Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"Radmir" Piwniczny

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Joosto
    Senior
    • 12-2015
    • 263

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika k_s Wyświetlenie odpowiedzi
    A co tam wyszło z piwa świerkowego? Warto to robić?
    Drożdże jeszcze pracują, więc nie przeszkadzam. Jak będzie po wszystkim, dam znać.

    Comment

    • Joosto
      Senior
      • 12-2015
      • 263

      #90

      CHÂTEAU PILSEN 2RS Castle Malting 3300g
      Pszeniczny podpiekany - toasted - 22-35 EBC Crisp 500g

      Korekta wody

      Zacieranie:
      67-64 st. /60min
      -> 72 st.C/20min
      -> 74

      FWH Zeus 14,4% 10g

      Gotowanie 70min
      Zeus 10g/0min
      Equinox 10g/0 min

      Zeus 30g + EQuiniox 40g/ 80st.C/30min

      American Ale II gęstwa

      Blg 10,5

      Comment

      • Joosto
        Senior
        • 12-2015
        • 263

        #86 Świerkowe

        13.06.18 butelkowane
        refermentacja syropem z cukru 120g
        Blg 3,5

        Dość mętnawe, w aromacie nieśmiało iglaście, w smaku zdecydowanie żywicznie - świeże orzeszki piniowe, więc tak szczerze, po krasnoludzku, można powiedzieć : Podszyszkownik Kilkujadek

        Comment

        • Joosto
          Senior
          • 12-2015
          • 263

          #91

          Zasyp:
          Viking Pilzeński 3200g
          Viking Colorado Honig 310g

          Korekta składu wody 11l

          67-65 st.C /60min
          -> 72 st.C /10min
          -> 74 st.C /10min

          Wysładzanie 15l

          Taurus 5g/FWH
          Taurus 10g/5min
          Mech 2,5g/ 5min

          Chłodzenie:
          Ahtanum 25g + Taurus 10g /76 st.C/30min

          Blg 10

          FM Grodzie Dębowe


          #88
          Za dużo kurkumy, wędzonka się przebija , ale to nie to. Mniej następnym razem, przynajmniej tak o połowę. Kłącze daje jednak bardzo mocny aromat i smak zwłaszcza przy tak lekkich piwach.

          #86
          Bardzo mocny smak żywiczny, piwo mętne. Przyczyny znajduję 3-4:
          - woda bardzo miękka , słaba flokulacja (pomimo Wyeast 1272 American Ale II )
          - brak użycia mchu przy warzeniu/karuku przed rozlewem
          - moim zdaniem, porcję na smak można pominąć i dać dawkę tylko na aromat (lecz gdybam, nie mam doświadczenia)
          - infekcja - nie wykluczam, aczkolwiek nie sądzę

          Comment

          • k_s
            Member
            • 05-2017
            • 65

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Joosto Wyświetlenie odpowiedzi
            #86
            Bardzo mocny smak żywiczny, piwo mętne. Przyczyny znajduję 3-4:
            - woda bardzo miękka , słaba flokulacja (pomimo Wyeast 1272 American Ale II )
            - brak użycia mchu przy warzeniu/karuku przed rozlewem
            - moim zdaniem, porcję na smak można pominąć i dać dawkę tylko na aromat (lecz gdybam, nie mam doświadczenia)
            - infekcja - nie wykluczam, aczkolwiek nie sądzę
            Bez mchu piwo ejlowskie potrzebuje więcej czasu na sklarowanie i może pozostać bardziej mętne. Ja też często nie dodaję mchu. Na smak to generalnie nie wpływa tylko na optykę .

            Comment

            • Joosto
              Senior
              • 12-2015
              • 263

              #92

              20.06.2018
              Pilzeński Viking 3400g
              Colorado Honig 180g

              66-64 st.C/20min
              67 st.C/50min
              72 st.C/10min
              -> 74

              Taurus 6g/ FWH
              Columbus 10g/5min
              Mech 2,5g/5min
              Columbus 10g/0 (100-72 st.C/10min)
              Columbus 80g/dalsze chłodzenie/20min

