Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


Przewodnik po polskich browarach 2019!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 01-08-2016, 20:21
Dukat_WSI Dukat_WSI is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2015
Posty: 781
Standardowy Surowce niesłodowane stosowane w Polsce

Ktoś ostatnio wspomniał o grysiku kukurydzianym w BRJ-ecie i tam wzięło na refleksje. Czy ten straszny grysik kukurydziany jest tak powszechny? Czy raczej owe lagery z niesłodowanymi zamiennikami słodu to tak naprawdę piwa, gdzie część słodu jest zastąpiona przez niesłodowany jęczmień, ew. syrop glukozowo-fruktuzowy? Wiadomo, że sacharoza to raczej luksus i nawet bracia Belgowie zastępują ją "syropami".
Niesłodowanego jęczmienia do zastępowania słodu (nie mówię tutaj o jęczmieniu palonym) używa np. Guinness. Lagery z jęczmieniem niesłodowanym (np. Braniewo) potrafią być lepsze od koncernowych "premium", all malt lagerów (Żywiec, Tyskie Klasyczne). Ktoś tu kiedyś napisał, że słód + jęczmień browarny = typowy lager z GŻ.
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 14-08-2016, 14:33
Fotka Użytkownika: dlugas
dlugas dlugas is offline
Senior
 
Rejestracja: 04-2006
Miejscowość: Rzeszów
Posty: 3 992
Standardowy

Leżajsk pełne także ma w zasypie jęczmień browarny
GŻet lubi ten dodatek (+pewnie enzymy)
KP woli syropek ( i może skleikowany grysik kukurydziany) i no i dlatego jest "BEZ ENZYMÓW"
Carls nie wiem co woli
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 14-08-2016, 17:32
Dukat_WSI Dukat_WSI is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2015
Posty: 781
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedzi
Leżajsk pełne także ma w zasypie jęczmień browarny
GŻet lubi ten dodatek (+pewnie enzymy)
KP woli syropek ( i może skleikowany grysik kukurydziany) i no i dlatego jest "BEZ ENZYMÓW"
Carls nie wiem co woli
Podobno Harnaś jest piwem kukurydzianym. Van Pur też chyba lubi jęczmień browarny, browary z grupy Namysłów tak samo.
Żywiec Porter/Porter Cieszyńki mają dodatek cukru, ale piwa z Cieszyna trudno uznawać za typowe "koncerniaki".
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 14-08-2016, 20:47
gitmalina gitmalina is offline
Junior
 
Rejestracja: 01-2013
Posty: 2
Standardowy

Mogę potwierdzić, że KP lubi syropek z Cargilla,
VP zdecydowanie lubi jęczmień browarny, ale kilka ich piw jest na grysiku kuku,
jęczmień generalnie jest szeroko stosowany także w mniejszych browarach np. w Sulimarze
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 14-08-2016, 20:50
Fotka Użytkownika: zgoda
zgoda zgoda is offline
Clair de Lune
 
Rejestracja: 05-2005
Miejscowość: Wołomin
Posty: 3 468
Standardowy

Jęczmień, podobnie jak słód jęczmienny, zawiera gluten, więc musi być wskazany w składzie jako alergen.
__________________
Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 15-08-2016, 13:18
Dukat_WSI Dukat_WSI is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2015
Posty: 781
Standardowy

Niesłodowany jęczmień jest również w składzie Harde z Ambera.
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 02-09-2017, 13:53
Dukat_WSI Dukat_WSI is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2015
Posty: 781
Standardowy

Ostatnio GŻ zaczęło podawać pełny skład swoich piw - poza Tatrą.
Biedronkowe Leżajski, Specjal, Warka (również Strong) to kukurydza. Dodatkowo Warka Strong ma również syrop glukozowo-fruktozowy. Z kolei Heineken, w odróżnieniu od reszty ma sam ekstrakt chmielowy, bez widocznego składzie innych piw GŻ "chmielu" (w domyśle granulatu). Ciekawe, co kryje się w Tatrach.

