Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


 Do niezależnego funkcjonowania BrowarBiz potrzebuje Twojego wsparcia. Co piszą BrowarBizoWspieracze na ten temat?
Od dawna miałem zamiar wesprzeć najważniejszą dla polskiego rynku prawdziwego piwa inicjatywę. Biorąc po uwagę ile cennych informacji dostarcza mi serwis Browar.biz żałuję, że nie zrobiłem tego wcześniej. Mam nadzieję, że wsparcie moje oraz innych użytkowników pzowoli na rozwój serwisu oraz pozyskanie kolejnych adeptów dla naszej sekty ;)
Tomolek
BrowarBiz jest Ci przydatny? Dołóż swoją cegiełkę!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 11-07-2011, 08:42
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is offline
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 22 847
Standardowy Browar Kormoran

Uruchamiam dedykowany Browarowi Kormoran wątek. Gospodarzem tego wątku jest Użytkownik BrowarKormoran, przedstawiciel browaru z Olsztyna, który będzie starał się tu odpowiadać na nurtujące nas pytania jak i informował nas będzie o sprawach browaru, jego działaniach i ofercie. Mam nadzieję że taka forma prezentacji wiadomości o browarze z samego źródła będzie ciekawym uzupełnieniem browarbizowych dyskusji o piwie.

Ponieważ jest to pewnego rodzaju eksperyment, forma prowadzenia tego wątku może się zmienić w czasie. Na dzień dzisiejszy, proponuję dla jako takiego porządku aby to miejsce pozostawić na absolutne konkrety i merytorykę (analogicznie do wątków dotyczących poszczególnych imprez w dziale imprezowym) a komentarze proszę kierować do wątku z... komentarzami:
http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=93448

Kolejny post, powitalny, mam nadzieję, że pozwolicie zamieścić Browarowi Kormoran
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).

ART edytował/a post 11-07-2011 o godz. 08:43.
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 11-07-2011, 09:03
Fotka Użytkownika: BrowarKormoran
BrowarKormoran BrowarKormoran is offline
PiwBiz
 
Rejestracja: 07-2011
Miejscowość: Olsztyn
Posty: 63
Standardowy

Witamy!

No to zaczynamy

Biorąc pod uwagę, że to początek naszej obecności tutaj, a Wy pewnie
macie kilka pytań to chcielibyśmy coś zaproponować.

Zbierzemy Wasze pytania i przygotujemy video z odpowiedziami
pracowników Browaru odpowiedzialnych za dane kwestie. Film umieścimy w
tym wątku, żeby “przyszłym pokoleniom” łatwo było znaleźć odpowiedzi
na te pytania. Za waszą zgodą umieścimy oczywiście przy pytaniu
Wasz nick/imię i informacje, że to pytania z Browar.biz

Na pytania nie wymagające wiedzy tajemnej (np. czy będzie śledź w
piwie ) będziemy odpowiadać w postach.

Czekamy na pytania.
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 11-07-2011, 09:20
Fotka Użytkownika: piotry
piotry piotry is offline
Oj tam, oj tam !
 
Rejestracja: 08-2005
Miejscowość: Wrocław
Posty: 761
Standardowy

to może ja pierwszy

Czy po za jasnymi i ciemnymi lagerami (w tym porter bałtycki) oraz planowanym marcowym browar zamierza "wypuścić" coś z kanonu piwowarstwa ?

Uzasadnienie. Polski rynek jest opanowany przez tak zwany eurolager. Piwa niszowe to wg. większości małych browarów piwa smakowe (w tym głównie miodowe). Znam specyfikę polskiego rynku i rozumiem, że większość klientów lubi słodkie piwa. Znajdują się jednak ludzie dla których 20 IBU to za mało. Można to zauważyć przy okazji Ataku Chmielu z Pinty - piwo schodzi na pniu. Do tego dochodzą piwa pszeniczne, których na prawdę brak szczególnie w lecie i piwa typu Ale.
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 11-07-2011, 09:46
Fotka Użytkownika: Sokół83
Sokół83 Sokół83 is offline
szynkarz
 