              Gęstwa FM 55 + Am. Ale II

              Blg 11

              Comment

              • Joosto
                Senior
                • 12-2015
                • 263

                #93 Dry Stout

                Dzisiaj w Netto przy okazji zakupu Litovela Premium (jest jeszcze Holba), zobaczyłem, że jest fajna woda o składzie dobrym do Dry Stout'a ( Krystalia, ale z innego ujęcia - nazwa handlowa Amita), więc poszło:
                Pilzeński Viking 3300g
                Monachijski II Viking 500g
                Czekoladowy jasny 400 EBC 200g
                Jęczmień prażony 900 EBC 300g
                Płatki jęczmienne 250g

                Płatki zkleikowane dodane do zacieru
                Czekoladowy od początku zacierania

                66-65 st.C/70min
                72 st.C/10min + jęczmień prażony
                74 st.C

                Northdown 8,2% 25g/60min

                Gęstwa US-05

                Blg 12
                IBU z wyliczanki 27, goryczka będzie większa pewnie z racji prażonego słodu
                21l

                Comment

                • Joosto
                  Senior
                  • 12-2015
                  • 263

                  #94 Pacific Gem SH CDA

                  Zasyp:
                  Pilzeński Viking 5000g
                  Słód barwiący obłuszczony Viking 1000EBC 500g
                  Abbey Castle 45EBC 250g
                  Caramel Aromatic 160-200 EBC Viking 100g
                  Demerara Dry cukier trzcinowy 250g

                  Woda Krystalia, alkaliczna (HCO3- 230)

                  Zacieranie:
                  66-65st.C/60min
                  -> 72st.C/10min
                  -> 74st.C/10min + barwiący

                  Pacific Gem 18,4% aa 15g/FWH
                  Gotowanie : 70min
                  Pacific Gem 18,4% 26g/45min.
                  Pacific Gem 18,4% 20g/5min + odżywka drożdżowa 11g
                  Demerara 250g/5min
                  Pacific Gem 18,4% 40g/75st.C/20min

                  Gęstwa Wyeast 1272 rozbujana na lekkim starterze - 7blg ( drożdże prawie wylazły z kolby - 1000ml ).

                  BLG 17, objętość 22,5l
                  Po warzeniu takie mam spostrzeżenia: z chmielu wylazła ziemistość i jakby drewno, do tego piekąca goryczka, ale tego się spodziewałem. Ze słodów przyjemnie, wedle założenia.

                  Fermentor zapakowany do pudła styropianowego z zamrożonymi pet'ami.

                  Niebawem podobna zabawa z SH Cascade

                  #86 Świerkowe
                  Właśnie sprawdzam organoleptycznie. Smak szyszkowy złagodniał, aromat podbija nieco bardziej, słodowość zelżała : wypadkowa z tego zmierza we właściwym kierunku.
                  Last edited by Joosto; 14-07-2018, 19:08.

                  Comment

                  • Joosto
                    Senior
                    • 12-2015
                    • 263

                    #95 Cascade SH CDA

                    Ciąg dalszy CDA , czyli :
                    Zasyp:
                    CHÂTEAU PILSEN 2RS Castle Malting 5000g
                    Słód barwiący obłuszczony Viking 1000EBC 500g
                    Abbey Castle 45EBC 250g
                    Caramel Aromatic 160-200 EBC Viking 100g
                    Demerara Dry cukier trzcinowy 250g/5 min. przed końcem gotowania

                    Woda kranówa , korekta gipsem i chlorkiem wapnia

                    Zacieranie:
                    66-65st.C/60min
                    -> 72st.C/10min
                    -> 74st.C/10min + barwiący

                    Cascade 6,9 % aa 20g/FWH
                    Cascade 30g/30min
                    Cascade 40g/5min
                    Cascade 70g/72st.C/20min.

                    Gęstwa Wyeast Amer. Ale II

                    Blg 17
                    22l

                    Fermentor do pudła styropianowego z petami

                    Comment

                    • Joosto
                      Senior
                      • 12-2015
                      • 263

                      #91 i #92 bardzo nisko odfermentowały - do blg 1-1,5
                      Okazało się , że przyczyną jest termometr. Używam alkoholowego. Słup cieczy został przerwany i "2 kreski " uciekły pod uchwyt. Wychodzi na to, że zamiast zacierać w 66-65, cały proces zachodził w temperaturach 64-63. Zakładam, że pozostałe warki również będą w zacieraniu skopane.
                      Termometr udało się naprawić, ale dla pewności zakupiłem elektroniczny z sondą na przewodzie.

