Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


Warz Session IPE!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #76  
Stare 21-02-2019, 07:16
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 385
Standardowy

Jeśli chodzi o chmielenie, nie bawię się w woreczki Filtruję przez sitko wyłożone gazą jałową.

Pozdrawiam
y
Odpowiedz cytując
  #77  
Stare 21-02-2019, 07:23
victor321 victor321 is offline
Junior
 
Rejestracja: 01-2019
Posty: 12
Standardowy

Przy rozlewie do butelek też ?

Pozdrawiam
Odpowiedz cytując
  #78  
Stare 21-02-2019, 07:41
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 385
Standardowy

Najpierw po gotowaniu, a przed zadaniu drożdży, a potem, przed butelkowaniem - po przelewie z cichej do fermentatora z kranikiem.
Odpowiedz cytując
  #79  
Stare 21-02-2019, 08:24
victor321 victor321 is offline
Junior
 
Rejestracja: 01-2019
Posty: 12
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
Najpierw po gotowaniu, a przed zadaniu drożdży, a potem, przed butelkowaniem - po przelewie z cichej do fermentatora z kranikiem.
a nie obawiasz się że się za bardzo napowietrzy ?

Pozdrawiam
Odpowiedz cytując
  #80  
Stare 21-02-2019, 08:46
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 385
Standardowy

Trzeba być czujnym ja zlewam przez wężyk.
Odpowiedz cytując
  #81  
Stare 22-02-2019, 13:36
victor321 victor321 is offline
Junior
 
Rejestracja: 01-2019
Posty: 12
Standardowy

brzeczkę widzę że czasem po chmieleniu rozcieńczasz, jak sobie wyliczasz ile chmielu bo im więcej blg tym rozpuszczalność chmielu mniejsza ?

Pozdrawiam
Odpowiedz cytując
  #82  
Stare 22-02-2019, 14:05
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 385
Standardowy

Przepisu tworzę na brewness.com pozdrawiam.

yavo edytował/a post 22-02-2019 o godz. 14:05.
Odpowiedz cytując
  #83  
Stare 25-02-2019, 06:57
victor321 victor321 is offline
Junior
 
Rejestracja: 01-2019
Posty: 12
Standardowy

No i w weekend popełniłem pierwszą warkę na wzór zachwalanego przez Ciebie Belgian Tripel
Z tą gazą się namęczyłem bo chmiel zamulał ją po kilku litrach i mam obawy czy moja ślina się nie dostała jak ssałem z 5 razy
Duże sitko obłożone gazą na 4 i się zamulało strasznie
Do 1.30 męczyłem się w piątek, w sumie już sobota, a z rana o 8 piany było z 5 cm

Także czekam aż się uspokoi i na cichą
Odpowiedz cytując
  #84  
Stare 25-02-2019, 07:00
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 385
Standardowy

Super, teraz spokojnie możesz swoje przygody opisywać w swoim wątku - będziemy kibicować
Odpowiedz cytując
  #85  
Stare 25-02-2019, 07:02
victor321 victor321 is offline
Junior
 
Rejestracja: 01-2019
Posty: 12
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
Super, teraz spokojnie możesz swoje przygody opisywać w swoim wątku - będziemy kibicować
No tak bo tu Tobie zaśmiecam niepotrzebnie
Odpowiedz cytując
  #86  
Stare 26-02-2019, 10:55
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 385
Standardowy 26.02.2019

#26 (Mandaryna Powraca) - po dwóch miesiącach i dziesięciu dniach po butelkowaniu osiągnęła swój szczyt potencjału (no chyba że będzie jeszcze lepsza) - świetne piwo, zapisuję dla potomności, aby wiedziała, ile poczekać po rozlewie ;
#29 (APA) - bardzo dobre piwo, wysoce pijalne ;
#30 (Belgian Tripel) - rozlany do butelek 24.02, końcowo 6.2 litra (z cukrem 2.4g / 500 ml) - siedemnaście bączków 0.33L i dwie butelki półlitrowe;
#31 (Owsianka) - bardzo dobra, dzięki słodowi czuć delikatnie orzechy, ale całościowo jeszcze niedojrzała;
#32 (Dżem pomarańczowy) - rozlany do butelek 24.02, końcowo ok. 17 litrów z cukrem 2.75g / 500 ml;
#33 (Maryśka kaskaduje cele roczne) - siedzi sobie nadal na burzliwej, na cichą pójdzie może jutro, nie będę chmielił jej na zimno Marynką, bo ta pójdzie na kolejną warkę.
Odpowiedz cytując
  #87  
Stare 04-03-2019, 11:21
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 385
Standardowy Warka #34

