Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 9.54zł / 8.59

Granulat:
Nuty przewodnie: kwiatowa, przyprawowa, cytrusowa, mandarynki.
 
Marynka PL 2017 - 50 g granulat 8,5% aa Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 5.22zł,
zapłacisz jedynie
: 3.48zł - tylko do 31-12-2018!
Granulat:
Najstarsza z uprawianych w Polsce odmian chmielu należąca do grupy goryczkowych.
Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 15-04-2018, 21:50
pegazus300 pegazus300 is offline
Member
 
Rejestracja: 03-2018
Posty: 39
Standardowy Desprej w fermentorze

Hej. Przy przelewaniu na cichą, pobierałem próbkę chochlą zdezynfekowaną desprejem (ale jeszcze mokrą od niego) ponadto zdezynfekowałem pokrywkę desprejem i z tej pokrywki kilka/kilkanaście kropel despreja wpadło do fermentora. By tego było mało zassało mi z rurki trochę despreja do fermentora gdy go przenosiłem (błędy nowicjusza).

Czy mam się czego obawiać? Czy ten desprej w podanej przeze mnie dawce może zaszkodzić piwu, albo być groźny dla zdrowia?

pegazus300 edytował/a post 15-04-2018 o godz. 21:50.
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 16-04-2018, 01:42
Fotka Użytkownika: anteks
anteks anteks is offline
maruda
 
Rejestracja: 08-2003
Miejscowość: opalenica
Posty: 10 304
Standardowy

ja sikam fermentor jakimś środkiem na alkoholu( nie wiem co to) i żyje
__________________
Mniej książków więcej piwa
Browar Largus




Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 16-04-2018, 09:27
pegazus300 pegazus300 is offline
Member
 
Rejestracja: 03-2018
Posty: 39
Standardowy

Jakby to był czysty spiryt, to bym się nie przejmował, ale w desperju są jeszcze dwa inne składniki, a że się na tym nie znam i nie mogę znależć w necie informacji o ich szkodliwości to pytam.
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Nalot w fermentorze Kwachu1444 Kołyska piwowarska 0 26-12-2017 19:34
Desprej a dezynfekcja butelek koe Piwo - ogólne 5 02-08-2016 14:43
fermentacja cicha w dużym fermentorze rozoliani6 Kołyska piwowarska 3 18-01-2016 23:55
Rysa na fermentorze pawel11 Kołyska piwowarska 7 08-06-2009 12:51
Piana w fermentorze Gizbern Browarnictwo amatorskie 3 10-05-2002 13:40



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 06:58.


Browar.biz: ©2000 - 2018, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.