Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


Mmmm Porter Warszawski!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 30-03-2018, 09:54
pegazus300 pegazus300 is offline
Member
 
Rejestracja: 03-2018
Posty: 39
Standardowy Czy na suchych drożdżach można uwarzyć świetne piwo?

Witam wszystkich ponownie. Czy na suchych drożdżach można uważyć bardzo dobre piwo? Czy gęstwa z suchych drożdży jest lepsza od suchych drożdży z saszetki na pierwszą szarżę? Czy jest sens w zbieraniu gęstwy z suchych?

Pytam, bo obejrzałem już 10000 filmików na yt o warzeniu i każdy tam używa albo płynnych drożdży wayesta ze starterem, albo jakichś kosmicznych gęstw na mieszadłach. Ze swoimi suchymi US-05 czuję się jakbym chciał zrobić pomidorową wlewając ketchup do zupki chińskiej.
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 30-03-2018, 10:47
Fotka Użytkownika: Kazimierz_W
Kazimierz_W Kazimierz_W is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 05-2009
Miejscowość: Olsztyn
Posty: 610
Standardowy

A czy poza nielicznymi przypadkami, widziałeś krafty na płynnych drożdżach? Nie, większość IPA jest na US05. Czy te piwa są niesmaczne?
Jeśli nie masz dobrych warunków do fermentacji (temperatura, światło), to nie ważne jak świetnych drożdży użyjesz i tak nie wyjdzie... idealnie.
__________________
Browar Bociana smaczny od rana
Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 30-03-2018, 12:50
pegazus300 pegazus300 is offline
Member
 
Rejestracja: 03-2018
Posty: 39
Standardowy

Pytanie tylko, czy oni fermentują na zrehydrazowanych suchych, czy na podkręconej jakimiś magnetycznymi cudami gęstwie?

PS w poście chodziło mi oczywiście o warzenie (nie ważenie). Pomyłka pisarska.
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 30-03-2018, 13:00
Jimmy_jb Jimmy_jb is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 11-2005
Miejscowość: Pruszcz Gdański
Posty: 897
Standardowy

Można śmiało używać gęstwy z suchych i będzie prawdopodobnie lepsza niż prosto z saszetki. To wynika z tego że drożdże adaptują się do warunków i w drugim, trzecim pokoleniu pracują lepiej niż na świeżo wyciągnięte z opakowania. Tylko gęstwa musi być w dobrym stanie i po nie zakażonym piwie.
Czy drożdże płynne są lepsze od suchych? Drożdże suche to przetworzona w celu lepszego przechowywania i łatwiejszego użycia forma drożdży płynnych. Czy lepszy jest produkt podstawowy czy przetworzony to kwestia mocno indywidualna. Oprócz profilu fermentacji w grę wchodzi jeszcze wygoda użycia, możliwość łatwego przechowywania i pewnie kilka innych kwestii (np. cena).
__________________
Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 30-03-2018, 13:02
Fotka Użytkownika: Kazimierz_W
Kazimierz_W Kazimierz_W is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 05-2009
Miejscowość: Olsztyn
Posty: 610
Standardowy

Producenci drożdży suchych polecają rehydratyzację. Robienie startera już nie.
Ja praktycznie każde drożdże wykorzystuję ze dwa razy. Zazwyczaj wiadro po zlanym piwie, zalewam świeżą brzeczką.
__________________
Browar Bociana smaczny od rana
Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

Kazimierz_W edytował/a post 30-03-2018 o godz. 13:07.
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 06:58.


Browar.biz: ©2000 - 2018, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.