Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Guide to kegging Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 69.99zł / 62.99

Anglojęzyczna:
Specjalne wydanie czasopisma Brew Your Own zawierające porady dotyczące beczkowania / kegowania piwa.
 
Cluster US 2017 - 50 g granulat 7,8% aa Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 8.17zł,
zapłacisz jedynie
: 6.99zł - tylko do 31-12-2019!
Granulat:
Najstarsza z odmian uprawianych w Stanach Zjednoczonych. Nuty przewodnie: kwiatowa, ziemista, słodkie owoce. Polecany zarówno do chmielenia na goryczkę, jak i na aromat.
Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #101  
Stare 07-05-2019, 12:00
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 351
Standardowy 07.05.2019

No dobra, wróciłem

#33 (Maryśka kaskaduje cele roczne) - lekko kwaśne, nie podoba mi się to, czekam więc dalej, bo podobno wylać zawsze zdążę; poza tym, ma jakieś dziwne posmaki (takie jak poprzednie piwa zrobione na suchych drożdżach) - Żona mówi, że są to WESowe posmaki, moim zdaniem to jednak drożdże. Jeśli ktoś ma jakąś teorię - poproszę o pomoc;
#34 (Czeska dwunastka) - właściwie to smakuje tak samo jak to powyżej, a raczej NIE smakuje. Również zrobione na suchych drożdżach, nie wiem kurde, co się dzieje ;
#35 (Posłuchaj Ultravox) - sad Babci Helenki w natarciu. Kwas, długo, długo nic, a potem suszone porzeczki i inne owoce z sadu. Jeśli tylko zabraknie mi na jakiekolwiek nowe piwo butelek, to idzie do wylania jako pierwsze;
#36 (Wojciech Modest Amarillo) - pisałem, że bardzo dobre? No nie wiem, dla mnie to czwarta z rzędu nieudana warka - dupy nie urywa, acz Żona twierdzi, że w gronie rodziny i znajomych znajdą się zdesperowani, aby je wypić. Ja z kolei jednak takich piw nie wydaję, bo jest to piwo dużo poniżej mojego poziomu;
#37 (Maryśka jest dzika) - powinienem zmienić jej nazwę na "ŚwT" (Światełko w Tunelu - i oby nie była to lokomotywa) - piwo dzikie, kwaśne, ale w dobrym sensie kwaśne. Trochę za mało aromatyczne, ale się ułoży. Wczoraj ogłosiłem miesięczne moratorium na testy organoleptyczne tego piwa, niech dojrzeje;
#38 (Mazer Rackham ma wolne) - drugie światełko w tunelu - kiedyś napisałbym, że to będzie bardzo dobre piwo, teraz jednak zamilknę i zastosuję się do swojego miesięcznego moratorium na dalsze testy tego piwa, pachnie kwiatowo i winem (znowu wino!) przez Nelson Sauvin, w smaku intrygujące, Żona twierdzi, że to wędzonka ;
#39 (Mandaryna sama w Norwegii) - fermentowała cały miesiąc, wczoraj przy 3º poszła pięciodniową cichą wraz z dochmieleniem na zimno Mandariną Bavarią. Planowany rozlew w sobotę, a alkohol w tejże to jakieś 5.0%. W smaku - kwaśne. No ale to chyba kwestia drożdży, a i chmiel robi swoje;
#40 (Regina Todorenko cośtam) - początkowo miałem trudności z odróżnieniem zawartości kubła od Mandaryny Kwaśne, przelane na pięciodniową cichą wczoraj przy 4.0º (końcowo ok. 4.7% alkoholu). Mam nadzieję, że się ułoży, bo jeśli nie, to wpadnę w depresję.
Odpowiedz cytując
  #102  
Stare 10-05-2019, 11:57
Fotka Użytkownika: Kazimierz_W
Kazimierz_W Kazimierz_W is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 05-2009
Miejscowość: Olsztyn
Posty: 627
Standardowy

Polecam wymieć wiadra i węże.
__________________
Browar Bociana smaczny od rana
Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626
Odpowiedz cytując
  #103  
Stare 10-05-2019, 12:01
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 351
Standardowy

No niechybnie mnie to czeka; dzięki za radę.
Odpowiedz cytując
  #104  
Stare 10-05-2019, 12:04
Fotka Użytkownika: Kazimierz_W
Kazimierz_W Kazimierz_W is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 05-2009
Miejscowość: Olsztyn
Posty: 627
Standardowy

Rób to regularnie, co 2-3 lata. Nawet jeśli nic się na razie nie dzieje.
__________________
Browar Bociana smaczny od rana
Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626
Odpowiedz cytując
  #105  
Stare 13-05-2019, 14:00
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 351
Standardowy Warka #41

Tomek na tropach APY

Skład - Bruntal pilzneński - ok. 4.6 kg;

Drożdże - zadane do połowy warki (ok. 12 litrów):
#41A - FM52 Amerykański Sen - trochę więcej niż połowa fiolki, więc przy następnym piwie będę się ratował gęstwą z obecnej warki;
#41Z - FM55 Zielone Wzgórze - j.w.

