Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


Warz Session IPE!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 17-02-2015, 23:22
Fotka Użytkownika: filu_to_ja
filu_to_ja filu_to_ja is offline
Member
 
Rejestracja: 08-2014
Miejscowość: Wrocław
Posty: 44
Standardowy Domowy Browar Wojtasa

Warka #1
29/08/14

American Amber Ale
(receptura Twój Browar)
12Blg, 20l

Skład:
Słody:
- Pale Ale 3kg
- Monachijski 0,8kg
- Crystal 150 0,3kg

Chmiele:
Bravo 15g
Wilamette 50g
Cascade 20g

Drożdze:
Mauribrew Ale (suche)

Zacieranie:
Według przepisu TB.
Chmielenie:
Według przepisu TB.
Wyszło 21l, ~13blg

Fermentacja:
Burzliwa: 7 dni, 20*C, zeszło do 5blg
Cicha: 7dni, 20*C, zeszło do 4blg

Butelkowanie:
20l piwa + 120g glukozy w 0,5l wody

Degustacja:
Dobre piwo, ładna piana na początku, z czasem zanikająca, bardzo mętne. Trudno coś więcej napisać bo znawcą piwa nie jestem, przygodę z domowym piwem dopiero zaczynałem. Pierwsza warka rozeszła się w moment wśród znajomych zatem uznaje ją za udaną. Po czterech miesiącach (jedna butelka pozostawiona na próbę) wróciłem do smakowania AAA i wciąż uważam, że udane jak na pierwsze piwo, przyjemna goryczka, chmielowo ok. Na przyszłość: obniżyć temp. fermentacji cichej i trochę ją wydłużyć dla uzyskania klarowności.
Załączone obrazki
Rodzaj pliku: jpg 1-american-amber-ale.jpg (54,2 KB, liczba wyświetleń: 222 )
__________________
"Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 23-09-2017, 11:31
Fotka Użytkownika: filu_to_ja
filu_to_ja filu_to_ja is offline
Member
 
Rejestracja: 08-2014
Miejscowość: Wrocław
Posty: 44
Standardowy

Warka #2
Tasmanian Red Ale

Warka #3
Full Aroma Hops (receptury z piwo.org)

Warka #4
Pale Ale Imbirowy

Warka #5
Pale Ale Pomaranczowy

Warka #6
Grodziskie

Warka #7
Tasmanian Red Ale 2

Warka #8
Pale Ale Mietowy

Warka #9
Full Aroma Hops 2

Warka #10
Cydr

Warka #11
Brown Ale

Warka #12
Pale Ale

Warka #13
Cydr
__________________
"Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 23-09-2017, 11:36
Fotka Użytkownika: filu_to_ja
filu_to_ja filu_to_ja is offline
Member
 
Rejestracja: 08-2014
Miejscowość: Wrocław
Posty: 44
Standardowy

Warka #14
Czerwone Australijskie
Slody:
Pale Ale 5 kg
Czerwony Karmelowy (EBC 60) 1 kg
Czekoladowy (EBC 1200) 0,18 kg

Chmiele:
Topaz 100g

Drożdże:
Fermentis S-04

Zacieranie:
1h, 66*C
Chmielenie:
21g/60'
30g/15'
10g/5'
40g/cicha
__________________
"Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 23-09-2017, 11:44
Fotka Użytkownika: filu_to_ja
filu_to_ja filu_to_ja is offline
Member
 
Rejestracja: 08-2014
Miejscowość: Wrocław
Posty: 44
Standardowy

Warka #15
Brown Ale (10l)

Slody:
Pale Ale 2 kg
Caraama 0,4 kg
Czekoladowy (EBC 400) 0,06 kg
Czkoladowy (EBC 1200) 0,04 kg

Dodatki:
Laktoza 300g
Syrop klonowy 280g
Kakao 40g

Chmiel:
Marynka 30g

Zacieranie:
68*C, 1h
Chmielenie
20g/60'
10g/10'
__________________
"Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 23-09-2017, 12:24
Fotka Użytkownika: filu_to_ja
filu_to_ja filu_to_ja is offline
Member
 
Rejestracja: 08-2014
Miejscowość: Wrocław
Posty: 44
Standardowy

Warka #16
Owsiane Ciemne
Slody:
Pale Ale 2,2 kg
Czekoladowy (EBC 400) 0,16 kg
Czekoladowy (EBC 1200) 0,12 kg
Caraaroma 0,2 kg

