Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Mini-keg 5 l Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 38.69zł / 34.82

Akcesoria:
5 litrowa beczka idealna na spotkania z przyjaciółmi.
 
Vic Secret AUS 2016 - 50 g granulat 16,3% aa Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 15.45zł,
zapłacisz jedynie
: 10.66zł - tylko do 31-12-2019!
Granulat:
Nuty przewodnie: owoce tropikalne (ananas), żywiczna
Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #51  
Stare 30-11-2018, 08:01
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 385
Standardowy Warka #26

Mandaryna Powraca

Skład - Ekstrakt słodowy jasny 2*1.7 kg;

Drożdże - Safale US-05;

Woda - Aqua Kranik.

Warzenie - 29.11.2018 - gotowanie 7 litrów przez 60 minut.

Chmiel:
10g Iunga PL 2018 szyszka 12.8% - 0'
25g Mandarina Bavaria DE 7.8% - 30'
25g Mandarina Bavaria DE 7.8% - 50'

Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem 50g Mandarina Bavaria DE.

Hop do fermentatora, dolewka do 20 litrów, studzenie przez noc, następnie drożdże (przed chwilą) w 20ºC przy wyliczonym BLG 12º, planowana goryczka 45 IBU. Piwo jest powtórką warki #08, tyle że bez czeskich akcentów.

----------
#20 (Polski Ale Cienki) - nie lubię tego piwa; ci co pijają na co dzień koncerniaki są nim zachwyceni, ale mi ono nie smakuje, jest za kwaśne i ma za mało aromatu. No ale trudno, wypić trzeba...
#21 (APA) - bardzo dobre piwo, Żona twierdzi, że najlepsze jakie do tej pory zrobiliśmy i że jak dla niej, to mogę robić tylko takie piwo. Miarą popularności jest również fakt, że prawie już go nie ma, całe rozeszło się w towarzystwie Przyjaciół podczas niezobowiązującej kolacji urodzinowej;
#22 (IPA) - bardzo dobre, gorzkie jak trzeba i aromatyczne, ino jeszcze trochę musi dojrzeć;
#23 (DUPA) - dobre, tyle że mało aromatu, więc pozwalamy mu jeszcze trochę dojrzeć;
#24 (Marynka Mozaikowa) - przelana na cichą 21.11, dochmielona 24.11 30g Marynka PL, 30g Mosaic USA i garścią dzikiego ursynowskiego chmielu od Przyjaciół. Rozlana wczoraj z cukrem 2.75g / 500 ml, końcowo 19.5 litra, ok. 4.5% alkoholu.
#25 (EPA) - piwo przelane na cichą 27.11 przy BLG 3.5º, końcowy alkohol ok. 4.5%. Chmielimy na zimno pięć dni przed rozlewem (a więc jutro) 30g Fuggles UK i 34g Bramling Cross UK.
Odpowiedz cytując
  #52  
Stare 09-12-2018, 11:21
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 385
Standardowy Warka #27

MiuMiu

Skład - Ekstrakt słodowy jasny 2*1.7 kg;

Drożdże - Safale US-05;

Woda - Aqua Kranik.

Warzenie - 08.12.2018 - gotowanie 8 litrów przez 60 minut.

Chmiel:
12.5g Mosaic USA granulat 10.4% - 0'
12.5g Mosaic USA granulat 10.4% - 30'
10g Iunga PL 2018 szyszka 12.8% - 45'
20g Iunga PL 2018 szyszka 12.8% - 50'

Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem 25g Mosaic USA, trzy dni przed rozlewem 50g Iunga PL.

Hop do fermentatora, dolewka do 17 litrów, studzenie na balkonie przez cały dzień, następnie wieczorem drożdże w 20ºC przy BLG 13º. Planowana goryczka IBU 45.

Bawiliśmy się w odwrotne chmielenie, zobaczymy co z tego wyjdzie.

