Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy browary państwowe warzą dobre piwo?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • skitof
    Senior
    • 11-2007
    • 2478

    Czy browary państwowe warzą dobre piwo?

    Dla zdecydowanej większości pijących piwo nie ma to najmniejszego znaczenia kto tak naprawdę jest właścicielem danego browaru. Myślę też, że większość operuje wyłącznie nazwą piwa nie zdając sobie sprawy z tego z jakiego browaru piwa te pochodzą, ani tym bardziej z tego, że np. dwa różne piwa, które kupił należą do jednej grupy piwowarskiej.

    Ale też chyba mało kto z masowych piwoszy zdaje sobie sprawę, że jakiś polski browar może być jeszcze w rękach państwowych. Co prawda nie dalej jak 20 lat temu chyba wszystkie browary należały do Skarbu Państwa, ale te ostatnie lata kapitalizmu pozwoliły nam o tym zapomnieć. I wiem na podstawie reakcji moich znajomych, że napis na etykiecie Noteckiego: Gospodarstwo Rolne Skarbu Państwa w Brzeźnie w Administrowaniu jest po prostu szokiem.

    Na 44 polskie browary przemysłowe jeden jest państwowy. W Niemczech na ponad 1300 są trzy browary należące do państwa: Weihenstephan, Hofbräu i Rothaus (spółka akcyjna), ponadto kilka uczelni wyższych i instytutów posiada browary doświadczalne do celów naukowych i dydaktycznych. Ciekawe jak to jest w innych państwach na zachód, wschód i południe od Polski. Ale w Polsce i w Niemczech browary państwowe warzą raczej dobre i ciekawe piwa. Nie postuluję nacjonalizacji browarów (choć pewnie w kilku przypadkach gorzej by w cale nie było ), ale działalność Weihenstephan (browar, instytut, szkoła) w Niemczech, a nawet zmiany Czarnkowa są po prostu godne naśladowania. Ba, bałbym się, gdybym usłyszał, że Czarnków jest na sprzedaż!

    A ile jest w Polsce browarów doświadczalnych lub dydaktycznych? Jest kilka instytutów, uniwersytetów i innych szkół wyższych rolniczych i technicznych na których są wydziały technologii żywności i fermentacji. A nawet przeprowadzana jest analiza techniczna czy chemiczna piwa. Ale poza wycieczkami do browarów lub prelekcjami zaproszonych browarników kontakt studentów i naukowców z browarnictwem jest niewielki. I to w państwie o jednym z najwyższych wskaźników spożycia piwa! A to środowisko (studenci, naukowcy) tak jak jest to w Niemczech też (obok nas) powinno określać wartość danego piwa.
  • Wujcio_Shaggy
    Senior
    • 01-2004
    • 4628

    #2
    Toż taki temat to woda na młyn dla różnych Zythumów i im podobnych...

    A udział państwowych browarów i tak jest u nas prawie dziesięciokrotnie wyższy, niż w Niemczech.

    Generalnie odpowiedź brzmi "nie" (jeśli spojrzeć na krajową sytuację sprzed 20 lat).

    Browary doświadczalne - czemu nie, może i do tego u nas dojdzie. Raczej jest to kwestia braku finansów; zbyt kosztowna impreza, jak na jeden wydział uczelni. Może Czes miałby coś w tej sprawie do powiedzenia?
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

    @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

    Comment

    • Twilight_Alehouse
      Chmielowisko.pl
      • 06-2004
      • 6310

      #3
      Głowy nie dam, musiałbym popytać, ale sądzę, że na Politechnice Łódzkiej zdarza się studentom i wykładowcom coś od czasu do czasu uwarzyć.

      Comment

      • Maidenowiec
        Senior
        • 07-2004
        • 2287

        #4
        Wydział Technologii Żywności, a nie pardon teraz to Wydział Nauk o Żywieniu i Czymśtam, SGGW ma na stanie RIMS. Wykonany zresztą jako praca magisterska. Dokładniej to chyba jakieś koło naukowe.
        Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

        Thou shallt not spilleth thy beer!

        Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X
        😀
        🥰
        🤢
        😎
        😡
        👍
        👎