Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


 Do niezależnego funkcjonowania BrowarBiz potrzebuje Twojego wsparcia. Co piszą BrowarBizoWspieracze na ten temat?
Wiedza o piwie i piwowarstwie jaka jest zawarta w BrowarBiz jest wiele więcej warta, niż te kilkadziesiąt złotych. Wstyd mi trochę, że dopiero teraz wsparłem te "kompendium wiedzy", ale czuję się też dumny, że mogłem jakoś pomoc w funkcjonowaniu tego portalu. Dziwi mnie trochę patrząc na listę obecności, że tak mało jest zielonych nicków, w gąszczu czerwonych. No, ale to jest wolny wybór użytkowników. Ja mam przynajmniej spokojne sumienie w tej kwestii, bo do tej pory czułem się jakbym podglądał przez dziurkę do klucza.
grochal122
BrowarBiz jest Ci przydatny? Dołóż swoją cegiełkę!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 09-01-2014, 20:19
j_Q j_Q is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2009
Miejscowość: Piaseczno
Posty: 174
Standardowy Czechy, Opava, u Fortny 49/10, Nová Sladovna

Browar Nová Sladovna rozpoczął warzenie niedawno, bo 13 grudnia. Znajduje się w Opawie, w restauracji będącej częścią kompleksu handlowego Breda & Weinstein. Dojście z dworca kolejowego Opava východ jest dość proste: z tunelu wychodzimy na ulicę Janskou i kierujemy się w stronę centrum. Po przejściu przez światła idziemy jeszcze kawałek prosto i skręcamy w lewo w ulicę Hrnčířskou, którą dochodzimy do Horní Náměsti. Po drugiej stronie placu wchodzimy w ulicę Pekařskou, którą dochodzimy do Solné. Skręcamy w lewo i zaraz w prawo w uliczkę u Fortny, gdzie już widać kompleks handlowy. Do restauracji wchodzi się z CH. Droga zajmuje ok. 15 minut. Z dworca Opava západ dojście jest równie proste.
W środku wystrój zrobiony głównie na czarno. Duża sala z poustawianymi stolikami, mało przytulna. Przy długiej, bocznej ścianie jest bar, za nim 2 kotły warzelne.

W ofercie, w dniu 5 stycznia, dostępne były 4 gatunki:

10' Opavský Škopek - niefiltrowane, jasnozłote. Piana bardzo drobniutka, wręcz mleczna, dość trwała. W smaku głównie słodowe, z bardzo lekką goryczką. Piwo mało treściwe, dość słabo wysycone. Dobre do posiłku, ale do posiedzenia przy piwku bardzo słabe

12' Opavský Zlat'ak - piwo bardzo podobne i w smaku, i w wyglądzie do 10-tki. Jest trochę od niej jaśniejsze i ostrzejsze w smaku, mimo to dość wodniste. Podobnie dominuje słodowość. Piana również drobniutka.

12' Opavský Čert - piwo ciemne, ale pod światło widać, że nie jest czarne, a ciemnorubinowe. W smaku słodkawe z nutami palonego słodu, słaba goryczka. Ogólnie smak dość płaski. Piana podobnie jak w piwach jasnych gęsta, bardzo drobna.

15' Novoroční jantarový speciál: piwo jasne, w smaku wyglądające na treściwszą wersję 10-tki. Dominuje słodowość, goryczka dość umiarkowana. piana również drobna.

Oferta tego browaru ogólnie nie zachwyciła ani mnie, ani kolegi podróżującego ze mną. Jedzenie w restauracji w cenach przyzwoitych, smaczne, dominuje czeska klasyka.
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 13-01-2014, 08:52
Fotka Użytkownika: Pendragon
Pendragon Pendragon is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2006
Miejscowość: Starogard Gdański
Posty: 13 647
Standardowy

13 grudnia było otwarcie, więc myślę że tego dnia serwowali już swoje piwo, a nie dopiero zaczynali warzyć.
__________________

Piwny Informator (blog) // moje piwne mapy //
Piwny Informator (facebook) // Piwne Pomorze (facebook) //
Piwne wieści z Czech // Browarek Camelot //


Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 21-02-2014, 02:23
Fotka Użytkownika: dadek
dadek dadek is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2005
Miejscowość: Warszawa
Posty: 3 154
Standardowy

