Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Płatki orkiszowe 25 kg Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 153.39zł / 138.05

Inne surowce do zasypu:
Orkisz nadaje piwu delikatnego orzechowego posmaku, który dobrze się komponuje z dużą zawartością estrów i goździkowymi niuansami pochodzącymi z drożdży.
 
Koźlak / Bock 17ºBLG Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 47.09zł,
zapłacisz jedynie
: 42.38zł - tylko do 21-10-2018!
Redakcyjne (z zacieraniem):
Mocne piwo dolnej fermentacji o kolorze miedzianym lub brązowym, o aromacie słodowym, nieco karmelowym lub/i chlebowym, chmiel niewyczuwalny.
Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 25-02-2018, 10:18
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 250
Standardowy Yavo warzy

W końcu nadeszła ta wiekopomna chwila i podjęta została decyzja o zakupie zestawu startowego PuchMistrz Pro wraz z brewkitem Piwo domowe jasne piWES-01 1,7 kg. Na początek warzymy z brewkitów, choć zakupione już zostały zestawy redakcyjne z ekstraktów. Warzenia z zacieraniem na razie nie przewidujemy, choć nie wiadomo co przyniesie przyszłość
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 25-02-2018, 10:40
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 250
Standardowy Warka #01

Brewkit - Piwo Jasne PiWES dołączony do zestawu startowego, do tego dokupiony piwowarski zamiennik cukru do brewkitów CP;

Drożdże - zaproponowane przez Arta nie pamiętam już, jakie.

Woda - Primavera źródlana zakupiona w Carrefour.

Warzenie 01.02.2018
Aby ostudzić brzeczkę do temperatury umożliwiającej zadanie drożdży, zamiast 23 litrów, przygotowaliśmy litr więcej.

Drożdże zadane o 23:45 przy temperaturze 26 stopni przy 10.3 BLG (wartość przeliczona).

Fermentacja burzliwa - 08.02.2018 17:30 - BLG 2.5, dobę później 2.0, zlaliśmy na cichą kolejne dwie godziny później (09.02.2018 o 19:30).

Fermentacja cicha - do 14.02 po południu.

Rozlew - ok. 23 litry piwa, zabutelkowane do butelek z zamknięciami pałąkowymi (z kapslownicy zrezygnowaliśmy, ponieważ... no, powiedzmy że po prostu zrezygnowaliśmy).

Refermentacja - cukier - ok. 3.26 g/500 ml - w postaci 150 g cukru w 300 ml wody.

Leżakowanie - nadal w temperaturze pokojowej, plan jest taki że za tydzień butelki wędrują do garażu.

Testy organoleptyczne - 24.02.2018 - piwo bardzo lekkie, kompletnie nienagazowane, czekamy więc aż dojrzeje.
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 03-03-2018, 07:53
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 250
Standardowy Warka #02

Brewkit - Mangrove Jack's Blonde Lager 23L, do tego Ekstrakt Słodowy Jasny;

Drożdże - z zestawu.

Woda - Primavera źródlana.

Warzenie 14.02.2018
Drożdże zadane w temperaturze brzeczki 25 stopni przy 10.5 BLG (wartość przeliczona).

Fermentacja burzliwa w 21 stopniach do 25.02.2018 - BLG 3.0, zlanie na cichą na kolejny tydzień.

Fermentacja cicha - do 02.03 wieczorem.

Rozlew - nieco ponad 23 litry piwa.

Refermentacja - cukier - ok. 3.44 g/500 ml - w postaci 160 g cukru w 500 ml wody.

Leżakowanie - w temperaturze pokojowej (20-21 stopni), za tydzień butelki wędrują do garażu.

Testy organoleptyczne - 02.03.2018 - jako młode piwo smakuje dużo lepiej niż warka #01, bardziej wytrawne i słodowe. I jest trochę za ciemne jak na lagerową blondynkę, ale to nic nie szkodzi

----------
#01 - 1 marca powędrowała do garażu na leżakowanie, 2 marca otworzyliśmy jedną butelkę - piwo nadal bardzo lekkie, tym razem już z porządnym gazem, lekko kwaśne, uznaję iż tak smakuje młode piwo, więc nie wylewam całej warki do Wisły i czekamy dalej.
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 09-03-2018, 16:45
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 250
Standardowy Warka #03

Zestaw - Jasne Pełne 12º BLG z CP;

Drożdże - Mauribrew Ale Y514;

Woda - Primavera źródlana;

Warzenie 04.03.2018 - gotowanie 60';

Chmiel:
30g Marynka (szyszki) - 0'
25g Lubelski (granulat) - 50'.

