Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


 Do niezależnego funkcjonowania BrowarBiz potrzebuje Twojego wsparcia. Co piszą BrowarBizoWspieracze na ten temat?
Pewnego razu pomyślałem sobie, że skoro jestem gotów kupować książki, różne naczynia oraz narzędzia potrzebne przy warzeniu piwa, to czemu miałbym nie wesprzeć miejsca, skąd w sumie dowiedziałem się o tym wszystkim. Mimo, że raczej mało udzielam się na forum, co spowodowane jest moją nikłą jeszcze wiedzą, to przecież jestem jego jakąś cząstką. Gdyby wcześniej ktoś nie poświęcił własnych pieniędzy na organizację tego, to dalej piłbym Żubra, czasem tylko w chłodniejsze dni racząc się Porterem.
Najtron
BrowarBiz jest Ci przydatny? Dołóż swoją cegiełkę!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1926  
Stare 15-01-2019, 05:17
Fotka Użytkownika: Gringo
Gringo Gringo is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2007
Miejscowość: Sosnowiec
Posty: 2 038
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedzi
Ciekawe czy się kiedyś tu doczekam rocznej "spowiedzi" ze spożycia odważnego piwosza nie wstydzącego się, że wypił więcej niż ja ? Bo jak na razie to zawsze mam najwięcej.

W 2018 wypiłem 509 l piwa czyli nieco mniej niż w 2017 (541 l).
Jak cofniesz się kilkadziesiąt postów to tam spowiadałem się że w 2011 roku wyżłopałem 663 litry. W 2012 - 531 litrów.
Ale dadek, w przeliczeniu ilości litrów na kg masy ciała to już startu nie mam
Odpowiedz cytując
  #1927  
Stare 15-01-2019, 05:49
Fotka Użytkownika: dyczkin
dyczkin dyczkin is offline
Serce w kolorze blaugrana
 
Rejestracja: 05-2011
Miejscowość: Polkowice
Posty: 3 620
Standardowy

Darek, ja również miałem większe spożycie w 2015 i 2016
Teraz zwalniam, to się już nie powtórzy.
__________________
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Odpowiedz cytując
  #1928  
Stare 15-01-2019, 08:45
Warzywo Warzywo is offline
Senior
 
Rejestracja: 08-2016
Posty: 606
Standardowy

Dadek - spoko, daję radę Tylko, że z reguły odpuszczam po kilku miesiącach prowadzenie dziennika (już nie wnikam w przyczyny). Ale ten rok chciałbym prowadzić tylko muszę się skoncentrować na piwach znanych i wpisanych do bazy.
Odpowiedz cytując
  #1929  
Stare 16-01-2019, 00:20
Fotka Użytkownika: dadek
dadek dadek is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2005
Miejscowość: Warszawa
Posty: 3 364
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo Wyświetlenie odpowiedzi
Jak cofniesz się kilkadziesiąt postów to tam spowiadałem się że w 2011 roku wyżłopałem 663 litry. W 2012 - 531 litrów.
Ale dadek, w przeliczeniu ilości litrów na kg masy ciała to już startu nie mam
Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
Darek, ja również miałem większe spożycie w 2015 i 2016
Teraz zwalniam, to się już nie powtórzy.
Jak prowadzę DP od 2007 roku to najwięcej wypiłem w 2008 roku bo 626 litrów. Następne lata to średnio około 540 l rocznie.
Odpowiedz cytując
  #1930  
Stare 16-01-2019, 00:25
Fotka Użytkownika: dadek
dadek dadek is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2005
Miejscowość: Warszawa
Posty: 3 364
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Warzywo Wyświetlenie odpowiedzi
Dadek - spoko, daję radę Tylko, że z reguły odpuszczam po kilku miesiącach prowadzenie dziennika (już nie wnikam w przyczyny). Ale ten rok chciałbym prowadzić tylko muszę się skoncentrować na piwach znanych i wpisanych do bazy.
Już ci radziłem - rób tak jak ja, chodzę na piwo zawsze z notesem, więc nawet jak danego piwa nie ma w bazie to mogę dodać wtedy jak się pojawi. Albo gdy trafię na nowość to notuję parametry i zgłaszam sam jeśli jest znany browar (co i Ty możesz robić).
Odpowiedz cytując
  #1931  
Stare 16-01-2019, 10:38
Warzywo Warzywo is offline
Senior
 
