Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Yavo warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • yavo
    Młóto w butach
    • 03-2009
    • 909

    #46
    Warka #21

    APA

    Skład - Ekstrakt Pale Ale 3.4 kg;

    Drożdże - Fermentum Mobile FM54 Gorączka Kalifornijska;

    Woda - Aqua Kranik.

    Warzenie - 20.10.2018 - gotowanie 6L przez 60 minut.

    Chmiel:
    20g Iunga 11% PL - 0'
    15g Chinook 10.9% USA - 30'
    15g Chinook 10.9% USA - 50'

    Planowo na zimno cztery dni przed rozlewem: 20g Chinook 10.9% USA, 50g Mosaic 13.4% USA.

    Hop do fermentatora, dolewka do 20.5 L, studzenie do wieczora, następnie drożdże w 22ºC przy wyliczonym BLG 10.8º, planowana goryczka 45 IBU.

    ----------
    #19 (Mleczak Atakuje) - rozlany 08.10 z cukrem 2.8g / 500ml, jednak 21.3 litra. Od 19.10 leżakuje w garażu, w smaku bardzo dobre, ale niestety trochę za słodkie ;
    #20 (Polski Ale Cienki) - przelany na cichą dziś przy BLG 3.0º (końcowy alkohol 4.1%), chmielimy na zimno 24.10, planowy rozlew 28.10 (niedziela).

    Comment

    • yavo
      Młóto w butach
      • 03-2009
      • 909

      #47
      Warka #22

      IPA (międzynarodowa)

      Skład - Ekstrakt Pale Ale 3.4 kg;

      Drożdże - Mangrove Jack's M42 New World Strong Ale;

      Woda - Aqua Kranik.

      Warzenie - 28.10.2018 - gotowanie 7.5 litra przez 60 minut.

      Chmiel:
      30g Iunga 11% PL - 0'
      25g Galaxy 14.2% AUS - 30'

      Planowo na zimno cztery dni przed rozlewem: 25g Galaxy 14.2% AUS, 100g Mandarina Bavaria 7.8% DE.

      Hop do fermentatora, dolewka do 17 litrów, studzenie do wieczora, następnie drożdże w 24ºC przy wyliczonym BLG 13.2º, planowana goryczka 87 IBU (hmmm).

      ----------
      #19 (Mleczak Atakuje) - za słodki, za słodki, "w ogóle nie smakuje jak piwo". Może się jeszcze jakoś ułoży (czytaj: zlituje nad nami);
      #20 (Polski Ale Cienki) - rozlany 28.10 z cukrem 2.8g / 500ml, końcowo ok. 17.5 litra. W pierwszym odbiorze smakuje... kawą;
      #21 (APA) - przelana na cichą 28.10 (to był dość pracowity dzień) przy BLG 2.75º (końcowy alkohol ok. 4.55%), planowo chmielimy na zimno w środę, rozlewamy w niedzielę 04.11.

      Comment

      • yavo
        Młóto w butach
        • 03-2009
        • 909

        #48
        Warka #23

        Dziwnie Uwarzone Pale Ale (DUPA)

        Skład - Ekstrakt Pale Ale 1.7 kg;

        Drożdże - Mangrove Jack's M42 New World Strong Ale;

        Woda - Aqua Kranik.

        Warzenie - 03.12.2018 - gotowanie 5.5 litra przez 60 minut.

        Chmiel:
        16g Challenger UK 7.4% - 0'
        16g Challenger UK 7.4% - 40'
        12.5g Oktawia PL 9.2% - 50'

        Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem: 18g Challenger UK i 37.5g Oktawia PL.

        Hop do fermentatora, dolewka do 12 litrów, studzenie do wieczora, następnie drożdże w 24ºC przy wyliczonym BLG 10.2º, planowana goryczka 51 IBU. Siedzi na burzliwej, przelejemy na cichą 12.11.

