![]() |
![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ||||||||
![]() |
| ![]() | ||||||||
![]() | ![]() | ![]() |
![]() |
|
Narzędzia | Sposób wyświetlania |
|
||||
|
||||
![]() Dzięki smsowi Długasa wiedziałem, że należy się zmobilizować. Wszedłszy moim oczom ukazały się niedobitki-niedopitki. Zostawiłem 4 sztuki, wziąłem 6 i zabieram się za degustację. W składzie dwa polskie chmiele, 5 słodów w tym pszeniczny i rzucony niedbale na przedzie rok 1881 (bo?)
Piana opada do obrączki. W aromacie ładny karmel, creme brulee, wanilia stonowana, raczej rejestry słodsze niż korzenne. Czekolada gorzka, kakao bez mleka, troszkę wiórek kokosowych. Aromat, nie da się ukryć, na medal. Nuta dolna troszkę korzenna, wyraźna Marynka i odrobina wiśni. Nadal bardzo, bardzo. W smaku czekoladowy, nie za słodki, przyjemnie mleczno-kawowy, finisz goryczkowy-chmielowo korzenny. Ot, i trafił się Bałtyk. Szumi. Może-ć i z tego sztorm będzie? Warka 15.01.2020/N
|
|||
|
|||
![]() Właśnie piję. A raczej kuruję się za pomocą tego porteru, albowiem dopadło mnie choróbsko.
Mam nieco upośledzone powonienie i smak, ale faktycznie nadspodziewanie dobry porter. Kawę z lekką kwaskowatością wyczuwam i w smaku i zapachu, ładna wanilia i chmielowo-palona goryczka. Nie ma tu za dużo słodyczy. Jak to mnie nie wyleczy, to znaczy, że choroba jest nieuleczalna ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Kolor: Kompletnie czarny. [4]
Piana: Beżowa, bardzo drobna, z garścią większych bąbli, średniowysoka i średniotrwała. [3.5] Zapach: Palony słód, karmel, rodzynki, gorzka czekolada. [4] Smak: Gorzka czekolada, akcent ziemisto-popiołowy, wiśniowe praliny. Aksamitny. Bardzo dobrze ukryty alko. [4.5] Wysycenie: Niewysokie, choć trochę w paszczy musuje... [4] Opakowanie: Brązowa, lekko metalizowana eta, wizerunek żaglowca kojarzy mi się z miedziorytem. Najsłabiej wypada tu biały ![]() Uwagi: Fajny, mięsisty porter. Mam nadzieję, że jak trochę poleży, to jeszcze spoważnieje, choć i tak jest OK. Data do 14.01.2020. Kupiony w Lidlu ![]() Moja ocena: [4.15] |
|
|||
|
|||
![]() To nadal jest BRJ?
|
|
||||
|
||||
![]() Już dawno Bojanowo się wydzielilo z BRJ
Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka |
|
||||
|
||||
![]() "Do Grupy BRJ należy obecnie kilka browarów z historią: Ciechan, Lwówek (wydzierżawiony) i Biskupiec, a w planach jest budowa kolejnego zakładu w Darłowei."
http://www.browary-jakubiak.pl/grupa-brj.html |
|
|||
|
|||
![]() Od marca 2018 dokładnie.
|
|
|||
|
|||
![]() A wydzielone Bojanowo nie jest spółką córką BRJ?
|
|
||||
|
||||
![]() Kolor: Bardzo ciemny brąz, prawie czarny. [4.5]
Piana: Beżowa, drobnobabelkowa, niestety z trwałością słabo. [3] Zapach: Aromat intensywny, gorzka czekolada, wiśnie, wszystko lekko przypalone. [4] Smak: Smak palono-kakowo-czekoladowo-wiśniowy. Porter dość złożony, ale w kierunku wytrawnego. Lekka metaliczność na końcu. Alkohol dobrze ukryty. [4] Wysycenie: Średnie, kilka bąbelków za dużo. [4] Opakowanie: Fajna etykieta w porterowych barwach, firmowy kapsel. [4.5] Uwagi: Nadspodziewanie dobry porter za bardzo dobrą cenę. 4,59 w Lidlu. Mam nadzieję, że będzie w stałej ofercie sklepu. Moja ocena: [3.95]
|
|||
|
|||
![]() Cytat:
Powiem więcej, w tej formie, nie wiem czy to nie najlepszy porter (22 blg) na rynku. Ech, że też wziąłem tylko dwie butelki... |
|
||||
|
||||
![]() Piwo jest już w dystrybucji poza Lidlem, do dostania w małych sklepach za około 6 zł.
