Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Bulldog Brews Bad Cat Imperial Red 4,7 kg Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 117.91zł / 106.12

Brewkity nachmielone:
Imperialny Red Ale - pełny, słodowy z aromatami owoców i cytrusów.
 
White Labs WLP820 Oktoberfest/Märzen Lager Yeast PurePitch™ Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 38.21zł,
zapłacisz jedynie
: 33.23zł - tylko do 30-03-2019!
Dolna fermentacja:
Drożdże te tworzą piwa bardzo słodowe, koźlakowe.
Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 20-04-2018, 13:33
krakra8888 krakra8888 is offline
Junior
 
Rejestracja: 04-2018
Posty: 13
Standardowy Przepis IPA na pierwszy zacier

Witam, wszystkich. Chciałem się zapytać czy coś wyjdzie z tego przepisu który przygotowałem i posiadam surowce jak w zestawieniu, robiłem już brewkity ale chcę spróbować zacierania, wszystkie surowce i sprzęt mam ponieważ robię również wino tak że sprzęt jest tyle że po przestudiowaniu miliona różnych stron nie wiem jak podejść do obliczania rozmiaru warki czy robić to na oko,no i jak z przepisem?
Przepis w załączniku z BS2
Załączone obrazki
Rodzaj pliku: pdf IPA.pdf (120,3 KB, liczba wyświetleń: 34 )
Rodzaj pliku: png ipa2.PNG (88,3 KB, liczba wyświetleń: 198 )
Rodzaj pliku: jpg ipa1.jpg (43,4 KB, liczba wyświetleń: 198 )

krakra8888 edytował/a post 20-04-2018 o godz. 13:35.
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 20-04-2018, 14:02
Fotka Użytkownika: anteks
anteks anteks is offline
maruda
 
Rejestracja: 08-2003
Miejscowość: opalenica
Posty: 10 343
Standardowy

Daj 4kg Pale Ale i 0,5 płatków. IPA bez ameryki?
__________________
Mniej książków więcej piwa
Browar Largus




Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 20-04-2018, 14:35
krakra8888 krakra8888 is offline
Junior
 
Rejestracja: 04-2018
Posty: 13
Standardowy

Dokupię jeszcze jakiś chmiel amerykański ale po prostu to mam na stanie pozostało po brewkicie. Test jak na pierwszy raz, taki niestandardowy zobaczymy.
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 09-05-2018, 11:59
Lhunbleidd Lhunbleidd is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2014
Posty: 196
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
Daj 4kg Pale Ale i 0,5 płatków. IPA bez ameryki?
Ale to jest IPA a nie AIPA, APA czy inne Vermonty...
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 27-05-2018, 10:02
krakra8888 krakra8888 is offline
Junior
 
Rejestracja: 04-2018
Posty: 13
Standardowy

Witam. No i zrobiłem tak: Słody. Kilogram pilzneńskiego, kilogram karmelowego 600, 2 kg pale ale. 0.4 płatków owsianych błyskawicznych.
12.5 BLG brzeczka przednia.
Gotowanie
0-marynka
15-lubelski
30-east kent golding
45-mech irlandzki 4 gr
60-citra
Po 30 g każdego.
Drożdże us-05.
14blg brzeczka do fermentacji. 15 litrów

Wyszło dosyć ciemne poszło na 20c do lodówki na fermentację zobaczymy po wyklarowaniu.

Ps. Przelewać to na cichą na jakiś czas, nie jest to konieczne pytanie jaki będzie rezultat. ??
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 27-05-2018, 11:07
Jimmy_jb Jimmy_jb is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 11-2005
Miejscowość: Pruszcz Gdański
Posty: 904
Standardowy

Na cichą jest sens przelać tylko jeśli chcesz chmielić na zimno i zebrać gęstwę. Ja tego nie robię bo chmielę używając woreczków - dużo mniej roboty przy przelewaniu (jestem leniwy). Jeśli nie chcesz zbierać gęstwy albo wykorzystasz ją do podobnego piwa to daj sobie spokój z przelewaniem na cichą. Cicha i tak się zrobi sama w momencie gdy drożdże spowolnią fermentację - wtedy należy im dać kilka dni na dojedzenie i posprzątanie po sobie.
Mam też parę uwag:
Temperatura fermentacji mogłaby być trochę niższa (17-18 stopni).
Za dużo tego karmelowego i do tego za ciemny. To będzie raczej American Brown nie IPA.
Lubelski gotowany 45 minut dużo traci, lepiej wrzucać go bliżej końca gotowania. Podobnie EKG - ja bym go dał na 15-20 minut. Zresztą i tak prawdopodobnie Citra zdominuje.
__________________
Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 27-05-2018, 11:41
krakra8888 krakra8888 is offline
Junior
 
