Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kellerbier - kilka pytań

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Sokół83
    szynkarz
    • 12-2004
    • 1598

    Kellerbier - kilka pytań

    w słowniku skitofa stoi, że to piwo jest w ogóle nieleżakowane a jak leżakowane to niezaszpuntowane; stąd mam kilka pytań?

    1. skoro nieleżakowane i do tego niefiltrowane to znaczy od razu po fermentacji trafia do butelek / beczek?
    2. co to znaczy że leżakuje niezaszuntowane?
    3. czy keller zawsze będzie niepasteryzowany?
    4. jakich słodów używa się do jego produkcji?
    Last edited by Sokół83; 16-10-2009, 14:41.
    Z INNEJ BECZKI

    www.fotopolska.eu
  • Seta
    Piję piwo
    • 10-2002
    • 6964

    #2
    Z tego co się orientuję zawsze są niepasteryzowane.
    Robi się je raczej ze zwykłych słodów - pilzneński i monachijski, z tym, że monacha jest raczej więcej niż w typowych pilsach. Odszpulowane beczki fermentacyjne są nieszczelne, więc nagazowanie jest słabe, występują mineralne posmaki z piwnicznych leżakowni.
    W Bambergu pije się je podobno z tych beczek, w których fermentowało, ale to niech opowiada ten co był. Butelki to chyba wymysł ostatnich lat.
    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

    Comment

    Przetwarzanie...
    X
    😀
    🥰
    🤢
    😎
    😡
    👍
    👎