Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsze zacieranie - moje uwagi dla początkujących.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kony
    breweriarz
    • 08-2005
    • 1701

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wojson
    Normalnie - jak to mawia mój kumpel : "troche siły i wszystko wejdzie"
    Można też inaczej: "Jak się popieści, to się każdy zmieści"

    Comment

    • kangurpl
      Senior
      • 03-2002
      • 2660

      #17
      Moje uwagi
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wojson
      Zacieranie
      ... 20 litrów zimnej kranówy podgrzało się do ok. 73 stopni w ciągu 50 minut.
      Proponuję podgrzać do 65 stopni.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wojson
      W tym momencie wyłączyłem grzanie i mieszając wodę stopniowo w ciągu ok. 10 minut dosypałem do niej wszystkie słody (łącznie 4 kg).
      Słód należy wsypać max. szybko. Po wsypaniu słodu temperatura powinna szybko spaść do max. 62 stopni.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wojson
      Po dosypaniu słodów temperatura spadła z 73 st do około 69 stopni.
      Zdecydowanie za wysoka, enzymy pracujace w I przerwie zostały mocno zdezaktywowane. Pierwsza przerwa praktycznie przepadła.
      Ale nic to, piwo będzie za to bardzo "pełne"
      Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
      "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

      "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

      Comment

      • Wojson
        Senior
        • 06-2004
        • 143

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl
        Moje uwagi

        Proponuję podgrzać do 65 stopni.
        No tak, teraz już wiem, że temperatura nie spada tak mocno jak mówiło słowo drukowane.

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl
        Słód należy wsypać max. szybko. Po wsypaniu słodu temperatura powinna szybko spaść do max. 62 stopni.
        Hmmm... biorąc pod uwagę, że palniki już były wyłączone - czy prędkość dodawania słodu do wody ma znaczenie ? Następnym razem zrobię pewnie jak piszesz, ale teraz bałem się, że słód poklei mi się w jakieś grudy i będę miał kłopot z mieszaniem...

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl
        Zdecydowanie za wysoka, enzymy pracujace w I przerwie zostały mocno zdezaktywowane. Pierwsza przerwa praktycznie przepadła.
        Ale nic to, piwo będzie za to bardzo "pełne"
        No cóż, tu potwierdzają się moje obawy, ale co mogłem zrobić... dolać zimnej wody ?
        Zobaczymy, co wyjdzie z tego piwa - najwyżej zamiast napoju będę miał jakiś kleik Jak zakończy się burzliwa to napiszę, jaki Balling mi wyszedł.

        Dzięki za cenne uwagi !
        A benguela chamou pra jogar !

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          Chmielowisko.pl
          • 06-2004
          • 6310

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wojson
          No cóż, tu potwierdzają się moje obawy, ale co mogłem zrobić... dolać zimnej wody ?
          Oczywiście że tak. Chwila pobytu w zbyt ciepłej wodzie nie zaszkodziłaby enzymom, więc spokojnie mogłeś w ten sposób obniżyć temperaturę. Ale nie martw się - jak już napisano wyżej, będziesz miał piwo treściwsze.

          Comment

          • rozbor
            Senior
            • 05-2004
            • 186

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wojson
            ... bałem się, że słód poklei mi się w jakieś grudy i będę miał kłopot z mieszaniem...
            Ja wsypuję wszystko naraz i rzeczywiście robią się grudy ale parę minut mieszania i znikają.
            Kłopoty z mieszaniem owszem są ale nikt nie mówił, że ma być lekko
            N 50°58'47,9"
            E 20°50'34,7"

            Comment

            Przetwarzanie...
            X
            😀
            🥰
            🤢
            😎
            😡
            👍
            👎