Rejestracja: 12-2004
Miejscowość: Bałuty
Posty: 1 598
Standardowy

Ja się odniosę do tematu poruszonego przez kolegę. Skoro macie w ofercie porter to może by też uwarzyć doppelbocka - gatunek znany dawniej w Polsce jako dubeltowe. Nawiązywałoby to tradycji a jednocześnie nie byłoby obaw, że piwo się nie sprzeda bo nie jest to gatunek dla hardkorowców jak np. IPA. Przydałby się też na lato (już kolejne) jasny lager z zawartością alk. około 4,5% czyli jakaś 10-tka lub 11-tka.

Ogólnie przyznam, że Kormoran jest dla mnie liderem innowacyjności wśród małych browarów i zepchnął z tego miejsca dotychczasowego lidera czyli Ambera. Tak szerokiej palety piw nie ma żaden polskie browar. Bardzo sobie cenię porter oraz ostatni wymysł czyli Jabłko w Piwie. Orkiszowymi też nie pogardzę. Za to Kormoran Ciemny i Warnijskie to dla mnie porażka. Pierwsze sztuczne w smaku, a drugie - raz trafiłem na dobre z fajnym posmakiem zbożowym, kolejne dwa razy w smaku dominował kwasek.
__________________
Z INNEJ BECZKI

www.fotopolska.eu
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 11-07-2011, 10:40
Fotka Użytkownika: Feti
Feti Feti is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2010
Miejscowość: Płock
Posty: 801
Standardowy

Kormoram robi przepysznego portera, Warmiaka, Wiśnie w Piwie , Warnijskie, Orkiszowe. Za to typowe lagery ma fatalne . Kormoran Jasny tylko raz jak go piłem był dobrze nachmielony, Zwykle jednak ma dużo posmaku gotowanych warzyw. JA tego piwa więcej nie kupię. Podobni jak Rześkie czy Świeże.
Czy KOrmoran zdaje sobie sprawę, iż ich lagery mają tą wadę?
__________________
Jak piwo może być przechmielone? // lagery to zło
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 11-07-2011, 10:52
Fotka Użytkownika: Marusia
Marusia Marusia is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Piotrowice - wieś k. Wro
Posty: 20 174
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BrowarKormoran Wyświetlenie odpowiedzi

Zbierzemy Wasze pytania i przygotujemy video z odpowiedziami
pracowników Browaru odpowiedzialnych za dane kwestie. Film umieścimy w
tym wątku, żeby “przyszłym pokoleniom” łatwo było znaleźć odpowiedzi
na te pytania.
Witaj, BrowarzeKormoran.
Jak rozumiem Admin wyraził na powyższe zgodę?
Wg mnie forum jest po to, żeby czytać, a nie, żeby oglądać obrazki. Nie za bardzo wiem, co mogło by być na tyle uniwersalnego, żeby nagrywać to "dla przyszłych pokoleń" - nikt tu nie będzie zadawał pytań typu "z czego robi się piwo".

Po za tym byłoby miło, jakby BrowarKormoran jednak się przedstawił - chyba, że rozmawiamy z komputerem
__________________
www.cerevisia.pl
www.wrowar.pl
Piwny świat się nie zaczyna ani nie kończy na BJCP!

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
OWOCE DO DŻEMU - CHMIEL DO PIWA!!!!


Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 11-07-2011, 11:14
Fotka Użytkownika: Jack75g
Jack75g Jack75g is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2009
Miejscowość: Głogów Małopolski
Posty: 553
Standardowy

Witam przedstawiciela BK - jak dla mnie najlepszego krajowego browaru.
Dziękuję za Miodne, Orkiszowe z miodem, Świeże, Rześkie, Wiśnię w piwie.
TAK TRZYMAJCIE !!!

