Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Drożdże do cydru wytrawnego 5 g Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 4.99zł / 4.49

Brettanomyces, winne, do miodów, cydrów:
Porcja na 15-20 litrów cydru.
 
Sladek CZ 2015 - 50 g granulat 6,18% aa Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 6.19zł,
zapłacisz jedynie
: 3.58zł - tylko do 31-12-2018!
Granulat:
Czeska odmiana w klimacie Saaza. Nuty przewodnie: owocowa i pikantna
Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #426  
Stare 19-06-2017, 19:39
Fotka Użytkownika: Maggyk
Maggyk Maggyk is offline
Szara Adminiscjencja
 
Rejestracja: 05-2004
Miejscowość: Opole
Posty: 5 287
Standardowy

Zwycięstwo zmienności
12/2017 Ala Grodziskie
Piwes 03 Pszeniczny
Muntons Spraymalt Extra Light
50 g Sybilli szyszka wędzonej dymem z olchy
FM51 Grodzie dębowe
__________________
Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Odpowiedz cytując
  #427  
Stare 14-07-2017, 09:49
Fotka Użytkownika: Maggyk
Maggyk Maggyk is offline
Szara Adminiscjencja
 
Rejestracja: 05-2004
Miejscowość: Opole
Posty: 5 287
Standardowy

13/2017 Preissnitz Vermont Post Shelflife Extreme Ale 13 BLG
moje nazwy są nudne w porównaniu do serii piw prysznicowych Artura
14/2017 Blond Ale 16 BLG, 40 l
Pilzneński 2,5-3,5 EBC Castle 9,3 kg
Biscuit 50 EBC Castle 0,1
Cara Clair 3-7 EBC Castle 0,3
Pszeniczny Monachijski 15 EBC Castle 0,3
Cukier kandyzowany biały kruszony Belgia 0,5 kg
Saaz Late CZ 2016 - 100 g granulat 5,56% aa
20 litrów - Fermentum Mobile - FM27 Artefakty Trapistów, z druga połowa poniżej
15/2017 Kriek - połowa Blonda została zadana Wyeast XL 3763 Roeselare Ale Blend i będzie bazą na Krieka 16 BLG
16/2017 Session Post Vermont Preissnitz Ale

Uff i dziś

17/2017 English IPA
Pale Ale Maris Otter Crisp 4,0
Cara 25-35 EBC Crisp 0,25 kg
Crystal Light 160-180 EBC Crisp 0,3 kg
Pszeniczny podpiekany - toasted - 22-35 EBC Crisp 0,1 kg
Challenger UK granulat 100 g
Minstrel UK granulat 50 g
Zacieranie 67 s C
Chmielenie 60 min:
60' Challenger 50 g
30' Challenger 50 g
0' Minstrel 50 g
__________________
Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Odpowiedz cytując
  #428  
Stare 26-07-2017, 12:56
Fotka Użytkownika: Rycho_128
Rycho_128 Rycho_128 is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2007
Miejscowość: Gdańsk
Posty: 983
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
15/2017 Kriek - połowa Blonda została zadana Wyeast XL 3763 Roeselare Ale Blend i będzie bazą na Krieka 16 BLG
Ten Kriek mnie zaciekawił, może Gosiu powiesz coś więcej, jak zamierzasz to zrobić? Tzn. przede wszystkim, kiedy idą owoce, w jakiej ilości, jak przygotowane (drylowane te wiśnie, czy niekoniecznie), czy jakoś je trzeba wcześniej spreparować (żeby nie zakazić piwa), ile ma to dojrzewać, jak refermentować itp - będę wtedy miał z czym skonfrontować swoje pomysły...
__________________
Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Odpowiedz cytując
  #429  
Stare 26-07-2017, 13:48
Fotka Użytkownika: Maggyk
Maggyk Maggyk is offline
Szara Adminiscjencja
 
Rejestracja: 05-2004
Miejscowość: Opole
Posty: 5 287
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rycho_128 Wyświetlenie odpowiedzi
Ten Kriek mnie zaciekawił, może Gosiu powiesz coś więcej, jak zamierzasz to zrobić? Tzn. przede wszystkim, kiedy idą owoce, w jakiej ilości, jak przygotowane (drylowane te wiśnie, czy niekoniecznie), czy jakoś je trzeba wcześniej spreparować (żeby nie zakazić piwa), ile ma to dojrzewać, jak refermentować itp - będę wtedy miał z czym skonfrontować swoje pomysły...
Wiśnie na tzw. cichej. 4 kg chce wrzucić, w tym 0,5 kg z pestkami. Umyję je ciepła wodą. Fermentować będzie długo, ale dokładnie nie wiem, bo to już na czuja będę określać.
__________________
Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Odpowiedz cytując
  #430  
Stare 26-07-2017, 13:52
Fotka Użytkownika: Rycho_128
Rycho_128 Rycho_128 is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2007
Miejscowość: Gdańsk
Posty: 983
Standardowy

