Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


Warz Session IPE!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 11-05-2004, 08:39
Fotka Użytkownika: mjp
mjp mjp is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2004
Miejscowość: Wrocław
Posty: 954
Standardowy Odzyskiwanie drożdży.

Witam.
Wiem, że można odzyskiwać drożdże i używać ich do kolejnych warek. Z tego co się orientuję takie drożdże w słoiku można przechowywać w lodówce ok miesiąca. Czy ktoś próbował przechowywać drożdże dłużej? Z jakim skutkiem? Czy jest możliwe w warunkach domowych wykonanie liofilizacji drożdży i przechowywanie ich przez kilka, kilkanaście miesięcy?
Pozdrawiam.
__________________
Maciek
Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 11-05-2004, 09:27
lukuj lukuj is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2003
Miejscowość: Warszawa
Posty: 320
Standardowy Odp: Odzyskiwanie drożdży.

1. Czy ktoś próbował przechowywać drożdże dłużej? Z jakim skutkiem?

Przechowywałem max. 1,5 m-ca drożdże dolnej fermentacji po "odzysku" po przemyciu wodą. Był to 3 z kolei odzysk /celem testu/. Ruszyły nieco wolniej niż świeże, ale z brzeczką 18Blg sobie poradziły. Barwa drożdży zmieniła się z kremowej na brązowo kremową co świadczy o ich "zestarzeniu". Ich zapach po wyjęciu z lodówki przed namnożeniem też nie był 100% "typowy". Wczoraj zabutelkowałem piwo fermentowane przy ich użyciu. Za kilka tygodni ocenię ew. posmaki drożdżowe w piwie. 4-ego rzutu nie zrobię. Tyle moich doświadczeń.

2.Czy jest możliwe w warunkach domowych wykonanie liofilizacji drożdży i przechowywanie ich przez kilka, kilkanaście miesięcy?

Liofilizacja w warunkach domowych - moim zdaniem niemożliwa. Trafiłem gdzieś na info odnośnie przechowuwania drożdży w r-rze glicerolu /krioprotektant/ w stanie zamrożonym. Ponoć przechowują się dobrze przez długi czas. Jeszcze nie zrobiłem testów. Czekam na dostawę świeżych silnych drożdży.
__________________
KETTLER brewery
www.lukuj.republika.pl
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 11-05-2004, 15:22
Fotka Użytkownika: michalh
michalh michalh is offline
Senior
 
Rejestracja: 12-2002
Miejscowość: Poznań
Posty: 284
Standardowy

Przechowywałem 3 miesiące i drożdże startowały ok - oczwiście robiłem starter. W połowie kwietnia użyłem drożdże 6-miesięczne, też bez problemów - przemyte przed wstawieniem do lodówki.
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 14-05-2004, 07:21
lukuj lukuj is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2003
Miejscowość: Warszawa
Posty: 320
Standardowy Odp: Odp: Odzyskiwanie drożdży.

...Trafiłem gdzieś na info odnośnie przechowuwania drożdży w r-rze glicerolu /krioprotektant/ w stanie zamrożonym. Ponoć przechowują się dobrze przez długi czas. Jeszcze nie zrobiłem testów. Czekam na dostawę świeżych silnych drożdży.

Witam
Dzisiaj rano pierwsza partia silnych /zerówki/ drożdży dolnej fermentacji w glicerolu trafiła do zamrażarki. Za 24h sprawdzę czy drożdże wystartują po odmrożeniu /czy ich komórki nie zostały rozerwane przez lód/. Jeśli wszystko będzie OK, czyli proporcja glicerolu do gęstwy właściwa, to zamrażam kilka następnych fiolek celem testów długoterminowych.

Pozdrawiam
__________________
KETTLER brewery
www.lukuj.republika.pl
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 16-05-2004, 17:42
Fotka Użytkownika: Krzysiu
Krzysiu Krzysiu is offline
Krzysiu
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Świdnica
Posty: 14 891
Standardowy

Cytat:
michalh napisał(a)
... W połowie kwietnia użyłem drożdże 6-miesięczne, też bez problemów...
Ja również raz zastosowałem kikumiesięczne drożdże, bez problemów. Ale też zdarzyło mi sie zepsuć piwo niesprawdzonymi dobrze drożdżami okazały się już kwaśniejące. Obecnie staram sie nie przechowywać dłużej niż miesiąc.
Drożdże zlewam do wygotowanego słoika 1 l. z dobrą, też wygotowaną zakrętką. Nie uzupełniam wodą, trwają w piwie. Przed dodaniem do brzeczki bełtam zawartość tak, aby nie poruszyć ok. 0,5 cm wartwy przy dnie - tam jest najwięcej zanieczyszczeń.