Drożdże zadane w temperaturze brzeczki 24 stopni przy 12.7 BLG (wartość przeliczona).

Fermentacja cicha - przy 21-22 stopniach, dziś zmierzyłem BLG: 5.0, czyli nadal trwa.

----------
#01 - leżakuje w garażu, 7 marca próba organoleptyczna - piwo nadal lekko kwaśne, mocno słodowe, z delikatną nutą alkoholu. Nieco za słodkie, chmiel w zapachu niewyczuwalny, bardziej drożdże, lekka goryczka, dobrze nagazowane. Martwi mnie ten kwas i zapach drożdży. Jeśli znajdzie się jakaś zbłąkana dusza forumowa, która tu zajrzy i przekona mnie, żebym jeszcze poczekał i nie wylewał całej warki do Wisły, byłoby super.

#02 - brak gazu, średnia nuta alkoholu, mocno słodowe. Tej warki na pewno nie wyleję, delikatnie przemieszałem butelki, żeby drożdże zajęły się dalszą refermentacją (warka stoi w butelkach w temperaturze 22 stopni). Do garażu pójdą... no nie wiem, w weekend?
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 11-03-2018, 16:01
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 250
Standardowy 11.03.2018

#01 - bardzo ładnie nagazowane, w zapachu trochę mocz , w smaku lekkie kwiaty, trochę alkoholu, lekki kwasek. Browarnicy mają problem, co z nim począć, czy dać mu jeszcze szansę, czy wylewać do Wisły. Staje się coraz lepsze, ale to nadal nie to.

#02 - od dziś leży sobie w garażu i cicho leżakuje

#03 - dziś przelana na cichą (stanęło na 5º BLG) - planowany poziom alkoholu po refermentacji - 4.3% alkoholu. Jako młode piwo - rewelacyjne, wreszcie czuć goryczkę (efekt chmielenia we własnym zakresie). Zabutelkowaliśmy jedną porcję 0.5L - test bez fermentacji - z płaską łyżeczką cukru;

yavo edytował/a post 11-03-2018 o godz. 16:02.
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 18-03-2018, 09:28
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 250
Standardowy Warka #04

Belgian Blond Ale (robocza nazwa "Słuchaj, dzieweczko! Ona nie słucha.")

Skład - 1.7 kg WES jasny + 0.25 kg cukru kandyzowanego;

Drożdże - FM26 Belgijskie Pagórki;

Woda - Primavera źródlana;

Warzenie 17.03.2018 - gotowanie 8.5 litra płynu przez 60'.

Chmiel i dodatki:
10 g Marynka (szyszki) - 0'
10 g Lubelski (granulat) - 51'
250 g cukier kandyzowany - 51'

Odparowało do 7.5 litra, dolaliśmy więc wody do 8 litrów.

Drożdże zadane w temperaturze brzeczki 22ºC przy 18.1º BLG; planowane IBU: 24. Tak dobrze smakowało na surowo, że nie zdecydowaliśmy się na dalsze dolewanie wody - jak eksperymentować, to na całego.

Fermentujemy przy 21ºC.

----------
#01 - nadal leżakuje w garażu, kwas coraz mniejszy, więc jest szansa, że coś z tego będzie, aczkolwiek goryczki tam nie uświadczysz;
#02 - leżakuje w garażu, jest gaz, jest smak, dużo lepsze niż #01, ale nadal czuć posmaki drożdżowe;
#03 - rozlana do butelek 17.03.2018 przy 4.1º BLG, wyszło 17.5 litra czystego piwa; do refermentacji użyliśmy 105 gramów cukru w 200 ml wody (ok. 3.00 g/500 ml). Butelka testowa (bez fermentacji cichej) - w smaku piwo dobre, ale kompletnie nieklarowne, więc oczywiście utwierdza nas to w przekonaniu, że fermentacja cicha jest słuszna i zbawienna. To będzie naprawdę dobre piwo, z dobrze wyczuwalną w smaku goryczką, choć przydałoby się trochę więcej aromatu.

yavo edytował/a post 18-03-2018 o godz. 09:31.
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 25-03-2018, 11:31
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 250
Standardowy Warka #05

Zestaw - Cooper's Pilsner 86 Days + Ekstrakt Słodowy Jasny Coobra 1.2 kg (ostatni gotowiec w życiu);

Drożdże - zamiast fabrycznych (dolnej fermentacji) użyliśmy Mauribrew Ale Y514 (czyli górnej oczywiście);

Woda - Żywiec Zdrój;

Warzenie 24.03.2018 - gotowanie pięciu litrów płynu - 60';

Chmiel:
10g Marynka (szyszki) - 0'
7.5g Lubelski (granulat) - 50'.