Też się przymierzamy, zresztą może zauważyłaś w ostatnim moim zamówieniu w sklepie takie ciekawe drożdże... Ja jeszcze nie wiem dokładnie co i jak, okaże się, ale najwięcej wątpliwości miałem jak te wiśnie przygotować, ale jak mówisz, że ciepła woda starczy, to może też tak u nas zrobimy
__________________
Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Odpowiedz cytując
  #431  
Stare 26-07-2017, 14:19
Fotka Użytkownika: Maggyk
Maggyk Maggyk is offline
Szara Adminiscjencja
 
Rejestracja: 05-2004
Miejscowość: Opole
Posty: 5 287
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rycho_128 Wyświetlenie odpowiedzi
Też się przymierzamy, zresztą może zauważyłaś w ostatnim moim zamówieniu w sklepie takie ciekawe drożdże... Ja jeszcze nie wiem dokładnie co i jak, okaże się, ale najwięcej wątpliwości miałem jak te wiśnie przygotować, ale jak mówisz, że ciepła woda starczy, to może też tak u nas zrobimy
Nie wiem czy wystarczy, nie robiłam dotąd piw owocowych. Jednak Ci znajomi, którzy robią jakieś wina owocowe nie traktują w jakiś specjalny sposób tych swoich owoców i na tym bazuję. Przynajmniej Ci, których kiedyś podpytywałam.
__________________
Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Odpowiedz cytując
  #432  
Stare 26-07-2017, 14:37
Fotka Użytkownika: Rycho_128
Rycho_128 Rycho_128 is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2007
Miejscowość: Gdańsk
Posty: 983
Standardowy

Z winem to wiem, że przestrzeganie czystości i dezynfekowania aż tak jak przy piwie nie jest konieczne, może dlatego, że więcej tam alkoholu, ale czy z piwem? Mi jak na razie nic nie skwaśniało, no lambik ma być kwaśny więc może? Ja piw owocowych też nigdy jeszcze nie robiłem.
__________________
Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

Rycho_128 edytował/a post 26-07-2017 o godz. 14:40.
Odpowiedz cytując
  #433  
Stare 27-07-2017, 21:27
Fotka Użytkownika: Maggyk
Maggyk Maggyk is offline
Szara Adminiscjencja
 
Rejestracja: 05-2004
Miejscowość: Opole
Posty: 5 287
Standardowy

Mąż się uparł i przelaliśmy jednak wrzątkiem. W rezultacie poszło pewnie 3,5 kg wiśni, w tym 0,5 z pestkami. Teraz tylko czekać...
__________________
Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Maggyk edytował/a post 27-07-2017 o godz. 21:27.
Odpowiedz cytując
  #434  
Stare 28-07-2017, 16:45
Fotka Użytkownika: Maggyk
Maggyk Maggyk is offline
Szara Adminiscjencja
 
Rejestracja: 05-2004
Miejscowość: Opole
Posty: 5 287
Standardowy

18/2017 Fruit Ale
__________________
Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Odpowiedz cytując
  #435  
Stare 25-08-2017, 14:43
Fotka Użytkownika: Maggyk
Maggyk Maggyk is offline
Szara Adminiscjencja
 
Rejestracja: 05-2004
Miejscowość: Opole
Posty: 5 287
Standardowy

19/2017 Mild

Właśnie kończę chmielenie.

Fruit Ale będzie butelkowany w ten weekend, Kriek sobie jeszcze poczeka.
Na przyszły tydzień duże plany: po pierwsze Vermont IPA na Opolskie Konfrontacje Piwowarskie, po drugie jakiś ale na mokrej szyszce Goldingsa.
__________________
Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Odpowiedz cytując
  #436  
Stare 01-09-2017, 09:38
Fotka Użytkownika: Maggyk
Maggyk Maggyk is offline
Szara Adminiscjencja
 