|
|
|||
|
|||
![]() Cytat:
Ale pozostaje pytanie, czy utrzymają ten poziom. Do premierowej warki, moim zdaniem, przyłożyli się bardzo. A jak będzie dalej, to dopiero zobaczymy. |
|
||||
|
||||
![]() Dziś też zasmakowałem tego wyrobu
![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Ja poganiałem w zeszłym tygodniu po Lidlach i dorwałem Portery z Bojanowa w końcu na Ursynowie. Kupiłem 4 i po skosztowaniu również żałuję że nie z 10
![]() |
|
|||
|
|||
![]() Kolor: ciemnobrązowy, nieprzejrzysty. [4.5]
Piana: średniowysoka, drobna, średnio trwała, do końca pozostaje cienka warstwa. [3.5] Zapach: średnio intensywny, przyjemny czekolada, palony słód, karmel kakao i odrobina owoców. [4] Smak: palony słód, gorzka czekolada, kawa i odrobina lukrecji. Alkohol dobrze ukryty, goryczka jest średnio mocna, lekko drapiąca gardło. Brakuje suszonych owoców Piwo jest za mało treściwe jak na 22%. [3.5] Wysycenie: średnie. [4] Opakowanie: bardzo ładna etykieta, wrażenie psuje niepasujący do całości kapsel. [4] Uwagi: Moja ocena: [3.775] |
|
|||
|
|||
![]() Cytat:
A samo piwo bardzo mi smakuje. Taki lepszy wytrawny porter, gorzka czekolada bardzo wyraźna, trochę w stylu Łódzkiego z winnością. Z pierwszego rzutu nie załapałem się na nic, ale po 2 tygodniach dowieźli do mojego lidla. Kupiłem zapas w ciemno i były to świetnie wydane pieniądze. Ludzie biegają za sztosami, robią wymiany na fejsach, a w markecie takie klasowe mocarze stoją za śmieszne pieniądze. Są dwie warki oddzielone dniem? 14 i 15 stycznia 2020? Ja mam, jak większość, 15.
|
||||
|
||||
![]() Kolor: czarny [5]
Piana: jasny brąz, drobna, zwarta, trzyma fason do końca [4] Zapach: lekki, paloność i delikatna kawa z czekoladą [3.5] Smak: pełne, treściwe, fajna wytrawność, lekko palona, paloność okraszona posmakiem gorzkiej kawy z czekoladowym finiszem, odrobina śliwki w czekoladzie też się znajdzie, całość dobrze zbalansowana, solidna baza slodowa [5] Wysycenie: bez zarzutu [5] Opakowanie: podoba mi się [5] Uwagi: świetny porter, brawo Bojanowo Moja ocena: [4.375]
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl becik edytował/a post Dzisiaj o godz. 19:33. |
![]() |
Narzędzia | |
Sposób wyświetlania | |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Dział | Odp. | Ostatnia odpowiedź |
2014.12.06 - IV Opolskie Grudniowe Dni Porterowe | Maggyk | Spotkania Forumowiczów | 50 | 05-03-2015 21:34 |
2012.12.15 - Wyniki VI Moskiewskiej Świątecznej Degustacji Porterów i Stoutów | Hrustgurd | Przed imprezami, po imprezach i o imprezach | 7 | 31-12-2012 17:25 |
2012.12.08 - III Opolskie Grudniowe Dni Porterowe | Maggyk | Imprezy, promocje, wydarzenia | 101 | 16-12-2012 19:23 |
2010.02.27-28 - Rosja, Sankt-Petersburg - III PrimaPorterFest | Hrustgurd | Imprezy, promocje, wydarzenia | 3 | 02-03-2010 14:57 |
![]() |