Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wojson
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pierwsze zacieranie - moje uwagi dla początkujących.
Collapse
X
-
Moje uwagi
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojsonZacieranie
... 20 litrów zimnej kranówy podgrzało się do ok. 73 stopni w ciągu 50 minut.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojsonW tym momencie wyłączyłem grzanie i mieszając wodę stopniowo w ciągu ok. 10 minut dosypałem do niej wszystkie słody (łącznie 4 kg).
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojsonPo dosypaniu słodów temperatura spadła z 73 st do około 69 stopni.
Ale nic to, piwo będzie za to bardzo "pełne"Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurplMoje uwagi
Proponuję podgrzać do 65 stopni.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurplSłód należy wsypać max. szybko. Po wsypaniu słodu temperatura powinna szybko spaść do max. 62 stopni.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurplZdecydowanie za wysoka, enzymy pracujace w I przerwie zostały mocno zdezaktywowane. Pierwsza przerwa praktycznie przepadła.
Ale nic to, piwo będzie za to bardzo "pełne"
Zobaczymy, co wyjdzie z tego piwa - najwyżej zamiast napoju będę miał jakiś kleik Jak zakończy się burzliwa to napiszę, jaki Balling mi wyszedł.
Dzięki za cenne uwagi !A benguela chamou pra jogar !
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojsonNo cóż, tu potwierdzają się moje obawy, ale co mogłem zrobić... dolać zimnej wody ?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wojson... bałem się, że słód poklei mi się w jakieś grudy i będę miał kłopot z mieszaniem...
Kłopoty z mieszaniem owszem są ale nikt nie mówił, że ma być lekkoN 50°58'47,9"
E 20°50'34,7"
Comment
-
Comment