        Co? Skąd nazwa? Nazwa taka a nie inna bo wykorzystuję resztki surowców

        ----------
        #19 (Mleczak Atakuje) - powolutku się układa, Żona nawet twierdzi że goryczka jest;
        #20 (Polski Ale Cienki) - od dwóch dni leżakuje już w garażu, bardzo przyzwoite piwo, no może brakuje mu trochę aromatu, bo ten Lubelski to coś nie ten tego;
        #21 (APA) - dochmielona na zimno 31.10, rozlana 03.11 (końcowo 19 litrów, cukier 2.8g / 500ml) - bardzo dobre, choć oczywiście jeszcze niedojrzałe (w smaku lekkie masło, taka osełka górska);
        #22 (IPA) - przelana na cichą 04.11, dochmielona na zimno 07.11 (25g Galaxy AUS, 100g Mandarina Bavaria DE) - siedzi sobie w garażu. Planowany rozlew - 12.11.

        Comment

        • yavo
          Młóto w butach
          • 03-2009
          • 909

          #49
          Warka #24

          Lekka Marynka Mozaikowa v2

          Skład - WES Słodowy Jasny 2*1.7 kg;

          Drożdże - Safale S-04;

          Woda - Aqua Kranik.

          Warzenie - 12.11.2018 - gotowanie 7 litrów przez 60 minut.

          Chmiel:
          10g Marynka PL 8.5% - 0'
          10g Mosaic USA 13.4% szyszka - 30'
          10g Marynka PL 8.5% - 45'
          10g Mosaic USA 13.4% szyszka - 50'

          Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem 30g Mosaic USA, trzy dni przed rozlewem 30g Marynka PL.

          Hop do fermentatora, dolewka do 20 litrów, studzenie przez noc, następnie drożdże w 24ºC przy wyliczonym BLG 11.0º, planowana goryczka 31 IBU. Siedzi na burzliwej, przelejemy na cichą... kiedyś tam.

          Piwo jest oczywiście powtórką warki #17, ino ma być lżejsze.

          ----------
          #19 (Mleczak Atakuje) - jest goryczka - niewielka, ale jest, więc pijemy;
          #20 (Polski Ale Cienki) - jakiś taki kwaskowaty, nie wiem, co z nim jest nie tak, bo przecież połączenie Marynki z Lubelskim to klasyka;
          #21 (APA) - dojrzewa sobie;
          #22 (IPA) - rozlana 12.11, końcowy alkohol ok. 5.7%, wyszło 15 litrów, cukier 2.8g / 500ml, od dzisiaj leżakuje w garażu;
          #23 (DUPA) - przelana na cichą 12.11, dochmielona na cichej 13.11 (18g Challenger UK i 37.5g Oktawia PL) przy BLG 2.5º (końcowy alkohol ok. 4.4%), rozlana 18.11 (czyli dziś), cukier 2.7g / 500ml, końcowo 10 litrów. Interesujące, dość gorzkie.

          Comment

          • yavo
            Młóto w butach
            • 03-2009
            • 909

            #50
            Warka #25

            English Pale Ale (albo jak kto woli, po prostu Angielskie Lekkie)

            Skład - WES Słodowy Jasny 2*1.7 kg;

            Drożdże - Safale S-04;

            Woda - Aqua Kranik.

            Warzenie - 18.11.2018 - gotowanie 7 litrów przez 60 minut.

            Chmiel:
            20g Fuggles UK 5.9% - 0'
            20g Fuggles UK 5.9% - 30'
            16g Bramling Cross UK 6% - 30'
            30g Fuggles UK 5.9% - 50'

            Planowo na zimno cztery dni przed rozlewem 30g Fuggles UK i 34g Bramling Cross UK.

            Hop do fermentatora, dolewka do 20.3 litrów, studzenie przez noc, następnie drożdże (przed chwilą) w 23ºC przy wyliczonym BLG 11.4º, planowana goryczka 40 IBU.

            Comment

            • yavo
              Młóto w butach
              • 03-2009
              • 909

              #51
              Warka #26

              Mandaryna Powraca

              Skład - Ekstrakt słodowy jasny 2*1.7 kg;

              Drożdże - Safale US-05;

              Woda - Aqua Kranik.

