Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"Scotish Ale" - jak zacierać?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ierzy
    Member
    • 07-2004
    • 30

    "Scotish Ale" - jak zacierać?

    Dziś mam w planie zrobienie piwka na wzór szkocki. Stąd moje pytanie: Jak zacierać i ile blg powinna mieć brzeczka, by piwo to wyszło jak najbardziej "stylowe". Drożdże oczywiście scottish ale.
    Proszę o pomoc. Wasze zdrówko.
  • Małażonka
    Senior
    • 03-2003
    • 4602

    #2
    Z tego co wiem, ale zaciera się metodą infuzyjną, więcej - często stosowana jest tylko jedna przerwa temperaturowa. Ekstraktywność waha się w granicach: 10-15 Blg. Scotish ale różni się od swoich angielskich braci nieco mniejszym nachmieleniem i zanikiem owocowych nut (dzięki niższej temperaturze fermentacji)

    Comment

    • Twilight_Alehouse
      Chmielowisko.pl
      • 06-2004
      • 6310

      #3
      Szkockie ales zwykle mają niski stopień odfermentowania. W tym celu zacieranie przepowadza się "na wytrawnie". Proponuję pojedynczą przerwę 45 minut w 69 st. C.
      A co do ekstraktu - nalezy pamiętać, że "Scotch ale" i "Scottish ale" to dwa rózne rodzaje piw. "Scottish" sa słabsze, a "Scotch" mocniejsze" - zaczynają się od 17 Blg.
      Piwo typu "Scottish ale", bo pewnie jednak o takie Ci chodzi, będzie stylowe w dość szerokich granicach: od 7,5 do 13,3 Blg Tak więc możesz sam swobodnei zdecydować jaki ekstrakt początkowy Ci pasuje.
      Klucz leży natomiast w doborze składników. Podstawowym elementem jest słód typu pale. Poza tym w niewielkich ilościach stosuje się palony jęczmień (30-60g na 20l brzeczki). Dobrą opcją na pianę są płatki jęczmienne.

      Comment

      • ierzy
        Member
        • 07-2004
        • 30

        #4
        dzięki wielkie pora brać sie do pracy!

        Comment

        • Krzysiu
          Krzysiu
          • 02-2001
          • 14936

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
          Szkockie ales zwykle mają niski stopień odfermentowania. W tym celu zacieranie przepowadza się "na wytrawnie"...
          Pomyłka: zacieranie na słodko -> niski stopień odfermentowania,
          zacieranie na wytrawnie -> wysoki stopień odfermentowania.

          temperatura 69 C to zacieranie na półsłodko

          Comment

          • Twilight_Alehouse
            Chmielowisko.pl
            • 06-2004
            • 6310

            #6
            Dzięki Krzysiu... Co innego myślałem, co innego pisałem... Oczywiscie chodziło mi o zacieranie na "słodko"

            Comment

            • arzy
              Senior
              • 06-2002
              • 2814

              #7
              planuje jutro zrobić piwko:
              4 kg pilzneńskiego
              0,75 kg pale ale
              wędzony 0,5 kg
              melanoidowy 0,5 kg
              carared 0,5 kg

              zacieranie 1,5 godz. w 69 st.

              drożdże scottish ale

              chmiel
              20 goryczki
              20 aromatu

              Czy dobór składników i czas zacierania nie za bardzo odbiegają od stylu?
              "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              Bractwo Piwne
              Skład Piwa
              Piszę poprawnie po polsku!

              Comment

              • arzy
                Senior
                • 06-2002
                • 2814

                #8
                czy ktoś wie jakie powinno być nagazowanie?
                ile glukozy na 18 litrów?

                będe wdzięczny za pomoc
                "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                Bractwo Piwne
                Skład Piwa
                Piszę poprawnie po polsku!

                Comment

                • Makaron
                  Senior
                  • 08-2003
                  • 2107

                  #9
                  Tutejsze piwa Ale sa bardzo slabo nagazowane. tzn wersja z beczki jest bardzo slabo nagazowana, aczkolwiek te same piwa w wersji butelkowej sa nagazowane troszeczke mocniej.Ale ogolnie porownujac z piwami polskimi to tutjesz piwa sa bardzo slabo nagazowane.
                  "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                  Comment

                  • arzy
                    Senior
                    • 06-2002
                    • 2814

                    #10
                    dzięki wielkie za pomoc
                    "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    Bractwo Piwne
                    Skład Piwa
                    Piszę poprawnie po polsku!

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X
                    😀
                    🥰
                    🤢
                    😎
                    😡
                    👍
                    👎