Za to KP i Calsberg podają tylko skład piw all malt (wyjątek to chyba Karmi, gdzie jest syrop glukozowo-fruktozowy). Calsberg też podaje tylko sam chmiel (nie różnicując na "chmiel" i ekstrakt chmielowy).
P.S. Co takiego ma w sobie Okocim Porter, że nie podają jego składu? Przecież cukier w "bałtyku" to nie wstyd.
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 02-09-2017, 16:32
Fotka Użytkownika: pioterb4
pioterb4 pioterb4 is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2006
Miejscowość: Bydgoszcz/Warszawa
Posty: 4 319
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI Wyświetlenie odpowiedzi
P.S. Co takiego ma w sobie Okocim Porter, że nie podają jego składu? Przecież cukier w "bałtyku" to nie wstyd.
Obstawiam w ciemno że jakiś karmel barwiący, może syrop.
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 02-09-2017, 20:38
Dukat_WSI Dukat_WSI is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2015
Posty: 781
Standardowy

Żywiec w swoim porterze podaje pełny skład i tam oprócz cukru i ekstraktu chmielowego nic "dziwnego" nie ma.
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 03-09-2017, 10:27
Fotka Użytkownika: dlugas
dlugas dlugas is offline
Senior
 
Rejestracja: 04-2006
Miejscowość: Rzeszów
Posty: 3 992
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI Wyświetlenie odpowiedzi
Ostatnio GŻ zaczęło podawać pełny skład swoich piw - poza Tatrą.
może oni już wiedzą, że zajdą jakieś zmiany w sprawach oznaczeń na etykietach. Może wreszcie na piwie (i oby na innych alkoholach) będzie wymóg podawania pełnego składu?
sami z siebie raczej GŻ raczej by się nie chwalił z czego warzą piwa. Nie które dodatki nie są aż takie złe, lecz po prostu marketingowo wyglądają źle
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 03-09-2017, 14:09
Dukat_WSI Dukat_WSI is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2015
Posty: 781
Standardowy

Raczej wielkich "świństw" w rodzimych piwach nie ma. Pewnie najgorszy dodatek to owa kukurydza. Najgorszy, bo najbardziej niskobudżetowy. Karmeli amoniakalnych itp., mam nadzieję, nigdzie nie ma.
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 03-09-2017, 16:45
Fotka Użytkownika: e-prezes
e-prezes e-prezes is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Biała Podlaska
Posty: 17 726
Standardowy

Chciałbym zwrócić uwagę, że wymienienie na etykiecie składu niczego nie rozwiązuje. Demonizujecie surowce niesłodowane. Kiedy krafty warzą piwo z nie wiadomo czego nikt się nie zająknie, że jest be, bo zawiera surowce niesłodowe. To nie tak, że bronię koncerny, ale ważna jest ilość tych surowców. Jeśli prawo zobowiąże producenta do wyszczególnienia składu, ale bez ilości procentowej to będzie miało takie same znaczenie jak wyszczególnienie innych marginalnych informacji o piwie, typu bazowego stylu (do którego tylko owe piwo nawiązuje.
Jest różnica, gdy warzy się piwo z udziałem 50 % surowca niesłodowego a takiego, gdy tegoż surowca jest 5 %. ?? I też jest ważne co to za styl. Jeśli takowego zasypu wymaga...

e-prezes edytował/a post 03-09-2017 o godz. 16:47.
Odpowiedz cytując
  #13  
Stare 03-09-2017, 21:08
Dukat_WSI Dukat_WSI is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2015
Posty: 781
Standardowy

Piszemy tutaj raczej o jasnych lagerach, które powinny być raczej "all malt". Do tego, jeśli taka Warka ma i jęczmień i kukurydzę, to śmiem przypuszczać, że owych surowców jest tam sporo.
Bardziej mnie jednak ciekawi, czy używane są gorsze rzeczy, np. Karmel amoniakalny.
Syropu glukozowo-frutkuzowego bym nie demonizował - po fermentacji, podobnie jak cukier, zamienia sie w etanol. Jak komuś szkodzi, to raczej drożdżom.
Odpowiedz cytując
  #14  
Stare 05-09-2017, 14:35
Dukat_WSI Dukat_WSI is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2015
Posty: 781
Standardowy

Skład Leżajska Niepasteryzowanego z Biedry jest następujący:
woda,
słód jęczmienny,
kukurydza,
jęczmień,
ekstrakt chmielowy,
chmiel.
Czyli już wiemy, że kukurydzy jest więcej, niż niesłodowanego jęczmienia, a ekstraktu chmielowego więcej niż granulatu.

