Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


 Do niezależnego funkcjonowania BrowarBiz potrzebuje Twojego wsparcia. Co piszą BrowarBizoWspieracze na ten temat?
BrowarBiz wsparłem dlatego, że choć nie jestem zbyt aktywnym użytkownikiem, to zaglądam tu codziennie od dłuższego czasu i chciałbym aby BrowarBiz rósł w siłę (...).
noodles
BrowarBiz jest Ci przydatny? Dołóż swoją cegiełkę!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #26  
Stare 19-11-2018, 07:53
Fotka Użytkownika: e-prezes
e-prezes e-prezes is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Biała Podlaska
Posty: 17 539
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI Wyświetlenie odpowiedzi
My tutaj piszemy raczej o koncernowych lagerach.
Tytuł wątku nic o tym nie mówi
Odpowiedz cytując
  #27  
Stare 19-11-2018, 07:58
Lhunbleidd Lhunbleidd is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2014
Posty: 196
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
Natura;ny syrop glukozowo - fruktozowy znajduje się w owocach, a jakoś nikt nie stwierdził ich szkodliwości dla zdrowia.
Fruktoza może przyczyniać się do odkładania tłuszczu w organizmie

Lhunbleidd edytował/a post 19-11-2018 o godz. 07:59.
Odpowiedz cytując
  #28  
Stare 19-11-2018, 19:02
Fotka Użytkownika: Krzysiu
Krzysiu Krzysiu is offline
Krzysiu
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Świdnica
Posty: 14 891
Standardowy

Spożycie dowolnego produktu może skutkować odkładaniem tłuszczu w organiźmie, więc co to za argument? Zresztą fruktoza przefermentuje szybciej niż maltoza, więc w piwie jej nie będzie.
__________________
Góry Sowie nie są tym, czym się wydają ...
Odpowiedz cytując
  #29  
Stare 19-11-2018, 21:45
mor842 mor842 is offline
Member
 
Rejestracja: 07-2015
Posty: 59
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
Spożycie dowolnego produktu może skutkować odkładaniem tłuszczu w organiźmie, więc co to za argument? Zresztą fruktoza przefermentuje szybciej niż maltoza, więc w piwie jej nie będzie.
Czyli jak zjem np. nać pietruszki czy główkę czosnku to odłoży mi się tłuszcz w organizmie? Bo to też produkty jak każde inne... Fruktoza przefermentuje może i szybciej. Tylko piszemy o syropie glukozowo-fruktozowym.

Krzysiu a Ty to tak na poważnie z tym syropem? Fruktoza w owocach to rozumiem ale żeby syrop?? Co Ty jesz kolego?!

Nie ma sensu wywoływać jakiejś gównoburzy. Po prostu spożycie piwa powinno odbywać się z głową. Jak ktoś lubi je z syropem i karmelem to git. Niech pije. Jak ktoś lubi bez to też niech takie pije. Tyle w temacie.
__________________
REAL BUSHCRAFT POLAND (Szkolenia bushcraftowe i survivalove)
https://www.facebook.com/Real-Bushcr...9285960213883/ (Strona w trakcie aktualizacji merytorycznych)

mor842 edytował/a post 19-11-2018 o godz. 21:46.
Odpowiedz cytując
  #30  
Stare 19-11-2018, 22:49
Fotka Użytkownika: Krzysiu
Krzysiu Krzysiu is offline
Krzysiu
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Świdnica
Posty: 14 891
Standardowy

Po pierwsze, w piwie nie ma syropu glukozowo - fruktozowego. Jest w brzeczce nastawnej. W piwie jest co najwyżej alkohol. Po drugie, glukoza i fruktoza w syropie przemysłowym jest identyczna, jak glukoza i fruktoza w roślinach, glukoza także w miodzie - ktoś mówi o szkodliwości miodu? Szkodzić może tylko w przypadku długotrwałego przedawkowania. Po trzecie - jaką gównoburzą jest zadanie pytania o fakty? Jak ktoś chce pić piwo absolutnie zdrowe, to musi znaleźć takie, produkowane z niezmienionych genetycznie odmian jęczmienia, nawożonym wyłącznie kurzym gównem od kur z wolnego wybiegu, karmionych wyłącznie naturalną paszą, uprawianą na polach naturalnie nawożonych jakąś naturalną zgnilizną lub padliną.