              Warzenie - 29.11.2018 - gotowanie 7 litrów przez 60 minut.

              Chmiel:
              10g Iunga PL 2018 szyszka 12.8% - 0'
              25g Mandarina Bavaria DE 7.8% - 30'
              25g Mandarina Bavaria DE 7.8% - 50'

              Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem 50g Mandarina Bavaria DE.

              Hop do fermentatora, dolewka do 20 litrów, studzenie przez noc, następnie drożdże (przed chwilą) w 20ºC przy wyliczonym BLG 12º, planowana goryczka 45 IBU. Piwo jest powtórką warki #08, tyle że bez czeskich akcentów.

              ----------
              #20 (Polski Ale Cienki) - nie lubię tego piwa; ci co pijają na co dzień koncerniaki są nim zachwyceni, ale mi ono nie smakuje, jest za kwaśne i ma za mało aromatu. No ale trudno, wypić trzeba...
              #21 (APA) - bardzo dobre piwo, Żona twierdzi, że najlepsze jakie do tej pory zrobiliśmy i że jak dla niej, to mogę robić tylko takie piwo. Miarą popularności jest również fakt, że prawie już go nie ma, całe rozeszło się w towarzystwie Przyjaciół podczas niezobowiązującej kolacji urodzinowej;
              #22 (IPA) - bardzo dobre, gorzkie jak trzeba i aromatyczne, ino jeszcze trochę musi dojrzeć;
              #23 (DUPA) - dobre, tyle że mało aromatu, więc pozwalamy mu jeszcze trochę dojrzeć;
              #24 (Marynka Mozaikowa) - przelana na cichą 21.11, dochmielona 24.11 30g Marynka PL, 30g Mosaic USA i garścią dzikiego ursynowskiego chmielu od Przyjaciół. Rozlana wczoraj z cukrem 2.75g / 500 ml, końcowo 19.5 litra, ok. 4.5% alkoholu.
              #25 (EPA) - piwo przelane na cichą 27.11 przy BLG 3.5º, końcowy alkohol ok. 4.5%. Chmielimy na zimno pięć dni przed rozlewem (a więc jutro) 30g Fuggles UK i 34g Bramling Cross UK.

              Comment

              • yavo
                Młóto w butach
                • 03-2009
                • 909

                #52
                Warka #27

                MiuMiu

                Skład - Ekstrakt słodowy jasny 2*1.7 kg;

                Drożdże - Safale US-05;

                Woda - Aqua Kranik.

                Warzenie - 08.12.2018 - gotowanie 8 litrów przez 60 minut.

                Chmiel:
                12.5g Mosaic USA granulat 10.4% - 0'
                12.5g Mosaic USA granulat 10.4% - 30'
                10g Iunga PL 2018 szyszka 12.8% - 45'
                20g Iunga PL 2018 szyszka 12.8% - 50'

                Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem 25g Mosaic USA, trzy dni przed rozlewem 50g Iunga PL.

                Hop do fermentatora, dolewka do 17 litrów, studzenie na balkonie przez cały dzień, następnie wieczorem drożdże w 20ºC przy BLG 13º. Planowana goryczka IBU 45.

                Bawiliśmy się w odwrotne chmielenie, zobaczymy co z tego wyjdzie.

                ----------
                #20 (Polski Ale Cienki) - powoli dojrzewa, ale i tak go nie lubię;
                #24 (Marynka Mozaikowa) - poleciała do garażu na 06.12, wczoraj próbowaliśmy - brak gazu, więc trząchałem dziś butelkami;
                #25 (EPA) - rozlane do butelek 06.12, tradycyjnie z cukrem 2.75g / 500ml, końcowo ok. 18 litrów; nagazowuje się;
                #26 (Mandaryna Powraca) - przelana na cichą 08.12 przy BLG 3º (końcowy alkohol ok. 5.0%), jutro chmielimy na zimno, rozlewamy w sobotę 15.12.