Dodatki:
Płatki owsiane 320 g
kawa zbożowa 150 g
kakao 100 g
laktoza 400 g

Chmiele:
Marynka 12 g
Lubelski 6 g

Drożdże:
Fermentis S04

Zacieranie:
69*C, 1h; Czekoladowy 400 15', Kawa zbozowa 10', Czekoladowy 1200 0';
Chmielenie
Marynka 6g/60'
Marynka 6g/15'
Lubelski 6g/5'
__________________
"Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 23-09-2017, 12:28
Fotka Użytkownika: filu_to_ja
filu_to_ja filu_to_ja is offline
Member
 
Rejestracja: 08-2014
Miejscowość: Wrocław
Posty: 44
Standardowy

Warka #17
Cascade NZ Red Ale

Slody:
Pale Ale 5 kg
Caraaroma 0,45 kg
Czekoladowy (EBC 400) 0,04 kg

Chmiele:
Cascade NZ 100g

Drożdże:
Fermentis S-05

Zacieranie:
67*C, 70'; Czekoladowy 0';
Chmielenie:
20g/60'
30g/15'
10g/5'
35g/cicha
__________________
"Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 23-09-2017, 12:36
Fotka Użytkownika: filu_to_ja
filu_to_ja filu_to_ja is offline
Member
 
Rejestracja: 08-2014
Miejscowość: Wrocław
Posty: 44
Standardowy

Warka #18
Jabłkowo-żytni Brown (14l)

Slody:
Pale Ale 1 kg
Żytni 1 kg
Czekoladowy (EBC 400) 0,25 kg

Dodatki:
Sok wyciśnięty z jabłek ok 6l

Chmiele:
Lubelski 15 g
Marynka 15 g

Drożdże:
Fermentis S05

Zacieranie:
65*,1h
Chmielenie:
Marynka 15g/60'
Lubelski 10g/15'
Lubelski 5g/5'
__________________
"Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 23-09-2017, 12:46
Fotka Użytkownika: filu_to_ja
filu_to_ja filu_to_ja is offline
Member
 
Rejestracja: 08-2014
Miejscowość: Wrocław
Posty: 44
Standardowy

Warka #19
Malinowa Amerykańska Pszenica

Slody
Pale Ale 2 kg
Pszeniczny 2 kg
Crystal 0,2 kg

Dodatki:
Mrożone maliny 1,2 kg

Chmiele:
Cascade NZ 5 g
Marynka 15 g

Drożdże:
Fermentis WB-06

Zacieranie:
70*,60min
Chmielnie:
Marynka 15g/60'
Cacade NZ 5g/5'
__________________
"Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 30-09-2017, 08:19
Fotka Użytkownika: filu_to_ja
filu_to_ja filu_to_ja is offline
Member
 
Rejestracja: 08-2014
Miejscowość: Wrocław
Posty: 44
Standardowy

Warka #20
Milk Stout [25l]

Slody:
Pale Ale 4 kg
Czekoladowy(400) 0,2 kg
Crystal 0,1 kg
Karmelowy(150) 1 kg
Jeczmien palony(1200) 0,05 kg

Dodatki:
Lakotoza 300 g
Kawa Inka 350 g

Chmiele:
T90 Enigma Aus 60g

Drozdze:
Fermentis S-04

Zacieranie:
67*/60min; jęczmień palony+kawa inka dodana podczas wysładzania.
Chmielenie:
17g/60'
25g/10'
20g/0'
Załączone obrazki
Rodzaj pliku: jpg 20170927_223616.jpg (43,7 KB, liczba wyświetleń: 164 )
__________________
"Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 30-09-2017, 08:48
Fotka Użytkownika: filu_to_ja
filu_to_ja filu_to_ja is offline
Member
 
Rejestracja: 08-2014
Miejscowość: Wrocław
Posty: 44
Standardowy

Warka #21
Truskawka w pszenicy [25l]

Slody:
Pale Ale 2,5 kg
Pszeniczny 2 kg

Dodatki:
Mrożone truskawki 1,5 kg

Chmiele:
Lubelski 25 g

Drożdże:
Fermentis S-33

Zacieranie:
66*/60min
Chmielenie:
25g/30'
5g/5'

Truskawki dodane po burzliwej.
Załączone obrazki
Rodzaj pliku: jpg 20170928_183834.jpg (27,5 KB, liczba wyświetleń: 163 )
__________________
"Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 10-10-2017, 10:38
Fotka Użytkownika: filu_to_ja
filu_to_ja filu_to_ja is offline
Member
 
Rejestracja: 08-2014
Miejscowość: Wrocław
Posty: 44
Standardowy

Warka #22
Słodki Cytrusowy Ale [21l]

Slody:
Pale Ale 4 kg
Crystal 0,26 kg

Chmiel:
Enigma T90 35g

Dodatki:
Suszona skorka pomaranczy
Świeża skorka z 3 pomarańczy
Świeża skorka z 3 cytryn
Ksylitol 320 g