Czeska dwunastka

Skład - Ekstrakt słodowy jasny WES 3.4 kg;

Woda - jak zwykle z kranu;

Drożdże - Mangrove Jack's M54 Lager;

Warzenie - 27.02.2019 - gotowanie 7L przez 60 minut;

Chmiel:
45g Saaz / Żatecki CZ granulat 2018 - 0'
45g Saaz / Żatecki CZ granulat 2018 - 0'
45g Saaz / Żatecki CZ granulat 2018 - 0'
45g Saaz / Żatecki CZ granulat 2018 - 0'

Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem 100g Saaz / Żatecki CZ.

Hop do fermentatora, dolewka do ok. 20L, studzenie do wieczora, drożdże zadane przy 21ºC i BLG 11.8º. Planowane IBU: 31.
Odpowiedz cytując
  #88  
Stare 04-03-2019, 11:32
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 385
Standardowy Warka #35

Posłuchaj Ultravox (Wiedeński Ale)

Skład - Steinbach Wiedeński 2 kg + Weyermann Caramunich III 0.2 kg

Woda - jak zwykle z kranu;

Drożdże - Brewferm Top 6g;

Warzenie - 03.03.2019 - zacieranie w dwóch garach przez 90 minut, miało być w dwóch temperaturach: 64º i 72º, ale że dwa termometry nie potrafiły się ze sobą dogadać, to zrobiłem to na rympał W każdym razie trzymałem w okolicach 68º, a na ostatnie kilkanaście minut w okolicach 73º. I to tyle jeśli chodzi o moją przygodę z zacieraniem . Po wysłodzeniu 10.5L, 11º BLG.

Warzenie - gotowanie 10.5L przez 75 minut;

Chmiel:
5g Marynka PL szyszka 2018 7.8% - 15'
5g Marynka PL szyszka 2018 7.8% - 45'
5g Marynka PL szyszka 2018 7.8% - 65'

Planowo na zimno dwa dni przed rozlewem 15g Marynka PL.

Studzenie, rano dolewka do 9L, drożdże zadane przy 21ºC i BLG 13.2º. Planowane IBU: 22.

----------
#30 (Belgian Tripel) - siedzi sobie w mieszkaniu, do garażu spada w środę;
#31 (Owsianka) - niedojrzała;
#32 (Dżem pomarańczowy) - w środę leci do garażu;
#33 (Maryśka kaskaduje cele roczne) - od 03.03 na cichej (4.5º, jakieś 4.0%).
Odpowiedz cytując
  #89  
Stare 04-03-2019, 14:07
k_s k_s is offline
Member
 
Rejestracja: 05-2017
Miejscowość: Opole
Posty: 57
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
Czeska dwunastka

Skład - Ekstrakt słodowy jasny WES 3.4 kg;

Woda - jak zwykle z kranu;

Drożdże - Mangrove Jack's M54 Lager;

Warzenie - 27.02.2019 - gotowanie 7L przez 60 minut;

Chmiel:
45g Saaz / Żatecki CZ granulat 2018 - 0'
45g Saaz / Żatecki CZ granulat 2018 - 0'
45g Saaz / Żatecki CZ granulat 2018 - 0'
45g Saaz / Żatecki CZ granulat 2018 - 0'

Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem 100g Saaz / Żatecki CZ.

Hop do fermentatora, dolewka do ok. 20L, studzenie do wieczora, drożdże zadane przy 21ºC i BLG 11.8º. Planowane IBU: 31.
Jak chcesz osiągnąć IBU 31 skoro nie dajesz chmielu na goryczkę ?
I też jestem ciekaw jak wyjdzie piwo fermentowane drożdżami lagerowymi w temperaturze 21ºC. Amerykanie podobno tak robią i twierdzą, że można fermentować lagery w temperaturach dla piw górnej fermentacji.
Odpowiedz cytując
  #90  
Stare 04-03-2019, 14:15
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 385
Standardowy

O matko jedyna, skopiowałem i wkleiłem na rympał, nie poprawiwszy czasów ani ilości chmielu, gapa jestem, dziękuję za zwrócenie uwagi.

