Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Bracki Browar Zamkowy. Pasja cieszyńskich piwowarów, Adam Spyra Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 34.23zł / 33.20

Historia:
Wydana z okazji 165-lecia browaru bogato ilustrowana praca opisuje dzieje cieszyńskiego browaru.
 
Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 76.99zł,
zapłacisz jedynie
: 69.29zł - tylko do 02-06-2019!
Redakcyjne (z ekstraktów):
Piwo jasne górnej fermentacji, o bogatym aromacie chmielowym z nutą słodową i kwiatową.
Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 15-03-2018, 22:33
whitek92 whitek92 is offline
Junior
 
Rejestracja: 08-2015
Miejscowość: Bielsko-Biała
Posty: 18
Standardowy Oatmeal stout

Witam wszystkich.

Chciałbym uwarzyć piwo w stylu oatmeal stout.

Warka 20l.

Zasyp:

Pale ale: 67%

Ciemnie słody: 15%

Płatki owsiane: 8%

Monachijski:5%

Pszeniczny:5%

Razem: 6 kg.

Czy lepiej zacierać w 67 st. przez 75 min. następnie mash-out 78 st przez 10 min czy lepiej w 67 st przez 60 min. Czy w ten sposób jestem wstanie uzyskać 15 blg w gotowym piwie o zawartości alk 6%? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie. Pozdrawiam.
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 07-12-2018, 19:52
Kierznowski Kierznowski is offline
Junior
 
Rejestracja: 12-2018
Posty: 1
Standardowy

Cześć
Jeżeli chodzi o zacieranie to 1h wystarczy. To ile blg uzyskasz zależy od wydajności twojego „browaru”. Wydajność przy bardzo długim zacieraniu zwiększa się nieznacznie. Wpływa na nią m. in.: ilość wody użytej do zacierania, jakość użytego słodu, przebieg filtracji.
Jesli chcesz się dowiedzieć jaki uzyskasz ekstrakt i alkohol pobierz darmowy program brewtarget. Oczywiście ilość alkoholu też będzie zależeć od tego jakich drożdży użyjesz, jak będzie przebiegać fermentacja itp.
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Warszawa, Schroegera 83 (Bielany), Stan Umysłu - sklep i galeria z dobrym piwem FREEDOMSOUND Mazowieckie 570 15-05-2019 13:18
Peerless, Oatmeal Stout Sven Anglia 0 04-02-2013 22:14
2012.12.15 - Wyniki VI Moskiewskiej Świątecznej Degustacji Porterów i Stoutów Hrustgurd Przed imprezami, po imprezach i o imprezach 7 31-12-2012 16:25
Oatmeal stout - czy warto robić cichą fermentację? Wojson Kołyska piwowarska 6 07-03-2007 13:02



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 16:03.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.