Rejestracja: 08-2016
Posty: 606
Standardowy

Tak zacząłem w tym roku Tylko po niecałym miesiącu mam już chyba z 15 piw których nie ma w bazie (a w przypadku kilku nie ma browarów bądź nie wiem w jakim browarze warzy kontrakt).
Moim największym problemem są kontrakty bo a) trzeba z reguły długo szukać aby znaleźć gdzie dany browar warzy, a co gorsza zdarza się, że warzy piwa w różnych browarach, b) są kontrakty co do których nikt nie wie bądź nie ma pewności w jaki m browarze warzą i nie ma ich w ogóle w bazie (mam takich piw około 5 po dwóch tygodniach).

Czyli tak na koniec roku będę miał jakieś 200 piw do uzupełnienia z których pewnie z 30-50 nie będzie w ogóle browaru w bazie bo nie wiadomo gdzie jest warzone

Ale w tym roku mimo wszystko postanowiłem powalczyć
Odpowiedz cytując
  #1932  
Stare 16-01-2019, 12:07
Fotka Użytkownika: Latarnik
Latarnik Latarnik is offline
Premium Lamplighter
 
Rejestracja: 06-2004
Miejscowość: US East Coast
Posty: 4 659
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Warzywo Wyświetlenie odpowiedzi
Tylko po niecałym miesiącu mam już chyba z 15 piw których nie ma w bazie (a w przypadku kilku nie ma browarów bądź nie wiem w jakim browarze warzy kontrakt).
I to jest właśnie dobry powód do dodania w Dzienniku kategorii "Browar nieznany".
A w Uwagach można sobie zapisać szczegóły piwa.
__________________
4655 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
http://latarniknj.web-album.org/
Odpowiedz cytując
  #1933  
Stare 16-01-2019, 14:23
Fotka Użytkownika: kaczka116
kaczka116 kaczka116 is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2015
Miejscowość: Wrocław
Posty: 1 100
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Warzywo Wyświetlenie odpowiedzi
Tak zacząłem w tym roku Tylko po niecałym miesiącu mam już chyba z 15 piw których nie ma w bazie (a w przypadku kilku nie ma browarów bądź nie wiem w jakim browarze warzy kontrakt).

Moim największym problemem są kontrakty bo a) trzeba z reguły długo szukać aby znaleźć gdzie dany browar warzy, a co gorsza zdarza się, że warzy piwa w różnych browarach, b) są kontrakty co do których nikt nie wie bądź nie ma pewności w jaki m browarze warzą i nie ma ich w ogóle w bazie (mam takich piw około 5 po dwóch tygodniach).



Czyli tak na koniec roku będę miał jakieś 200 piw do uzupełnienia z których pewnie z 30-50 nie będzie w ogóle browaru w bazie bo nie wiadomo gdzie jest warzone



Ale w tym roku mimo wszystko postanowiłem powalczyć
Wymień te których nie wiesz. Może mi się coś uda wyszpiegowac

Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
__________________
Nie mów hop zanim nie nachmielisz
Untappd
Odpowiedz cytując
  #1934  
Stare 16-01-2019, 14:31
Warzywo Warzywo is offline
Senior
 