Jako piwosz czekam na pojawianie się w coraz większej ilości waszych piw beczkowych w pubach.
Jako kolekcjoner czekam na szklanki i pokale z logo poszczególnych gatunków a nie ogólne dotyczące całego browaru jakie wyszły w ub. roku.
Pozdrawiam .
__________________
Kto piwa nie pije ani nie smakuje, ten już jest wariat albo zwariuje.

Wódeczka? Nie dziękuję, żony i piwa nie zdradzam ...
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 11-07-2011, 12:41
Fotka Użytkownika: pioterb4
pioterb4 pioterb4 is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2006
Miejscowość: Bydgoszcz/Warszawa
Posty: 4 319
Standardowy

Witam serdecznie przedstawicielstwo browaru.
Z olsztyńskich piw zawsze najbardziej ceniłem Orkiszowe i piwa ciemne, które na tle konkurecji odrózniały się większą wytrawnością. Na forum zastanawiała nas od dłuższego czasu pewna kwestia o którą chciałbym się właśnie teraz spytać. Dlaczego obok produktów, których nazwy podkreślają albo regionalnosć (Warmiak, Porter warmiński), albo walory smakowe (jasne mocno chmielone) pojawiło się piwo o naziwe "Irish Beer", które jest smacznym dark lagerem ale z Irlandią zbyt wiele wspólnego nie ma? Trend ten można zauważyć też u kilku innych browarów i jest on troszkę niepokojący bo posiada znamiona dezinformacji klienta. Czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby nazwanie tego piwa "Olsztyńskim Ciemnym" albo ewentualna zmiana receptury i przefermentowanie piwa drożdżami górnej fermentacji, dodanie palonego niesłodowanego jęczmienia itp?
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 11-07-2011, 14:31
Fotka Użytkownika: BrowarKormoran
BrowarKormoran BrowarKormoran is offline
PiwBiz
 
Rejestracja: 07-2011
Miejscowość: Olsztyn
Posty: 63
Standardowy

Dzięki za pytania.


Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotry Wyświetlenie odpowiedzi
to może ja pierwszy

Czy po za jasnymi i ciemnymi lagerami (w tym porter bałtycki) oraz planowanym marcowym browar zamierza "wypuścić" coś z kanonu piwowarstwa ?
Rozpoczęcie w dobrym stylu

W tym roku, po za marcowym, nie planujemy nic z kanonu.

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83 Wyświetlenie odpowiedzi
Ja się odniosę do tematu poruszonego przez kolegę. Skoro macie w ofercie porter to może by też uwarzyć doppelbocka - gatunek znany dawniej w Polsce jako dubeltowe. Nawiązywałoby to tradycji a jednocześnie nie byłoby obaw, że piwo się nie sprzeda bo nie jest to gatunek dla hardkorowców jak np. IPA. Przydałby się też na lato (już kolejne) jasny lager z zawartością alk. około 4,5% czyli jakaś 10-tka lub 11-tka.

Pomysł na doppelbocka bardzo ciekawy, ale obawiamy się, że takie piwo nie znalazłoby swojego miejsca na rynku.

Nasze propozycje lekkiego piwa to Rześkie i Kormoran, na chwilę obecną nie planujemy nic nowego w tym segmencie.

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83 Wyświetlenie odpowiedzi
Ogólnie przyznam, że Kormoran jest dla mnie liderem innowacyjności wśród małych browarów i zepchnął z tego miejsca dotychczasowego lidera czyli Ambera. Tak szerokiej palety piw nie ma żaden polskie browar. Bardzo sobie cenię porter oraz ostatni wymysł czyli Jabłko w Piwie. Orkiszowymi też nie pogardzę. Za to Kormoran Ciemny i Warnijskie to dla mnie porażka. Pierwsze sztuczne w smaku, a drugie - raz trafiłem na dobre z fajnym posmakiem zbożowym, kolejne dwa razy w smaku dominował kwasek.
Dzięki za opinie.