Z innej beczki, Staropranem ma w składzie dwutlenek węgla. Cz jeśli napój jest gazowany (tzn. Sztucznie nasycony dwutlenkiem wegla), to producent powinien taką informację podawać?
Odpowiedz cytując
  #15  
Stare 18-11-2018, 18:27
Dukat_WSI Dukat_WSI is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2015
Posty: 781
Standardowy

Okocim odsłonił skład Mocnego. Jest napisane bodajże, że syrop z pszenicy lub syrop ze słodu jęczmiennego, jutro sprawdzę dokładnie.
Na porterze cały czas skład utajniony.
Odpowiedz cytując
  #16  
Stare 18-11-2018, 19:00
Fotka Użytkownika: mor842
mor842 mor842 is offline
Member
 
Rejestracja: 07-2015
Posty: 81
Standardowy

A czy grysik kukurydziany i kukurydza to to samo? I jak organoleptycznie rozpoznać czy do piwa dodane zostały składniki nie słodowane jeśli nie ma ich wymienionych w składzie? Przepraszam za głupie pytania ale jako piwny laik-konsument chciałbym wiedzieć co piję. Moim zdaniem w większości przypadków składniki nie słodowane nie mają sensu. No ale wiadomo, pieniądz jest pieniądz.
__________________
REAL BUSHCRAFT POLAND (Szkolenia bushcraftowe i survivalove)
https://www.facebook.com/Real-Bushcr...9285960213883/
Odpowiedz cytując
  #17  
Stare 18-11-2018, 19:18
Fotka Użytkownika: e-prezes
e-prezes e-prezes is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Biała Podlaska
Posty: 17 726
Standardowy

Kukurydza dodawana jest w postaci grysiku, czyli drobno zmielonej kaszki. Odtłuszczonej.

e-prezes edytował/a post 18-11-2018 o godz. 19:18.
Odpowiedz cytując
  #18  
Stare 18-11-2018, 19:34
Fotka Użytkownika: mor842
mor842 mor842 is offline
Member
 
Rejestracja: 07-2015
Posty: 81
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
Kukurydza dodawana jest w postaci grysiku, czyli drobno zmielonej kaszki. Odtłuszczonej.
Tak też myślałem. Wielkie dzięki za szybkie wyjaśnienie.
__________________
REAL BUSHCRAFT POLAND (Szkolenia bushcraftowe i survivalove)
https://www.facebook.com/Real-Bushcr...9285960213883/
Odpowiedz cytując
  #19  
Stare 18-11-2018, 20:01
Dukat_WSI Dukat_WSI is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2015
Posty: 781
Standardowy

Ja z kolei aktualizuję, że i Tatry mają już pełny skład. Tam z kolei "syropem" jest używany.
Skoro Okocim odkrył skład w Mocnym, przy okazji jego odchudzenia, to może CP też czeka stopniowy coming out?
Odpowiedz cytując
  #20  
Stare 18-11-2018, 20:23
Fotka Użytkownika: e-prezes
e-prezes e-prezes is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Biała Podlaska
Posty: 17 726
Standardowy

Dodanie surowca niesłodowanego do piwa nie jest niczym złym. Niektóre style piwa wręcz go wymagają w składzie. Dodatek 5-10% pszenicy niesłodowanej w stylach, które tego składnika nie wymagają dodaje nawet lepszy profil smakowy. Podobnie z owsem, choć to głównie niesłodowaną pszenicę używają rzemieślnicze i nie tylko. Moim zdaniem owies, ze swoją łuską może być bardziej pomocny. Pszenica jest jednak tańsza i powszechniejsza.
Kukurydza (grysik) jest w pewnym sensie (nie tworzy się z niego słodu) obcym składnikiem, choć też ma pewien wymierny wkład w bukiet piwa. Z racji ceny jest wypełniaczem. Mniej pozytywnie postrzeganym w krafcie. Kto wie za kilka lat...
Odpowiedz cytując
  #21  
Stare 18-11-2018, 20:54
volodos volodos is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2008
Miejscowość: Katowice
Posty: 672
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI Wyświetlenie odpowiedzi
Karmeli amoniakalnych itp., mam nadzieję, nigdzie nie ma.
A i owszem, są. Żywiecka APA nie chwali się tym jakże smakowitym dodatkiem, niestety...E150d obecny - nie kupować!
__________________
www.hubertsalwarowski.pl
Odpowiedz cytując
  #22  
Stare 18-11-2018, 20:56
Fotka Użytkownika: mor842
mor842 mor842 is offline
Member
 