Ale jak ktoś tworzy aferę, wynikającą głównie z nieuctwa, to budzi u mnie odruch sprzeciwu.
__________________
Góry Sowie nie są tym, czym się wydają ...
Odpowiedz cytując
  #31  
Stare 19-11-2018, 23:28
Dukat_WSI Dukat_WSI is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2015
Posty: 781
Standardowy Errata

Przecież w Żywcu APA nie ma takiego karmelu*. Tam w ogóle nie ma nic poza wodą, słodami i chmielami.

EDIT: *amoniakalnego

Dukat_WSI edytował/a post 19-11-2018 o godz. 23:31.
Odpowiedz cytując
  #32  
Stare 20-11-2018, 21:15
mor842 mor842 is offline
Member
 
Rejestracja: 07-2015
Posty: 59
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
Po pierwsze, w piwie nie ma syropu glukozowo - fruktozowego. Jest w brzeczce nastawnej. W piwie jest co najwyżej alkohol. Po drugie, glukoza i fruktoza w syropie przemysłowym jest identyczna, jak glukoza i fruktoza w roślinach, glukoza także w miodzie - ktoś mówi o szkodliwości miodu? Szkodzić może tylko w przypadku długotrwałego przedawkowania. Po trzecie - jaką gównoburzą jest zadanie pytania o fakty? Jak ktoś chce pić piwo absolutnie zdrowe, to musi znaleźć takie, produkowane z niezmienionych genetycznie odmian jęczmienia, nawożonym wyłącznie kurzym gównem od kur z wolnego wybiegu, karmionych wyłącznie naturalną paszą, uprawianą na polach naturalnie nawożonych jakąś naturalną zgnilizną lub padliną.

Ale jak ktoś tworzy aferę, wynikającą głównie z nieuctwa, to budzi u mnie odruch sprzeciwu.
Fakt, Krzysiu mea culpa. Przegiąłem z tą gównoburzą i całą resztą. Przepraszam. Czyli Twoim zdaniem na przykład syrop g-f najprawdopodobniej jest stosowany w tanich piwach (tanie strong lagery) dla uzyskania tzw. większego woltarzu? Skoro drożdże i tak go zjedzą...
__________________
REAL BUSHCRAFT POLAND (Szkolenia bushcraftowe i survivalove)
https://www.facebook.com/Real-Bushcr...9285960213883/ (Strona w trakcie aktualizacji merytorycznych)
Odpowiedz cytując
  #33  
Stare 21-11-2018, 07:18
Fotka Użytkownika: Krzysiu
Krzysiu Krzysiu is offline
Krzysiu
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Świdnica
Posty: 14 891
Standardowy

W tzw. eurolagerach, w kategorii mocnych z najniższych półek, priorytetem jest jak najniższy koszt produkcji. W wyrobie końcowym najbardziej istotna jest wysoka zawartość alkoholu, walory organoleptyczne są mało istotne. surowce niesłodowanie dodaje się po to, aby jak najbardziej obniżyć koszt produkcji. Syrop glukozowo - fruktozowy w takich piwach jest odfermentowany w 100% do alkoholu i dwutlenku węgla.
__________________
Góry Sowie nie są tym, czym się wydają ...
Odpowiedz cytując
  #34  
Stare 21-11-2018, 08:16
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is offline
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 22 867
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
W tzw. eurolagerach, w kategorii mocnych z najniższych półek, priorytetem jest jak najniższy koszt produkcji. W wyrobie końcowym najbardziej istotna jest wysoka zawartość alkoholu, walory organoleptyczne są mało istotne. surowce niesłodowanie dodaje się po to, aby jak najbardziej obniżyć koszt produkcji. Syrop glukozowo - fruktozowy w takich piwach jest odfermentowany w 100% do alkoholu i dwutlenku węgla.
Czy nie jest tak, że tak to idealnie tylko wygląda na papierze, tzn. że jest używany w produkcji tylko w 100% czysty syrop i zostanie rozłożony wyłącznie do alk i co2 ? Jak się zerka na analizy/atesty to nigdy nie otrzymuje się tak czystego produktu, zawsze jest tam jakiś procent akceptowalnego prawem syfu
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).
Odpowiedz cytując
  #35  
Stare 21-11-2018, 21:18
Dukat_WSI Dukat_WSI is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2015
Posty: 781
Standardowy