Rejestracja: 05-2004
Miejscowość: Opole
Posty: 5 287
Standardowy

20/2017 Norteast IPA 15,3 BLG 30.09.2017
Pilzneński Soufflet 4 kg
Pale Ale Maris Otter Crisp 5 kg
Płatki owsiane 0,8 kg
Cara Gold 13017 Crisp 0,5

64-62 st C 40 min
67-65 st C 30 min

Chmielenie
160 g Centennial 2015
na zimno:
a) 100 g Cashmere 2016 + 100 g Centennial 2015 7 dni
b) 150 g Waimea 2015 7 dni + Nelson Sauvin 50 g szyszka do pepsikega

FM 55 oba
42 litry na fermentacji

21/2017 Goldings IPA/Goldings Winogrono Ale
54 st C 10 min
68-63 st C do negatywnej

Chmielenie - póki co szyszka Goldingsa się zbiera z krzaka
Potem podział na 2 fermentory i do jednego pójdzie winogrono, tez z krzaka, a co
__________________
Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Odpowiedz cytując
  #437  
Stare 04-09-2017, 10:44
Fotka Użytkownika: Maggyk
Maggyk Maggyk is offline
Szara Adminiscjencja
 
Rejestracja: 05-2004
Miejscowość: Opole
Posty: 5 287
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
[b]
21/2017 Goldings IPA/Goldings Winogrono Ale
54 st C 10 min
68-63 st C do negatywnej

Chmielenie - póki co szyszka Goldingsa się zbiera z krzaka
Potem podział na 2 fermentory i do jednego pójdzie winogrono, tez z krzaka, a co
Tyłek mi wymarzł, że nie ma to tamto. 14 stopni i deszcz, a dzień wcześniej było 34.
Chmielenie 60 min
60 min - 100 g Grudzicki Goldings 2016 szyszka
15 min - 95,6 g Grudzicki Goldings 2017 szyszka

Do 25 litrów 14 BLG pójdzie na cichą:
100 g Grudzicki Goldings 2017 szyszka 7 dni
100 g Grudzicki Goldings 2017 szyszka 2 dni

Do drugiej "połowy" ok. 25 litrów 12 BLG Art doda winogrono z naszego ogrodu wg własnego widzimisię.
__________________
Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Maggyk edytował/a post 04-09-2017 o godz. 10:45.
Odpowiedz cytując
  #438  
Stare 09-01-2018, 12:40
Fotka Użytkownika: Maggyk
Maggyk Maggyk is offline
Szara Adminiscjencja
 
Rejestracja: 05-2004
Miejscowość: Opole
Posty: 5 287
Standardowy

23/2017 Coś jakby Milkshake IPA z ekstraktów
______________
2018


Warzenie w piątek wg receptury Munich Dunkel, z tymże 23 litry zadane dolniakami i 22,5 litra zadane górniakami, stąd podział

Słód pilzneński 2,4 kg
Słód monachijski 5,8 kg
Słód karmelowy jasny 0,4 kg
Słód karmelowy ciemny 0,4 kg
Słód melanoidynowy 0,4 kg
Chmiel Perle, granulat, 100 g

62 st C - 20 min
72 st C - 50 min

Chmielenie: 60 min, w tym 50 g wsypano na początku, 50 g 5 minut przed końcem chmielenia

1/2018 Munich Dunkel 13 BLg W34/70
2/2018 Dark Ale 12,5 BLG FM13
__________________
Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Maggyk edytował/a post 09-01-2018 o godz. 12:40.
Odpowiedz cytując
  #439  
Stare 09-02-2018, 09:25
Fotka Użytkownika: Maggyk
Maggyk Maggyk is offline
Szara Adminiscjencja
 
Rejestracja: 05-2004
Miejscowość: Opole
Posty: 5 287
Standardowy

U znowu zaległości, a dziś tworzę recepturę na weekendową AIPĘ.
3/2018 Old Ale 20-01-2018
4/2018 Porter Warszawski 21.01.2018 - gęstwa z W34/70 po monachijskim ciemnym
Plan na weekend: AIPA szyszka
__________________
Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Maggyk edytował/a post 09-02-2018 o godz. 09:26.
Odpowiedz cytując
  #440  
Stare 20-02-2018, 09:26
Fotka Użytkownika: Maggyk
Maggyk Maggyk is offline
Szara Adminiscjencja
 
Rejestracja: 05-2004
Miejscowość: Opole
Posty: 5 287
Standardowy

5/2018 AIPA szyszka - warzone 11.02.2018
Pale Ale Zero 10,2 kg
Monachijski Jasny 1,2
Pale Cookie 0,4
Karmelowy Pszeniczny 0,2 kg

Zacieranie 67 st C
Mash Out

Chmielenie 60
60 - Centennial US 2016 - 50 g szyszki
30 - Centennial US 2016 - 50 g szyszki, Cascade US 2016 - 50 g szyszki
15 - Cascade US 2016 - 50 g szyszki

Plus chmielenie na zimno 3 dni:
pojemnik 2016:
Chinook US 2016 50 g
Citra US 2016 - 50 g
pojemnik 2017
Chinook US 2017 50 g
Citra US 2017 - 50 g

Drożdże K-97, podobnoż świetne do amerykańskich ale.