----------
#20 (Polski Ale Cienki) - powoli dojrzewa, ale i tak go nie lubię;
#24 (Marynka Mozaikowa) - poleciała do garażu na 06.12, wczoraj próbowaliśmy - brak gazu, więc trząchałem dziś butelkami;
#25 (EPA) - rozlane do butelek 06.12, tradycyjnie z cukrem 2.75g / 500ml, końcowo ok. 18 litrów; nagazowuje się;
#26 (Mandaryna Powraca) - przelana na cichą 08.12 przy BLG 3º (końcowy alkohol ok. 5.0%), jutro chmielimy na zimno, rozlewamy w sobotę 15.12.
Odpowiedz cytując
  #53  
Stare 11-12-2018, 17:38
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 385
Standardowy

A tak wygląda #22 IPA.
Załączone obrazki
Rodzaj pliku: jpg 22 IPA.jpg (23,3 KB, liczba wyświetleń: 280 )
Odpowiedz cytując
  #54  
Stare 15-12-2018, 16:10
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 385
Standardowy 15.12.2018

#23 (DUPA) - gorzka i aromatyczna, jak to dupa . Naprawdę dobre, charakterne piwo, aż żałuję że zrobiłem tylko połowę warki;
#24 (Marynka Mozaikowa) - nagazowała się, BARDZO dobre piwo, tyle że jeszcze niedojrzałe i... trochę za słodkie. Pozwalamy mu dojrzeć i nie ruszamy;
#25 (EPA) - do 7 stycznia nagazowywuje się w mieszkaniu, potem precz do garażu;
#26 (Mandaryna Powraca) - dziś rozlana do butelek, tradycyjnie z cukrem 2.75g / 500 ml, wyszło ok. 18.3 litra NAPRAWDĘ dobrego, aromatycznego piwa. Iunga dodana na zimno (planowo miało być 10g, ale wrzuciłem nieco więcej) dodała mandarynce kwiatowego aromatu. Świetne połączenie, niniejszym sobie gratuluję. Do 7 stycznia siedzi w mieszkaniu, potem spada do garażu;
#27 (MiuMiu) - a MiuMiu siedzi sobie jeszcze na burzliwej, na cichą przelejemy we wtorek, 18.12, planowany rozlew - po wakacjach, 7 stycznia. Do tego czasu nic nowego tu się nie wydarzy, raz z uwagi na urlop, dwa z uwagi na to, że wszystkie butelki są zajęte (a Żona wywiozła dziewięć butelek do Anglii i zostawiła je Anglikom i innym Szwajcarom, pewnie oddadzą w 2023 r.).
Odpowiedz cytując
  #55  
Stare 18-12-2018, 17:52
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 385
Standardowy Warka #04 - recenzja po dłuuugim czasie

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
Belgian Blond Ale (robocza nazwa "Słuchaj, dzieweczko! Ona nie słucha.")

Skład - 1.7 kg WES jasny + 0.25 kg cukru kandyzowanego;

Drożdże - FM26 Belgijskie Pagórki;

Woda - Primavera źródlana;

Warzenie 17.03.2018 - gotowanie 8.5 litra płynu przez 60'.

Chmiel i dodatki:
10 g Marynka (szyszki) - 0'
10 g Lubelski (granulat) - 51'
250 g cukier kandyzowany - 51'

Odparowało do 7.5 litra, dolaliśmy więc wody do 8 litrów.

Drożdże zadane w temperaturze brzeczki 22ºC przy 18.1º BLG; planowane IBU: 24. Tak dobrze smakowało na surowo, że nie zdecydowaliśmy się na dalsze dolewanie wody - jak eksperymentować, to na całego.
Dziewięć miesięcy i jeden dzień po uwarzeniu tego piwa, po nauczeniu się czegoś o stylach piwa, stwierdzam autorytatywnie - toż to belgijski tripel. Świetne, gęste, kremowe, esencjonalne piwo o szlachetnym smaku. Piana rewelacyjnie oblepia szkło, po czym delikatnie wraca do "bazy". Piwo niemalże musujące, zero "złego" aromatu alkoholu, czuć nuty czekoladowe. Fenomenalnie, ale dyskretnie kopie po głowie.

Ma jedną jedyną wadę - została mi jedna butelka 0.33l...
Odpowiedz cytując
  #56  
Stare 09-01-2019, 10:42
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 385
Standardowy Warka #28

AIPA
(no wreszcie, to tak naprawdę pierwsza AIPA w życiu! )

Skład - Ekstrakt słodowy Pale Ale 2*1.7 kg, ekstrakt słodowy jasny WES 1.2 kg, ekstrakt pszeniczny WES 0.6 kg;

Drożdże - 2*FM54 Gorączka Kalifornijska;

Woda - Aqua Kranik.