Rejestracja: 08-2016
Posty: 606
Standardowy

Właśnie nie chodzi o to żeby za każdym razem prowadzić śledztwo, angażować ludzi, ich czas i energię. To o czym pisze Latarnik byłoby idealne. Tam gdzie wiadomo i łatwo dotrzeć do tego gdzie piwo jest warzone wpisywać ale tam gdzie jest to niepewne lub nieznane w danej chwili wpisywać browar nieznany (i potem ewentualnie uzupełniać).
Odpowiedz cytując
  #1935  
Stare 16-01-2019, 14:44
Fotka Użytkownika: e-prezes
e-prezes e-prezes is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Biała Podlaska
Posty: 17 539
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kaczka116 Wyświetlenie odpowiedzi
Wymień te których nie wiesz. Może mi się coś uda wyszpiegowac
A tendencja jest na "może" czy "uda się", bo zaczyna być to męczące i odstręczające od kraftu.
Odpowiedz cytując
  #1936  
Stare 16-01-2019, 15:01
Fotka Użytkownika: kaczka116
kaczka116 kaczka116 is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2015
Miejscowość: Wrocław
Posty: 1 100
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
A tendencja jest na "może" czy "uda się", bo zaczyna być to męczące i odstręczające od kraftu.
zalezy, tutaj pretensje do browarow, ktore warza w roznych browarach (czesto te same piwa w kilku) i nie napisza miejsca warzenia. Dlatego warto stworzyc wirtualny browar nieznany, do ktorego takie twory bedzie sie wrzucac, a w razie wiekszej ilosci informacji przenosic do browarow macierzystych.

Warzywo podaj, serio poszperam w mojej "wiedzy" i zobaczymy co da sie zrobic, jak nie no to trzeba odezwe do Arta, niech taki wirtualny browar stworzy i tam wszystko bedzie zglaszane, gdzie na etykietach nie ma podanego miejsca warzenia a browar warzy w kilku roznych
__________________
Nie mów hop zanim nie nachmielisz
Untappd

kaczka116 edytował/a post 16-01-2019 o godz. 15:02.
Odpowiedz cytując
  #1937  
Stare 17-01-2019, 12:03
Warzywo Warzywo is offline
Senior
 
Rejestracja: 08-2016
Posty: 606
Standardowy

Idea browar nieznany przy dzisiejszej skali kraftu i ciągłych zmian miejsca warzenia jest jedyną słuszną.
Browar Skrzat, Browar Ignis, gdzie warzy Karuzela piwo Chomiczówka to tak na początek
Odpowiedz cytując
  #1938  
Stare 17-01-2019, 13:14
Fotka Użytkownika: kaczka116
kaczka116 kaczka116 is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2015
Miejscowość: Wrocław
Posty: 1 100
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Warzywo Wyświetlenie odpowiedzi
Idea browar nieznany przy dzisiejszej skali kraftu i ciągłych zmian miejsca warzenia jest jedyną słuszną.

Browar Skrzat, Browar Ignis, gdzie warzy Karuzela piwo Chomiczówka to tak na początek
Karuzela w Janie tak swoją drogą.

Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
__________________
Nie mów hop zanim nie nachmielisz
Untappd
Odpowiedz cytując
  #1939  
Stare 17-01-2019, 17:07
Fotka Użytkownika: jacekwerner
jacekwerner jacekwerner is online now
Premium Father
 
Rejestracja: 05-2004
Miejscowość: Opole
Posty: 2 596
Standardowy

Chomiczówka Karuzeli to raczej w Palatum nie inaczej
__________________
Ochotnicza Straż Piwna
BAZA = 6016
Odpowiedz cytując
  #1940  
Stare 17-01-2019, 17:09
Fotka Użytkownika: jacekwerner
jacekwerner jacekwerner is online now
Premium Father
 
Rejestracja: 05-2004
Miejscowość: Opole
Posty: 2 596
Standardowy

Ignis - Marysia, Gryf
__________________
Ochotnicza Straż Piwna
BAZA = 6016
Odpowiedz cytując
  #1941  
Stare 17-01-2019, 17:35
Fotka Użytkownika: kaczka116
kaczka116 kaczka116 is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2015
Miejscowość: Wrocław
Posty: 1 100
Standardowy

Karuzela obecnie tylko w Janie warzy, a Skrzat widzę w Socho ale nie wiem czy wszystko.