Warzenie - 12.05.2019 - gotowanie 8L przez 60 minut;

Chmiel (użyty do całej warki):
10g El Dorado USA 2017 granulat 12.9% - 0'
10g El Dorado USA 2017 granulat 12.9% - 30'
10g Hüll Melon DE 2017 granulat 6.8% - 30'
10g El Dorado USA 2017 granulat 12.9% - 50'
10g Hüll Melon DE 2017 granulat 6.8% - 50'

Planowo pięć dni przed rozlewem sumarycznie do obu warek: 30g Hüll Melon DE, 50g Mosaic USA, 70g El Dorado USA.

Dolewka do 24 litrów, studzenie przez noc, podział na dwie warki po 12 litrów, drożdże zadane dzisiaj rano przy ok. 20ºC i 12.2º. Planowana gorycz: 39. Sprawdzimy czym się różnią drożdże od drożdży .

----------
#33 (Maryśka kaskaduje cele roczne) - nadal czuć drożdże, lekko słodkie, zdaniem zaprzyjaźnionych ludków z Bierhalle jak na APĘ poprawne, ale to nie mój poziom (hehe, nie piliście chyba bezalkoholowej Łomży - nie dało rady tego wypić, poleciała do zlewu; Maryśka nie lata do zlewu). Poczekam jeszcze z miesiąc, zobaczymy co z tego wyjdzie;
#34 (Czeska dwunastka) - powolutku chyba zaczyna się układać, nie ma to ani smaku ani aromatu, ot taki eurokoncerniak do letniego obiadu. Zobaczymy;
#35 (Posłuchaj Ultravox) - no cóż, będziemy się z tym piwem żegnać zasilając zasoby warszawskiej kanalizacji; na szczęście jest go tylko kilka litrów, Żona się podśmiewa, że powygazowaniu można byłoby je podawać jako wino domowej roboty. I tylko nazwy szkoda;
#36 (Wojciech Modest Amarillo) - troszkę zaczyna się układać, może jeszcze coś z niego będzie, pewnie takie coś na wakacyjnego grilla;
#37 (Maryśka jest dzika) - złamałem własne moratorium na testy tego piwa i obsuszyliśmy jeszcze jedną butelkę. Za półtora miesiąca powinno być świetne;
#38 (Mazer Rackham ma wolne) - ostrożnie napiszę, że to będzie bardzo dobre piwo, ale za miesiąc, no może dwa. Nie pić, czekać. I nie dawać tyle Nelson Sauvin na aromat;
#39 (Mandaryna sama w Norwegii) - rozlana 11.05.2019 z cukrem (jak zwykle) 2.5g / 500ml; końcowo 43*0.45L, będzie doskonała za jakieś dwa miesiące, przynajmniej mam taką nadzieję;
#40 (Regina Todorenko cośtam) - mimo dość mocnej kwaśności (ale nie skwaśniałości!) rozlane do butelek 11.05.2019, końcowo 17*0.5L, 17*0.45L, 1*0.33L. W aromacie kwiaty i ukraińskie zarośla
Odpowiedz cytując
  #106  
Stare 13-05-2019, 17:39
k_s k_s is offline
Member
 
Rejestracja: 05-2017
Miejscowość: Opole
Posty: 56
Standardowy

#34 Lagery ogólnie wymagają długiego leżakowania i z reguły na początku są ohydne w smaku ale nie powiedziałbym, że kwaśne. Reguła mówi, że powinno się go leżakować tyle tygodni ile było początkowych stopni plato. Jeśli było 10 °P to powinien leżakować 10 tygodni. Czeski pils to piwo , które gości w moim browarze domowym najczęściej i mogę o nim powiedzieć tyle, że to jest takie brzydkie kaczątko, które po leżakowaniu przeobraża się w pięknego łabędzia .

k_s edytował/a post 13-05-2019 o godz. 17:40.
Odpowiedz cytując
  #107  
Stare 13-05-2019, 17:43
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 351
Standardowy

Dokładnie na to liczę, dlatego póki co go nie spijam. Wiem, że piwa swój optymalny smak uzyskują mniej więcej po dwóch-trzech miesiącach od rozlewu, ale cierpliwość nie jest naszą mocną stroną Dzięki za info, lagera zatem nie ruszam!
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
PINTA warzy! Żywiec Piwo - ogólne 1598 04-02-2018 19:46



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 06:27.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.