Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


Mmmm Porter Warszawski!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 25-02-2018, 10:18
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 207
Standardowy Yavo warzy

W końcu nadeszła ta wiekopomna chwila i podjęta została decyzja o zakupie zestawu startowego PuchMistrz Pro wraz z brewkitem Piwo domowe jasne piWES-01 1,7 kg. Na początek warzymy z brewkitów, choć zakupione już zostały zestawy redakcyjne z ekstraktów. Warzenia z zacieraniem na razie nie przewidujemy, choć nie wiadomo co przyniesie przyszłość
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 25-02-2018, 10:40
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 207
Standardowy Warka #01

Brewkit - Piwo Jasne PiWES dołączony do zestawu startowego, do tego dokupiony piwowarski zamiennik cukru do brewkitów CP;

Drożdże - zaproponowane przez Arta nie pamiętam już, jakie.

Woda - Primavera źródlana zakupiona w Carrefour.

Warzenie 01.02.2018
Aby ostudzić brzeczkę do temperatury umożliwiającej zadanie drożdży, zamiast 23 litrów, przygotowaliśmy litr więcej.

Drożdże zadane o 23:45 przy temperaturze 26 stopni przy 10.3 BLG (wartość przeliczona).

Fermentacja burzliwa - 08.02.2018 17:30 - BLG 2.5, dobę później 2.0, zlaliśmy na cichą kolejne dwie godziny później (09.02.2018 o 19:30).

Fermentacja cicha - do 14.02 po południu.

Rozlew - ok. 23 litry piwa, zabutelkowane do butelek z zamknięciami pałąkowymi (z kapslownicy zrezygnowaliśmy, ponieważ... no, powiedzmy że po prostu zrezygnowaliśmy).

Refermentacja - cukier - ok. 3.26 g/500 ml - w postaci 150 g cukru w 300 ml wody.

Leżakowanie - nadal w temperaturze pokojowej, plan jest taki że za tydzień butelki wędrują do garażu.

Testy organoleptyczne - 24.02.2018 - piwo bardzo lekkie, kompletnie nienagazowane, czekamy więc aż dojrzeje.
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 03-03-2018, 07:53
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 207
Standardowy Warka #02

Brewkit - Mangrove Jack's Blonde Lager 23L, do tego Ekstrakt Słodowy Jasny;

Drożdże - z zestawu.

Woda - Primavera źródlana.

Warzenie 14.02.2018
Drożdże zadane w temperaturze brzeczki 25 stopni przy 10.5 BLG (wartość przeliczona).

Fermentacja burzliwa w 21 stopniach do 25.02.2018 - BLG 3.0, zlanie na cichą na kolejny tydzień.

Fermentacja cicha - do 02.03 wieczorem.

Rozlew - nieco ponad 23 litry piwa.

Refermentacja - cukier - ok. 3.44 g/500 ml - w postaci 160 g cukru w 500 ml wody.

Leżakowanie - w temperaturze pokojowej (20-21 stopni), za tydzień butelki wędrują do garażu.

Testy organoleptyczne - 02.03.2018 - jako młode piwo smakuje dużo lepiej niż warka #01, bardziej wytrawne i słodowe. I jest trochę za ciemne jak na lagerową blondynkę, ale to nic nie szkodzi

----------
#01 - 1 marca powędrowała do garażu na leżakowanie, 2 marca otworzyliśmy jedną butelkę - piwo nadal bardzo lekkie, tym razem już z porządnym gazem, lekko kwaśne, uznaję iż tak smakuje młode piwo, więc nie wylewam całej warki do Wisły i czekamy dalej.
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 09-03-2018, 16:45
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 207
Standardowy Warka #03

Zestaw - Jasne Pełne 12º BLG z CP;

Drożdże - Mauribrew Ale Y514;

Woda - Primavera źródlana;

Warzenie 04.03.2018 - gotowanie 60';

Chmiel:
30g Marynka (szyszki) - 0'
25g Lubelski (granulat) - 50'.

Drożdże zadane w temperaturze brzeczki 24 stopni przy 12.7 BLG (wartość przeliczona).

Fermentacja cicha - przy 21-22 stopniach, dziś zmierzyłem BLG: 5.0, czyli nadal trwa.