Woda dolana do 18 litrów, drożdże zadane w temperaturze brzeczki 23 stopni przy 12.2 BLG (wartość przeliczona).

Fermentacja cicha
- przy 21 stopniach.

----------
#01 - nadal kwas, na szczęście zostało nam już tylko kilka litrów (część warki poszła do Wisły, część wypiła Żona jako ciepłe miodowe na chore gardło );
#02 - nadal leżakuje, jest gaz, jest smak, ostatnio było jeszcze czuć drożdże;
#03 - poszła wczoraj do garażu na leżakowanie - póki co najlepsza, lekko drożdżowa jeszcze, czuć goryczkę, choć nieco za mało aromatu;
#04 - fermentuje - przedwczoraj 6º BLG, wczoraj 5º, dziś 4º. Część gęstwy drożdżowej wyrzuciłem, no bo na logikę drożdży było przecież trzy razy za dużo. Bardzo mocny aromat goździków, w tle banan, bardzo dobre, oleiste. Zdecydowaliśmy, że przy rozlewie jednak dodamy litr wody, żeby z pierwotnej "osiemnastki" zrobiła się "szesnastka".
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 30-03-2018, 08:51
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 250
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
Fermentacja cicha - przy 21 stopniach.
Oczywiście chodzi o burzliwą, aczkolwiek cicha też idzie w tej temperaturze.

----------
#03 - bardzo dobra, brakuje trochę aromatu i gazu;
#04 - odfermentowała do 4º, wyszło siedem litrów, dziś przelana na cichą z dodatkiem 15g Spalt Select; planowana zawartość alkoholu 7.7%;
#05 - odfermentowała do 4.5º, wyszło siedemnaście litrów, dziś przelana na cichą z dodatkiem 35g Spalt Select. Planowana zawartość alkoholu 4.4%.

yavo edytował/a post 30-03-2018 o godz. 08:55.
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 30-03-2018, 11:38
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 250
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
#05 - odfermentowała do 4.5º, wyszło siedemnaście litrów, dziś przelana na cichą z dodatkiem 35g Spalt Select. Planowana zawartość alkoholu 4.4%.
+ 7.5g Lubelskiego, właśnie znalazłem w lodówce
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 13-04-2018, 09:24
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 250
Standardowy 09.04.2018

#04 (blond) - zabutelkowano po dziesięciu dniach cichej, bez dodawania dodatkowej wody, z cukrem na poziomie 2.75 g/500 ml. Wyszło siedem litrów, będzie radośnie kopało w mózg
#05 (pils na górnej) - zabutelkowano po dziesięciu dniach cichej, z cukrem na poziomie 3.2 g/500 ml. Wyszło szesnaście litrów naprawdę dobrego piwa
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 16-04-2018, 09:40
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 250
Standardowy Warka #06

Żytnie (robocza nazwa "Bżytko")

Skład - 2*1.2 kg ekstrakt żytni + 1.7 kg Jasny WES;

Drożdże - Fermentis Safbrew WB-06;

Woda - Primavera źródlana.

Warzenie - 15.04.2018 - gotowanie 8L płynu przez 60 minut.

Chmiel:
30 g Spalt Spalter 4.2% - 0'
15 g Hallertauer Mittelfrüh 4.6% - 50'

Hop do fermentatora, następnie dolewka wody do 21 litrów i studzenie przez noc.

Drożdże zadane przy 13º BLG, planowana goryczka 15 IBU.