Rejestracja: 04-2018
Posty: 13
Standardowy

Gęstwę chce zebrać bo gdzieś za około 1-2 tygodnie będę chciał zrobić z prawie samego slodu pale ale. Dzisiaj sprawdzę temperaturę dokładnie jak będzie za wysoka to zejdę niżej.
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 27-05-2018, 13:26
Jimmy_jb Jimmy_jb is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 11-2005
Miejscowość: Pruszcz Gdański
Posty: 904
Standardowy

Teraz już lepiej nie obniżaj więcej niż o 2-3 stopnie bo to może być problem dla drożdży.
__________________
Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 27-05-2018, 21:50
krakra8888 krakra8888 is offline
Junior
 
Rejestracja: 04-2018
Posty: 13
Standardowy

Ustawiłem na 17c ale pewnie wejdzie wyżej do 20 bo nie mam sterownika muszę kupić aby mieć stałą temperaturę. Ale nie będzie więcej niż 20c.
Ale po 12 h jest już burzliwa fermentacja.
Do jakiego BLG to odfermentować ? Do 2?
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 28-05-2018, 20:17
Jimmy_jb Jimmy_jb is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 11-2005
Miejscowość: Pruszcz Gdański
Posty: 904
Standardowy

Teraz to już od drożdży zależy.
__________________
Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 28-05-2018, 21:22
krakra8888 krakra8888 is offline
Junior
 
Rejestracja: 04-2018
Posty: 13
Standardowy

No ok ale przy np. drożdżach winnych ja mogę zejść do zera na BLG w zależności ile dam cukru przy piwnych jest limit jakiś?
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 29-05-2018, 12:14
Jimmy_jb Jimmy_jb is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 11-2005
Miejscowość: Pruszcz Gdański
Posty: 904
Standardowy

Tak. Większość drożdży piwnych nie przefermentuje cukrów złożonych dlatego po fermentacji zostanie resztkowe kilka stopni BLG. To zależy nie tylko od szczepu ale też od warunków fermentacji i składu brzeczki.
__________________
Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna
Odpowiedz cytując
  #13  
Stare 03-06-2018, 19:43
krakra8888 krakra8888 is offline
Junior
 
Rejestracja: 04-2018
Posty: 13
Standardowy

Witam. Dzisiaj po 7 dniach sprawdzałem BLG jest około 2. W smaku czuć goryczkę i aromat, nawet jestem zadowolony tylko że wyszło troszkę za słodkie/słodowe ale nie ma tragedii, czuć ja dopiero na końcu, żadnych posmaków dms i tego typu nie wyczuwam. Nie będę przelewał na cichą. Temperatura jest cały czas w granicach 18 stopni kupiłem regulator do lodówki, zmniejszyć ja na kolejny tydzień?
Co zrobić na przyszłość aby było bardziej wytrawne ? Czy jeszcze się ułoży?
Odpowiedz cytując
  #14  
Stare 04-06-2018, 07:55
k_s k_s is offline
Member
 
Rejestracja: 05-2017
Miejscowość: Opole
Posty: 55
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krakra8888 Wyświetlenie odpowiedzi
Witam. Dzisiaj po 7 dniach sprawdzałem BLG jest około 2. W smaku czuć goryczkę i aromat, nawet jestem zadowolony tylko że wyszło troszkę za słodkie/słodowe ale nie ma tragedii, czuć ja dopiero na końcu, żadnych posmaków dms i tego typu nie wyczuwam. Nie będę przelewał na cichą. Temperatura jest cały czas w granicach 18 stopni kupiłem regulator do lodówki, zmniejszyć ja na kolejny tydzień?
Zmniejszanie temperatury nic już nie zmieni.

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krakra8888 Wyświetlenie odpowiedzi
Co zrobić na przyszłość aby było bardziej wytrawne ?
Następnym razem zacierać w temperaturze 62ºC - 65ºC. Przy temperaturze zacierania 69ºC ma prawo być słodkawe.

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krakra8888 Wyświetlenie odpowiedzi
Czy jeszcze się ułoży?
Z czasem ułożą się aromaty chmielowe ale słodowość pozostanie taka sama.
Odpowiedz cytując
  #15  
Stare 04-06-2018, 10:19
krakra8888 krakra8888 is offline
Junior
 
Rejestracja: 04-2018
Posty: 13
Standardowy

rozumiem, więc kolejna warka w niższej temperaturze bo chcę zrobić coś takiego:
https://brewness.com/pl/recipe/a-la-vermont-ipa/view

ale zastanawiam się czy nie chmielić na goryczkę marynką ponieważ jest tania (też chodzi o koszta) i goryczka dla mnie jest ok, a aromat i smak robić ewentualnie amerykańcami.
Odpowiedz cytując
  #16  
Stare 04-06-2018, 10:57
Fotka Użytkownika: anteks
anteks anteks is offline
maruda
 
