Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Metaliczny posmak domowego piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mapajak
    Senior
    • 12-2002
    • 1187

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darco112
    A jak chmieliłeś swoje piwo?
    50 g marynki - 90 min
    20 lubelski - 5 min

    Comment

    • Krzysiu
      Krzysiu
      • 02-2001
      • 14936

      #17
      Wprawdzie nie udało mi się osiągnąć metalicznego posmaku w piwie, ale za to kilka butelek warki nr 10 (moje pierwsze zacierane, z dużym udziałem słodu karmelowego jasnego) smakowało jak mydliny. I nie wiem do dzisiaj, czy to efekt niedopłukania butelek, czy nadmiar karmela, czy zbyt długi czas leżakowania.

      Comment

      • krzysztofg
        Gość
        • 09-2005
        • 2

        #18
        Witam,
        Osobiście skłaniam sie do wątku "chmielowego" jako winowajcy dziwnego posmaku. Nie tak dawno miałem podobne doświadczenie z Pale Ale. Przez pomyłkę przesadziłem z chmielem Fuggles (porcja na 20l brzeczki trafiła do nastawu 14l). Przez długi czas dojrzewające piwko miało taki dziwny chemiczno-jodynowo-metaliczny posmaczek który stawał się co raz słabszy i zniknął po pewnym czasie.
        Pozdrawiam

        Comment

        Przetwarzanie...
        X
        😀
        🥰
        🤢
        😎
        😡
        👍
        👎