Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Receptury - domowe kopie piw przemysłowych

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mirekkk
    Senior
    • 09-2003
    • 101

    #16
    Borysko napisał(a)
    Słód dekstrynowy (tak się to chyba tłumaczy) - nie ma odpowiednika
    Częściej spotykany pod nazwą Cara-pils lub carapils.
    Pozdrawiam,
    Mirek

    Comment

    • Borysko
      Senior
      • 02-2004
      • 1144

      #17
      Byłem szybszy

      Comment

      • mirekkk
        Senior
        • 09-2003
        • 101

        #18
        Pozdrawiam,
        Mirek

        Comment

        • janiz
          Junior
          • 12-2004
          • 15

          #19
          Gdzie kupic te słody?

          mapajak napisał(a)
          Orval

          OG 15 Blg, FG 3 Blg, IBU 33, alk. 6,2% obj.

          Słody (w kg na 18,9 l piwa)
          3,9 Belgian pale
          0,23 karmelowy 105 EBC
          0,17 Belgian Cara-Vienne 55 EBC
          zacieranie 90 min w 65 st. C

          dodać 0,68 kg cukru kandyzowanego jasnego

          Chmiel i przyprawy:
          24 g Styrian Goldings 5%AA
          24 g Hallertau Hersbrucker 3,5%AA
          gotować 90 min

          15 min przed koncem:
          28g Styrian Golding
          14g gorzkie skórki curacao
          5 ml zmielonej kolendry
          5 ml mech irlandzki

          3 min przed końcem:
          14g Styrian Golding
          14g gorzkie skórki curacao
          2 ml zmielonej kolendry

          Drożdże: odzyskane z butelki oryginalnego piwa Orval
          janiz

          Comment

          • mapajak
            Senior
            • 12-2002
            • 1187

            #20
            Newcastle Brown Ale

            OG 12 Blg, Fg 3,5 Blg, IBU 26, alk. 4,7% obj.

            Słody (w kg na 18,9 l piwa)
            4,0 British pale
            0,57 karmelowy 145 EBC
            0,57 czekoladowy
            0,28 barwiący

            zacieranie 90 min w temp. 65 st.C

            chmielenie:
            20g Target 8%AA - 60 minut
            14g East Kent Golding - na 15 min przed końcem

            mech irlandzki 5 ml - 15 min przed końcem gotowania

            drożdże: Wyeast 1098 British ale lub 1028 Londan ale

            Comment

            • mapajak
              Senior
              • 12-2002
              • 1187

              #21
              Bishop's Finger Kentish Ale

              OG 13 Blg, FG 3,5 Blg, IBU 40, alk. 5,2% obj.

              Słody (w kg na 18,9l):
              3,7 British pale
              0,28 karmelowy 145 EBC
              0,113 bursztynowy
              0,34 "torrified wheat" - wysuszone ziarna pszenicy niesłodowanej

              chmiel:
              24g Target 8,5%AA - gotować 60 min
              14g Challenger - 15 min przed koncem gotowania
              14g East Kent Golding - 1 min przed końcem gotowania
              14g Styrian Golding - 1 min przed końcem gotowania

              Na 15 min przed końcem gotowania:
              57 g syropu glukozowego
              5 ml mech irlandzki

              Drożdże: Wyeast 1275 Thames Valley lub 1968 Special London

              <<<Podzękowania dla Twillight Alehouse za pomoc>>>

              Comment

              • Twilight_Alehouse
                Chmielowisko.pl
                • 06-2004
                • 6310

                #22
                mapajak napisał(a)
                <<<Podzękowania dla Twillight Alehouse za pomoc>>>
                Niestety przedwczesne. Okazało się, że tu też się pomyliłem. Bo:
                0,34 "torrified wheat" - wysuszone ziarna pszenicy niesłodowanej
                to, jak dowiedziałem się wczoraj od Borysko, po prostu pszeniczny popcorn. Muszę poeksperymentować jak coś takiego uzyskać.

                Comment

                • Borysko
                  Senior
                  • 02-2004
                  • 1144

                  #23
                  Twilight_Alehouse napisał(a)
                  to, jak dowiedziałem się wczoraj od Borysko, po prostu pszeniczny popcorn. Muszę poeksperymentować jak coś takiego uzyskać.
                  Czy ktoś mógłby to potwierdzić? Ja jestem PRAWIE pewien, że taką definicję czytałem w jakimś amerykańskim sklepie wysyłkowym dla piwowarów. Ale nie umiem w tej chwili tam wrócić, żeby się upewnić.