Powinno być:
45g Saaz / Żatecki CZ granulat 2018 - 0'
35g Saaz / Żatecki CZ granulat 2018 - 30'
25g Saaz / Żatecki CZ granulat 2018 - 50'

Drożdże, których użyłem są lagerowe, ale mają temperaturę fermentacji 18-20 stopni.
Odpowiedz cytując
  #91  
Stare 07-03-2019, 13:48
victor321 victor321 is offline
Junior
 
Rejestracja: 01-2019
Posty: 12
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika k_s Wyświetlenie odpowiedzi
Jak chcesz osiągnąć IBU 31 skoro nie dajesz chmielu na goryczkę ?
I też jestem ciekaw jak wyjdzie piwo fermentowane drożdżami lagerowymi w temperaturze 21ºC. Amerykanie podobno tak robią i twierdzą, że można fermentować lagery w temperaturach dla piw górnej fermentacji.
Mogę ja odp
kalkulator IBU i wklepujesz dane, chmiel aromatyczny też ma afa-kwasy, a ten Saaz ma około 3 % więc trzeba go więcej niż takiego Zeusa np
Odpowiedz cytując
  #92  
Stare 09-03-2019, 16:47
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 385
Standardowy Warka #36

Wojciech Modest Amarillo

Skład - Ekstrakt słodowy jasny WES 3.4 kg;

Woda - jak zwykle z kranu;

Drożdże - FM52 Amerykański Sen;

Warzenie - gotowanie 7L przez 60 minut;

Chmiel:
17g Amarillo USA granulat 2017 8.9% - 0'
17g Amarillo USA granulat 2017 8.9% - 50'

Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem 66g Amarillo USA.

Dolewka do 19 litrów, studzenie do wieczora, drożdże zadane przy 21ºC i BLG 12.2º. Planowane IBU: 28.

----------
#30 (Belgian Tripel) - 06.03 poleciał do garażu; premiera przewidziana na wrzesień;
#32 (Dżem pomarańczowy) - 06.03 poleciał do garażu, już nagazowany, Żona nawet twierdzi, że piwo jest już dojrzałe, ale moim zdaniem wcale nie. Ale będzie dobre, bo próbowaliśmy. I jest pomarańczowe;
#33 (Maryśka kaskaduje cele roczne) - rozlana 08.03 z cukrem 2.75g / 500ml (umówmy się, że jeśli dam inną ilość cukru, to dam również tu znać). Końcowo 6*1L, 18*0.5L, 8*0.473L. To będzie bardzo dobre piwo, ale z premierą czekamy na imprezę urodzinową Młodego, czyli do 07.04 - koniec ze spijaniem niedojrzałych piw
#34 (Czeska Dwunastka) - jutro spada na cichą, wczoraj było 3.75º;
#35 (Posłuchaj Ultravox) - nie mam przekonania, czy to piwo fermentuje, niby była czapa piany, ale już jej nie ma. Rurka nie bulka, ale może dlatego, że jej nie ma . Ponieważ stare porzekadło mawia, że jeszcze zdążę wylać, no to poczekam jeszcze z tydzień i wtedy zdecyduję co dalej.

yavo edytował/a post 09-03-2019 o godz. 16:48.
Odpowiedz cytując
  #93  
Stare 20-03-2019, 08:15
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 385
Standardowy Warka #37

Maryśka jest dzika (Funky IPA)

Skład - Ekstrakt słodowy pilzneński Bruntal 3.25 kg;

Drożdże - WLP644 Brettanomyces Bruxellensis Trois

Warzenie - 19.03.2019 - gotowanie 7L przez 60 minut;

Chmiel:
11g El Dorado USA granulat 2017 12.9% - 0'
11g Hüll Melon DE granulat 2017 6.8% - 0'
11g El Dorado USA granulat 2017 12.9% - 30'
11g Hüll Melon DE granulat 2017 6.8% - 30'
11g El Dorado USA granulat 2017 12.9% - 50'
11g Hüll Melon DE granulat 2017 6.8% - 50'

Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem: El Dorado USA 67g, Hüll Melon DE 67g, Marynka PL 5g*.

Dolewka do 15.5L, studzenie do wieczora, drożdże zadane przy 20ºC i 14.0º. Planowana goryczka: 70 jednostek (goryczy).