Największy problem mam z Funky Fluid, Langier czy Szalami i Olimpem (jedno mało butelkuje, a drugi nie zawsze pisze gdzie warzy, a warzy w Zodiaku, który chyba podupadł i Bytowie)

Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
__________________
Nie mów hop zanim nie nachmielisz
Untappd

kaczka116 edytował/a post 17-01-2019 o godz. 17:36.
Odpowiedz cytując
  #1942  
Stare 17-01-2019, 22:58
Warzywo Warzywo is offline
Senior
 
Rejestracja: 08-2016
Posty: 606
Standardowy

Dziękować
Odpowiedz cytując
  #1943  
Stare 17-01-2019, 23:52
Fotka Użytkownika: dadek
dadek dadek is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2005
Miejscowość: Warszawa
Posty: 3 364
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kaczka116 Wyświetlenie odpowiedzi

Największy problem mam z Funky Fluid, Langier czy Szalami i Olimpem (jedno mało butelkuje, a drugi nie zawsze pisze gdzie warzy, a warzy w Zodiaku, który chyba podupadł i Bytowie)
Nie czytałeś. Widuję się dość często z Michałem Langierem i wszystko "wyprostował". Tu masz mój wpis o Funky Fluid i Langier Beer (zgłosiłem Art'owi do poprawki).
https://www.browar.biz/forum/showpos...postcount=1788

Tu zgłosiłem piwa Michała i Karola do dodania, robota dla Ciebie lub Dyczkina to też się coś wyjaśni.
https://www.browar.biz/forum/showpos...postcount=7865
Odpowiedz cytując
  #1944  
Stare 04-02-2019, 14:56
Warzywo Warzywo is offline
Senior
 
Rejestracja: 08-2016
Posty: 606
Standardowy

Pierwszy miesiąc:
72 litry
31 browarów: pierwsza trójka: Zamkowy, Kasztelan, Beskidzki
85% w lokalu
67% z beczki
85% Polska, reszta Czechy
46% lager
19% Pale ale
12% Porter
53% mały browar
23% średni
19% duży
6% restauracyjny
(nie sumuje się do 100% - zaokrąglenia).
Odpowiedz cytując
  #1945  
Stare 01-03-2019, 10:45
Fotka Użytkownika: woosaa
woosaa woosaa is online now
Senior
 
Rejestracja: 07-2005
Miejscowość: knurów/górny śląsk
Posty: 1 406
Standardowy

Dwa miesiące 2019r. Szybkie podsumowanie.
47.23 l, z tego 34.69 l(73.45%) to piwa niepasteryzowane.
Polskich browarów 47 i 27.77l. Pierwsza trójka to Tyskie,Incognito i Czarna Owca.
Zagranica to 11.33 l i trzy kraje.Czechy (8 browarów),Niemcy i Białoruś.
Domowe to 8.13 l.
__________________
mb WOS
Odpowiedz cytując
  #1946  
Stare 01-03-2019, 12:38
Warzywo Warzywo is offline
Senior
 
Rejestracja: 08-2016
Posty: 606
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Warzywo Wyświetlenie odpowiedzi
Pierwszy miesiąc:
72 litry
31 browarów: pierwsza trójka: Zamkowy, Kasztelan, Beskidzki
85% w lokalu
67% z beczki
85% Polska, reszta Czechy
46% lager
19% Pale ale
12% Porter
53% mały browar
23% średni
19% duży
6% restauracyjny
(nie sumuje się do 100% - zaokrąglenia).
W lutym
46 litrów a więc znacznie mniej
Pierwsza piątka: Zamkowy, Kasztelan, Beskidzki, Green Head, Racibórz
80% w lokalu więc stała tendencja
68% z beczki - jak wyżej
81% Polska, reszta Czechy, z niewielkim dodatkiem Niemiec i Irlandii
44% lager, 20% pale ale, 11% porter, 7% stout
60% mały browar (cieszy wzrost), 20% duży (konsekwencje szalonych cen piw rzemieślniczych i tego, że najfajniejsze lokale leją tylko koncerny), 16% średni, 4% restauracyjny
Odpowiedz cytując
  #1947  
Stare 01-03-2019, 14:40
Fotka Użytkownika: kosher
kosher kosher is offline
Senior
 