----------
#05 - bardzo dobre, czuć goryczkę w smaku i aromacie. Chmielenie na zimno to jest to (no, może troszkę krócej powinniśmy trzymać chmiel w fermentatorze, bo pojawiły się ziołowe aromaty)!
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 26-04-2018, 11:51
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 250
Standardowy 26.04.2018

#01 (PiWes Jasne Pełne) - dwie ostatnie butelki litrowe dojrzewają w garażu;
#02 (Blond Lager) - pijalne, choć za dużo w nim drożdży;
#03 (Jasne Pełne z CP) - dobre, chociaż bez goryczki, ale przynajmniej nie ma drożdży;
#04 (Belgian Blond Ale) - BARDZO dobre, ziołowość długiego chmielenia na zimno bardzo ładnie przykrywa alkohol, jestem dumny (a nawet nadęty) z tego piwa ;
#05 (Pils na górnej) - BARDZO dobre, choć przydałoby się nieco więcej goryczki w smaku, z tym piwem i z #04 nie wstyd iść do ludzi;
#06 (Żytnie) - odfermentowało do 3º BLG (planowy alkohol 5.6%), dziś przelane na cichą - BARDZO dobre, lekko kwaskowe, w zapachu delikatny pumpernikiel, chmiel wyczuwalny, ale nieprzesadnie. Zapowiada się świetne orzeźwiające piwo. Planowany rozlew - za dziewięć dni.
Odpowiedz cytując
  #13  
Stare 12-05-2018, 09:13
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 250
Standardowy Warka #07

Jasne Pełne Gorzkie

Skład - 2*1.7 kg WES jasny;

Drożdże - Safale S-04;

Woda - Żywiecki Kryształ.

Warzenie - 06.05.2018 - gotowanie 6L płynu przez 60 minut.

Chmiel:
30g Marynka 8.5% - 0'
10g Hallertauer Mittelfrüh 4.6% - 0'
20g Spalt Spalter 4.2% - 30'
25g Hallertauer Mittelfrüh 4.6% - 50'

Docelowo dwa dni przed rozlewem 10g Mosaic 2017 13.4%.

Hop do fermentatora, dolewka wody do 17.5 litrów, studzenie przez noc.

Drożdże zadane przy 14.2º BLG, planowana goryczka 49 IBU. Nadal fermentuje, planowane przelanie na cichą - około środy.

----------
#05 (Pils na górnej) - nadal bardzo dobre, choć nieco za bardzo ziołowe, najlepsze efekty daje po zmieszaniu z warką #03
#06 (Żytnie) - zabutelkowane 5 maja, z cukrem do refermentacji na poziomie 4 g/500 ml. Wyszło 21 litrów (3*0.3L + 40*0.5L). Butelki nadal stoją w cieple, około środy powędrują do garażu, który w międzyczasie zmienił nazwę na "piwnica" z uwagi na leżakujące tam pyszności . Jedna butelka wczoraj powędrowała do lodówki, będziemy dziś degustować.

yavo edytował/a post 12-05-2018 o godz. 09:14.
Odpowiedz cytując
  #14  
Stare 26-05-2018, 08:04
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 250
Standardowy Warka #08

Jasne Lekkie Czeskie

Skład - 2*1.7 kg Bruntal jasny;

Drożdże - Safale S-04;

Woda - Żywiecki Kryształ.

Warzenie - 22.05.2018 - gotowanie 7L płynu przez 60 minut.

Chmiel:
25g Iunga 10.5% - 0'
30g Saaz / Żatecki 3.21% - 30'
20g Saaz / Żatecki 3.21% - 50'

Docelowo cztery dni przed rozlewem Lubelski 2016 30g 3.75%.

Hop do fermentatora, dolewka wody do 18.1 litrów, studzenie przez noc.

Drożdże zadane przy 11.1º BLG, planowana goryczka 44 IBU. Fermentuje, planowane przelanie na cichą - 30 maja.

----------
#06 (Żytnie) - będzie hitem lata, gdy tylko dojrzeje. A my niecierpliwi jesteśmy.
#07 (Jasne Pełne Gorzkie) - dodano 20.05 ok. 20g Mosaic 2017 13.4%; rozlew 24.05 przy BLG 3.5º, alkohol ok. 5.9%. Końcowo 16 litrów, cukier 3 g/500 ml. Mosaic to jest to!

yavo edytował/a post 26-05-2018 o godz. 08:05.
Odpowiedz cytując
  #15  
Stare 26-05-2018, 08:13
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 250
Standardowy Warka #09

American Pale Ale
(albo coś w tym stylu, inauguracja kolejnego fermentatora)

Skład - 2*1.7 kg WES jasny;

Drożdże - Safale S-04;

Woda - Primavera Źródlana.

Warzenie - 25.05.2018 - gotowanie 6L płynu przez 65 minut (zagadałem się z sąsiadką w garażu).

Chmiel:
25g Iunga 10.5% - 0'
12.5g Chinook 2017 10.9% - 38'
12.5g Chinook 2017 10.9% - 52'

Docelowo cztery dni przed rozlewem 30g Mosaic 2017 13.4%.

