Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prośba o weryfikację

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piotriss
    Junior
    • 12-2011
    • 5

    Prośba o weryfikację

    Witam ułożyłem sobie 2 przepisy na 2 warki z zacieraniem lekko przeze mnie zmodyfikowane.Co o nich sądzicie.

    Porter Bałtycki 30L 22BLG

    Słód Monachijski 9kg EBC 12-18 Strzegom
    Słód Caraaroma 1kg EBC 350-450 Weyermann
    Słód Extra Black 0,5kg EBC 1400 Bestmalz

    Chmielenie
    Chmiel Challenger 50g na goryczkę
    Chmiel Sybilla 50g na aromat

    Zacieranie
    60 minut 63 stopnie

    Drożdże NEW WORLD STRONG ALE M42 Mangrove Jack's 2 paczki

    Słód Extra Black zamierzam wrzucić na ostatnie 10 minut.

    >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> >>>>>>>>

    American India Pale Ale (AIPA) 30L 17BLG

    Słód Pale Ale 7kg EBC 5-7,5
    Słód karmelowy Pale Cara 1kg EBC 9

    Chmielenie
    Bravo 50g na goryczkę
    Citra 50g na aromat
    Ahtanum 50g podczas chłodzenia brzeczki

    Zacieranie
    60 minut 63stopnie

    Drożdże Fermentis US-05
  • anteks
    maruda
    • 08-2003
    • 10738

    #2
    Myślę żę zbyt optymistycznie podchodzisz do wydajności
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Rycho_128
      Senior
      • 03-2007
      • 1039

      #3
      Przede wszystkim porter bałtycki to piwo dolnej fermentacji, więc inne drożdże, np. Saflager S-23, W-34/70 czy jakieś inne dolnej fermentacji. Do porteru 22 blg najlepiej w ogóle gęstwa albo zrobić starter. Na tych proponowanych drożdżach wyjdzie inne piwo, na pewno nie porter bałtycki, co nie znaczy, że piwo będzie złe. W zasypie tego extra black nieco za dużo, caraaroma w tej ilości też da dostatecznie ciemne piwo. Niektórzy do porteru dają w różnych proporcjach (często 50 na 50%) pilzneński i monachijski. Można też przyciemnić np. jęczmieniem palonym. Opcji jest zdecydowanie dużo. Ale się nie wymądrzam, porteru nie warzyłem, tylko koźlaki (to taki prawie porter)

      AIPA: wg mnie nieco za mało chmielu, no i przede wszystkim wypadałoby pochmielić na cichej - tak z kilka dni przed zlaniem wsypać jakiś aromatyczny amerykański, lub kilka różnych. Na cichą na 30 litrów dałbym sumarycznie około 100 g. Drożdże ok, zasyp - może być, no, może karmelowego nieco za dużo, ale co kto lubi. Można opcjonalnie dodać z pół kilo wiedeńskiego albo monachijskiego, przynajmniej ja tak robię. Niewielki dodatek pszenicznego (max pół kilo, lub nawet mniej) wpłynąłby pozytywnie na pianę, ale ten pszeniczny też jako ewentualna opcja.

      W moim podpisie jest link do moich piw na bb, zobacz np. AIPA #9, AIPA #21, 24...
      Gdański Browar WaRy
      Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
      Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

      Comment

      • anteks
        maruda
        • 08-2003
        • 10738

        #4
        Piwo wykonane według tej receptury zajęło I miejsce w Konkursie Slovak Hombrewing Star 2009 w kategorii piw warzonych ze słodów o ekstrakcie powyżej 14Blg. Oraz I miejsce w I Brackim Konkursie Piw Domowych "Porter Bałtycki Piwowarski Skarb Polski " 2011
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • piotriss
          Junior
          • 12-2011
          • 5

          #5
          Rycho 128 co do portera to zmieniam drożdże na w34/70 i myślę,że teraz będzie chyba dobrze.A co do AIPA to myślałem żeby dać jeszcze 50g Palisade na aromat i 50g Fantasia na zimno na tydzień czy dać 100g.

          Comment

          • Ayodele
            Junior
            • 04-2016
            • 25

            #6
            Chcę zrobić "American wheat" ,
            słody- pale ale 2 kg
            pszeniczny 2 kg
            karmelowy jasny 0,2 kg

            zacieranie- 70 min -temp.65-66°C
            drożdże - Safale US 05

            Posiadam chmiel Vanguard (60g) oraz Sterling (60g) , ale nie wiem jak ich użyć do tego piwa.
            Czy można prosić o radę : jak zastosować te chmiele ?
            Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji
            - William Faulkner

            Comment

            • michal89216
              Member
              • 10-2017
              • 43

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ayodele Wyświetlenie odpowiedzi
              Posiadam chmiel Vanguard (60g) oraz Sterling (60g) , ale nie wiem jak ich użyć do tego piwa.
              Czy można prosić o radę : jak zastosować te chmiele ?
              Zgodnie z własną fantazją
              Np. 30g Sterling na 60 min + 20g Vanguard na 10 min + 20g Sterling po zakończeniu chłodzenia + reszta na zimno. Powinno dać ok. 30 IBU. Jak chcesz wyższą goryczkę, to pobaw się w kalkulatorze IBU i dobierz parametry w zależności od potrzeb.

              Comment

              • Ayodele
                Junior
                • 04-2016
                • 25

                #8
                Dzięki za ciekawą propozycję !
                Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji
                - William Faulkner

                Comment

                • Ayodele
                  Junior
                  • 04-2016
                  • 25

                  #9
                  A gdybym nie chciał dawać ani grama na cichą to jak wtedy ?
                  Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji
                  - William Faulkner

                  Comment

                  • michal89216
                    Member
                    • 10-2017
                    • 43

                    #10
                    To wtedy średni będzie z tego American Wheat. Ale jak Ci nie zależy na aromacie, to możesz mocniej nachmielić przy gotowaniu albo sobie chmiel zostawić na następną warkę.

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X
                    😀
                    🥰
                    🤢
                    😎
                    😡
                    👍
                    👎