Był w Opavě nieduży browar przemysłowy, teraz jest galeria handlowa z minibrowarem. Dobre i to choć wstawienie między stare, ładnie wyremontowane budynki szklanego łącznika nie za bardzo mi się podoba.
Podobnie z wystrojem sali restauracji - podzielam zdanie j_Q z pierwszego postu. Zbyt surowy w czarno-ciemnoczerwonych barwach, zupełnie nieprzytulny, "stołówkowy" (choć one raczej są jaśniejsze). Miedziana warzelnia ciut ożywia to wnętrze. Reszta urządzeń browaru znajduje się w piwnicy, jest możliwość ich obejrzenia ale w dni powszednie gdy jest obecny sládek z kluczami.
Odwiedziłem to miejsce w niedzielę 16.02.14 około godz. 16, na sporej sali było zaledwie kilka osób wpatrujących się w transmisję z olimpiady na rozwieszonym ekranie. Ciekawe jak jest z frekwencją w inne dni?

Ale najważniejsze są piwa, można było spróbować czterech rodzajów:

- Opavský Škopek 10° http://www.browar.biz/forum/showthre...09#post1173309
- Opavský Zlaťák 12° http://www.browar.biz/forum/showthre...16#post1173316
- Opavský Čert 12° http://www.browar.biz/forum/showthre...21#post1173421
- Olympijský pivní speciál 13° http://www.browar.biz/forum/showthre...22#post1173422

Najbardziej smakowała mi 10° okazując się najbardziej wyrazista i treściwa, najmniej dość wodnisty ciemny Čert.
3 pierwsze piwa są w stałej ofercie, można je kupić też w 1,5 l PET-ach za 59 (10°) i 69 kč. Osobno każda z samoprzylepnych etykiet kosztuje 19 kč, kufle ze słabo widocznym grawerowanym logo są po 150 kč, podkładki otrzymałem gratis aczkolwiek nie ma ich na stołach, a kelner przynosi wraz z piwem.

Jedzenie i piwa w cenach typowych dla restauracji w galerii handlowej, czyli dość wysokich. Zupy od 39 kč, typowe zakąski od 59, a dania główne od 119 (gulasz w chlebie) aż do 269. Świetny jest nakládaný hermelín, czuć że dobrze dojrzały i długo marynowany, podawany w miseczce z wieczkiem, z oliwkami, feferonkami cebulą i domowym chlebem. Rozpływał się w ustach.

Czynne codziennie w godzinach 11 - 23.

Fotki w galerii:
http://www.browar.biz/galeria.php?id=18517
http://www.browar.biz/galeria.php?id=18518
http://www.browar.biz/galeria.php?id=18519
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 21-07-2014, 13:16
Fotka Użytkownika: jacekwerner
jacekwerner jacekwerner is offline
Premium Father
 
Rejestracja: 05-2004
Miejscowość: Opole
Posty: 2 476
Standardowy

Podczas naszej wizyty ( 20 lipca ) dostępne były jedynie trzy pierwsze piwa - patrz post dadka. Dobre, choć moim zdaniem zbyt ugrzecznione, zabrakło im trochę "pazurków".
Ceny : Zlaťák 33/23; Škopek 29/19; Čert 33/23. Dla poszukiwaczy przygód "Pivní koktejly" - z grenadyną, spritem, coca-colą, sokiem pomarańczowym, jagermeistrem, świeżym imbirem bądź syropem truskawkowym ...
Jedzenie rzeczywiście ( porównując z innymi czeskimi minibrowarami ) nieco drogie. Smaczne, choć porcje niewielkie.
Hermelin był niestety zbyt młody ... bez czarnych oliwek ( wymienionych w menu ).
Frekwencja średnia ( niedzielne popołudnie ).
__________________
Ochotnicza Straż Piwna
BAZA = 5329
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 24-11-2015, 00:49
Fotka Użytkownika: dadek
dadek dadek is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2005
Miejscowość: Warszawa
Posty: 3 154
Standardowy