                Comment

                • yavo
                  Młóto w butach
                  • 03-2009
                  • 909

                  #53
                  A tak wygląda #22 IPA.
                  Attached Files

                  Comment

                  • yavo
                    Młóto w butach
                    • 03-2009
                    • 909

                    #54
                    15.12.2018

                    #23 (DUPA) - gorzka i aromatyczna, jak to dupa . Naprawdę dobre, charakterne piwo, aż żałuję że zrobiłem tylko połowę warki;
                    #24 (Marynka Mozaikowa) - nagazowała się, BARDZO dobre piwo, tyle że jeszcze niedojrzałe i... trochę za słodkie. Pozwalamy mu dojrzeć i nie ruszamy;
                    #25 (EPA) - do 7 stycznia nagazowywuje się w mieszkaniu, potem precz do garażu;
                    #26 (Mandaryna Powraca) - dziś rozlana do butelek, tradycyjnie z cukrem 2.75g / 500 ml, wyszło ok. 18.3 litra NAPRAWDĘ dobrego, aromatycznego piwa. Iunga dodana na zimno (planowo miało być 10g, ale wrzuciłem nieco więcej) dodała mandarynce kwiatowego aromatu. Świetne połączenie, niniejszym sobie gratuluję. Do 7 stycznia siedzi w mieszkaniu, potem spada do garażu;
                    #27 (MiuMiu) - a MiuMiu siedzi sobie jeszcze na burzliwej, na cichą przelejemy we wtorek, 18.12, planowany rozlew - po wakacjach, 7 stycznia. Do tego czasu nic nowego tu się nie wydarzy, raz z uwagi na urlop, dwa z uwagi na to, że wszystkie butelki są zajęte (a Żona wywiozła dziewięć butelek do Anglii i zostawiła je Anglikom i innym Szwajcarom, pewnie oddadzą w 2023 r.).

                    Comment

                    • yavo
                      Młóto w butach
                      • 03-2009
                      • 909

                      #55
                      Warka #04 - recenzja po dłuuugim czasie

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
                      Belgian Blond Ale (robocza nazwa "Słuchaj, dzieweczko! Ona nie słucha.")

                      Skład - 1.7 kg WES jasny + 0.25 kg cukru kandyzowanego;

                      Drożdże - FM26 Belgijskie Pagórki;

                      Woda - Primavera źródlana;

                      Warzenie 17.03.2018 - gotowanie 8.5 litra płynu przez 60'.

                      Chmiel i dodatki:
                      10 g Marynka (szyszki) - 0'
                      10 g Lubelski (granulat) - 51'
                      250 g cukier kandyzowany - 51'

                      Odparowało do 7.5 litra, dolaliśmy więc wody do 8 litrów.

                      Drożdże zadane w temperaturze brzeczki 22ºC przy 18.1º BLG; planowane IBU: 24. Tak dobrze smakowało na surowo, że nie zdecydowaliśmy się na dalsze dolewanie wody - jak eksperymentować, to na całego.
                      Dziewięć miesięcy i jeden dzień po uwarzeniu tego piwa, po nauczeniu się czegoś o stylach piwa, stwierdzam autorytatywnie - toż to belgijski tripel. Świetne, gęste, kremowe, esencjonalne piwo o szlachetnym smaku. Piana rewelacyjnie oblepia szkło, po czym delikatnie wraca do "bazy". Piwo niemalże musujące, zero "złego" aromatu alkoholu, czuć nuty czekoladowe. Fenomenalnie, ale dyskretnie kopie po głowie.

                      Ma jedną jedyną wadę - została mi jedna butelka 0.33l...

                      Comment

                      • yavo
                        Młóto w butach
                        • 03-2009
                        • 909

                        #56
                        Warka #28

                        AIPA
                        (no wreszcie, to tak naprawdę pierwsza AIPA w życiu! )

                        Skład - Ekstrakt słodowy Pale Ale 2*1.7 kg, ekstrakt słodowy jasny WES 1.2 kg, ekstrakt pszeniczny WES 0.6 kg;

                        Drożdże - 2*FM54 Gorączka Kalifornijska;

                        Woda - Aqua Kranik.