Krzysiu edytował/a post 16-05-2004 o godz. 17:42.
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 17-05-2004, 07:22
lukuj lukuj is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2003
Miejscowość: Warszawa
Posty: 320
Standardowy Odp: Odp: Odp: Odzyskiwanie drożdży.

Cytat:
lukuj napisał(a)
... Za 24h sprawdzę czy drożdże wystartują po odmrożeniu /czy ich komórki nie zostały rozerwane przez lód/. Jeśli wszystko będzie OK, czyli proporcja glicerolu do gęstwy właściwa, to zamrażam kilka następnych fiolek celem testów długoterminowych.
Witam,
Sprawdzono 2 proporcje glicerol/gęstwa. Po wyjęciu z zamrażarki i rozmrożeniu, drożdże z obu fiolek wystartowały. Wybrałem "lepszą proporcję".
Dzisiaj zamrażam całą serię na bardzo długoterminowe testy.
Pozdrawiam
__________________
KETTLER brewery
www.lukuj.republika.pl
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 17-05-2004, 13:02
Fotka Użytkownika: Borysko
Borysko Borysko is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2004
Miejscowość: Łódź
Posty: 1 143
Standardowy

To mrożenie drożdży brzmi niesamowicie ciekawie. Sam chętnie wykonałbym kilka takich mrożonek (zakup nowych płynnych drożdży jest kosztowny i klopotliwy). Martwię się jednak o dostępność glicerolu - czy jest to substancja dostępna, czy tylko "po znajomościch" od jakiegoś chemika?
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 17-05-2004, 13:30
lukuj lukuj is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2003
Miejscowość: Warszawa
Posty: 320
Standardowy

Cytat:
Borysko napisał(a)
To mrożenie drożdży brzmi niesamowicie ciekawie. Sam chętnie wykonałbym kilka takich mrożonek (zakup nowych płynnych drożdży jest kosztowny i klopotliwy). Martwię się jednak o dostępność glicerolu - czy jest to substancja dostępna, czy tylko "po znajomościch" od jakiegoś chemika?
Witam,
Sprawa jest prosta, wystarczy pytać o glicerynę /myślę że można ją kupić w aptekach/
Pozdrawiam
__________________
KETTLER brewery
www.lukuj.republika.pl
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 18-05-2004, 08:10
Fotka Użytkownika: mjp
mjp mjp is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2004
Miejscowość: Wrocław
Posty: 954
Standardowy

Cytat:
lukuj napisał(a)
Witam,
Sprawa jest prosta, wystarczy pytać o glicerynę /myślę że można ją kupić w aptekach/
Pozdrawiam
Tak gwoli ścisłości: gliceryna, to nie glicerol. Gliceryna ma trzy atomy węgla w łańcuchu i trzy grupy OH, a glicerol odpowiednio dwa węgle i dwie grupy OH.
Pozdrawiam.
__________________
Maciek
Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 18-05-2004, 08:30
Czes Czes is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 06-2001
Posty: 752
Standardowy

Jako chemik muszę interweniować:
gliceryna, glicerol to to samo - nazwy zwyczajowe 1,2,3-propantriolu.
mjp ma na myśli glikol etylenowy czyli 1,2-etandiol.