Podczas wizyty przed 1,5 roku była niedziela i nie udało się zwiedzić browaru. Więc gdy nadarzyła się okazja w środku tygodnia (18.11.2015) wpadłem znów do Opavy. Sympatyczny pan sládek Jakub Dobrovolný zapewnił telefonicznie, że będzie na miejscu i zaprasza na piwo i zwiedzanie. Gdy siedziałem już przy piwie w restauracji oddzwonił i po chwili zobaczyłem uśmiechniętego, długowłosego chłopaka. By dostać się do browaru trzeba pokonać labirynt korytarzy zaplecza centrum handlowego, zjechać windą do podziemia gdzie czekają do przejścia kolejne. Sam bym się chyba stamtąd nigdy nie wydostał.
Pomieszczenie browaru nie jest zbyt duże. Mieści dwie otwarte kadzie fermentacyjne i 6 tanków leżakowych - ten sprzęt (również 600 litrowa miedziana warzelnia na górze w restauracji) pochodzi ze zlikwidowanego minibrowaru Střibro. W 2014 roku dokupiono 3 duże 600 l tankofermentory, a w tym roku jeszcze 2 małe po 300 l, co zamyka pojemność pomieszczeń mnibrowaru - więcej już się tu nie da wcisnąć. Jak objaśnił pan sládek otwartą fermentację stosuje do piw dolnej fermentacji z podstawowej oferty, a tankofermentory używa do górniaków będących piwami specjalnymi. Piwa są tłoczone na bar bezpośrednio z tanków w których leżakują, co nieco ogranicza zdolności produkcyjne. Zazwyczaj na kranach są 3 lub 4 piwa, fajne jest to że rotacja jest duża i przyjeżdżając np. co 2 tygodnie można spróbować zupełnie innych piw.

18.11.15 lano trzy, zupełnie dla mnie nowe:
- Cheyenne ALE http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=115501
- Mohawk IPA http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=115502
- Opavský korbel - nie robiłem szczegółowych notatek gdyż piłem wraz z panem sládkiem po powrocie z piwnicy. Ale to bardzo smaczny klasyczny ležák 11°, chlebowy z piękną goryczką.
W tym tygodniu zapewne jest już lany czarny lager Čert gdyż kończył okres leżakowania.

W galerii uzupełniające fotki z browaru:
http://www.browar.biz/galeria.php?id=20556
http://www.browar.biz/galeria.php?id=20557
http://www.browar.biz/galeria.php?id=20558
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 24-11-2015, 06:54
j_Q j_Q is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2009
Miejscowość: Piaseczno
Posty: 174
Standardowy

Mam rozumieć, że jakość piw od mojej wizyty zaraz po otwarciu poprawiła się?
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 24-11-2015, 23:00
Fotka Użytkownika: dadek
dadek dadek is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2005
Miejscowość: Warszawa
Posty: 3 154
Standardowy

Jak byłem po Tobie pierwszy raz to różnie było, teraz piwa bardzo mi smakowały. (opisałem w odnośnym dziale, można porównać).
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 25-11-2015, 07:05
Fotka Użytkownika: heckler
heckler heckler is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2012
Miejscowość: Dąbrowa Górnicza
Posty: 784
Standardowy

Czy svetly lezak 11 jest w stałej ofercie, czy też rotacyjnie?
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 26-11-2015, 20:40
Fotka Użytkownika: dadek
dadek dadek is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2005
Miejscowość: Warszawa
Posty: 3 154
Standardowy

Světlý ležák 11° jest pod nazwą Opavský korbel i jest w stałej ofercie.
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 27-11-2015, 09:44
Fotka Użytkownika: heckler
heckler heckler is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2012
Miejscowość: Dąbrowa Górnicza
Posty: 784
Standardowy

Podzękował.
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 07-02-2016, 05:53
Fotka Użytkownika: Gringo
Gringo Gringo is online now
Senior
 
Rejestracja: 07-2007
Miejscowość: Sosnowiec
Posty: 1 994
Standardowy

Frekwencja w sobotę popołudniu prawie kompletna. Ceny jak wyżej wspomniano dość wysokie, porcje średnie ale jakościowo jest bardzo dobrze.
O ile nie cenię czeskich zup zbyt wysoko (oprócz czesneczki), to tamtejsza Slezská kyselica s uzeným masem była genialna. Przypominała mi hybrydę kapuśniaku, grzybowej i żurku.
Moje wrażenia z wnętrz pokrywają się z dadkowymi. Obsługa bardzo miła i rozmowna. Rachunek jest weryfikowany między obsługą a gościem przy zapłacie czy wszystko się zgadza.

