Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


 Do niezależnego funkcjonowania BrowarBiz potrzebuje Twojego wsparcia. Co piszą BrowarBizoWspieracze na ten temat?
Jestem BrowarBizowiczem od ponad 7 lat i przez ten czas tylko czerpałem z tej studni wiedzy piwnej. Wreszcie postanowiłem coś dać od siebie i zdecydowałem się wspomóc nasz portal przez premiumużytkownictwo . Zachęcam wszystkich niezdecydowanych na choć takie wsparcie tej jakże słusznej idei.
Jarek72
BrowarBiz jest Ci przydatny? Dołóż swoją cegiełkę!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 12-05-2019, 12:37
Fotka Użytkownika: wpadzio
wpadzio wpadzio is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2011
Miejscowość: Warszawa - Natolin
Posty: 2 555
Standardowy Panevėžio, Dundulis Kurkas

Kurkas to ciemne piwo żytnie, o zawartości alkoholu 4,9%. Niefiltrowane i niepasteryzowane. Zostało uwarzone przez browar Panevežio alus we współpracy z birżańską piekarnią Biržų Duona. Jako ciekawostkę można dodać, że do produkcji wykorzystano także kminek.

Barwa ciemnobrązowa, pod światło ma mocny wiśniowy odcień. Wychodzi również brak klarowności.
Piana beżowa. Po nalaniu stoi przez jakiś czas wysoką pierzynką, o niejednorodnej teksturze. Redukuje się do cienkiego, trwałego kożuszka.
W aromacie wydatne słodowe, karmelowe klimaty, z dużym udziałem słodkich, waniliowych nut.
O ile w zapachu nie było go czuć, to smak jest mocno przesiąknięty kminkiem, który wyraźnie pozostaje na kubkach smakowych. Jest lekki kwasek i zbożowe, chlebowe nastroje. Do tego delikatna goryczka i ciemne słody oraz karmel.
Nagazowanie stosunkowo wysokie, tańczące w ustach.
Butelka 500ml z prostą, żeby nie rzec chałupniczą etykietką. Chłop z kłosami zboża narysowany niczym ręką zdolnego nastolatka na ostatniej stronie zeszytu do matmy. Pod spodem niezbyt dla mnie zrozumiałe odniesienie do przedchrześcijańskich Prus, gdzie żyto było elementem rytuału składania bogom ofiary. Czy też odwrotnie... Kapsel firmowy (ale jest kilka wersji).

Piwna ciekawostka. Faktycznie są silne skojarzenia z ciemnym, zbożowym pieczywem w płynie. No i ten wyraźny kminek, którego obecność może część degustatorów już na starcie odstraszyć. A dla mnie Kurkas zasługuje na 8 w skali 1-10.
Załączone obrazki
Rodzaj pliku: jpg P5120001.jpg (29,4 KB, liczba wyświetleń: 22 )
__________________
Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
Serviatus status brevis est
3435 etykiet z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1105 piw zrecenzowanych na browar.biz (z czego 695 zagranicznych opisałem jako pierwszy) - stan na 20.02.2019
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Panevėžio, Dundulis Kovarnių wpadzio Litwa 2 03-05-2019 19:46
Panevėžio, Dundulis Devyniaragio wpadzio Litwa 0 03-05-2019 19:37
Sirvenos, Dundulis Kietis e-prezes Litwa 0 19-02-2019 16:56
Patrol piwny - Litwa becik Piwo - Gdzie 90 14-02-2019 19:07
Panevėžio, Dundulis Labas vakaras Kolesław Litwa 1 25-08-2016 21:26



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 17:35.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.