Hop do fermentatora, dolewka wody do 19 litrów, studzenie przez noc.

Drożdże zadane przy 12.1º BLG, planowana goryczka 51 IBU. Fermentuje od pół godziny, planowane przelanie na cichą - przyszła sobota albo niedziela.
Odpowiedz cytując
  #16  
Stare 03-06-2018, 13:10
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 250
Standardowy 03.06.2018

#01 (PiWes Jasne Pełne) - ostatnia butelka litrowa dojrzewa w garażu, bardziej z sentymentu aniżeli chęci poznania smaku;
#02 (Blond Lager) - wylane, szkoda miejsca w butelkach;
#03 (Jasne Pełne z CP) - wypite;
#04 (Belgian Blond Ale) - nadal dojrzewa, zostało około dziewięciu bączków;
#05 (Pils na górnej) - BARDZO dobre, ale już wypite;
#06 (Żytnie) - leżakuje, ma bardzo duży potencjał;
#07 (Jasne Pełne Gorzkie) - od 24.05 leżakuje w garażu, dzisiaj może przeprowadzimy pierwszy test organoleptyczny
#08 (Jasne Lekkie Czeskie) - od 30 maja na cichej w garażu (BLG 3º), planowo na zimno 30g Mandarina Bavaria 5 czerwca, rozlew - 9 czerwca;
#09 (APA) - wydaje się za mało gorzkie, od 2 czerwca na cichej w garażu (BLG 3º), planowo na zimno 30g Mosaic + 25g Chinook 6 czerwca (czyli pozbywamy się resztek). Planowy rozlew - 10 czerwca.
Odpowiedz cytując
  #17  
Stare 10-06-2018, 11:29
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 250
Standardowy Warka #10

Jednochmielowiec Afrykański XJA/436

Skład - 2*1.7 kg Bruntal jasny;

Drożdże - Fermentum Mobile FM600 African Pombe;

Woda - Primavera Źródlana.

Warzenie - 09.06.2018 - gotowanie 7L płynu przez 60 minut.

Chmiel:
12.5g XJA/436 15.2% - 0'
12.5g XJA/436 15.2% - 30'
12.5g XJA/436 15.2% - 50'

Docelowo pięć dni przed rozlewem 12.5g XJA/436 15.2%.

Hop do fermentatora, dolewka wody do 21 litrów, studzenie przez trzy godziny w temperaturze pokojowej.

Drożdże zadane przy 12.7º BLG, planowana goryczka 49 IBU. Fermentuje od wczorajszego wieczora, drożdże zadane przy 32ºC, planowane przelanie na cichą - przyszła niedziela. Chmiel naprawdę bardzo ciekawy, ziołowo-pieprzowo-grzybowy bardziej goryczkowy aniżeli aromatyczny.

----------
#06 (Żytnie) - kwaśne, za kwaśne
#07 (Jasne Pełne Gorzkie) - za dużo Niemca na smak, za mało Jankesa na aromat, dla mnie za bardzo ziołowo-korzenne w smaku, Żonie bardzo smakuje;
#08 (Lekkie Mandaryna) - rozlane wczoraj do butelek, końcowo 21 litrów, cukier 3 g/500 ml. Ładnie pachnie mandarynką, coś może z niego będzie :P
#09 (APA) - planowy rozlew dziś, na pewno 3g cukru na 500 ml, reszta specyfikacji wieczorem albo jutro.
Odpowiedz cytując
  #18  
Stare 10-06-2018, 13:56
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 250
Standardowy 10.06.2018

#09 (APA) - rozlana, 17.5 litra (+0.3 l na degustację) bardzo dobrego, gorzkiego piwa.
Odpowiedz cytując
  #19  
Stare 12-06-2018, 08:03
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 250
Standardowy

Ostrzegam, że FM600 śmierdzą siarkowodorem przy fermentacji.
Odpowiedz cytując
  #20  
Stare 12-06-2018, 08:16
Fotka Użytkownika: anteks
anteks anteks is online now
maruda
 
Rejestracja: 08-2003
Miejscowość: opalenica
Posty: 10 289
Standardowy

Czas pomyśleć o zacieraniu
__________________
Mniej książków więcej piwa
Browar Largus




Odpowiedz cytując
  #21  
Stare 12-06-2018, 08:32
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 250
Standardowy