Drodze:
Fermentis S-04

Zacieranie:
68*/60min
Chmielnie:
Enigma T90 20g/15'
Suszone skorki pomarańczy 15g/15'
Enigma T90 15g/5'
Świeże skorki 5'
Ksylitol dodany razem z glukoza do refermentacji
Załączone obrazki
Rodzaj pliku: jpg 22407640_1718682411489254_795893794_n.jpg (26,9 KB, liczba wyświetleń: 146 )
__________________
"Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 06-01-2018, 21:14
Fotka Użytkownika: filu_to_ja
filu_to_ja filu_to_ja is offline
Member
 
Rejestracja: 08-2014
Miejscowość: Wrocław
Posty: 44
Standardowy

Warka #23
Malina w Pszenicy 2

Słody:
Pale Ale 2,5 kg
Pszeniczny jasny 2 kg

Chmiele:
Lubelski 25 g

Dodatki:
Świeże maliny 1,5 kg

Drożdże:
Fermentis S-33

Zacieranie:
65*,60min
Chmielenie:
25g/30'
5g/5'

Maliny zmiksowane i dodane po burzliwej na ok tydzień.
Świetne, orzeźwiające piwko na cieple dni, do picia już po 3-4 tygodniach w butelce. Z tygodnia na tydzień smak i aromat malin coraz mocniejszy, max po około 4 miesiącach leżakowania.
Załączone obrazki
Rodzaj pliku: jpg 26694863_2224043177622014_724532269_n.jpg (39,1 KB, liczba wyświetleń: 130 )
__________________
"Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"
Odpowiedz cytując
  #13  
Stare 10-01-2018, 20:06
Fotka Użytkownika: filu_to_ja
filu_to_ja filu_to_ja is offline
Member
 
Rejestracja: 08-2014
Miejscowość: Wrocław
Posty: 44
Standardowy

Warka #24
Wędzone ciemne z wiśniami [25l]

Słody:
Wiedeński 3 kg
Pale Ale 1 kg
Wędzony 1 kg
Colorado Honig 0,4 kg
Karmelowy (30) 0,3 kg
Melanoidynowy 0,1 kg
Special B 0,1 kg
Czekoladowy (400) 0,3 kg
Pszeniczny czekoladowy (1200) 0,25 kg
Czekoladowy (1200) 0,1 kg

Chmiele:
Marynka 25g
HBC 517 10g

Dodatki:
Płatki owsiane 0,4 kg
Wiśnie mrożone 1 kg

Drożdże:
Fermentis S-04

Zacieranie:
67*,60min
Chmielenie:
25g/45'
10g/45'

Mrożone wiśnie dodane po burzliwej.
Zbyt mało wędzonego słodu, aromat zdominowany przez wiśnie i ciemne słody, wędzonki brak. W smaku najpierw niezłe ciemne piwo, po przełknięciu pojawia się i pozostaje posmak wiśni.
Załączone obrazki
Rodzaj pliku: jpg piwko ciemne.jpg (28,0 KB, liczba wyświetleń: 112 )
__________________
"Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"
Odpowiedz cytując
  #14  
Stare 27-01-2018, 15:47
Fotka Użytkownika: filu_to_ja
filu_to_ja filu_to_ja is offline
Member
 
Rejestracja: 08-2014
Miejscowość: Wrocław
Posty: 44
Standardowy

Warka #25
Red Ale Fr [25l]

Słody:
Pale Ale 3 kg
Wiedeński 1 kg
Special B 0,2 kg
Karmelowy Czerwony 1 kg
Colorago Honig 0,2 kg

Chmiele:
HBC 517 25g
Cascade Nz 25g
Experimental GS10 Fr 50g

Drożdże:
Fermentis S-05

Zacieranie:
68*/75min, wygrzew do 80*
Chmielenie:
HBC 25g/60'
Experimental 25g/20'
Cascade 15g/20'
Experimental 25g/5'
Cascade 10g/5'

Orzeźwiający smak z mocno owocowo-cytrusowym aromatem.
Załączone obrazki
Rodzaj pliku: jpg red Ale.jpg (18,4 KB, liczba wyświetleń: 101 )
__________________
"Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"
Odpowiedz cytując
  #15  
Stare 08-02-2018, 13:21
Fotka Użytkownika: filu_to_ja
filu_to_ja filu_to_ja is offline
Member
 
Rejestracja: 08-2014
Miejscowość: Wrocław
Posty: 44
Standardowy

Warka #26
Świąteczna Dynia [20l]

Słody:
Pale Ale 4 kg
Karmelowy 30 0,4 kg
Czekoladowy 400 0,08 kg

Chmiel:
Lubelski 40g

Dodatki:
Dynia 3 kg
imbir 15g
Cynamon 12g
Suszona skorka pomarańczy 15g
Goździki 10 sztuk
Pumpkin spice 25g
Brązowy cukier

