Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Saaz Late CZ 2018 - 50 g granulat 1,71% aa Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 5.70zł / 5.13

Granulat:
Chmiel z grupy aromatycznych polecany do drugiego i trzeciego chmielenia. Nadaje piwu doskonałego aromatu chmielowego.
 
Płatki (chipsy) dębowe francuskie średnio przypalone 50 g Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 4.49zł,
zapłacisz jedynie
: 3.39zł - tylko do 31-12-2019!
Inne surowce / dodatki:
Nadają piwu aromat dębowej beczki.
Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 31-08-2018, 13:03
agarth1979 agarth1979 is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2013
Miejscowość: Rybnik
Posty: 119
Standardowy Zabijanie drożdży wrzątkiem z roztworem cukrowym???

Cześć, wczoraj tak sobie wymyśliłem, że można by pozbyć się gushingu przez pracujące drożdże w butelkach. Wiem, gushing nie bierze się tylko z tego ale czasami mam wrażenie, że po zlaniu na cichą do butelek zyjątka jeszcze robią robotę.

I kwestia taka:
Jeśli po zlaniu piwa z cichej do pojemnika w którym będzie się mieszało go z gorącym roztworem cukrowym to drożdże się zabije, prawda?

Plusy: brak gushingu, martwe drożdże

Minusy: Jeśli faktycznie znajdą się tam martwe drożdże to mogą wydzielać niekorzystne substancje

Co o tym myślicie???
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 31-08-2018, 14:43
Fotka Użytkownika: sredstvom
sredstvom sredstvom is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2015
Miejscowość: Wieden
Posty: 301
Standardowy

Sam zlewam piwo na goracy syrop i takie mam przemyslenia na ten temat:

1) Syrop w wiadrze na dnie nie jest wrzacy. Jego temperatura spada od momentu wylaczenia palnika pod garnkiem, w ktorym szykuje syrop. Po przelaniu tej ilosci plynu (miedzy 0,5 a 1,0 litra, w zaleznosci) na dno pustego fermentora otrzymuje lustro plynu o wysokosci kilku milimetrow od dna. Nie sprawdzalem organoleptycznie, ale podejrzewam, ze plyn sie chlodzi w dosc szybkim tempie.

2) Biorac pod uwage powyzsze szacuje, ze po zlaniu ok. 2-3 litrow zimnego piwa (a juz zwlaszcza po cold crashingu) mam w wiadrze mieszanke o temperaturze smialo ponizej 30 stopni. Czyli dla drozdzy niegrozne.

3) Ta odrobina drozdzy ktora padnie na poczatku przelewania nie ma szans spaskudzic piwa.

4) Jezeli wybijesz drozdze temperatura, to bedziesz mial w butelkach slodkie, nienagazowane piwo. Bo i skad ma sie w nim wziac CO2, skoro nie ma kto przejesc cukru?

5) Przyczyn gushingu szukalbym gdzie indziej.

Jezeli zle zrozumialem Twoje pytanie i sie wymadrzam bezsensownie - to wybacz. W odmozdzajacej pracy jeszcze siedze :-)

Pozdrawiam
__________________
Sni sredstvom za uklanianie
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 31-08-2018, 16:12
agarth1979 agarth1979 is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2013
Miejscowość: Rybnik
Posty: 119
Standardowy

Hmm, tak, masz rację! Nie wziąłem pod uwagę tego, kto ma przerobić cukier na dwutlenek :P Więc zgadzam się we wszystkim. Co do punktu 5. To często mam tak, że po koło roku (jak nie zdążę wypić) w wielu przypadkach jest gushing, szczególnie w piwach pszenicznych co nie jest dziwne przez jego wysokie nasycenie. Ok, dzięki i pozdrawiam
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Wymiana drożdży piwowarskich - serwis internetowy pawdab Surowce 4 12-02-2014 13:29
Ilości drożdży do zadania coder Opracowania 33 31-12-2011 12:17



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 15:52.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.