CP odtajnił skład również zwykłego Kasztelana. Dodatkiem niesłodowanym jest jęczmień.
Odpowiedz cytując
  #36  
Stare 22-11-2018, 22:53
Fotka Użytkownika: Krzysiu
Krzysiu Krzysiu is offline
Krzysiu
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Świdnica
Posty: 14 891
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
zawsze jest tam jakiś procent akceptowalnego prawem syfu
Pewnie tak, ale tak jest ze wszystkim. A tak poza tym jeszcze nie widziałem żadnego dowodu, że syrop g-f jest szkodliwy dla zdrowia, poza autorytatywnymi stwierdzeniami tzw. autorytetów.
__________________
Góry Sowie nie są tym, czym się wydają ...
Odpowiedz cytując
  #37  
Stare 23-11-2018, 07:11
k_s k_s is offline
Member
 
Rejestracja: 05-2017
Miejscowość: Opole
Posty: 55
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
Pewnie tak, ale tak jest ze wszystkim. A tak poza tym jeszcze nie widziałem żadnego dowodu, że syrop g-f jest szkodliwy dla zdrowia, poza autorytatywnymi stwierdzeniami tzw. autorytetów.
W nadmiernych ilościach wszystko jest szkodliwe . Syrop g-f nie jest ani bardziej ani mniej szkodliwy od sacharozy.
Odpowiedz cytując
  #38  
Stare 23-11-2018, 18:43
Fotka Użytkownika: dlugas
dlugas dlugas is offline
Senior
 
Rejestracja: 04-2006
Miejscowość: Rzeszów
Posty: 3 982
Standardowy

Z tym, że syrop glukozowo-fruktozowy spożyty solo (czy częściej wraz z wysokoprzetworzonymi tłuszczami trans) inaczej się wchłania niż syrop g-f zawarty z owocach, gdzie sobie sąsiaduje np. z błonnikiem, który znacznie opóźnia rozkład syropku
Fruktoza ma inne drogi wchłaniania do obiegu krwi niż glukoza, a czasami spotyka się syrop fruktozowy (czysty)
Z tego co pamiętam.

W piwie drożdżowi praktycznie wszystko jedno co zje, byle kopało.

W żywności jednak jest różnica między glukozą, fruktozą a syropem glukozowym (kwestia też z czym i ile się tego spożywa)

BTW. utyć można i z marchewki czy pietruszki, wystarczy ich zeżreć tyle aby przekroczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne

pozdrawiam
Odpowiedz cytując
  #39  
Stare 24-11-2018, 07:49
Fotka Użytkownika: Krzysiu
Krzysiu Krzysiu is offline
Krzysiu
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Świdnica
Posty: 14 891
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedzi
Z tym, że syrop glukozowo-fruktozowy spożyty solo (czy częściej wraz z wysokoprzetworzonymi tłuszczami trans) inaczej się wchłania niż syrop g-f zawarty z owocach, gdzie sobie sąsiaduje np. z błonnikiem, który znacznie opóźnia rozkład syropku
Fruktoza ma inne drogi wchłaniania do obiegu krwi niż glukoza, a czasami spotyka się syrop fruktozowy (czysty)
Z tego co pamiętam.
Ale z tego nadal nie wynika, że ten nieszcęsny syrop jest szkodliwy.
__________________
Góry Sowie nie są tym, czym się wydają ...
Odpowiedz cytując
  #40  
Stare 24-11-2018, 09:43
k_s k_s is offline
Member
 
Rejestracja: 05-2017
Miejscowość: Opole
Posty: 55
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
Ale z tego nadal nie wynika, że ten nieszcęsny syrop jest szkodliwy.
Sam w sobie syrop g-f nie jest szkodliwy, tylko jego nadmiar jest, podobnie jak zwykłego cukru czyli sacharozy. Ten cały ambaras z jego szkodliwością wynika właśnie z tego, że stosuje się go w coraz większych ilościach. W owocach nie ma dużo fruktozy dlatego są owoce zdrowe.
A w piwie to go raczej nie ma, bo go drożdżaki przerobiły na alkohol.
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Surowce niesłodowane mirekkk Surowce 47 02-03-2012 15:49



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 13:27.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.