----------
#26 (Mandaryna Powraca) - po trzech miesiącach jest zajebista, szkoda tylko że prawie całą warkę już wypiliśmy - zostało kilka butelek. Ale powtórka wkrótce;
#32 (Dżem Pomarańczowy) - nabrał pomarańczowego aromatu, ale jak już wspominałem, nie spijamy już niedojrzałych piw i czekamy;
#33 (Maryśka kaskaduje cele roczne) - dzisiaj planowo idzie do garażu, mam nadzieję że będzie nań miejsce w magicznej komodzie;
#34 (Czeska Dwunastka) - rozlana 17.03 z cukrem 2.2g / 500 ml (zmniejszamy ilość cukru o 20%, jako że po trzech miesiącach piwa są zbyt mocno nagazowane), końcowo 10*1L i 15*0.5L, ok. 4.7% alkoholu;
#35 (Posłuchaj Ultravox) - no oczywiście, że fermentowało, ale co narobiłem rabanu że wcale nie, to moje Na pierwszą cichą przelane 16.03 przy 5º, na drugą cichą przeleję... no nie wiem, może dzisiaj?
#36 (Wojciech Modest Amarillo) - nadal siedzi na burzliwej, na cichą przeleję... no nie wiem, może jutro?

ps. W międzyczasie popełniłem jeszcze kilka litrów kwasu chlebowego, ale strasznie daje drożdżami póki co

* - tylko po to, aby piwo w nazwie miało "Maryśka"

yavo edytował/a post 20-03-2019 o godz. 08:16.
Odpowiedz cytując
  #94  
Stare 28-03-2019, 14:00
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 385
Standardowy Warka #38

Mazer Rackham ma wolne (Nowozelandzki Ale)

Skład - Ekstrakt słodowy pilzneński Bruntal 3.5 kg;

Drożdże - FM52 Amerykański sen - gęstwa zebrana z warki #36 - starter z ok. 150g słodu i litra wody;

Warzenie - 27.03.2019 - gotowanie 5.5L przez 60 minut;

Chmiel:
13g Taiheke NZ 2017 granulat 7.6% - 0'
13g Taiheke NZ 2017 granulat 7.6% - 30'
14g Taiheke NZ 2017 granulat 7.6% - 50'
20g Nelson Sauvin NZ 2017 szyszka - 50'

Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem: Taiheke NZ 60g, Nelson Sauvin NZ 30g.

Dolewka do ok. 18-19L (zapomniałem spisać), studzenie do wieczora, drożdże zadane przy 20ºC i 12.5º. Planowana goryczka: 39 jednostek.

----------
#34 (Czeska Dwunastka) - poleciała do garażu 26.03;
#35 (Posłuchaj Ultravox) - zabutelkowane 24.03 z cukrem 2.57g / 500ml, końcowo ok. 4.8% alko, 17*0.5L;
#36 (Wojciech Modest Amarillo) - cicha od 21.03, zabutelkowane 27.03 z cukrem 2.5g / 500ml (taką mamy teraz normę), końcowo ok. 4.8% alko, 16.8L - 20*0.473L, 1*1L, 14*0.5L. Mówię Wam, to będzie rewelacyjne piwo. Ważne, aby poczekać, aż dojrzeje. Do trzech butelek dodałem herbaty pomarańczowo-waniliowo-miodowej, do kolejnych trzech - herbaty zielonej z aromatami trawiasto-kwiatowymi;
#37 (Maryśka jest dzika) - perwersyjna IPA radośnie fermentuje, a drożdże rewelacyjnie pachną gruszkami. Podobają mi się te drożdże, ich cena trochę mniej, ale warto było kupić. Tak pachną, że zastanawiam się nad zmniejszeniem ilości chmielu do wsypania na zimno. Pożyjemy, zobaczymy, na pewno dam znać.

ps. Dwie małe warki kwasu chlebowego zrobione i wylane, smakowały drożdżami. Kolejnej próby nie będzie (nie, nie do trzech razy sztuka).

yavo edytował/a post 28-03-2019 o godz. 14:03.
Odpowiedz cytując
  #95  
Stare 02-04-2019, 10:35
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 385
Standardowy 02.04.2019