Warzenie - 08.01.2019 - gotowanie na dwa gary (7L + 4L) przez 60 minut. Chmiel i dodatki dodawane w miarę proporcjonalnie do obu garów;

Chmiel:
17g Simcoe USA granulat 11.5% - 0'
17g Simcoe USA granulat 11.5% - 30'
17g Citra USA granulat 13.7% - 30'
17g Simcoe USA granulat 11.5% - 50'
33g Citra USA granulat 13.7% - 50'

Dodatkowo 20g curaçao - 50'

Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem 50g Simcoe USA i 50g Citra USA.

Hop do fermentatora, dolewka do 22 litrów, studzenie na balkonie przez cały dzień, następnie wieczorem drożdże w 18ºC przy BLG 14º. Planowana goryczka IBU 72.

----------
#24 (Marynka Mozaikowa) - czuć drożdże, nie podoba mi się to, czekamy więc aż się ułoży;
#25 (EPA) - czuć drożdże, nie podoba mi się to, czekamy więc aż się ułoży;
#26 (Mandaryna Powraca) - czuć drożdże, nie podoba mi się to, czekamy więc aż się ułoży;
#27 (MiuMiu) - dochmielone na zimno 04.01, rozlane do butelek 08.01, końcowo 15 litrów, tradycyjnie z cukrem 2.75g / 500ml - na aromat kwiatowe, na smak mozaikowe , będą z niego ludzie (o ile nie będzie czuć drożdży, bo wtedy mi się to nie spodoba i będę czekał aż się ułoży).

Moim zdaniem drożdżowy posmak to wina drożdży (S-04 i US-05), w sumie do prawie wszystkich piw zrobione na tych drożdżach miałem zastrzeżenia, więc żegnamy się z nimi bez żalu. Chyba że ktoś z czytających ma jakąś teorię, co może być przyczyną - będę wdzięczny za podpowiedź.
Odpowiedz cytując
  #57  
Stare 11-01-2019, 12:04
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 385
Standardowy Warka #29

APA 3

Skład - Ekstrakt słodowy jasny WES 2*1.7 kg, ekstrakt pszeniczny WES 0.6 kg;

Drożdże - FM52 Amerykański Sen;

Woda - Aqua Kranik.

Warzenie - 10.01.2019 - gotowanie 7L przez 60 minut;

Chmiel:
17g Chinook USA szyszka 10.9% - 0'
17g Chinook USA szyszka 10.9% - 30'
16g Chinook USA szyszka 10.9% - 50'

Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem 40g Chinook USA i 50g Mosaic USA.

Hop do fermentatora, dolewka do 22.5 litra, studzenie na balkonie przez cały dzień, następnie wieczorem drożdże w 18ºC przy BLG 11.9º. Planowana goryczka IBU 42.

Nie wiem, skąd wezmę na to butelki (bo ja kapslownicy nie używam), bo poprzednie warki mi jeszcze dojrzewają, no ale co tam, coś wymyślę
Odpowiedz cytując
  #58  
Stare 16-01-2019, 09:29
victor321 victor321 is offline
Junior
 
Rejestracja: 01-2019
Posty: 12
Standardowy

Ciekawe podejście, coś miedzy brewkitem a warzeniem
wytłumacz początkującemu co z tymi minutami przy chmielu:
0' -- czyli od godziny gotowane
50' --- czyli w 50 minucie dorzucone

czy dobrze rozumiem ?
Odpowiedz cytując
  #59  
Stare 16-01-2019, 09:34
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 385
Standardowy

Dokładnie tak - to jest informacja, w której minucie gotowania wrzucałem chmiel.
Odpowiedz cytując
  #60  
Stare 16-01-2019, 10:00
victor321 victor321 is offline
Junior
 
Rejestracja: 01-2019
Posty: 12
Standardowy

Dzięki za szybką odpowiedź
ja rozpoczynam przygodę a w prezencie dostałem 5 brewkitów i muszę je zrobić
ale nic nie stoi na przeszkodzie aby je stuningować lekko
a gdzie kupujesz chmiele ?
Odpowiedz cytując
  #61  
Stare 16-01-2019, 10:32
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 385
Standardowy

No oczywiście, że tutaj.
Odpowiedz cytując
  #62  
Stare 16-01-2019, 11:02
victor321 victor321 is offline
Junior
 
Rejestracja: 01-2019
Posty: 12
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
No oczywiście, że tutaj.
sorki, głupie pytanie
Odpowiedz cytując
  #63  
Stare 18-01-2019, 19:26
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 385
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
A tak wygląda #22 IPA.
A oto recenzja tejże IPY napisana przez poczęstowanego Anglika (pisownia oryginalna):
Cytat:
I have left it a while to taste as I was concerned about how well it would travel. I drunk it slightly chilled (my preference for beers)
 
WOW!!! That is a really great tasting beer. It is a really good American style IPA – it has a nice floral and hoppy aroma. It has a really good balance of sweet/citrus taste then a classic IPA grapefruit/bitter aftertaste. If I could brew beer like that every time then I would be very happy indeed!!!!!

