Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


Mmmm Porter Warszawski!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #26  
Stare 12-07-2019, 10:16
Fotka Użytkownika: grodek
grodek grodek is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2015
Miejscowość: Chocianów
Posty: 429
Standardowy

Hefeweizen rozlany do butelek ze 160 g glukozy. Wyszło 37 x 0,5L (plus trzy butelki z obciętymi szyjkami). Piwo odfermentowało do 3° BLG.

09.07.2019
Warka 42, Weizenbock 16 °BLG (receptura własna).

Pszeniczny (Viking Maltl): 2,9 kg
Monachijski jasny (Viking Malt): 1,1 kg
Pilzneński (Viking Malt): 1,0 kg
Biscuit (Castle): 0,4 kg
Special B (Castle): 0,2 kg

Zacierane w 15 L wody:
44-46 °C przez 30 minut
Podgrzanie całości do 64 °C i odebranie 6 L dekoktu.
Dekokt: 72 °C przez 15 minut, następnie gotowanie przez 15 minut.

Dekokt dodany do zacieru głównego, podniesienie temperatury do 72 °C i przetrzymanie w tej temperaturze ok. 40 min.

Wysładzanie 15 L wody (w trzech porcjach) o temperaturze 76-78 °C.

75' 40g Fuggles (granulat), 5,9 % aa
5' 10g Fuggles (granulat), 5,9 % aa

Schłodzone w ok. 15 min. chłodnicą zanurzeniową do 19 stopni i zadane świeżą gęstwą (ok. 100 ml) FM41 (Gwoździe i Banany) po jasnej pszenicy. Wyszło ok. 22 L o ekstrakcie 16 °BLG.
__________________
517 piw (Polska: 339, Czechy: 63, Belgia: 54, pozostałe: 61). Razem 184 browarów z 16 krajów.
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Warszawa, Al. Jana Pawła II 61 (róg Anielewicza), PIWOmaniak bialy-r Mazowieckie 1973 13-07-2019 17:17
Wielkie uaktualnienie 2015 - Pracownia Piwa, Modlniczka ul. Kasztanowa 31 ART Wielkie uaktualnienie 2015 3 03-02-2015 20:56



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 19:13.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.