Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Senior
    • 05-2002
    • 1939

    #31
    Warka 49 - Whisky beer warzone 16.01.2010

    2,5 kg pilzneńskiego
    1 kg whisky
    0,5 kg monachijskiego
    0,2 kg karmelowego jasnego
    0,3 kg jęczmienia niesłodowanego

    40 g chmielu goryczkowego marynka szyszka
    50 g chmielu aromatycznego lubelskiego szyszka


    Zacieranie:

    55 stopni 15'
    63 stopnie 45'
    73 stopnie 30' i gdy próba jodowa negatywna podgrzałem zacier do 76 stopni do filtracji.

    Przed gotowaniem 28l - 10,5 Blg

    gotowanie 100'

    40 g marynki na 90' przed końcem gotowania
    30 g lubelskiego na 15' przed końcem gotowania
    20 g lubelskiego po zgaszeniu płomienia

    Po gotowaniu 22l - 13,5 Blg

    Dziś rano zadane drożdżami i napowietrzone.
    Last edited by mareks; 17-01-2010, 12:21.

    Comment

    • mareks
      Senior
      • 05-2002
      • 1939

      #32
      Warka 48 - Witbier warzony 30.12.2009

      Przelane na cichą 09.01.2010.
      Blg - 3,5

      Comment

      • mareks
        Senior
        • 05-2002
        • 1939

        #33
        Warka 48 - Witbier warzony 30.12.2009

        Zabutelkowane 24.01.2010 z dodatkiem 120g glukozy rozpuszczonej w 400ml wody.
        Blg - 3

        Comment

        • mareks
          Senior
          • 05-2002
          • 1939

          #34
          Warka 49 - Whisky beer warzone 16.01.2010

          Przelane na cichą 07.02.2010. Blg - 4,5
          Zabutelkowane 22.02.2010 z dodatkiem 130g glukozy rozpuszczonej w 400 ml wody.
          Blg - 4

          Comment

          • mareks
            Senior
            • 05-2002
            • 1939

            #35
            Warka 50 - Marcowe Jubileuszowe warzone 06.03.2010

            3 kg wiedeńskiego
            1 kg monachijskiego
            0,5 kg karmelowego jasnego


            30 g chmielu goryczkowego marynka szyszka
            30 g chmielu aromatycznego terttnanger szyszka


            Zacieranie:

            45 stopni wsypane słody
            55 stopni
            odebrano 1/3 do dekokcji
            63 -10', 73 - 10', 100 - 20'
            zwrot 63 stopnie
            odebrano 1/3 do dekokcji
            73 - 10', 100 - 20'
            zwrot 73 stopnie 50' (dziwna była ta próba i wolałem przetrzymać)i gdy próba jodowa negatywna podgrzałem zacier do 78 stopni do filtracji.

            Przed gotowaniem 28l - 12 Blg

            gotowanie 90'

            30 g marynki na 60' przed końcem gotowania
            20 g trettnangera na 5' przed końcem gotowania
            10 g terettnangera po zgaszeniu płomienia

            Po gotowaniu 22l - 13 Blg

            Dziś rano zadane starterem z drożdży Oktoberfest Lager i napowietrzone.

            Comment

            • Seta
              Piję piwo
              • 10-2002
              • 6964

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
              Warka 49 - Whisky beer warzone 16.01.2010
              Zabutelkowane 22.02.2010 z dodatkiem 130g glukozy rozpuszczonej w 400 ml wody.
              Blg - 4
              Próbowałeś już? Jak smakuje?
              Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

              Comment

              • mareks
                Senior
                • 05-2002
                • 1939

                #37
                Tylko podczas rozlewu.
                W weekend spróbuję.

                Jak chcesz to wezmę na warsztaty o ile będzie można zostawić gdzieś w depozycie. Niestety mam wówczas seminarium kyudo i będę mógł być dopiero w niedzielę popołudniu.