Please let me have your recipe.

Happy Brewing
Odpowiedz cytując
  #64  
Stare 21-01-2019, 13:39
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 385
Standardowy 21.01.2019

#24 (Marynka Mozaikowa) - nadal czuć drożdże, daję jej miesiąc na poprawę, w innym przypadku - Wisła i to bynajmniej nie Kraków ani nie Płock
#25 (EPA) - jest już pijalna (no, może jeszcze z tydzień), stanowi dobrą odskocznię od amerykańskich chmieli, aczkolwiek mogłaby być trochę bardziej aromatyczna;
#26 (Mandaryna Powraca) - jest już pijalna, mam nadzieję że wkrótce będzie wysoce pijalna - przekonamy się z Przyjaciółmi w sobotę przy szarpanej wieprzowinie ;
#27 (MiuMiu) - jest już pijalne (no, może brakuje mu ze dwóch tygodni), Żonie smakuje, może nie lekkie, ale za to orzeźwiające;
#28 (AIPA) - przelana na cichą 18.01 przy BLG 4º (końcowo 5.55% alko), wygląda na to, że to będzie moje najlepsze (póki co) piwo, chmielimy na zimno jutro, rozlew - w niedzielę;
#29 (APA) - przelana na cichą 20.01 przy BLG 4º (końcowo 4.5% alko) - dla mnie jakoś za mało smaku, ale ufam, że po dochmieleniu na zimno i ułożeniu się w butelkach będą z niej ludzie.
Odpowiedz cytując
  #65  
Stare 23-01-2019, 09:17
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 385
Standardowy Warka #30

Belgian Tripel (Single Hop Marynka 2018)
(Znalazłem dwa pięciolitrowe gąsiory, no więc czemu ich nie wykorzystać.)

Skład - Ekstrakt słodowy jasny 1.7 kg;

Drożdże - FM27 Artefakty Trapistów;

Woda - Aqua Kranik.

Warzenie - 22.01.2019 - gotowanie 7.5L przez 60 minut;

Chmiel:
10g Marynka PL szyszka 2018 7.8% - 0'
10g Marynka PL szyszka 2018 7.8% - 50'
Cukier kandyzowany 250g - 50'

Przefiltrowana brzeczka - po dolaniu wody do 7.5L - wystudzona na balkonie do 20ºC, wyliczone BLG 18º. Drożdże zadane tego samego dnia w 18ºC. Rozlano do trzech naczyń i podzielono na dwie warki:
- 30A - około 5L - będzie chmielona na zimno 30 gramami Marynki PL tydzień przed rozlewem;
- 30B - około 2.5L - w ogóle nie będzie chmielona na zimno.

Podsumowując - trzecią dziesiątkę uwarzonych piw zamykamy powtórką z warki #04 z lekkimi modyfikacjami. I na pewno nie zdegustujemy jej wcześniej niż za pół roku. A czwartą dziesiątkę zaczynamy już w niedzielę, będą niespodzianki
Odpowiedz cytując
  #66  
Stare 23-01-2019, 11:46
victor321 victor321 is offline
Junior
 
Rejestracja: 01-2019
Posty: 12
Standardowy pytanko

cukier kandyzujesz sam czy kupujesz ?

pozdro
Odpowiedz cytując
  #67  
Stare 23-01-2019, 12:36
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 385
Standardowy

Kupuję.
Odpowiedz cytując
  #68  
Stare 24-01-2019, 09:47
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 385
Standardowy

#30 Belgian Tripel (Single Hop Marynka 2018) - zabawa trwa w najlepsze
Załączone obrazki
Rodzaj pliku: jpg 20190124_104318.jpg (25,8 KB, liczba wyświetleń: 152 )
Odpowiedz cytując
  #69  
Stare 24-01-2019, 10:10
victor321 victor321 is offline
Junior
 
Rejestracja: 01-2019
Posty: 12
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
A tak wygląda #22 IPA.
patrzę na to piwo i patrzę
wygląda niesamowicie apetycznie
chyba następną warkę na wzór Twojej postaram się popełnić
Odpowiedz cytując
  #70  
Stare 25-01-2019, 10:49
michal89216 michal89216 is offline
Member
 