                      Comment

                      • Kazimierz_W
                        Senior
                        • 05-2009
                        • 689

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Joosto Wyświetlenie odpowiedzi
                        Termometr udało się naprawić, ale dla pewności zakupiłem elektroniczny z sondą na przewodzie.
                        Już nigdy nie wrócisz do alkoholowego. Elektroniczny to precyzja, ciągły pomiar i wolne ręce.
                        Tak samo pluje na wszystkie lata w których męczyłem się z kapslownicą Gretą. Odkąd mam stołową (niewiele droższą) nawet polubiłem butelkowanie.
                        Browar Bociana smaczny od rana
                        Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

                        http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

                        Comment

                        • Joosto
                          Senior
                          • 12-2015
                          • 263

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kazimierz_W Wyświetlenie odpowiedzi
                          Już nigdy nie wrócisz do alkoholowego. Elektroniczny to precyzja, ciągły pomiar i wolne ręce.
                          Tak samo pluje na wszystkie lata w których męczyłem się z kapslownicą Gretą. Odkąd mam stołową (niewiele droższą) nawet polubiłem butelkowanie.
                          No tak to właśnie jest, że jest dobrze, póki się coś nie zdyrdymali. Nie doszedłem jeszcze do momentu, w którym termometr mógł zaszwankować, ale wydaje się że do 90 warki szło pomyślnie.
                          Co do kapslownicy to od początku jadę na Grifo i nie mam powodu do kapryszenia.

                          Comment

                          • Joosto
                            Senior
                            • 12-2015
                            • 263

                            #96 Grodziski chmielowy

                            Zasyp:
                            Słód pszeniczny wędzony dębem 4-6 EBC Weyermann 2500g
                            CHÂTEAU PILSEN 2RS Castle Malting 500g

                            Woda Krystalia +5g gips + 2g chlorek wapnia + 2ml kwas

                            62 st.C/15min
                            72 st.C/60min
                            74 st.C

                            wysładzanie 15l

                            Taurus 13% 10,5g/FWH
                            Cashmere 6,5% 25g/5min
                            Mech irlandzki 5g/5min
                            Cashmere 25g/0

                            Chłodzenie

                            Ahtanum 50g na noc (12h) 12st.C

                            Gęstwa FM Grodzie dębowe
                            20l , Blg 8

                            #94 Pacific Gem SH CDA wyprostowało się i goryczka nie jest już tak paląca jak przy butelkowaniu, wyszło całkiem przyjazne piwko
                            #95 Cascade SH CDA zabutelkowane przy Blg 3. Za jakiś czas przyjdzie czas na porównanie.

                            Comment

                            • Joosto
                              Senior
                              • 12-2015
                              • 263

                              #97 AIPA+owoce

                              Zasyp:
                              MepAle Malteurop 5000g
                              Monachijski II Viking 1000g
                              Karmelowy 400 100g

                              Zacieranie:
                              67-65st.C/70min
                              72st.C/10min
                              -> 74st.C

                              Zeus 14,4% 5g/FWH

                              Zeus 14,4%, Ekuanot 16,1%, Citra 14,2% po 10g/30min

                              Zeus 14,4%, Ekuanot 16,1%, Citra 14,2% po 10g/5min

                              Zeus 14,4%, Ekuanot 16,1%, Citra 14,2% 25g+30g+30g/hopstand od75st.C/20min

                              Gęstwa Wyeast American Ale II rozbujana na starterze

                              Blg 16, 21,5l
                              Na cichą pójdą brzoskwinie albo coś podobnego

                              Comment

                              • Joosto
                                Senior
                                • 12-2015
                                • 263

                                #98 Red Ale

                                #96 Poszła w kanał. Śmierdziało rozpuszczalnikiem.

                                #97 Ostatecznie padło na grejpfruta. Zest ze skórek i sok z 4 grejpfrutów czerwonych.

                                #98 Red Ale

                                Zasyp:
                                Pale Ale MepAle 2400g
                                Monachijski jasny Viking 1000g
                                Amber 70EBC 150g
                                Brown 120-150EBC 140g
                                Jęczmień palony 50g - do wysładzania

                                66-64 st.C/70min
                                72 st.C/15min
                                -> 75 st.C

                                Northdown 8,1% 10g/FWH
                                Northdown 14,5 g/15 min

                                FM13 Irlandzkie ciemności - 1254B (31,12,2018) bujane na strarterze 17h

                                Blg 10, 20L, IBU z wyliczanki 19

                                Przed butelkowaniem plan na dodanie ekstraktu z mięty.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