Dojaśnij proszę bo z tego co czytałem, te drożdże tak mają.
Odpowiedz cytując
  #22  
Stare 12-06-2018, 11:21
Fotka Użytkownika: anteks
anteks anteks is online now
maruda
 
Rejestracja: 08-2003
Miejscowość: opalenica
Posty: 10 289
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
Dojaśnij proszę bo z tego co czytałem, te drożdże tak mają.
Co mam dojaśnić?
__________________
Mniej książków więcej piwa
Browar Largus




Odpowiedz cytując
  #23  
Stare 12-06-2018, 12:35
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 250
Standardowy

No to, czy Twoja wypowiedź o zacieraniu ma związek z drożdżami, czy raczej z całokształtem mojego kuchennego dłubania w chmielach i drożdżach. Napisałeś to bezpośrednio nad wpisem o śmierdzących drożdżach, więc nie wiem, czy ma to coś wspólnego, więc pytam

yavo edytował/a post 12-06-2018 o godz. 12:36.
Odpowiedz cytując
  #24  
Stare 18-06-2018, 18:34
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 250
Standardowy Warka #11

Belgijski Blond Ale

Skład - 2*1.7 kg WES jasny + 0.5 kg cukru kandyzowanego białego;

Drożdże - Fermentum Mobile FM26 Belgijskie Pagórki;

Woda - Żywiec Zdrój.

Warzenie - 17.06.2018 - gotowanie 6L płynu przez 60 minut.

Chmiel:
25g Marynka 9.0% - 0'
15g Lubelski 3.75% - 50'
500g Cukier kandyzowany biały - 50'

Planowo pięć dni przed rozlewem 5g Marynki i 15g Lubelskiego.

Hop do fermentatora, dolewka wody do 22 litrów, studzenie przez noc.

Drożdże zadane przy 13.2º BLG (przeliczone), planowana goryczka 27 IBU. Fermentuje od dzisiejszego ranka.

----------
#06 (Żytnie) - dojrzewa i robi się naprawdę dobre.
#07 (Jasne Pełne Gorzkie) - powoli się kończy, za dużo Niemca na smak.
#08 (Lekkie Mandaryna) - lekkie i mandarynowate. Miało takie być i jest. Ale nie będziemy więcej robić nic lżejszego niż 12º.
#09 (APA) - no mili państwo - świetne piwo. Lekkie, cytrusowe, nieco żywiczne. Rewelacyjne na obecną pogodę. Piwo zdecydowanie do powtórzenia.
#10 (Jednochmielowiec Afrykański XJA/436) - przelane wczoraj na cichą przy 2º (planowy alkohol 5.9%). Pozostałe 12.5g chmielu wrzuciłem od razu na cichą. Planowy rozlew - 24 czerwca. Aromaty miodowe, agrestowe i czarna porzeczka. Zapowiada się intrygująco.

yavo edytował/a post 18-06-2018 o godz. 18:36.
Odpowiedz cytując
  #25  
Stare 25-06-2018, 17:23
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 250
Standardowy Warka #12

Polsko-Angielskie Jasne

Skład - 2*1.7 kg WES jasny;

Drożdże - Safale US-05;

Woda - Aqua Kranik, czyli test kranówki;

Warzenie - 24.06.2018 - gotowanie 6L płynu przez 60 minut.

Chmiel:
25g East Kent Goldings UK 5.1% - 0'
25g East Kent Goldings UK 5.1% - 30'
30g Sybilla PL 7.0% - 50'

Planowo 3-4 dni przed rozlewem na cichą 50g East Kent Goldings UK 5.1%.

Hop do fermentatora, dolewka wody do 20 litrów, studzenie przez popołudnie do wieczora.

Drożdże zadane przy 12.2º BLG (przeliczone), planowana goryczka 36 IBU. Fermentuje od wczorajszego wieczora.

----------
#08 (Lekkie Mandaryna) - bardzo dobre, lekkie i mandarynowate.
#09 (APA) - świetne piwo.
#10 (Jednochmielowiec Afrykański XJA/436) - rozlane do butelek 23 czerwca, wyszło 20.3 litra, leżakuje.
#11 (Belgijski Blond Ale) - przelane dzisiaj na cichą, drożdże wyżarły do 1.5º (planowy alkohol 6.4%), trzy dni przed rozlewem chmielimy delikatnie na zimno.

ps. Zacierania nie przewidujemy
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
PINTA warzy! Żywiec Piwo - ogólne 1598 04-02-2018 19:46



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 18:35.


Browar.biz: ©2000 - 2018, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.