#30 (Belgian Tripel) - opuścił dzielnię, pojechał na inną dzielnię do piwnicy. Wrócę do Was z tym tematem koło września;
#31 (Owsianka) - wszyscy chwalą - nawet państwo, u których kupuję pieczywo i ludki, u których kupuję mięso, rzeźnik czyli. Powoli się kończy. Ja go nie lubię, bo jest na samym Mosaicu, a mi się Mosaic przejadł jak... Mosaic;
#32 (Dżem pomarańczowy) - rodzina chwali, Żona chwali, ale moim zdaniem jeszcze niedojrzałe, najprawdopodobniej część warki pójdzie w gardła gości w sobotę podczas urodzin Młodego;
#33 (Maryśka kaskaduje cele roczne) - po trzech tygodniach od rozlewu dziwnie smakuje - słodka jakaś i znowu czuć jakiś dziwny zapach - albo to kwestia suchych drożdży (Y514) albo Marynki. Spróbuję kolejny raz w piątek, a wylać zawsze zdążę. Napisałbym, że nigdy więcej suchych drożdży, gdyby nie to, że mam przeterminowaną saszetkę B44;
#34 (Czeska Dwunastka) - siedzi w garażu, spróbujemy w piątek;
#35 (Posłuchaj Ultravox) - od 31.03 w garażu, spróbuję dopiero po weekendzie majowym;
#36 (Wojciech Modest Amarillo) - nagazowuje się w mieszkaniu, do garażu poleci 07.04;
#37 (Maryśka jest dzika) - dochmielona dzisiaj 17g Huell Melon, 67g El Dorado, 5g Marynka. Tak ładnie pachnie dzięki drożdżom, że postanowiłem paczkę melonowego zostawić sobie na później, zawsze to te parę groszy do przodu . Planowany rozlew - 07.04;
#38 (Mazer Rackham ma wolne) - nadal radośnie sobie fermentuje na gęstwie FM52 (zawsze to te parę groszy do przodu). Na cichą pójdzie... no nie wiem, 07.04? Niedziela zapowiada się pracowicie.

yavo edytował/a post 02-04-2019 o godz. 10:38.
Odpowiedz cytując
  #96  
Stare 08-04-2019, 10:47
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 385
Standardowy Warka #39

Mandaryna sama w Norwegii

Skład - Ekstrakt słodowy pilzneński Bruntal 4 kg;

Drożdże - FM53 Voss Kveik - starter ze 150g słodu i litra wody, przygotowany dzień wcześniej;

Warzenie - 07.04.2019 - gotowanie 7.5L przez 60 minut;

Chmiel:
22g Mandarina Bavaria DE 2018 granulat 8.0% - 0'
22g Mandarina Bavaria DE 2018 granulat 8.0% - 30'
22g Mandarina Bavaria DE 2018 granulat 8.0% - 50'

Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem 84g Mandarina Bavaria DE.

Hop do fermentora, dolewka do 21L (łącznie ze starterem), studzenia nie było, drożdże zadane przy 35ºC i przeliczonym 12.0º. Planowana goryczka: 41 jednostek.

----------
#32 (Dżem pomarańczowy) - część warki miała pójść w gardła gości na imprezie urodzinowej Młodego. No cóż, poszła... prawie cała, mimo iż nie zdążyła dojrzeć, tak smakowało. Powtórka więc już wkrótce;
#34 (Czeska Dwunastka) - będzie z tego piwa piwo, ino niech dojrzeje;
#35 (Posłuchaj Ultravox) - od 31.03 w garażu;
#36 (Wojciech Modest Amarillo) - jak na niedojrzałe piwo - bardzo dobre, od 07.04 siedzi w garażu;
#37 (Maryśka jest dzika) - rozlana do butelek 07.04 z cukrem 2.5g / 500ml, lekko kwaśna, świetnie pachnie gruszką, melonem i marakują. Końcowo 14L, 25*0.5L, 4*0.47L. Aaa, dość płytko odfermentowała, bo do 6º;
#38 (Mazer Rackham ma wolne) - przelane na cichą 07.04 przy 3.5º, końcowo ok. 5.0% alkoholu. Planowany rozlew - 15.04 albo dzień później.
Odpowiedz cytując
  #97  
Stare 09-04-2019, 11:49
michal89216 michal89216 is offline
Member
 
Rejestracja: 10-2017
Posty: 37
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
#37 (Maryśka jest dzika) - rozlana do butelek 07.04 z cukrem 2.5g / 500ml, lekko kwaśna, świetnie pachnie gruszką, melonem i marakują. Końcowo 14L, 25*0.5L, 4*0.47L. Aaa, dość płytko odfermentowała, bo do 6º;
Z tego co czytam, WLP644 odfermentują głęboko i dosyć wolno - 3-4 tygodnie fermentacji to dla nich nic wyjątkowego, więc sprawdzałbym, czy się nie przegazowuje.
Odpowiedz cytując
  #98  
Stare 09-04-2019, 11:51
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 385
Standardowy