Różnica tym istotniejsza, że gliceryna jest słodka i niegroźna dla naszego zdrowia (jest zresztą produktem ubocznym fermentacji alkoholowej i obecna w piwie, winie), a glikol etylenowy w tych samych ilościach jest już trucizną!
__________________
O!Nanobrowar Domowy "PiwU"
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 18-05-2004, 08:37
lukuj lukuj is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2003
Miejscowość: Warszawa
Posty: 320
Standardowy

Cytat:
mjp napisał(a)
Tak gwoli ścisłości: gliceryna, to nie glicerol. Gliceryna ma trzy atomy węgla w łańcuchu i trzy grupy OH, a glicerol odpowiednio dwa węgle i dwie grupy OH.
Pozdrawiam.
Witam,

Skąd zdobyłeś powyższe informacje?
PS.
Zajrzyj np. pod link
http://www.chemia.px.pl/organiczne/alkohole.html
lub
http://pl.wikipedia.org/wiki/Glicerol

Toksycznym etanodiolem nie karmiłbym drożdży...a tym bardziej nie chciałbym zatruć Szanownych Forumowiczów. Pod symbolem E422 glicerol jest na liście dozwolonych dodatków do żywności.
Pozdrawiam
__________________
KETTLER brewery
www.lukuj.republika.pl
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 18-05-2004, 08:45
Fotka Użytkownika: mjp
mjp mjp is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2004
Miejscowość: Wrocław
Posty: 954
Standardowy

Cytat:
lukuj napisał(a)
Witam,

Skąd zdobyłeś powyższe informacje?
Przepraszam wszystkich za zamieszanie. Faktycznie ostro mi się pomerdało. Wszystko przez zamianę chemii na komputery...
Pozdrawiam i dziękuję za sprostowanie.
__________________
Maciek
Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)
Odpowiedz cytując
  #13  
Stare 23-07-2004, 08:20
lukuj lukuj is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2003
Miejscowość: Warszawa
Posty: 320
Standardowy Odp: Odp: Odp: Odp: Odzyskiwanie drożdży.

Cytat:
lukuj napisał(a)
Witam,
Sprawdzono 2 proporcje glicerol/gęstwa. Po wyjęciu z zamrażarki i rozmrożeniu, drożdże z obu fiolek wystartowały. Wybrałem "lepszą proporcję".
Dzisiaj zamrażam całą serię na bardzo długoterminowe testy.
Pozdrawiam
Pierwszy test: po 2 miesiącach od zamrożenia. Zmartwiłem się gdy po 12h od zaszczepienia brzeczki drożdżami z zamrażarki nic się nie działo Szczęśliwie rano (po 24h) nastąpił "restart systemu" i na powierzchni brzeczki pojawiła się pianka. Następne próby w coraz większych odstępach czasowych.
Szkoda że nie mam mikroskopu, możnaby się pokusić o sprawdzenie % przeżywalności (barwienie błękitem metylenowym).
Załączone obrazki
Rodzaj pliku: jpg probowka.jpg (4,1 KB, liczba wyświetleń: 1467 )
__________________
KETTLER brewery
www.lukuj.republika.pl
Odpowiedz cytując
  #14  
Stare 25-07-2004, 11:04
brew brew is offline
Senior
 
Rejestracja: 12-2003
Miejscowość: P-ń
Posty: 159
Standardowy

Fascynująca zabawa! Czy podasz lukuj jaka proporcja glicerol/gęstwa dała dobre rezultaty? I jak je rozmrażałeś, i czy razem z glicerolem tak po prostu chlup do brzeczki?
Sam przechowuję drożdże w lodówce (po sterylnym przemyciu) i podobnie jak michalh ożywiałem je - zawsze w starterze - nawet po 6 miesiącach. Mam też negatywne doświadczenia: po 8 miesiącach nie udało się. Gdzieś czytałem, że 6 miesięcy to maksymum (i u mnie się sprawdziło).
Odpowiedz cytując
  #15  
Stare 26-07-2004, 06:54
lukuj lukuj is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2003
Miejscowość: Warszawa
Posty: 320
Standardowy

Cytat:
lukuj napisał(a)
Glicerol zmieszać z gęstwą (około 25% r-r) i do zamrażarki. Potem rozmrozić w temp. pokojowej i do brzeczki (oczywiście starterowej - wymagane namnożenie).
Może kiedyś opiszę dokładnie cały proces i wrzucę kilka fotek. Na razie brak czasu
__________________
KETTLER brewery
www.lukuj.republika.pl
Odpowiedz cytując
  #16  
Stare 16-09-2004, 15:35
sebox sebox is offline
Member
 
Rejestracja: 08-2004
Miejscowość: Warszawa
Posty: 73
Standardowy

Witam,
jak sie upewnić, że gęstwa drożdżowa będzie nadawała się do użycia po wyjęciu z lodówki- czy drożdże żyją i czy gęstwa nie skwaśniała.
Czy wystarczy zrobić starter np. Karmi + gęstwa i obserwować czy ruszają?? A skwaśnienie ocenić organoleptycznie ??