Rejestracja: 10-2017
Posty: 37
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
#30 Belgian Tripel (Single Hop Marynka 2018) - zabawa trwa w najlepsze
Wygląda apetycznie, chociaż nie jak tripel
Odpowiedz cytując
  #71  
Stare 29-01-2019, 14:30
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 385
Standardowy Warka #31

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
Czas pomyśleć o zacieraniu
Proszę bardzo - Anteks sugeruje, yavo wykonuje

Czwartą dziesiątkę rozpoczynamy czymś takim: Single Hop Mosaic Oatmeal American Pale Ale (w skrócie "owsianka" ) na częściowym zacieraniu.

Gar 1:
Skład - Ekstrakt słodowy jasny 2*1.7 kg;
Woda - jak zwykle z kranu;
Warzenie - 27.01.2019 - gotowanie 7.5L przez 60 minut;

Gar 2:
Skład - Viking Malt Golden Ale 9-14 EBC 1 kg + płatki owsiane błyskawiczne 400g;
Woda - z kranu;
Warzenie - 27.01.2019 - płatki doprowadzone do wrzenia z 1.2 litra wody, dolałem trzy litry wody, dosypałem słód, ustabilizowałem temperaturę na poziomie 68-69ºC. Gotowanie przez godzinę, potem podniesienie temperatury do 78ºC, wysłodzenie mniej więcej dwoma (no, może trochę więcej) litrami wody w temperaturze 78ºC. Po filtracji, a przed gotowaniem wyszły cztery litry brzeczki o gęstości 18.3º. Gotowanie przez godzinę.

Chmiel:
10g Mosaic granulat 2017 10.4% - 0' (każde chmielenie po 5 gramów do każdego garnka, 10g to dawka sumaryczna)
10g Mosaic USA granulat 2017 10.4% - 15'
10g Mosaic USA granulat 2017 10.4% - 30'
10g Mosaic USA granulat 2017 10.4% - 45'
10g Mosaic USA granulat 2017 10.4% - 50'
10g Mosaic USA granulat 2017 10.4% - 55'
Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem 90g Mosaic USA granulat 2017.

Drożdże - FM55 Zielone Wzgórze.

Zawartość obu garów hop do fermentatora, dolewka do 26 litrów (!), studzenie przez noc, drożdże zadane 28.01 rano przy 20ºC i BLG 12.1º, chyba powoli ruszają. Planowane IBU: 39.

ps. Ukłony dla maggyk, mam nadzieję że tu zajrzy - dziękuję za pomoc w dopasowaniu teorii do praktyki

----------
#24 (Marynka Mozaikowa) - mam nadzieję, że pracuje nad sobą, bo jak nie, to kanalizacja ;-);
#25 (EPA) - czuć jeszcze trochę drożdże, dajmy jej z dwa tygodnie, no może trzy;
#26 (Mandaryna Powraca) - eee.... no cóż, chyba powoli się kończy;
#27 (MiuMiu) - pijalne, w aromacie i smaku dość zdecydowanie grapefruit, dobre piwo;
#28 (AIPA) - rozlana 27.01, z cukrem 2.75g / 500ml, końcowo 21 litrów. To pierwsze piwo, którego nie spróbowałem przed rozlewem, ale i tak będzie dobre;
#29 (APA) - dochmielona na zimno 26.01 (50g Chinook USA, 50g Mosaic USA).

yavo edytował/a post 29-01-2019 o godz. 14:32.
Odpowiedz cytując
  #72  
Stare 02-02-2019, 11:38
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 385
Standardowy Warka #32

Dżem Pomarańczowy (NZ-USA Pale Ale)

Skład - Ekstrakt słodowy jasny 2*1.7 kg + 0.5 kg pszeniczny;

Drożdże - FM52 Amerykański Sen;

Woda - jak zwykle z kranu;

Warzenie - 01.02.2019 - gotowanie 7L przez 60 minut;

Chmiel:
30g Pacifica NZ granulat 2016 5.4% - 0'
10g Pacifica NZ granulat 2016 5.4% - 30'
10g Pacifica NZ granulat 2016 5.4% - 50'
10g Cascade USA szyszka 2017 6.9% - 50'

Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem 50g Pacifica NZ, 40g Cascade USA.