6/2018 RIS - warzony 18,02,2018, gęstwa FM 13
__________________
Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Maggyk edytował/a post 20-02-2018 o godz. 09:26.
Odpowiedz cytując
  #441  
Stare 20-02-2018, 15:56
Fotka Użytkownika: jacekwerner
jacekwerner jacekwerner is online now
Premium Father
 
Rejestracja: 05-2004
Miejscowość: Opole
Posty: 2 545
Standardowy

Lud pragnie fruciaka i milkszejka
__________________
Ochotnicza Straż Piwna
BAZA = 5716
Odpowiedz cytując
  #442  
Stare 14-03-2018, 15:40
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is online now
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 22 829
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
4/2018 Porter Warszawski 21.01.2018 - gęstwa z W34/70 po monachijskim ciemnym
Plan na weekend: AIPA szyszka
A z 10 litrów tego porteru powstała też wersja wymrażana korzystając z ostatnich mrozów i takiego polypina

wyszło ok. 6l. 32*BLG.
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).
Odpowiedz cytując
  #443  
Stare 14-03-2018, 15:58
Fotka Użytkownika: Maggyk
Maggyk Maggyk is offline
Szara Adminiscjencja
 
Rejestracja: 05-2004
Miejscowość: Opole
Posty: 5 287
Standardowy

7/2018 11-03-2018 Pils niemiecki
__________________
Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Odpowiedz cytując
  #444  
Stare 27-03-2018, 13:01
Fotka Użytkownika: Maggyk
Maggyk Maggyk is offline
Szara Adminiscjencja
 
Rejestracja: 05-2004
Miejscowość: Opole
Posty: 5 287
Standardowy

8/2018 Doppelbock 20 BLG 20 litrów
Słód monachijski 3,3 kg
Słód wiedeński 3,3 kg
Słód Special X 0,35 kg
Spalt Spalter, granulat, 50 g

62 st - 35 min
72 st C - 25 min
mash out

Chmielenie 90 min
50 g Spalta na 60 min

gęstwa z Pilsa niemieckiego
__________________
Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Odpowiedz cytując
  #445  
Stare 08-06-2018, 09:22
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is online now
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 22 829
Standardowy

Zestaw 5x Session IPA pod kryptonimem HopSrajtek, takie proste piwa na lato z chmieleniem na zimno.

Wziąłem na warsztat Wyeasty które właściwie miały iść na przemiał z datą produkcji sprzed 2 lat (ok. 2016 02), ale 4 z 5 paczek napuchły wzorowo po 3-4 dniach i poszły do napowietrzonej brzeczki na bazie niedocenionych brewkitów Black Rock - w tym przypadku Mai Bock chmielony Wakatu. Czyli puszka plus 12,5 l wody i mamy porcje po ok. 14l litrów 9*BLG.

#1 Black Rock Mai Bock + Wyeast 3056 Bavarian Wheat Blend + Cluster US
#2 Black Rock Mai Bock + Wyeast 3942 Belgian Wheat + Callista DE

#3 Black Rock Mai Bock + Wyeast 1332 Northwest Ale + Jarrylo US
#4 Black Rock Mai Bock + Wyeast 1388 Belgian Strong Ale + Pekko US

#5 Black Rock Mai Bock + Danstar Nottingham + Summit US

każdy z chmieli po 100g do fermentora na cichą - wstawione do chłodni na 5 dni.
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Powiastka o tym jak ART walczył ze słowem "rześki" Cezar Przy piwie 12 11-09-2007 14:29
Browar Cztery Gwiazdki, Art&Maggyk i przyjaciele, warka#1, MortAle Marusia Piwa z browarów domowych 2 21-10-2005 04:41
browar cztery gwiazdki, psenickove kubickove e-prezes Piwa z browarów domowych 3 12-08-2005 23:42



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 16:21.


Browar.biz: ©2000 - 2018, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.