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedzi
Kormoram robi przepysznego portera, Warmiaka, Wiśnie w Piwie , Warnijskie, Orkiszowe. Za to typowe lagery ma fatalne . Kormoran Jasny tylko raz jak go piłem był dobrze nachmielony, Zwykle jednak ma dużo posmaku gotowanych warzyw. JA tego piwa więcej nie kupię. Podobni jak Rześkie czy Świeże.
Czy KOrmoran zdaje sobie sprawę, iż ich lagery mają tą wadę?
Jasne, że zdajemy sobie sprawę. W małych browarach ciężko jest uwarzyć piwo “idealne”. Za to koncerny mają świetną “powtarzalność” warek. Piwa bez wad są nudne

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
Witaj, BrowarzeKormoran.
Jak rozumiem Admin wyraził na powyższe zgodę?
Wg mnie forum jest po to, żeby czytać, a nie, żeby oglądać obrazki. Nie za bardzo wiem, co mogło by być na tyle uniwersalnego, żeby nagrywać to "dla przyszłych pokoleń" - nikt tu nie będzie zadawał pytań typu "z czego robi się piwo".

Po za tym byłoby miło, jakby BrowarKormoran jednak się przedstawił - chyba, że rozmawiamy z komputerem
Admin zgodę wyraził.

To tylko propozycja, nikogo nie zmuszamy. Naszym zdaniem pytanie zadawane tutaj niosą ze sobą duża wartość i warto je uwiecznić.

Słuszna uwagą, będziemy się podpisywać. Na forum odpowiadamy we dwóch - Marek Dominiak i Paweł Harajda. Zajmujemy się komunikacją, internetem i komunikacją w internecie przy Browarze


Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jack75g Wyświetlenie odpowiedzi
Witam przedstawiciela BK - jak dla mnie najlepszego krajowego browaru.
Dziękuję za Miodne, Orkiszowe z miodem, Świeże, Rześkie, Wiśnię w piwie.
TAK TRZYMAJCIE !!!

Jako piwosz czekam na pojawianie się w coraz większej ilości waszych piw beczkowych w pubach.
Jako kolekcjoner czekam na szklanki i pokale z logo poszczególnych gatunków a nie ogólne dotyczące całego browaru jakie wyszły w ub. roku.
Pozdrawiam .
Proszę bardzo, cała przyjemność po naszej stronie!

Chętnie sprzedamy więcej beczek, ale to zależy od pubów.

Temat gadżetów powraca niejednokrotnie. Póki co badamy teren może to potrwać. Na pewno damy znać jak coś się ruszy.

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
Witam serdecznie przedstawicielstwo browaru.
Z olsztyńskich piw zawsze najbardziej ceniłem Orkiszowe i piwa ciemne, które na tle konkurecji odrózniały się większą wytrawnością. Na forum zastanawiała nas od dłuższego czasu pewna kwestia o którą chciałbym się właśnie teraz spytać. Dlaczego obok produktów, których nazwy podkreślają albo regionalnosć (Warmiak, Porter warmiński), albo walory smakowe (jasne mocno chmielone) pojawiło się piwo o naziwe "Irish Beer", które jest smacznym dark lagerem ale z Irlandią zbyt wiele wspólnego nie ma? Trend ten można zauważyć też u kilku innych browarów i jest on troszkę niepokojący bo posiada znamiona dezinformacji klienta. Czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby nazwanie tego piwa "Olsztyńskim Ciemnym" albo ewentualna zmiana receptury i przefermentowanie piwa drożdżami górnej fermentacji, dodanie palonego niesłodowanego jęczmienia itp?
Irish to nasze pierwsze ciemne piwo. Istnieje na rynku już ponad 10 lat czyli pojawiło się znacznie wcześniej niż te, które wymieniłeś.