Hop do fermentatora, dolewka do 19.2L, studzenie, drożdże zadane 02.02 rano przy 18ºC i BLG 12.7º. Planowane IBU: 35.

ps. Wczoraj minął rok od pierwszego warzenia - sto lat, sto lat!

----------
#24 (Marynka Mozaikowa) - bleee;
#25 (EPA) - byłoby dobre, gdyby nie drożdżowe posmaki;
#28 (AIPA) - próbowaliśmy wczoraj, pięć dni po rozlewie, już nagazowane, zero drożdży, bardzo dobre piwo, choć jeszcze niedojrzałe - w aromacie migdały i lekkie masło, więc czekamy aż dojrzeje;
#29 (APA) - rozlana 31.01, końcowo 18.5L, bardzo dobre piwo! Czekamy aż się ułoży;
#30 (Belgian Tripel) - przelany na cichą dzisiaj przy 7º, mamy siedem litrów, będziemy całość chmielić na zimno, bez podziału na pod-warki;
#31 (Owsianka) - wczoraj 5º BLG, dalej siedzi na burzliwej, w odbiorze - bardzo kremowe, delikatne i maślane, czekamy więc.

yavo edytował/a post 02-02-2019 o godz. 11:39.
Odpowiedz cytując
  #73  
Stare 17-02-2019, 12:13
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 385
Standardowy 17.02.2019

#28 (AIPA) - bardzo dobre piwo, już pijalne;
#29 (APA) - bardzo dobre piwo, acz trzeba mu jeszcze tygodnia. Uderza goryczką, obiecując jej nieco więcej, ale niespodzianka polega na tym, że więcej goryczki nie ma Troszkę tytoniowe w smaku. Do trzech butelek poszedł wyciąg z herbaty rooibos (nic nie czuć), do jednej butelki jedna ostra papryczka z własnej hodowli, do jednej butelki dwie ostre papryczki;
#30 (Belgian Tripel) - przelany ponownie na cichą wczoraj przy 4º, mamy nieco ponad sześć litrów, dzisiaj chmielone na zimno 30g Marynki, planowy rozlew 24.02, będzie miał jakieś 7.6% alkoholu;
#31 (Owsianka) - rozlana wczoraj przy 4º BLG (końcowo ok. 4.6% alko), wyszło 21.5 litra, do refermentacji dałem wyjątkowo nieco mniej cukru (2.5g / 500 ml). Końcowo 21.5 litra, wyszły trzy butelki litrowe i czterdzieści po Grolschu (0.473L);
#32 (Dżem pomarańczowy) - przelany wczoraj na cichą przy 3.5º, bardzo dobre i nie gorzkie, co cieszy, bo ileż można , planowany końcowy alkohol ok. 5.1%. Chmielimy na zimno jutro (Pacifica 50g, Cascade 40g), rozlewamy w sobotę, 23.02.
Odpowiedz cytując
  #74  
Stare 18-02-2019, 18:04
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 385
Standardowy Warka #33

Maryśka kaskaduje cele roczne

Skład - Ekstrakt słodowy jasny WES 3.4 kg;

Woda - jak zwykle z kranu;

Drożdże - Mauribrew Ale Y514;

Warzenie - 17.02.2019 - gotowanie 7.5L przez 60 minut;

Chmiel:
10g Marynka PL szyszka 2018 7.8% - 0'
10g Cascade USA szyszka 2017 6.9% - 30'
10g Marynka PL szyszka 2018 7.8% - 50'
10g Cascade USA szyszka 2017 6.9% - 50'

Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem 30g Marynka PL, 30g Cascade USA, 50g Chinook USA (nie za dużo tego dobrego?).

Hop do fermentatora, dolewka do 19.5L, studzenie do wieczora, drożdże zadane przy 21ºC i BLG 11.5º. Planowane IBU: 25.
Odpowiedz cytując
  #75  
Stare 21-02-2019, 06:51
victor321 victor321 is offline
Junior
 
Rejestracja: 01-2019
Posty: 12
Standardowy Pytania

Ponownie pytania techniczne:
- chmielenie na gorąco - w woreczku czy potem filtracja chmielu przy przelewaniu brzeczki,
- chmielenie na zimno - jak filtrujesz piwo przed przelewaniem.

Znalazłem wiele możliwości ale Twoje uwagi po wykonaniu 30 kilku warek będą bezcenne

Pozdrawiam
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
PINTA warzy! Żywiec Piwo - ogólne 1598 04-02-2018 19:46



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 23:28.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.