![]() |
![]() |
![]() |
|
Narzędzia | Sposób wyświetlania |
#1
|
|||
|
|||
![]() Witam wszystkich ponownie. Czy na suchych drożdżach można uważyć bardzo dobre piwo? Czy gęstwa z suchych drożdży jest lepsza od suchych drożdży z saszetki na pierwszą szarżę? Czy jest sens w zbieraniu gęstwy z suchych?
Pytam, bo obejrzałem już 10000 filmików na yt o warzeniu i każdy tam używa albo płynnych drożdży wayesta ze starterem, albo jakichś kosmicznych gęstw na mieszadłach. Ze swoimi suchymi US-05 czuję się jakbym chciał zrobić pomidorową wlewając ketchup do zupki chińskiej. |
#2
|
||||
|
||||
![]() A czy poza nielicznymi przypadkami, widziałeś krafty na płynnych drożdżach? Nie, większość IPA jest na US05. Czy te piwa są niesmaczne?
Jeśli nie masz dobrych warunków do fermentacji (temperatura, światło), to nie ważne jak świetnych drożdży użyjesz i tak nie wyjdzie... idealnie.
__________________
Browar Bociana smaczny od rana Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!! http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626 |
#3
|
|||
|
|||
![]() Pytanie tylko, czy oni fermentują na zrehydrazowanych suchych, czy na podkręconej jakimiś magnetycznymi cudami gęstwie?
PS w poście chodziło mi oczywiście o warzenie (nie ważenie). Pomyłka pisarska. |
#4
|
|||
|
|||
![]() Można śmiało używać gęstwy z suchych i będzie prawdopodobnie lepsza niż prosto z saszetki. To wynika z tego że drożdże adaptują się do warunków i w drugim, trzecim pokoleniu pracują lepiej niż na świeżo wyciągnięte z opakowania. Tylko gęstwa musi być w dobrym stanie i po nie zakażonym piwie.
Czy drożdże płynne są lepsze od suchych? Drożdże suche to przetworzona w celu lepszego przechowywania i łatwiejszego użycia forma drożdży płynnych. Czy lepszy jest produkt podstawowy czy przetworzony to kwestia mocno indywidualna. Oprócz profilu fermentacji w grę wchodzi jeszcze wygoda użycia, możliwość łatwego przechowywania i pewnie kilka innych kwestii (np. cena).
__________________
Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna |
#5
|
||||
|
||||
![]() Producenci drożdży suchych polecają rehydratyzację. Robienie startera już nie.
Ja praktycznie każde drożdże wykorzystuję ze dwa razy. Zazwyczaj wiadro po zlanym piwie, zalewam świeżą brzeczką.
__________________
Browar Bociana smaczny od rana Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!! http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626 Kazimierz_W edytował/a post 30-03-2018 o godz. 12:07. |