Będę uczulony, dziękuję. Przez kilka dni z rzędu poziom cukru stał, więc rozlałem po dwuipółtygodniowej fermentacji.
Odpowiedz cytując
  #99  
Stare 12-04-2019, 16:42
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 385
Standardowy

Tymczasem wczoraj dokonaliśmy degustacji #35 (Posłuchaj Ultravox) - no cóż, jak to powiedziała Żona - bardzo dobre wino, zupełnie niegazowane i pachnie sadem Babci Helenki.

Nie wiem, czy to skisota jest czy niedojrzałość, ale potrząchałem nim, po czym piwo poleciało do najniższej półeczki w garażu i zapominam o nim na jakieś trzy miesiące. Nie będę już zacierał, co najwyżej częściowo. Jak mawiają - wylać zawsze zdążę, tym bardziej że w poniedziałek odbieram 40 kolejnych butelek po Grolschu z zaprzyjaźnionej restauracji.
Odpowiedz cytując
  #100  
Stare 15-04-2019, 09:59
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 385
Standardowy Warka #40

Regina Todorenko cośtam*

Skład - Ekstrakt słodowy pilzneński Bruntal 3.15 kg;

Drożdże - Bulldog B44 European Ale - starter ze 150g słodu i litra wody, przygotowany dzień wcześniej (ostatnie suche drożdże w życiu, jak bum cyk cyk!);

Warzenie - 14.04.2019 - gotowanie 8L przez 60 minut;

Chmiel:
10g Promin UA 2016 granulat 5.5% - 0'
10g Zlato Polissya UA 2016 granulat 6.5% - 0'
10g Promin UA 2016 granulat 5.5% - 30'
10g Zlato Polissya UA 2016 granulat 6.5% - 30'
10g Promin UA 2016 granulat 5.5% - 50'
10g Zlato Polissya UA 2016 granulat 6.5% - 50'

Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem 20g Zlato Polissya UA i 70g Promin UA.

Hop do fermentora, dolewka do 17-18L (łącznie ze starterem), studzenie do wieczora, drożdże zadane przy 25ºC i przeliczonym 12.4º. Planowana goryczka: 38 jednostek. Będzie sobie fermentowało na burzliwej do 5 albo 6 maja. To będzie dziwne piwo, takie bagnisto-trawiaste, najwyżej będę je serwował gościom za karę, gdy się spóźnią na jakąś imprezę

----------
#33 (Maryśka kaskaduje cele roczne) - no może coś z tego piwa jednak będzie, jest trochę jednak za słodkie, smakuje wręcz jak wiedeńskie, zobaczymy w maju. Jestem dość mocno zdziwiony, że nie ma amerykańskiego aromatu, mimo iż 80g chmielu poleciało na cichą;
#36 (Wojciech Modest Amarillo) - jak na nadal niedojrzałe piwo - bardzo dobre, więc nie ruszam i pozwalam mu dojrzeć, niby amerykańskie, ale jednak nie;
#37 (Maryśka jest dzika) - upuściłem ze wszystkich butelek trochę gazu, do garażu na leżakowanie poleci dzisiaj;
#38 (Mazer Rackham ma wolne) - przyspieszyłem rozlew - chmielenie na zimno na 4 dni, rozlew 14.04, końcowo 18 litrów - 10.5 litra z cukrem 2.5g / 500ml (4*1L, 14*0.473L), reszta zaś z 0.2L syropu z ananasa w puszce do fermentacji (zamiast cukru) - 7*1L, 1*0.5L;
#39 (Mandaryna sama w Norwegii) - radośnie fermentuje sobie w łazience w 24ºC, drożdże bardzo dobrze komponują się zapachowo z chmielem, liczę na hit sezonu. Mam do wyboru - albo przelać jutro na cichą i zostawić tak do 6 maja, albo zostawić do 6 maja na burzliwej (wczoraj BLG wyniosło ok. 3.75º). Niewątpliwym plusem przelania na cichą byłaby gęstwa z drożdży do wykorzystania w maju.

* - nie mam pomysłu na nazwę
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
PINTA warzy! Żywiec Piwo - ogólne 1598 04-02-2018 19:46



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 03:12.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.