Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Polska - Kraina Porterem Płynąca

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Petitpierre
    Senior
    • 01-2014
    • 2560

    Deutsches Porter to było piwo mające 15 blg z hakiem i niewiele ponad 4vol wg Encyklopedii Rolnictwa z końca XIX-go wieku.

    Natomiast wg Kunze'a z 1975 ten sam Deutsches Porter to piwo warzone w widełkach 17,7-18,3 blg i 6,2-6,9vol, wymagane było dobarwiane tego porteru karminem. Na ile Deutsches Porter bałtykiem to pytanie do historyków.

    Browary zaś warzące ten rodzaj porteru to Eibau, Schultheiss, Th. Krepper, Sternburg, Schmiedefeld, Meiningen, Krampf, Braugold, Riebeck, Rose, Halle, Freyberg, Lübz i Erich Weltz. Ile z tych browarów przetrwało i ile nadal warzy jakiś porter to też kwestia otwarta.
    Mały porterek-przyjaciel nerek

    Comment

    • Petitpierre
      Senior
      • 01-2014
      • 2560

      Źle doczytałem, ślepy człowiek tak ma. Z karminem nie chodziło o dobarwianie tylko o kolor etykietki, aczkolwiek te pozostawiają wiele do życzenia-są w kolorze fioletowym, brązowym, czyli nie trzymali się tego aż tak kurczowo. Kunze wspomina, że Porter był dodatkowo fermentowany brettami i nawet beczkę oglądał. O każdym porterze jest mowa jako o Starkbier czyli mocnym, nie mówi to wszak za wiele, bo identycznie określa się kożlaki ówczesne.

      Jeden browar przeze mnie wspomniany warzy taki Kinderporter aktualnie, więc można przyjąć, że za dobrze nie jest:

      EIBAUER.DE - Bierspezialitäten aus der Oberlausitz. Wir brauen Schwarz ... und können auch anders.


      Nazwa na etykietkach jednak Deutscher Porter, choć w literaturze można znaleźć rodzaj nijaki.
      Attached Files
      Last edited by Petitpierre; 20-04-2018, 08:00.
      Mały porterek-przyjaciel nerek

      Comment

      Przetwarzanie...
      X
      😀
      🥰
      🤢
      😎
      😡
      👍
      👎