Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


Mmmm Porter Warszawski!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 14-01-2019, 11:59
Charlie44 Charlie44 is offline
Member
 
Rejestracja: 09-2017
Miejscowość: Chojnów
Posty: 43
Standardowy Problemy z gęstością początkową.

Cześć wszystkim,

Uwarzyłem ostatnio Ale'a z chmielami Marynka, Citra oraz Styrian Cardinal.
Taka międzynarodowa wariacja, no i z tego co próbowałem przy rozlewie to zapowiada się nieźle ale coś mi poszło nie tak w procesie produkcji brzeczki... albo po prostu dałem ciała.

Mianowicie użyłem 2kg słodu pale ale, 1kg pilzneńskiego i 1kg pszenicznego. Chciałem z tego zrobić 18 litrów trzynastki, w najgorszym wypadku dwunastki. No ale filtracja rozpoczęła się tak że od razu odsłonięte było złoże filtracyjne i od razu musiałem wysładzać (12l wody na zacieranie to za mało?). Podczas filtracji sprawdziłem sobie ile tam tych balingów jest no i było trochę mało więc się przestraszyłem i zakończyłem filtrację w pewnym momencie.
Pisząc w skrócie z 4kg słodu uzyskałem 13 litrów brzeczki o gęstości 13,5 BLG.

Pytanie: czy zawartość cukru była mniejsza niż powinna być bo dałem za mało wody na zacieranie (albo jakiś inny powód), czy po prostu dałem ciała i nie musiałem zatrzymywać tego wysładzania i uzyskałbym te 18 litrów dwunastki?

I od razu chciałbym jeszcze zadać krótkie pytanie dodatkowe:
Do następnej warki zamierzam użyć 3kg pilzneńskiego + 2kg pszenicznego jasnego.
Ile dać wody do zacierania i ile uzyskam z tego litrów brzeczki 13 BLG? Są może na to jakieś wzory czy coś?
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 16-01-2019, 18:05
Jimmy_jb Jimmy_jb is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 11-2005
Miejscowość: Pruszcz Gdański
Posty: 907
Standardowy

Wydaje mi się że za szybko filtrowałeś. Kilka pytań kontrolnych: jak zacierałeś (temperatura, czas)? Słody z jakiej słodowni? Grubość śrutowania?
__________________
Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 17-01-2019, 11:54
Fotka Użytkownika: anteks
anteks anteks is offline
maruda
 
Rejestracja: 08-2003
Miejscowość: opalenica
Posty: 10 357
Standardowy

Wody do zacierania daje się jakieś 3,5l/kgsłodu
__________________
Mniej książków więcej piwa
Browar Largus




Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 18-01-2019, 17:57
Charlie44 Charlie44 is offline
Member
 
Rejestracja: 09-2017
Miejscowość: Chojnów
Posty: 43
Standardowy

Zacierałem przez 70 minut zaczynając od 70*C skończywszy na około 67*C. Na słodko.
Słody Viking malt.
Grubość śrutowania, no pojęcia nie mam bo kupuję ześrutowane bo śrutownika nie mam.
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 18-01-2019, 18:02
Charlie44 Charlie44 is offline
Member
 
Rejestracja: 09-2017
Miejscowość: Chojnów
Posty: 43
Standardowy

Przy tej następnej warce z 5kg słodu planuję sobie zrobuić 23 - 24 litry brzeczki.
Chyba powinna wyjść w miarę fajna gęstość początkowa w taki sposób.
Czyli mogę dać 17,5 litra wody na zacieranie, dzięki anteks
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 18-01-2019, 20:17
Fotka Użytkownika: anteks
anteks anteks is offline
maruda
 
Rejestracja: 08-2003
Miejscowość: opalenica
Posty: 10 357
Standardowy

z tej ilości spokojnie wyciągniesz te 13blg 24l. Nie spiesz sie przy wysładzaniu. Ja bym zacierał raczej w 67'C
__________________
Mniej książków więcej piwa
Browar Largus




Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Niewielka warka - problemy Buzz11 Kołyska piwowarska 10 27-10-2016 14:28
Pierwsze warki problemy mivanbazmeg Kołyska piwowarska 4 31-07-2015 06:59
Konstancin - problemy z kegami sodom Piwo - ogólne 28 11-08-2009 13:37
Problemy po uaktualnieniu - 2007.12.20 ART Komentarze, propozycje i pytania 31 21-12-2007 14:26
problemy z nawigacją? ART Komentarze, propozycje i pytania 4 06-04-2001 07:31



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 02:23.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.