Rejestracja: 04-2005
Miejscowość: wolna Wola
Posty: 1 770
Standardowy

Jak ktoś prowadzi co najmniej kilka lat Dziennik Piwny łatwo zobaczy jak działa piwna rewolucja.
Widzę po sobie, że kilka lat temu piłem miesiąc w miesiąc po kilka litrów regionalnych marek typu Ciechan, Fortuna, Kormoran czy Zamkowy, a teraz jest taka różnorodność na rynku, że liczba browarów z których pije miesięcznie wychodzi lekko ponad 20 i z każdego po jednym, maks dwa piwa.
Nie ma już takiego przywiązania do ulubionych browarów jak kiedyś, nowości wychodzi tyle, że człowiek skubnie coś tu, coś tam a wszystko z różnych źródeł.
Spożycie utrzymuje na jednakowym poziomie, także dobrze to oddają moje statystyki.
Wniosek: te browary regionalne, które nie odświeżają swojej oferty i nie robią konktraktów mogą mieć coraz trudniejsze czasy na rynku.
Chyba, że stałem się po prostu mało lojalnym piwoszem
Nie wiem jak to u Was wygląda.
Odpowiedz cytując
  #1948  
Stare 01-03-2019, 16:24
Prusak Prusak is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2005
Miejscowość: Lublin
Posty: 3 280
Standardowy

Ja się zbytnio nie przejmuję lojalnością, tylko szukam takich piw, które bez bólu i bez pretensji do wymlaskiwania i cmokania mogę spożywać, kiedy nie mam ochoty na degustacyjne orgazmy. Czyli mam coś w rodzaju listy polskich browarów, które warzą piwa przyzwoite albo bardzo dobre w klasycznych stylach plus zawsze staram się w miarę dostępności spróbować wypustów z nowych browarów. Mniej więcej raz na pól roku daję szansę powtórną piwom, które niezbyt przypadły mi do gustu.
Reszta, to znaczy zagranica, jest wtedy, kiedy wyjeżdżam i staram się poznać w miarę wszechstronnie miejscową ofertę plus różne prezenty i "przywózki".
I wysokość spożycia corocznie utrzymuje się na tym samym miniej więcej poziomie, bo nie gonię za nowościami, badam tylko będące w moim zasięgu nowe browary.
Odpowiedz cytując
  #1949  
Stare 02-03-2019, 14:30
Fotka Użytkownika: kaczka116
kaczka116 kaczka116 is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2015
Miejscowość: Wrocław
Posty: 1 100
Standardowy

2 miesiące to 77 piw
36,7l
71 z Polski, 2 Czechy i Litwa i po 1 z Irlandii i Niemiec
Top 3 browarów to: Na Jurze, AleBrowar i Bytow

I ciągle zmiana liderów.

Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
__________________
Nie mów hop zanim nie nachmielisz
Untappd
Odpowiedz cytując
  #1950  
Stare 02-03-2019, 16:56
Fotka Użytkownika: Ahumba
Ahumba Ahumba is offline
Dziadek, ale nie dziad
 
Rejestracja: 05-2001
Miejscowość: Warszawa Bemowo
Posty: 8 610
Standardowy

styczeń - luty to 58,35 l..

z butelki - 33,1 l.
w browarach restauracyjnych - 18,15 l.
z beczki - 7,10 l.

gatunkowo:
1. - pale ale - 10,14 l .
2. - lager jasny do 5% alk - 7,92 l.
3. - lager jasny -5,1%-6,00% alk - 7,62 l.
4. - koźlak ciemny - 4,59 l.
5/6. - marcowe i porter bałtycki - 2,92 l.

49 polskich browarów
2 ukraińskie - 2,48 l.
1 czeski - 0,5 l.

czołówka polskich browarów

1. Bierhalle Warszawa (Arkadia) - 6,25 l.
2. Kormoran - 3,50 l.
3. PG 4 - 2,80 l.
4/5. Amber - 2,5 l.
Maryensztadt - 2,5 l.
6. Port Gdynia - 2,49 l.
7. Browar Zakładowy - 2,10 l.
8/9. Bojan - 2,00 l.
Tenczynek - 2,00 l.
10 - Lubicz - 1,70
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
URODZINY! (1) Maja Przy piwie 13959 11-10-2008 01:07
Wojna o Strzegomskie "białe" piwo bogdan21 Historia 4 14-07-2004 12:39



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 13:44.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.