----------
#01 - leżakuje w garażu, 7 marca próba organoleptyczna - piwo nadal lekko kwaśne, mocno słodowe, z delikatną nutą alkoholu. Nieco za słodkie, chmiel w zapachu niewyczuwalny, bardziej drożdże, lekka goryczka, dobrze nagazowane. Martwi mnie ten kwas i zapach drożdży. Jeśli znajdzie się jakaś zbłąkana dusza forumowa, która tu zajrzy i przekona mnie, żebym jeszcze poczekał i nie wylewał całej warki do Wisły, byłoby super.

#02 - brak gazu, średnia nuta alkoholu, mocno słodowe. Tej warki na pewno nie wyleję, delikatnie przemieszałem butelki, żeby drożdże zajęły się dalszą refermentacją (warka stoi w butelkach w temperaturze 22 stopni). Do garażu pójdą... no nie wiem, w weekend?
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 11-03-2018, 16:01
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 207
Standardowy 11.03.2018

#01 - bardzo ładnie nagazowane, w zapachu trochę mocz , w smaku lekkie kwiaty, trochę alkoholu, lekki kwasek. Browarnicy mają problem, co z nim począć, czy dać mu jeszcze szansę, czy wylewać do Wisły. Staje się coraz lepsze, ale to nadal nie to.

#02 - od dziś leży sobie w garażu i cicho leżakuje

#03 - dziś przelana na cichą (stanęło na 5º BLG) - planowany poziom alkoholu po refermentacji - 4.3% alkoholu. Jako młode piwo - rewelacyjne, wreszcie czuć goryczkę (efekt chmielenia we własnym zakresie). Zabutelkowaliśmy jedną porcję 0.5L - test bez fermentacji - z płaską łyżeczką cukru;

yavo edytował/a post 11-03-2018 o godz. 16:02.
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 18-03-2018, 09:28
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 207
Standardowy Warka #04

Belgian Blond Ale (robocza nazwa "Słuchaj, dzieweczko! Ona nie słucha.")

Skład - 1.7 kg WES jasny + 0.25 kg cukru kandyzowanego;

Drożdże - FM26 Belgijskie Pagórki;

Woda - Primavera źródlana;

Warzenie 17.03.2018 - gotowanie 8.5 litra płynu przez 60'.

Chmiel i dodatki:
10 g Marynka (szyszki) - 0'
10 g Lubelski (granulat) - 51'
250 g cukier kandyzowany - 51'

Odparowało do 7.5 litra, dolaliśmy więc wody do 8 litrów.

Drożdże zadane w temperaturze brzeczki 22ºC przy 18.1º BLG; planowane IBU: 24. Tak dobrze smakowało na surowo, że nie zdecydowaliśmy się na dalsze dolewanie wody - jak eksperymentować, to na całego.

Fermentujemy przy 21ºC.

----------
#01 - nadal leżakuje w garażu, kwas coraz mniejszy, więc jest szansa, że coś z tego będzie, aczkolwiek goryczki tam nie uświadczysz;
#02 - leżakuje w garażu, jest gaz, jest smak, dużo lepsze niż #01, ale nadal czuć posmaki drożdżowe;
#03 - rozlana do butelek 17.03.2018 przy 4.1º BLG, wyszło 17.5 litra czystego piwa; do refermentacji użyliśmy 105 gramów cukru w 200 ml wody (ok. 3.00 g/500 ml). Butelka testowa (bez fermentacji cichej) - w smaku piwo dobre, ale kompletnie nieklarowne, więc oczywiście utwierdza nas to w przekonaniu, że fermentacja cicha jest słuszna i zbawienna. To będzie naprawdę dobre piwo, z dobrze wyczuwalną w smaku goryczką, choć przydałoby się trochę więcej aromatu.

yavo edytował/a post 18-03-2018 o godz. 09:31.
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 25-03-2018, 11:31
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 207
Standardowy Warka #05

Zestaw - Cooper's Pilsner 86 Days + Ekstrakt Słodowy Jasny Coobra 1.2 kg (ostatni gotowiec w życiu);

Drożdże - zamiast fabrycznych (dolnej fermentacji) użyliśmy Mauribrew Ale Y514 (czyli górnej oczywiście);

Woda - Żywiec Zdrój;

Warzenie 24.03.2018 - gotowanie pięciu litrów płynu - 60';

Chmiel:
10g Marynka (szyszki) - 0'
7.5g Lubelski (granulat) - 50'.