Uważamy, że nie warto zmieniać marki, która ma swoje wierne grono fanów już ponad dekadę. Zmiana receptury lub nazwy wprowadziła by jeszcze więcej znamion dezinformacji. Nie zmienia się zwycięskiego składu
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 11-07-2011, 15:17
Fotka Użytkownika: lisiewski
lisiewski lisiewski is offline
Senior
 
Rejestracja: 12-2009
Miejscowość: Warszawa-Wola
Posty: 459
Standardowy

To może z innej beczki. Od czasu do czasu bywam w Olsztynie na Nagórkach (średnio raz na pół roku). Jadąc do "centrum" mijam budynki BK. Czy jest szansa na zorganizowanie zwiedzania browaru lub choćby małego "podejrzenia" jego wnętrz przez grupę 4-5 osób?
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 11-07-2011, 15:28
Fotka Użytkownika: BrowarKormoran
BrowarKormoran BrowarKormoran is offline
PiwBiz
 
Rejestracja: 07-2011
Miejscowość: Olsztyn
Posty: 63
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lisiewski Wyświetlenie odpowiedzi
To może z innej beczki. Od czasu do czasu bywam w Olsztynie na Nagórkach (średnio raz na pół roku). Jadąc do "centrum" mijam budynki BK. Czy jest szansa na zorganizowanie zwiedzania browaru lub choćby małego "podejrzenia" jego wnętrz przez grupę 4-5 osób?
4-5 osób możemy już traktować jako grupę zorganizowaną, więc nie powinno być problemu. Trzeba jednak odpowiednio wcześniej skontaktować się i ustalić szczegóły.

Kontakt znajdziesz tutaj http://www.browarkormoran.pl/Kontakt.html
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 11-07-2011, 15:48
Fotka Użytkownika: Marusia
Marusia Marusia is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Piotrowice - wieś k. Wro
Posty: 20 174
Standardowy

Proszę BrowarKormoran, używaj różnych mordek, nie tylko ciągle , zwłaszcza, że przymrużenie oka oznacza, że mamy nie brać Twoich wypowiedzi całkiem serio, a chyba nie o to chodziło

Żeby było merytorycznie: wynalazki wynalazkami, ale ja i Slavoy jesteśmy wielbicielami Olsztyńskiego w bączkach - proste, niewydziwione, dobrze wykonane piwko jasne, w dobrej cenie.
__________________
www.cerevisia.pl
www.wrowar.pl
Piwny świat się nie zaczyna ani nie kończy na BJCP!

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
OWOCE DO DŻEMU - CHMIEL DO PIWA!!!!


Odpowiedz cytując
  #13  
Stare 11-07-2011, 17:29
Fotka Użytkownika: Feti
Feti Feti is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2010
Miejscowość: Płock
Posty: 801
Standardowy

Piwa koncernowe nie są powtarzalne. To mit. Smak ich się zmienia. Jakoś KP musi skład piwa zmieniać, jak im sprzedaż spada a zysk rośnie.
Nie rozumiem waszych oporów do koźlaka dubeltowego. Bez przesady. Amberowski KOźlak to nie taka konkurencja.
Ludzie serio chcą czegoś lepszego.
__________________
Jak piwo może być przechmielone? // lagery to zło
Odpowiedz cytując
  #14  
Stare 11-07-2011, 17:44
Fotka Użytkownika: kopyr
kopyr kopyr is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2004
Miejscowość: Oborniki Śl.
Posty: 9 475
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedzi
Piwa koncernowe nie są powtarzalne. To mit. Smak ich się zmienia.
Zgadzam się. Takim samym mitem jest, że koncernówki (brzmi jak tirówki ) nie mają wad. Mają. Ostatnio nawet kwas izowalerianowy wyczułem w jednym (dla laików - powoduje go stary chmiel, a objawia się aromatem przepoconych skarpet i wymiocin).