Rejestracja: 08-2003
Miejscowość: opalenica
Posty: 10 343
Standardowy

Marynka na goryczke, pozostałe dawki daruj sobie. Wsyp na zimno na 5-7 dni
ps Ibu tez dał bym mniejsze, tak z 50
__________________
Mniej książków więcej piwa
Browar Largus




Odpowiedz cytując
  #17  
Stare 04-06-2018, 11:42
krakra8888 krakra8888 is offline
Junior
 
Rejestracja: 04-2018
Posty: 13
Standardowy

no i chyba tak zrobię, marynka na goryczkę na około 60 ibu a reszta jak na poprawionym przepisie. Pytanie czy dawać dodatek skórki z pomarańczy czy będzie wyczuwalne te 5 g.
Odpowiedz cytując
  #18  
Stare 04-06-2018, 13:41
krakra8888 krakra8888 is offline
Junior
 
Rejestracja: 04-2018
Posty: 13
Standardowy

Jeszcze jedno, jaki program mniej więcej pokazuję poprawne wartości przepisu, np bs2 daje mi 17 blg a brewness 15,4 na tych samych składnikach 1:1, ibu bs2 64 brewness 59
w przypadku ibu to różnica jest nie duża ale w blg to ma znaczenie, którym się sugerować czy uśredniać wyniki?
Odpowiedz cytując
  #19  
Stare 04-06-2018, 15:47
Fotka Użytkownika: anteks
anteks anteks is offline
maruda
 
Rejestracja: 08-2003
Miejscowość: opalenica
Posty: 10 343
Standardowy

Nie uśredniać tylko korzystać z jednego programu. Po kilku warkach będziesz wiedział jaką masz wydajność i sobie zrobisz dokładne receptury
__________________
Mniej książków więcej piwa
Browar Largus




Odpowiedz cytując
  #20  
Stare 06-06-2018, 11:49
k_s k_s is offline
Member
 
Rejestracja: 05-2017
Miejscowość: Opole
Posty: 55
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krakra8888 Wyświetlenie odpowiedzi
Jeszcze jedno, jaki program mniej więcej pokazuję poprawne wartości przepisu, np bs2 daje mi 17 blg a brewness 15,4 na tych samych składnikach 1:1, ibu bs2 64 brewness 59
w przypadku ibu to różnica jest nie duża ale w blg to ma znaczenie, którym się sugerować czy uśredniać wyniki?
Wydajność zależy od piwowara nie od programu. W programie wydajność podaje się jako parametr, a większość recept zakłada 75% wydajności zacierania. W rzeczywistości przeważnie jest wyższa, ok. 80%-85%. Jak zrobisz tą warkę to sprawdź jaką masz wydajność i wprowadź ją do programu i następne receptury będzie liczyć wg twojej rzeczywistej wydajności.
Odpowiedz cytując
  #21  
Stare 06-06-2018, 12:00
krakra8888 krakra8888 is offline
Junior
 
Rejestracja: 04-2018
Posty: 13
Standardowy

Rozumiem że mam zliczać początkowe i końcowe wartości zacieru , przed i po gotowaniu, blg itp.
zobaczymy, właśnie przy pierwszej warce nie pomyślałem o tym ale przy tej zrobię podziałki na łyżce itp. Surowiec zamówiony w niedzielę 2 warka po zlaniu 1 szej.
Odpowiedz cytując
  #22  
Stare 07-06-2018, 14:22
krakra8888 krakra8888 is offline
Junior
 
Rejestracja: 04-2018
Posty: 13
Standardowy

jeszcze jedna myśl mi przyszła przy oglądaniu pewnego filmiku, nie napowietrzyłem brzeczki przy pierwszej warce tylko przelałem do siatki oddzielając chmiel, ale piwo od fermentowało do 2 blg czy będzie to miało jakieś znaczenie w późniejszym okresie?
Odpowiedz cytując
  #23  
Stare 07-06-2018, 16:10
Fotka Użytkownika: anteks
anteks anteks is offline
maruda
 
Rejestracja: 08-2003
Miejscowość: opalenica
Posty: 10 343
Standardowy

Przefermentowało to nie ma problemu
__________________
Mniej książków więcej piwa
Browar Largus




Odpowiedz cytując
  #24  
Stare 24-06-2018, 13:09
krakra8888 krakra8888 is offline
Junior
 
Rejestracja: 04-2018
Posty: 13
Standardowy

Co myślicie o filtrowaniu wody w dzbanku np brita do Warki?
Jutro idzie przepis https://brewness.com/pl/recipe/a-la-vermont-ipa/view
Myślę że będzie git
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Piwo.co.za - sklep internetowy CoZaPiwo Sklepy z piwem 34 17-12-2016 21:56
Warszawa, Kabacki Dukt 4 lok. U3, Czarodziejka Gorzałka Czarodziejka_Gorzalka Mazowieckie 505 16-06-2016 16:58
Lovibonds, 69 IPA GaryFisher Anglia 0 29-03-2012 19:18



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 22:08.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.