                Comment

                • Seta
                  Piję piwo
                  • 10-2002
                  • 6964

                  #38
                  Eee... Tak przez depozyt się nie liczy. Musi być osobiście z gawędą piwowara. Next time.
                  Last edited by Seta; 26-03-2010, 09:07.
                  Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                  Comment

                  • mareks
                    Senior
                    • 05-2002
                    • 1939

                    #39
                    Warka 50 - Marcowe Jubileuszowe warzone 06.03.2010

                    Dziś przelane na cichą. Blg - 4,5.

                    Comment

                    • mareks
                      Senior
                      • 05-2002
                      • 1939

                      #40
                      Warka 51 - Dunkelweizen warzone 10.04.2010

                      2,4 kg pszeniczny ciemny
                      1,5 kg monachijski
                      0,25 kg karmelowy jasnego
                      0,1 kg karmelowy ciemny

                      30 g chmielu aromatycznego Hallertau Herbrucker granulat


                      Zacieranie:

                      47 stopni wsypany słód pszeniczny
                      45 stopni - 15'
                      53 stopni -15'
                      63 stopnie i odebrano 1/3 do dekokcji
                      73 - 15', 100 - 20'
                      zwrot i podgrzanie do 73 stopni - 45' do negatywnej próby jodowej (wolałem przetrzymać, bo coś ta próba była niewyraźna),
                      gdy próba jodowa negatywna podgrzałem zacier do 78 stopni do filtracji.

                      Wysładzanie 17l wody o temp. 78 stopni

                      Przed gotowaniem 28l - 10,5 Blg

                      gotowanie 70'
                      Chmiel w 10' gotowania

                      Po gotowaniu 23l - 12 Blg

                      Dziś rano zadane starterem z Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen po cichej i napowietrzone.

                      Comment

                      • mareks
                        Senior
                        • 05-2002
                        • 1939

                        #41
                        Warka 50 - Marcowe Jubileuszowe warzone 06.03.2010

                        Dziś zabutelkowałem z dodatkiem 130g glukozy rozpuszczonej w 400ml wody.
                        Blg - 4

                        Comment

                        • mareks
                          Senior
                          • 05-2002
                          • 1939

                          #42
                          Warka 51 - Dunkelweizen warzone 10.04.2010

                          Dziś przelane na cichą.
                          Blg - 4.

                          Comment

                          • mareks
                            Senior
                            • 05-2002
                            • 1939

                            #43
                            Warka 51 - Dunkelweizen warzone 10.04.2010


                            Zabutelkowane 16.05.2010. Blg - 4.
                            Niestety nie mogłem wcześniej.

                            Comment

                            • mareks
                              Senior
                              • 05-2002
                              • 1939

                              #44
                              Warka 52 - Koźlak warzony 04.06.2010

                              3,5 kg pilzneński
                              2,0 kg monachijski
                              0,2 kg karmelowy jasny
                              0,2 kg carared
                              0,2 kg aroma
                              0,2 kg caraamber
                              0,2 kg caracrystal

                              30 g chmielu goryczkowego Marynka szyszka
                              25 g chmielu aromatycznego Trettnanger granulat

                              Zacieranie:

                              45 stopni wsypane słody
                              53 stopni -15'
                              63 stopnie 15'i odebrano 1/3 do dekokcji
                              73 - 15', 100 - 20'
                              zwrot i podgrzanie do 73 stopni - 40' do negatywnej próby jodowej (
                              gdy próba jodowa negatywna podgrzałem zacier do 78 stopni do filtracji.

                              Wysładzanie 16l wody o temp. 78 stopni

                              Przed gotowaniem 27l - 16 Blg

                              gotowanie 70'
                              Chmiel goryczkowy w 10' gotowania
                              Chmiel aromatyczny w 60' gotowania

                              Po gotowaniu 22l - 18 Blg

                              Dziś rano zadane starterem z drożdżami Munich Lager

                              Comment

                              • mareks
                                Senior
                                • 05-2002
                                • 1939

                                #45
                                Nie mogłem edytować wpisu.

                                Starter wlałem do brzeczki rano 05.06.2010 i napowietrzyłem.
                                Wieczorem pojawiła się piana i wstawiłem fermentor do lodówki.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