                  Comment

                  • tsulej
                    Member
                    • 09-2003
                    • 54

                    #24
                    Poszukałem w google na grupach dyskusyjnych (a konkretnie na rec.crafts.brewing) na hasło "torrified wheat" (poprawnie chyba powinno być torrefied). Z wypowiedzi tam zawartych wynika, że jest to "popcorn", ale uzyskiwany za pomocą wysokociśnieniowej pary, więc w domu jest raczej trudno uzyskać...

                    Niektóre wypowiedzi przytaczam (w oryginale):

                    "Torrified wheat is puffed wheat like some breakfast cereal. It isn't
                    malted although it was gelatinized when it was puffed so you can mash
                    with it like any other adjunct."

                    "Torrification is a process by which wheat kernels are heated so the starchy material in the centre of the kernel expands rapidly while leaving the shell intact. Torrification makes the wheat easier to mill. You can use flaked wheat. But since we've never tried it, I can't tell you how well it works."

                    "The torrified wheat that I buy is bigger than regular wheat, and there are not any dark/black ones. It isn't as big as puffed wheat though."

                    "Torrified wheat is puffed wheat kernels, like the breakfast cereal. It has not been malted. It is much the same process as popcorn goes through"

                    "Torrified wheat is commonly used in ales to help head formation and
                    retention. Don't use more than 10% or you may get haze problems.
                    I've never heard of it being used as a base malt in a Wit or other.
                    It is somewhat interchangable with flaked wheat."

                    "Torrefied wheat is not malted. It is processed by loading the wheat into a pressure vessel and filling the vessel with pressurized steam. The steam penetrates the wheat kernels and gelatanizes the starches inside. The pressure is quickly released from the vessel causing the wheat to puff from the pressure trapped in the kernels."

                    Comment

                    • Krzysiu
                      Krzysiu
                      • 02-2001
                      • 14936

                      #25
                      Pewności nie mam, ale wygląda na to, że jest to ziarno doprowadzone do eksplozji wskutek wysokiej temperatury (zapewne w krótkim czasie, aby nie doszło do zmian chemicznych skrobi), a następnie sprasowane w granulki. Takie coś powszechnie używa się w USA jako formę surowca niesłodowanego do zasypu.

                      Comment

                      • tsulej
                        Member
                        • 09-2003
                        • 54

                        #26
                        Zmiany chemiczne skrobi raczej zachodzą. "Gelatinization" z tego co tu rozumiem, to chyba skleikowanie. Sprawdzę jeszcze w słowniku.

                        Comment

                        • Borysko
                          Senior
                          • 02-2004
                          • 1144

                          #27
                          tsulej napisał(a)
                          Zmiany chemiczne skrobi raczej zachodzą. "Gelatinization" z tego co tu rozumiem, to chyba skleikowanie. Sprawdzę jeszcze w słowniku.
                          To właśnie znaczy.
                          Zastanawiam się tylko, czy możliwe jest skleikowanie skrobi przy dostępie wyłącznie pary wodnej?
                          Last edited by Borysko; 21-12-2004, 12:12.

                          Comment

                          • tsulej
                            Member
                            • 09-2003
                            • 54

                            #28
                            Borysko napisał(a)
                            Zastanawiam się tylko, czy możliwe jest skleikowanie skrobi przy dostępie wyłącznie pary wodnej?
                            Myślę, że tak, temperatura procesu pewnie jest wysoka, do tego dochodzi ciśnienie i woda w postaci pary.

                            Comment

                            • Borysko
                              Senior
                              • 02-2004
                              • 1144

                              #29
                              tsulej napisał(a)
                              Z wypowiedzi tam zawartych wynika, że jest to "popcorn", ale uzyskiwany za pomocą wysokociśnieniowej pary, więc w domu jest raczej trudno uzyskać...
                              To może w szybkowarze

                              Comment

                              • mapajak
                                Senior
                                • 12-2002
                                • 1187

                                #30
                                Double Diamond

                                OG 14 Blg, FG 3,5 Blg, IBU 36, alk. 5,5% obj.

                                Słody (w kg. na 18,9 l piwa)
                                4,0 pale malt
                                0,17 płatki kukurydziane
                                0,2 słód karmelowy 145 EBC
                                0,17 toasted pale malt 65 EBD
                                85 g amber malt 90 EBC

                                zacieranie 90 min w temp. 65 st.C

                                Chmiel:
                                45 g East Kent Goldings 5%AA - gotować 60 min

                                15 min przed końcem - 14g Challenger
                                14g East Kent Goldings
                                Mech irlandzki - 5 ml

                                1 min przed końcem - 14g Styrian Goldings
                                14g Fuggles

                                Drożdże Wyeast 1968 Special London Ale
                                1338 European Ale Yeast

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