Pytanie do Kormorana - czy planujecie górną fermentację?
__________________
blog.kopyra.com
Odpowiedz cytując
  #15  
Stare 11-07-2011, 18:47
Fotka Użytkownika: Pankracy
Pankracy Pankracy is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2007
Miejscowość: Warszawa
Posty: 2 419
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BrowarKormoran
Pomysł na doppelbocka bardzo ciekawy, ale obawiamy się, że takie piwo nie znalazłoby swojego miejsca na rynku.
Przepraszam, że się wtrącę do zapytania poprzednika. Ma to jednak związek.
Czy można w takim razie wiedzieć jaką pojemność ma jeden tankofermentor w browarze Kormoran? Czy firma nie mógłaby poświęcić raz w roku jednego zbiornika na zrobienie piwa specjalnego (exclusive edition)?
Odpowiedz cytując
  #16  
Stare 11-07-2011, 19:13
Fotka Użytkownika: fuliano
fuliano fuliano is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2010
Miejscowość: Warszawa/Puławy
Posty: 1 644
Standardowy

Czy i co jeśli to nie tajemnica Browar Kormoran szykuje dla zlotowiczów na tegoroczny zlot browar.biz-u?

fuliano edytował/a post 11-07-2011 o godz. 19:14.
Odpowiedz cytując
  #17  
Stare 11-07-2011, 19:16
ucho ucho is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2010
Posty: 500
Standardowy

Dlaczego na stronie internetowej znajdują się informcje tylko o części warzonych w browarze piw?
Odpowiedz cytując
  #18  
Stare 11-07-2011, 19:22
Fotka Użytkownika: pioterb4
pioterb4 pioterb4 is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2006
Miejscowość: Bydgoszcz/Warszawa
Posty: 4 319
Standardowy

Cytat:
Irish to nasze pierwsze ciemne piwo. Istnieje na rynku już ponad 10 lat czyli pojawiło się znacznie wcześniej niż te, które wymieniłeś.

Uważamy, że nie warto zmieniać marki, która ma swoje wierne grono fanów już ponad dekadę. Zmiana receptury lub nazwy wprowadziła by jeszcze więcej znamion dezinformacji. Nie zmienia się zwycięskiego składu
Jest w tym sporo racji. Faktycznie piwo jest już szmat czasu na rynku, ma swoich zwolenników, jest smaczne...tylko nie zmienia to faktu że nazewnictwo jest co najmniej niefortunne. To rodzi potem problemy choćby z adekwatnym opisem produktu. To tekst z Waszej strony:
Cytat:
Irish Beer to ukłon w stronę brytyjskich tradycji piwowarskich. Jest piwem mocnym z lekko wyczuwalnym posmakiem palonego jęczmienia – to cechy zbliżające go do Guinnessa a lekko słodkawy smak, stonowana goryczka oraz barwa (około 50 EBC) to cechy piw typu Ale Mild. Całość daje nam jedynego niepowtarzalnego Irish-a z Browaru Kormoran, który warzony jest już od kilkunastu lat.
Moim zdaniem opis powinien zostać dla dobra piwa inaczej sformułowany. Jak ktoś się na piwowarstwie nie zna to łyknie te trudne terminy ale jak już jakąś wiedzę posiada albo co gorsza zasiegnie wiedzy w internecie to może przyjść małe zdziwienie. Szczególnie to porównanie do Mild ale pasuje jak pięść do nosa.
Odpowiedz cytując
  #19  
Stare 12-07-2011, 11:39
hrbt hrbt is offline
Member
 
Rejestracja: 05-2010
Miejscowość: Allenstein
Posty: 34
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
jesteśmy wielbicielami Olsztyńskiego w bączkach - proste, niewydziwione, dobrze wykonane piwko jasne, w dobrej cenie.
Też tak uważam. Szkoda, że nawet w Olsztynie praktycznie nie do zdobycia. Chciałbym widzieć jaka jest tego przyczyna i czy sytuacja ulegnie zmianie? Chętnie bym je zobaczył zamiast bączków niepastera z Łomży, który rozplenił się w mojej okolicy.
Odpowiedz cytując
  #20  
Stare 12-07-2011, 12:53
Fotka Użytkownika: BrowarKormoran
BrowarKormoran BrowarKormoran is offline
PiwBiz
 
Rejestracja: 07-2011
Miejscowość: Olsztyn
Posty: 63
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
Proszę BrowarKormoran, używaj różnych mordek, nie tylko ciągle , zwłaszcza, że przymrużenie oka oznacza, że mamy nie brać Twoich wypowiedzi całkiem serio, a chyba nie o to chodziło

Żeby było merytorycznie: wynalazki wynalazkami, ale ja i Slavoy jesteśmy wielbicielami Olsztyńskiego w bączkach - proste, niewydziwione, dobrze wykonane piwko jasne, w dobrej cenie.
Test:

Działają, będziemy używać.