Kolejne pytanie to ile gęstwy (przed/po zadaniu Karmiego) użyć do 20 litrów piwa ???
Odpowiedz cytując
  #17  
Stare 16-09-2004, 16:18
Fotka Użytkownika: Twilight_Alehouse
Twilight_Alehouse Twilight_Alehouse is offline
Chmielowisko.pl
 
Rejestracja: 06-2004
Miejscowość: Warszawa koło Łodzi :)
Posty: 6 310
Standardowy

Fuj, Karmi? A nie można brzeczki po prostu użyć...?
__________________
What's the matter Lagerboy, afraid you might taste something?

Mój piwny blog: Chmielowisko.pl | Na Facebooku
Ostatnie posty: 50 twarzy grodziskiego, Browarnia Lidla - co dalej?, Koronka Brabancka – saison w Janie Olbrachcie
Cykl o odleżakowanych porterach
Odpowiedz cytując
  #18  
Stare 05-10-2004, 16:42
Fotka Użytkownika: slado
slado slado is offline
Gość
 
Rejestracja: 07-2003
Miejscowość: Dobrzeń Wielki
Posty: 1 071
Standardowy

Cytat:
sebox napisał(a)
Witam,
jak sie upewnić, że gęstwa drożdżowa będzie nadawała się do użycia po wyjęciu z lodówki- czy drożdże żyją i czy gęstwa nie skwaśniała.
Czy wystarczy zrobić starter np. Karmi + gęstwa i obserwować czy ruszają?? A skwaśnienie ocenić organoleptycznie ??

Kolejne pytanie to ile gęstwy (przed/po zadaniu Karmiego) użyć do 20 litrów piwa ???
Najlepiej brzeczką, ta ma bogactwo składników potrzebnych do namnażania drożdży. Można też dodać pożywkę dołączaną do np. drożdży płynnych.
Mnie interesuje ta gliceryna, nie trzeba jej jakoś przepłukiwać po rozmrożeniu? Jak obecność gliceryny wpływa na smak/zapach lub inne własności piwa? Czy nie tracimy na pienistości albo czymś innym?
Odpowiedz cytując
  #19  
Stare 20-01-2005, 12:14
spider74 spider74 is offline
Gość
 
Rejestracja: 12-2004
Miejscowość: Warszawa
Posty: 77
Standardowy

Jak wyglada sprawa z tym zamrazaniemw glicerynie? Jakie rpoporcej, jak potem rozmrozic i czy wlac to razem do startera? I jeszcze jak dlugo mozna trzymac?
Odpowiedz cytując
  #20  
Stare 20-01-2005, 18:29
Fotka Użytkownika: slado
slado slado is offline
Gość
 