Drożdże:
Mauribrew Ale

Zacieranie:
Dynia, posypana cukrem brązowym, pieczona ok 90min 190*, potem zmiksowana z 3l wody i dodana do zacierania.
67*90min
Chmielenie:
40g/60'
przyprawy/10'

Filtracja to koszmar, nigdy wiecej
Załączone obrazki
Rodzaj pliku: jpg swiateczne ale.jpg (14,0 KB, liczba wyświetleń: 82 )
__________________
"Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"
Odpowiedz cytując
  #16  
Stare 20-04-2018, 15:41
Ayodele Ayodele is offline
Junior
 
Rejestracja: 04-2016
Miejscowość: woj. mazowieckie
Posty: 25
Standardowy

Skąd były brane receptury ?
__________________
Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji
- William Faulkner
Odpowiedz cytując
  #17  
Stare 20-04-2018, 15:59
Ayodele Ayodele is offline
Junior
 
Rejestracja: 04-2016
Miejscowość: woj. mazowieckie
Posty: 25
Standardowy

I jeszcze jedno- jak wygląda zacieranie i chmielenie w przepisie na American Amber Ale
__________________
Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji
- William Faulkner
Odpowiedz cytując
  #18  
Stare 29-09-2018, 13:44
Fotka Użytkownika: filu_to_ja
filu_to_ja filu_to_ja is offline
Member
 
Rejestracja: 08-2014
Miejscowość: Wrocław
Posty: 44
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ayodele Wyświetlenie odpowiedzi
Skąd były brane receptury ?
Warki 1 i 2 z gotowych zestawów surowców z Twojego Browaru,
Warka 3 z https://www.wiki.piwo.org/Kategoria:...C5%82od%C3%B3w
Reszta to już inwencja własna + wariacje powyższych receptur. Troche poczytam o piwie tu i tam, sprawdzę kilka receptur dostępnych w internecie i coś własnego z tego montuje
__________________
"Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"
Odpowiedz cytując
  #19  
Stare 29-09-2018, 13:54
Fotka Użytkownika: filu_to_ja
filu_to_ja filu_to_ja is offline
Member
 
Rejestracja: 08-2014
Miejscowość: Wrocław
Posty: 44
Standardowy

Warka #27
Jasne Miętowe 2

Słody:
Pilzneński 3 kg
Pszeniczny 1 kg
Karmel 30 0.4 kg
Wiedeński 0.3 kg

Chmiele
Marynka 20g
Lubelski 20g

Dodatki:
Mięta Pieprzowa suszona 10g

Drożdze:
S-04

Zacieranie:
67*C,60min
Chmielenie:
Marynka 20g/60'
Lubelski 20g/15'
Mięta 10g/5'

Po 6 tygodniach od butelkowania piwo w smaku jak pasta do zębów, całkowicie zdominowane przez mięte. Po pól roku aromat i smak mięty się ułożyły, przyjemnie wyczuwalne w tle, wyszło super.
__________________
"Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"
Odpowiedz cytując
  #20  
Stare 08-10-2018, 18:16
Ayodele Ayodele is offline
Junior
 
Rejestracja: 04-2016
Miejscowość: woj. mazowieckie
Posty: 25
Standardowy

Dzięki za informację !
__________________
Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji
- William Faulkner
Odpowiedz cytując
  #21  
Stare 10-10-2018, 15:04
Fotka Użytkownika: filu_to_ja
filu_to_ja filu_to_ja is offline
Member
 
Rejestracja: 08-2014
Miejscowość: Wrocław
Posty: 44
Standardowy

Warka #28
Pszeniczne 12 Blg

Słody:
Pilzneński 2.3 kg
Pszeniczny 2.5 kg
Karmel 30 0.2 kg

Chmiele
Lunga 30g

Dodatki:
Suszona skorka pomaranczy 10g

Drożdze:
S-33

Zacieranie:
67*C,60min
Chmielenie:
Lunga 15g/60'
Lunga 15g/10'
skorka pomaranczy 10g/2'
__________________
"Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"
Odpowiedz cytując
  #22  
Stare 11-10-2018, 13:28
Joosto Joosto is offline
Senior
 
Rejestracja: 12-2015
Miejscowość: Cieplice Śl.
Posty: 259
Standardowy

Iunga, Panie, Iunga (od IUNG Puławy)
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
browary bydgoskie crimson11 Historia 32 25-11-2016 01:22
Biermann'owe zbieranie w ujęciu statystycznym :D biermann Moje zbieranie 73 21-02-2010 19:29



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 18:49.


Browar.biz: ©2000 - 2018, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.