Woda dolana do 18 litrów, drożdże zadane w temperaturze brzeczki 23 stopni przy 12.2 BLG (wartość przeliczona).

Fermentacja cicha
- przy 21 stopniach.

----------
#01 - nadal kwas, na szczęście zostało nam już tylko kilka litrów (część warki poszła do Wisły, część wypiła Żona jako ciepłe miodowe na chore gardło );
#02 - nadal leżakuje, jest gaz, jest smak, ostatnio było jeszcze czuć drożdże;
#03 - poszła wczoraj do garażu na leżakowanie - póki co najlepsza, lekko drożdżowa jeszcze, czuć goryczkę, choć nieco za mało aromatu;
#04 - fermentuje - przedwczoraj 6º BLG, wczoraj 5º, dziś 4º. Część gęstwy drożdżowej wyrzuciłem, no bo na logikę drożdży było przecież trzy razy za dużo. Bardzo mocny aromat goździków, w tle banan, bardzo dobre, oleiste. Zdecydowaliśmy, że przy rozlewie jednak dodamy litr wody, żeby z pierwotnej "osiemnastki" zrobiła się "szesnastka".
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 30-03-2018, 08:51
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 207
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
Fermentacja cicha - przy 21 stopniach.
Oczywiście chodzi o burzliwą, aczkolwiek cicha też idzie w tej temperaturze.

----------
#03 - bardzo dobra, brakuje trochę aromatu i gazu;
#04 - odfermentowała do 4º, wyszło siedem litrów, dziś przelana na cichą z dodatkiem 15g Spalt Select; planowana zawartość alkoholu 7.7%;
#05 - odfermentowała do 4.5º, wyszło siedemnaście litrów, dziś przelana na cichą z dodatkiem 35g Spalt Select. Planowana zawartość alkoholu 4.4%.

yavo edytował/a post 30-03-2018 o godz. 08:55.
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 30-03-2018, 11:38
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 207
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
#05 - odfermentowała do 4.5º, wyszło siedemnaście litrów, dziś przelana na cichą z dodatkiem 35g Spalt Select. Planowana zawartość alkoholu 4.4%.
+ 7.5g Lubelskiego, właśnie znalazłem w lodówce
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 13-04-2018, 09:24
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 207
Standardowy 09.04.2018

#04 (blond) - zabutelkowano po dziesięciu dniach cichej, bez dodawania dodatkowej wody, z cukrem na poziomie 2.75 g/500 ml. Wyszło siedem litrów, będzie radośnie kopało w mózg
#05 (pils na górnej) - zabutelkowano po dziesięciu dniach cichej, z cukrem na poziomie 3.2 g/500 ml. Wyszło szesnaście litrów naprawdę dobrego piwa
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 16-04-2018, 09:40
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 207
Standardowy Warka #06

Żytnie (robocza nazwa "Bżytko")

Skład - 2*1.2 kg ekstrakt żytni + 1.7 kg Jasny WES;

Drożdże - Fermentis Safbrew WB-06;

Woda - Primavera źródlana.

Warzenie - 15.04.2018 - gotowanie 8L płynu przez 60 minut.

Chmiel:
30 g Spalt Spalter 4.2% - 0'
15 g Hallertauer Mittelfrüh 4.6% - 50'

Hop do fermentatora, następnie dolewka wody do 21 litrów i studzenie przez noc.

Drożdże zadane przy 13º BLG, planowana goryczka 15 IBU.

----------
#05 - bardzo dobre, czuć goryczkę w smaku i aromacie. Chmielenie na zimno to jest to (no, może troszkę krócej powinniśmy trzymać chmiel w fermentatorze, bo pojawiły się ziołowe aromaty)!
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
PINTA warzy! Żywiec Piwo - ogólne 1598 04-02-2018 19:46



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 06:29.


Browar.biz: ©2000 - 2018, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.