Rejestracja: 07-2003
Miejscowość: Dobrzeń Wielki
Posty: 1 071
Standardowy

Jedna z gęstw rozpuszczona została u mnie w glicerynie bodaj 60%.
Inne z rotworem wodnym pół na pół z gliceryną 86%.
W każdym przypadku gęstwę mieszam z przygotowaną gliceryną lub roztworem w stosunku 1:1.
Jeszcze żadnej nie rozmnażałem i nie wiem jak się drożdże rozbudzą.
Ale już niedługo wywlekę WLP300 i wtedy się okaże.
Postaram się napisać o efektach w tym wątku.
Odpowiedz cytując
  #21  
Stare 11-03-2005, 08:04
lukuj lukuj is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2003
Miejscowość: Warszawa
Posty: 320
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukuj
Pierwszy test: po 2 miesiącach od zamrożenia. Zmartwiłem się gdy po 12h od zaszczepienia brzeczki drożdżami z zamrażarki nic się nie działo Szczęśliwie rano (po 24h) nastąpił "restart systemu" i na powierzchni brzeczki pojawiła się pianka. Następne próby w coraz większych odstępach czasowych.
Szkoda że nie mam mikroskopu, możnaby się pokusić o sprawdzenie % przeżywalności (barwienie błękitem metylenowym).
Te same drożdże (lager) rozmrożone i namnożone po około 9 mcach. Na zdjęciu matka drożdżowa namnożona z około 1,5 cm3 gęstwy. Piwo zadane tymi drożdżami już kończy fermentację burzliwą.
Załączone obrazki
Rodzaj pliku: jpg lager.jpg (6,3 KB, liczba wyświetleń: 1145 )
__________________
KETTLER brewery
www.lukuj.republika.pl
Odpowiedz cytując
  #22  
Stare 11-03-2005, 08:09
lukuj lukuj is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2003
Miejscowość: Warszawa
Posty: 320
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slado
Jeszcze żadnej nie rozmnażałem i nie wiem jak się drożdże rozbudzą.
Ale już niedługo wywlekę WLP300 i wtedy się okaże.
Postaram się napisać o efektach w tym wątku.
Miałem nieco obaw że moje pszenne WLP300 się nie przebudzą z zamrożenia. Szczęśliwie próbka rozmrożona po 7 miesiącach wystartowała. Na fotce widać gromadzące się na powierzchni pęcherzyki CO2. Następna próba za 6 mcy a wkrótce dalsze namnożenie do warki.
Załączone obrazki
Rodzaj pliku: jpg pszenne.jpg (3,5 KB, liczba wyświetleń: 1131 )
__________________
KETTLER brewery
www.lukuj.republika.pl
Odpowiedz cytując
  #23  
Stare 19-09-2005, 12:09
Fotka Użytkownika: Browarzyciel
Browarzyciel Browarzyciel is offline
www.browarzyciel.pl
 
Rejestracja: 08-2005
Miejscowość: Warszawa
Posty: 357
Standardowy

Witam,

Kupiłem 50 probówek, jeden stojak tak by sie zmieścił do zamrażarki i 1 litr czystej gliceryny do analiz (chyba jest właściwa). W najbliższym czasie zamierzam pozyskać i zamrozić następujące szczepy drożdży:

Wyeast 3068 Weizen
Wyeast 1028 London Ale
Wyeast 1084 Irish Ale
Wyeast 1728 Scottish Ale
Wyeast 2007 Pilsen Lager
Wyeast 2001 Urquell Lager

Jak by ktoś miał inne szczepy do wymiany, to zapraszam.

Pozdrawiam
Odpowiedz cytując
  #24  
Stare 18-11-2005, 17:22
Fotka Użytkownika: Titus_Fox
Titus_Fox Titus_Fox is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2005
Miejscowość: Kraków
Posty: 400
Standardowy

a może ktoś uruchomi bank szczepów ?
Odpowiedz cytując
  #25  
Stare 18-11-2005, 18:20
Fotka Użytkownika: kangurpl
kangurpl kangurpl is offline
Rh-, piwo+
 
Rejestracja: 03-2002
Miejscowość: Szczecin
Posty: 2 658
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel
Witam,
... zamrozić następujące szczepy drożdży:

Wyeast 3068 Weizen
Wyeast 1028 London Ale
Wyeast 1084 Irish Ale
Wyeast 1728 Scottish Ale
Wyeast 2007 Pilsen Lager
Wyeast 2001 Urquell Lager

Jak by ktoś miał inne szczepy do wymiany, to zapraszam.
Mam trochę ale na skosach agarowych. W najbliższym czasie będę je rozmnażał i robił nowe skosy. Obecne mają już prawie rok i chociaż jak na razie za każdym razem namnażały mi się bez problemu, to planuje je odświeżyć.
Drożdzami na skosach łatwiej jest się wymieniać, nie rozmrożą się w transporcie.
Jak jesteś zainteresowany to chętnie się wymienię, zrobię po jednym skosie więcej.
A Ty wyślesz mi po kilka cm3 gęstwy w strzykawkach jednorazowych.
Pozostałe szczegóły na PW.
__________________
Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Własna hodowla drożdży - artykuł Naczelnika - komentarze ART Browarnictwo amatorskie 104 30-01-2014 21:34
Przechowywanie drożdży oryks Surowce 11 30-07-2010 07:55
smród drożdży sqter Kołyska piwowarska 41 02-04-2006 23:58
jeszcze cos na temat drożdży wąski Surowce 34 15-02-2005 10:28
Odzysk drożdży z piwa sklepowego michalh Surowce 33 01-03-2004 09:48



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 18:55.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.