Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


 Do niezależnego funkcjonowania BrowarBiz potrzebuje Twojego wsparcia. Co piszą BrowarBizoWspieracze na ten temat?
Wsparłem to forum, ponieważ jest to jedyne niezależne miejsce w sieci w Polsce, gdzie mogę dowiedzieć się absolutnie wszystkiego nt. piwa i wszystkich związanych z nim zagadnień. Gdzie jest kupa ludzi, którzy mają niesamowitą wiedzę i dzielą się doświadczeniem z innymi, gdzie jest ogromna baza opinii, testów i recenzji piw.
Mikko
BrowarBiz jest Ci przydatny? Dołóż swoją cegiełkę!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 10-01-2019, 19:43
Fotka Użytkownika: Jaroslav
Jaroslav Jaroslav is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2005
Miejscowość: Poznań/Wierzyce
Posty: 920
Standardowy Sulistrowiczki, Parkowa 3, Browar Zielone Wzgórze

Trzeci browar Masywu Ślęży. Znajduje się w centrum wsi Sulistrowiczki,
która jest dość dobrze skomunikowana transportem autobusowym z
Wrocławiem. Ciekawą opcją jest wycieczka górska z Sobótki i browaru
Wieżyca przez szczyt Ślęży (w schronisku na górze dostępne są piwa
z Sobótki-Górki oraz Bielawy) z zakończeniem w restauracji Zielone
Wzgórze. Wysyp piwnych atrakcji w promieniu dosłownie kilku kilo-
metrów.

Restauracja utrzymana w minimalistycznym, ale ciepłym stylu
skandynawskim. Dużo jasnego drewna, ciepło rozpalonego kominka
świetnie komponuje się z założeniami filozofii hygge. Jednak
podczas mojego krótkiego pobytu wychwyciłem kilka rys, które
zaburzyły mi ten idealistyczny odbiór miejsca. W niedzielne
popołudnie restauracja była wypełniona w trzech czwartych,
wystarczyło to aby w poczynaniach obsługi wkradł się chaos.
Od wejścia do podania piwa minęło ok. 45 minut. Drugim sporym
minusem jest brak odpowiedniego zaplecza sanitarnego, jedno
stanowisko generowało spore kolejki.

Nie miałem czasu spróbować specjałów kuchni w dużej mierze
opartej na recepturach i produktach lokalnych. Natomiast dla
mnie najistotniejszy był oczywiście aspekt piwny i tu również
mam mieszane uczucia. Jedynym znakiem, iż znajdujemy się
w browarze jest zapis w menu polecający piwo własnej produkcji.
Idę o zakład, że wielu gości mogło ten fakt po prostu przeoczyć.
Cała instalacja znajduje się w podpiwniczeniu budynku, na sali
restauracyjnej nie ma żadnych jej elementów. Piwowar ma do
dyspozycji warzelnie Speidels Braumeister 2hl dostarczoną przez
Browamatora. Piwo fermentuje i leżakuje w trzech stożkowych
tankach, do napełnienia których potrzeba trzech warzeń (6hl).
Piwna oferta jest uboga - dostępny jest jeden rodzaj piwa Green
Ale. Nie jest to na szczęście nawiązanie do barwienia piwa na
dzień św. Patryka, lecz odwołanie do nazwy browaru. Sam trunek
to przyjemny w odbiorze pale ale, cechujący się czystym profilem i
umiarkowanym chmieleniem na aromat, smak i goryczkę. Pita przeze
mnie warka to jedenasta i będąc szczerym miałem wrażenie delikatnej
wodnistości. Green Ale generalnie na plus. Browar dodatkowo proponuje
szereg wariacji grzańca.
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 10-01-2019, 20:52
concerto concerto is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2003
Miejscowość: Oława
Posty: 717
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jaroslav Wyświetlenie odpowiedzi

Jedynym znakiem, iż znajdujemy się
w browarze jest zapis w menu polecający piwo własnej produkcji.
Idę o zakład, że wielu gości mogło ten fakt po prostu przeoczyć.
Byłem parę miesięcy temu.

Generalnie mam wrażenie, że lokal się ukrywa. Niby blisko głównej drogi, ale tablicy kierującej do zjazdu brak. Tysiące klientów mija to i nie wie, że za rogiem jest browar. Sam budynek z zewnątrz przypomina nie do końca wykończoną willę. Zero szyldów, neonów. Krótko mówiąc - jak nie wiesz, że tam jest knajpa, a tym bardziej browar, to nie wstąpisz. Mi ich podpowiedział bodaj fejsbuk jak Wierzycę sprawdzałem. Inna sprawa, że ja odbiłem się od kolejki tj. lokalu zapełnionego w weekend w porze obiadowej na full. Reszta ekipy była głodna i nie chcieli czekać 20 min na wolny stolik.

Widocznie działają na zasadzie szeptanki i polecenia miejscowych hotelarzy i to im wystarcza.
__________________
"... ja nie tylko literat, ale i Gombrowicz!"
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Policzmy wszystkie browary Pendragon Historia 15 02-05-2018 22:39
2017.08.18-20 - Krasnystaw, Chmielaki Krasnostawskie e-prezes Imprezy, promocje, wydarzenia 19 25-09-2017 13:50
Wielkość produkcji polskich browarów Pendragon Piwo - ogólne 54 21-01-2015 09:02
2012.08.17-19 - Krasnystaw, 42. Chmielaki Krasnostawskie e-prezes Imprezy, promocje, wydarzenia 72 11-09-2012 11:01
Powiastka o tym jak ART walczył ze słowem "rześki" Cezar Przy piwie 12 11-09-2007 14:29



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 15:12.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.