Piwa były następujące:
Opavský korbel - 4,5% 11°
Chinook IPA - 6,5% 15°
Mohican Ale - 5,0% 12°
Wiener Riesenrad - 5,4% 13°

Wszystkie dostępne również na wynos w 1,5 litrowych w przypadku korbela i 1,0 litrowych petkach w przypadku pozostałych piw.
Korbel bardzo dobry, chlebowy, czeska klasyka.
Czy warto ? Warto !
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 14-05-2016, 02:33
Fotka Użytkownika: dadek
dadek dadek is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2005
Miejscowość: Warszawa
Posty: 3 154
Standardowy

Wpadliśmy znów na Sladovnu 2.05.16 spodziewając się piw, których nie piliśmy. Oczywiście i tym razem 0 zawodu - były 3 nowe, a w stałej ofercie wciąż pozostaje jedynie Opavský korbel.
Oprócz niego były:

- Francin ALE 12°
- Geronimo IPA 15°
- Nakuřovaný speciál 14°

W lodówkach wypatrzyliśmy końcówkę Black Hawk więc trzeba było to dobro zagospodarować http://www.browar.biz/forum/showthre...41#post1286141
Odpowiedz cytując
  #13  
Stare 14-05-2016, 02:50
Fotka Użytkownika: dadek
dadek dadek is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2005
Miejscowość: Warszawa
Posty: 3 154
Standardowy

Zapomniałem dodać, że siedząc w restauracji czegoś nam brakowało. A to warzelnia znikła. Z powodu kłopotów z przetaczaniem warek do podziemi przeniesiono ją bliżej tanków.
Odpowiedz cytując
  #14  
Stare 11-07-2016, 13:22
Fotka Użytkownika: Raciborz
Raciborz Raciborz is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2004
Posty: 500
Standardowy

Jadłospis na dzień 2016.07.10.Malina,Korbel,Czarny Korsarz,Dorada APA,Mohavk IPA.Piwa bardzo smaczne
Załączone obrazki
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (37,2 KB, liczba wyświetleń: 49 )
Odpowiedz cytując
  #15  
Stare 16-04-2018, 13:40
Fotka Użytkownika: heckler
heckler heckler is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2012
Miejscowość: Dąbrowa Górnicza
Posty: 784
Standardowy

W sobotę na kranach były cztery pozycje:

-Korbel 30 / 39 Kc. o posmaku piwa koncernowego
-Bulldog 11-ka polotmava w stylu Brown Ale 39 Kc za 0.4l. Nie dopiłem piwa do końca. Po prostu było niesmaczne.

-Chayenne 12-ka ALE w cenie 39 Kc. za 0.4l. Najlepsze z całej czwórki. Wypite ze smakiem( na zdjęciu).

-Hyste Rey Ipa 15-ka w cenie 44 Kc. za 0.4l. Nawet, nawet.

Najbardziej zawiódł mnie Korbel. Była to już nasza czwarta wizyta w tym browarze, ale po raz pierwszy trafiliśmy na tak niesmaczne piwa.
Załączone obrazki
Rodzaj pliku: jpg 20180414_151719.jpg (32,3 KB, liczba wyświetleń: 21 )
Rodzaj pliku: jpg 20180414_154024.jpg (35,6 KB, liczba wyświetleń: 21 )
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Czechy, Černá Hora, U Pivovaru 3, Restaurace Sladovna rotmistrz Knajpy / puby zagraniczne 5 08-12-2016 12:54
Ile jest marek piw w Czechach? (lista rozwojowa) Pendragon Piwo - ogólne 153 11-10-2012 19:42
2011.06.17-18 - Żywiec - Festiwal Birofilia 2011 Żywiec Imprezy, promocje, wydarzenia 321 09-07-2011 14:22
Czechy, Opava, Pekařská 410/57, Pivnice Na Rožku pebejot Knajpy / puby zagraniczne 0 22-04-2011 09:14
Czechy, Opava, restauracja browaru Zlatovar (zamknięte) piokl13 Knajpy / puby zagraniczne 5 15-11-2010 19:04



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 18:16.


Browar.biz: ©2000 - 2018, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.