                        Warzenie - 08.01.2019 - gotowanie na dwa gary (7L + 4L) przez 60 minut. Chmiel i dodatki dodawane w miarę proporcjonalnie do obu garów;

                        Chmiel:
                        17g Simcoe USA granulat 11.5% - 0'
                        17g Simcoe USA granulat 11.5% - 30'
                        17g Citra USA granulat 13.7% - 30'
                        17g Simcoe USA granulat 11.5% - 50'
                        33g Citra USA granulat 13.7% - 50'

                        Dodatkowo 20g curaçao - 50'

                        Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem 50g Simcoe USA i 50g Citra USA.

                        Hop do fermentatora, dolewka do 22 litrów, studzenie na balkonie przez cały dzień, następnie wieczorem drożdże w 18ºC przy BLG 14º. Planowana goryczka IBU 72.

                        ----------
                        #24 (Marynka Mozaikowa) - czuć drożdże, nie podoba mi się to, czekamy więc aż się ułoży;
                        #25 (EPA) - czuć drożdże, nie podoba mi się to, czekamy więc aż się ułoży;
                        #26 (Mandaryna Powraca) - czuć drożdże, nie podoba mi się to, czekamy więc aż się ułoży;
                        #27 (MiuMiu) - dochmielone na zimno 04.01, rozlane do butelek 08.01, końcowo 15 litrów, tradycyjnie z cukrem 2.75g / 500ml - na aromat kwiatowe, na smak mozaikowe , będą z niego ludzie (o ile nie będzie czuć drożdży, bo wtedy mi się to nie spodoba i będę czekał aż się ułoży).

                        Moim zdaniem drożdżowy posmak to wina drożdży (S-04 i US-05), w sumie do prawie wszystkich piw zrobione na tych drożdżach miałem zastrzeżenia, więc żegnamy się z nimi bez żalu. Chyba że ktoś z czytających ma jakąś teorię, co może być przyczyną - będę wdzięczny za podpowiedź.

                        Comment

                        • yavo
                          Młóto w butach
                          • 03-2009
                          • 909

                          #57
                          Warka #29

                          APA 3

                          Skład - Ekstrakt słodowy jasny WES 2*1.7 kg, ekstrakt pszeniczny WES 0.6 kg;

                          Drożdże - FM52 Amerykański Sen;

                          Woda - Aqua Kranik.

                          Warzenie - 10.01.2019 - gotowanie 7L przez 60 minut;

                          Chmiel:
                          17g Chinook USA szyszka 10.9% - 0'
                          17g Chinook USA szyszka 10.9% - 30'
                          16g Chinook USA szyszka 10.9% - 50'

                          Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem 40g Chinook USA i 50g Mosaic USA.

                          Hop do fermentatora, dolewka do 22.5 litra, studzenie na balkonie przez cały dzień, następnie wieczorem drożdże w 18ºC przy BLG 11.9º. Planowana goryczka IBU 42.

                          Nie wiem, skąd wezmę na to butelki (bo ja kapslownicy nie używam), bo poprzednie warki mi jeszcze dojrzewają, no ale co tam, coś wymyślę

                          Comment

                          • victor321
                            Member
                            • 01-2019
                            • 39

                            #58
                            Ciekawe podejście, coś miedzy brewkitem a warzeniem
                            wytłumacz początkującemu co z tymi minutami przy chmielu:
                            0' -- czyli od godziny gotowane
                            50' --- czyli w 50 minucie dorzucone

                            czy dobrze rozumiem ?

                            Comment

                            • yavo
                              Młóto w butach
                              • 03-2009
                              • 909

                              #59
                              Dokładnie tak - to jest informacja, w której minucie gotowania wrzucałem chmiel.

                              Comment

                              • victor321
                                Member
                                • 01-2019
                                • 39

                                #60
                                Dzięki za szybką odpowiedź
                                ja rozpoczynam przygodę a w prezencie dostałem 5 brewkitów i muszę je zrobić
                                ale nic nie stoi na przeszkodzie aby je stuningować lekko
                                a gdzie kupujesz chmiele ?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