek taki, że po otworzeniu fermentora mocno waliło kiszonką ale w smaku nie było nic czuć i piwo wyszło bardzo dobre.
https://www.wiki.piwo.org/Aldehyd_octowy
Szczerze mówiąc, jak próbuje to bardzej bym się skłaniał w stornie smaku takiej chemii, nie wiem chlor? (ale nie myłem niczym ostrym, czy może się pojawić z innych przyczyn), dentysta? być może. W każdym razie gdybym dostał piwo z takim posmakiem to wylądowało by w kiblu. Strasznie mnie to odrzuca.
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 24-02-2018, 09:38
JonI JonI is offline
Member
 
Rejestracja: 12-2017
Posty: 44
Standardowy

Dałem do spróbowania jescze jednej osobie skojarzenia - chlor, chemia, apteka...
Do wylania?
jeśli tak to jak potraktować fermentor żeby do dobrze zdezynfekować?
co mogło być przyczyną? To, że pierwsze drozdze nie ruszyly? czy zakazilem czyms?
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 24-02-2018, 09:58
Jimmy_jb Jimmy_jb is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 11-2005
Miejscowość: Pruszcz Gdański
Posty: 891
Standardowy

Emulsja to prawdopodobnie aldehyd octowy, czyli jeden z efektów nieodpowiedniego sposobu przeprowadzenia fermentacji. Raczej nie zniknie.
Chlor, dentysta, chemia, apteka to może być eugenol.
__________________
Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

Jimmy_jb edytował/a post 24-02-2018 o godz. 10:02.
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 27-02-2018, 16:56
JonI JonI is offline
Member
 
Rejestracja: 12-2017
Posty: 44
Standardowy

Piwo poszło do kibla, wydaje mi się, że zakaziłem. No cóż - zawsze jest ten pierwszy raz.
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 28-02-2018, 00:12
Fotka Użytkownika: anteks
anteks anteks is offline
maruda
 
Rejestracja: 08-2003
Miejscowość: opalenica
Posty: 10 246
Standardowy

Teraz to silną chemią cały sprzęt
__________________
Mniej książków więcej piwa
Browar Largus




Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 28-02-2018, 08:53
JonI JonI is offline
Member
 
Rejestracja: 12-2017
Posty: 44
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
Teraz to silną chemią cały sprzęt
Co polecasz? Po takiej chemii wystarczy płukać wodą do skutku?
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 28-02-2018, 18:29
Fotka Użytkownika: anteks
anteks anteks is offline
maruda
 
Rejestracja: 08-2003
Miejscowość: opalenica
Posty: 10 246
Standardowy

Domestos lub kret
__________________
Mniej książków więcej piwa
Browar Largus




Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 28-02-2018, 19:09
JonI JonI is offline
Member
 
Rejestracja: 12-2017
Posty: 44
Standardowy

aż tak radykalnie? Czyli pirosiarczyn potasu czy oxi to za mało?
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 28-02-2018, 19:37
Fotka Użytkownika: anteks
anteks anteks is offline
maruda
 
Rejestracja: 08-2003
Miejscowość: opalenica
Posty: 10 246
Standardowy

OXI i piro to jak nic się nie działo. Jeśli to była apteka nie ma co ryzykować
__________________
Mniej książków więcej piwa
Browar Largus




Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Northern Monk, New World IPA Dreamer Anglia 0 23-01-2016 11:20
coopers lager problem emotif Kołyska piwowarska 2 22-09-2013 08:35
IPA Coopers pierwsze kroki ejchudzik Twoje warzenie 7 19-08-2012 20:18
Lovibonds, 69 IPA GaryFisher Anglia 0 29-03-2012 18:18
Pierwszy Mikro browar Coopers piwo 23l i już problem. Anaakin Kołyska piwowarska 19 30-06-2011 11:58



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 18:15.


Browar.biz: ©2000 - 2018, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.