Rejestracja: 07-2015
Posty: 81
Standardowy

Podobno składniki nie słodowane pomagają uzyskać większą pełność piwa oraz lepszą pienistość. Nic do nich też nie mam. O ile są dobrej jakości. W najtańszych piwach o wątpliwych walorach smakowych raczej nic dobrego bym się nie spodziewał. Po co tylko stosuje się syrop glukozowo-fruktozowy. Skoro wiadomo, że poważnie szkodzi zdrowiu. Podobnie karmel amoniakalny. Moim zdaniem browary powinny mieć kategoryczny obowiązek podawania pełnego składu piwa, a nie tylko alergenów. To w końcu produkt spożywczy taki sam jak każdy inny. Wolał bym wiedzieć co wlewam w swoje trzewia.
__________________
REAL BUSHCRAFT POLAND (Szkolenia bushcraftowe i survivalove)
https://www.facebook.com/Real-Bushcr...9285960213883/
Odpowiedz cytując
  #23  
Stare 18-11-2018, 21:36
Dukat_WSI Dukat_WSI is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2015
Posty: 781
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
Dodanie surowca niesłodowanego do piwa nie jest niczym złym. Niektóre style piwa wręcz go wymagają w składzie. Dodatek 5-10% pszenicy niesłodowanej w stylach, które tego składnika nie wymagają dodaje nawet lepszy profil smakowy. Podobnie z owsem, choć to głównie niesłodowaną pszenicę używają rzemieślnicze i nie tylko. Moim zdaniem owies, ze swoją łuską może być bardziej pomocny. Pszenica jest jednak tańsza i powszechniejsza.
Kukurydza (grysik) jest w pewnym sensie (nie tworzy się z niego słodu) obcym składnikiem, choć też ma pewien wymierny wkład w bukiet piwa. Z racji ceny jest wypełniaczem. Mniej pozytywnie postrzeganym w krafcie. Kto wie za kilka lat...
My tutaj piszemy raczej o koncernowych lagerach. Bo co innego niesłodowana pszenica w wicie, co innego jęczmień niesłodowany w eurolagerze (+ enzymy). Poza tym kukurydza jest czymś, czym niechętnie się koncerny chwaliły.


Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mor842 Wyświetlenie odpowiedzi
Podobno składniki nie słodowane pomagają uzyskać większą pełność piwa oraz lepszą pienistość. Nic do nich też nie mam. O ile są dobrej jakości. W najtańszych piwach o wątpliwych walorach smakowych raczej nic dobrego bym się nie spodziewał. Po co tylko stosuje się syrop glukozowo-fruktozowy. Skoro wiadomo, że poważnie szkodzi zdrowiu. Podobnie karmel amoniakalny. Moim zdaniem browary powinny mieć kategoryczny obowiązek podawania pełnego składu piwa, a nie tylko alergenów. To w końcu produkt spożywczy taki sam jak każdy inny. Wolał bym wiedzieć co wlewam w swoje trzewia.
Akurat ten syrop przerobiony przez drożdże staje się z tego co wiem czystym alkoholem, podobnie jak cukier.

Dukat_WSI edytował/a post 18-11-2018 o godz. 21:39.
Odpowiedz cytując
  #24  
Stare 18-11-2018, 21:40
Dukat_WSI Dukat_WSI is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2015
Posty: 781
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika volodos Wyświetlenie odpowiedzi
A i owszem, są. Żywiecka APA nie chwali się tym jakże smakowitym dodatkiem, niestety...E150d obecny - nie kupować!
A skąd to wiadomo? Dawno nie piłem, ale był podawany pełny skład i jakoś sobie tego karmelu nie przypominam.
Odpowiedz cytując
  #25  
Stare 19-11-2018, 07:52
Fotka Użytkownika: Krzysiu
Krzysiu Krzysiu is offline
Krzysiu
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Świdnica
Posty: 14 896
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika volodos Wyświetlenie odpowiedzi
A i owszem, są. Żywiecka APA nie chwali się tym jakże smakowitym dodatkiem, niestety...E150d obecny - nie kupować!
Co jest złego w karmelu amoniakalnym?

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mor842 Wyświetlenie odpowiedzi
Po co tylko stosuje się syrop glukozowo-fruktozowy. Skoro wiadomo, że poważnie szkodzi zdrowiu. Podobnie karmel amoniakalny.
Składniki te szkodzą zdrowiu wyłącznie wtedy, jak ich duże opakowanie spadnie na głowę. Szkodzą zresztą przeważnie tylko tym, którzy w to wierzą. Natura;ny syrop glukozowo - fruktozowy znajduje się w owocach, a jakoś nikt nie stwierdził ich szkodliwości dla zdrowia.
__________________
Góry Sowie nie są tym, czym się wydają ...
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Surowce niesłodowane mirekkk Surowce 47 02-03-2012 15:49



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 10:29.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.