Olsztyńskie natomiast będzie przechodzić zmiany butelek, ze względu na problemy z tzw. “granatami”.

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedzi
Piwa koncernowe nie są powtarzalne. To mit. Smak ich się zmienia. Jakoś KP musi skład piwa zmieniać, jak im sprzedaż spada a zysk rośnie.
Nie rozumiem waszych oporów do koźlaka dubeltowego. Bez przesady. Amberowski KOźlak to nie taka konkurencja.
Ludzie serio chcą czegoś lepszego.

Tu nie chodzi o konkurencję, nasze opory to raczej kwestia obaw o zapotrzebowanie. Opinie o produktach i potencjalne zapotrzebowanie na nowe piwa to właśnie główny powód, dla którego staramy się być aktywni w sieci. Z pewnością, pojawiają się głosy dotyczące Koźlaka, więc jeśli chodzi o przyszłość nie mówimy nie.


Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
Zgadzam się. Takim samym mitem jest, że koncernówki (brzmi jak tirówki ) nie mają wad. Mają. Ostatnio nawet kwas izowalerianowy wyczułem w jednym (dla laików - powoduje go stary chmiel, a objawia się aromatem przepoconych skarpet i wymiocin).

Pytanie do Kormorana - czy planujecie górną fermentację?
Nie planujemy, a nawet raczej unikamy. Obawiamy się potencjalnej mutacji drożdży.

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedzi
Przepraszam, że się wtrącę do zapytania poprzednika. Ma to jednak związek.
Czy można w takim razie wiedzieć jaką pojemność ma jeden tankofermentor w browarze Kormoran? Czy firma nie mógłaby poświęcić raz w roku jednego zbiornika na zrobienie piwa specjalnego (exclusive edition)?
Mogłaby i robi - tak (mniej więcej) wygląda właśnie sprawa z naszym Porterem czy planowanym Marcowym.

Chcielibyśmy produkować więcej piw sezonowych, limitowanych czy ekskluzywnych to jednak kwestia czasu, kosztów i logistyki.

Jeśli chodzi o nasze tankofermentatory to mają pojemność 80hl, 180hl, 360hl.

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fuliano Wyświetlenie odpowiedzi
Czy i co jeśli to nie tajemnica Browar Kormoran szykuje dla zlotowiczów na tegoroczny zlot browar.biz-u?
Jaki zlot? ...tajemnica.

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ucho Wyświetlenie odpowiedzi
Dlaczego na stronie internetowej znajdują się informcje tylko o części warzonych w browarze piw?
Powody są dwa.

Po pierwsze, są piwami dostępnymi w bardzo (a nawet bardzo bardzo) ograniczonych ilościach i miejscach.

Po drugie, co ważniejsze, powoli się wycofujemy z produkcji tych marek.

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
Jest w tym sporo racji. Faktycznie piwo jest już szmat czasu na rynku, ma swoich zwolenników, jest smaczne...tylko nie zmienia to faktu że nazewnictwo jest co najmniej niefortunne. To rodzi potem problemy choćby z adekwatnym opisem produktu. To tekst z Waszej strony:

Moim zdaniem opis powinien zostać dla dobra piwa inaczej sformułowany. Jak ktoś się na piwowarstwie nie zna to łyknie te trudne terminy ale jak już jakąś wiedzę posiada albo co gorsza zasiegnie wiedzy w internecie to może przyjść małe zdziwienie. Szczególnie to porównanie do Mild ale pasuje jak pięść do nosa.

Tu chodzi mniej o porównanie do danego gatunku piwa, a bardziej o inspirację nim, bo Irish nie jest ani Mildem ani Stoutem.


Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hrbt Wyświetlenie odpowiedzi
Też tak uważam. Szkoda, że nawet w Olsztynie praktycznie nie do zdobycia. Chciałbym widzieć jaka jest tego przyczyna i czy sytuacja ulegnie zmianie? Chętnie bym je zobaczył zamiast bączków niepastera z Łomży, który rozplenił się w mojej okolicy.
Nie sprzedajemy bezpośrednio do sklepów, naszymi odbiorcami są hurtownie. Sklepy dobierają towar na własne półki od hurtowników.

Poza tym klienci mogą zawsze namawiać sklepikarzy na sprowadzenie konkretnych produktów.
Odpowiedz cytując
  #21  
Stare 12-07-2011, 14:55
Fotka Użytkownika: slavoy
slavoy slavoy is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2001
Miejscowość: Piotrowice (DSR)
Posty: 4 954
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BrowarKormoran Wyświetlenie odpowiedzi
Olsztyńskie natomiast będzie przechodzić zmiany butelek, ze względu na problemy z tzw. “granatami”.
Jakie są problemy z granatami, jeśli można wiedzieć? Jak dla mnie jest to właśnie genialne opakowanie na takie lekkie jasne piwo - porcja na szybkie ugaszenie pragnienia. W dodatku z grubego szkła i zwrotne.
__________________
Dick Laurent is dead.
Odpowiedz cytując
  #22  
Stare 12-07-2011, 15:20
Fotka Użytkownika: kony
kony kony is offline
breweriarz
 
Rejestracja: 08-2005
Miejscowość: Poznań
Posty: 1 701
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slavoy Wyświetlenie odpowiedzi
Jakie są problemy z granatami, jeśli można wiedzieć?
Problemy są takie że nie można ich kupić.
Odpowiedz cytując
  #23  
Stare 12-07-2011, 16:10
Fotka Użytkownika: BrowarKormoran
BrowarKormoran BrowarKormoran is offline
PiwBiz
 
Rejestracja: 07-2011
Miejscowość: Olsztyn
Posty: 63
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slavoy Wyświetlenie odpowiedzi
Jakie są problemy z granatami, jeśli można wiedzieć? Jak dla mnie jest to właśnie genialne opakowanie na takie lekkie jasne piwo - porcja na szybkie ugaszenie pragnienia. W dodatku z grubego szkła i zwrotne.
Spadła dostępność butelek.
Odpowiedz cytując
  #24  
Stare 12-07-2011, 16:36
Fotka Użytkownika: pizmak666
pizmak666 pizmak666 is offline
Senior
 
Rejestracja: 12-2006
Miejscowość: KR/RST
Posty: 1 738
Standardowy

Czy uświadamiacie (nadzorujecie) swoich sprzedawców w jakich należy przechowywać Wasze piwo?Widząc jakieś 200 szt. Waszych niepasterów na półkach Tesco w tych warunkach temperaturowych nie wróżę pochlebnych opinii wśród nowych nabywców.
__________________
„Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.
Odpowiedz cytując
  #25  
Stare 12-07-2011, 17:19
Fotka Użytkownika: zgroza
zgroza zgroza is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2008
Miejscowość: Bydgoszcz
Posty: 3 569
Standardowy

Mała uwaga merytoryczna: http://browar.biz/forum/showpost.php...4&postcount=43, http://browar.biz/forum/showpost.php...31&postcount=2 - to jest butelka typu granat, Olsztyńskie jest lane w bączki
__________________
Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Piwna kartografia celt_birofil Piwo - Gdzie 674 01-09-2018 15:37
Kto z nas mieszka najbliżej browaru? TomekPeisert Przy piwie 145 25-02-2016 10:58
2011.05.07-08 - II (Wrocławski) Festiwal Dobrego Piwa - konkrety ART Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie i Festiwal Dobrego Piwa 2 06-05-2011 13:56
Biermann'owe zbieranie w ujęciu statystycznym :D biermann Moje zbieranie 73 21-02-2010 19:29



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 09:35.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.