![]() |
![]() |
![]() |
|
Narzędzia | Sposób wyświetlania |
|
||||
|
||||
![]() Browar Olimp ruszył z produkcją w Nakle.
|
||||
|
||||
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Tak sobie myślę, ze Browar Bartek to nie ma szczęścia do piw. Najpierw Antidotum, a teraz SzałPiw.
Dodam, że upadła też koncepcja wykorzystania Koreba i 'nowego' Szczyrzyca do celów kontraktacji. Życzę zatem wszystkim chętnym takiego browaru jak Gościszewo czy Zawiercie. |
|
||||
|
||||
![]() Gościszewo tez nie słynęło w dobrych piw.
Ja bym tam całą instalację potraktował mocną chemią. Tylko czy mają CIP?
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN (1+sqrt5)/2 "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :) |
|
||||
|
||||
![]() Btw, browar Krajan jest otwarty na tego typu działania. Mnie 120 hl rok temu przerażało, ale widać znaleźli się chętni (Olimp). Dostałem cynk, ze mają moce przerobowe wolne.
|
|
||||
|
||||
![]() Zarzecze sie otworzy to i w Zawierciu pewnie będą wolne moce.
|
||||
|
||||
![]() Witam.
Bardzo służę. Jeśli ktoś również ma ochotę spróbować w Warszawie i okolicach piwa Starogdańskiego czekam na info na prw. Dysponuję niewielką ilością butelki piwa uwarzonego na Smaki Regionów w ramach Polagra Poznań 2013 (rozlew z 23.10.2013 z terminem ważności 15.01.2014) Pozdrawiam |
|
||||
|
||||
![]() Czyli to jednak Pracownia Piwa stała za tym ogłoszeniem?
|
|
|||
|
|||
![]() Cytat:
|
|
||||
|
||||
![]() Na okazję wizyty amerykańskich samolotów na lotnisku w Łasku (chyba) w 2012 roku miały/-o być uwarzone piwa/-o na wzór amerykański. Wstępne deklaracje właściciela potem się zmieniły, gdy przyszło do realizacji.
Chyba w tym roku doszło do rozmów z Tomkiem J. i właściciel Szczyrzyca i nie był zainteresowany kontraktacją. Jego pomysł to odtwarzanie klasztornych receptur. Z tego co słyszałem, to teraz w ogóle nie jest zainteresowany tym browarem i jego uruchomieniem. e-prezes edytował/a post 10-01-2014 o godz. 17:48. |
|
||||
|
||||
![]() Cytat:
![]()
Wiara w autorytet skraca drogę poznania i uwalnia nas od wysiłku - Święty Augustyn Władza, która nie istnieje dla wolności, nie jest władzą, tylko przemocą - J. Acton Robienie własnego piwa to fun, picie własnego to już lekka megalomania - Seta :D |
|
||||
|
||||
![]() Przede Wszytkim - ktoś coś wie gdzie to warzą? W Białej Małpie usłyszałem, że to piwo pochodzi z Raciborza.
Swoją drogą nie kupuję takiej stylistyki etykiet... Przeszedłem koło lodówki z tymi butelkami w ogóle nie zwracając na nie uwagi, myślałem, że to jakieś lemoniady... https://www.facebook.com/przedewszystkim
|
||||
|
||||
![]() Temat już był, przyznano się do Raciborza. Nie jest to żaden kontraktowy browar, tylko klient sprzedający istniejące piwo pod marką własną. Na podobnej zasadzie browarem jest Biedronka czy Jako.
|
||||
|
||||
![]() Browar Bazyliszek.
https://www.facebook.com/browarbazyliszek?ref=stream Wychodzi mi, że robią piwo w Puławach (Browar Trzy Korony), a stoi za tym Piw Paw. |
|
||||
|
||||
![]() Tydzień bez nowego browaru kontraktowego tygodniem straconym.
![]() Ciekawy jestem jaki to ma wpływ na produkcje w normalnych browarach wynajmujących swoje instalacje. Czy bardziej opłaca im się czerpać zyski z wynajmowania ich innym podmiotom, niż z bawienia się samemu w warzenie i dystrybucję? Może ktoś bliżej tego tematu jest w stanie napisać więcej? Czy doczekamy czasu, kiedy tradycyjny browar sam przestanie warzyć i w 100% jego instalację będą wykorzystywać kontraktowcy? A może ktoś wpadnie na pomysł wybudowania nowego browaru tylko dla kontraktowców? Skoro w nieruchomościach jest "time sharing" to w browarach też może być? A może Artezany pierwsze coś takiego zrobią po uruchomieniu nowego zakładu w Błoniu?
|
||||
|
||||
![]() Cytat:
![]()
|
||||
|
||||
![]() Cytat:
Wiara w autorytet skraca drogę poznania i uwalnia nas od wysiłku - Święty Augustyn Władza, która nie istnieje dla wolności, nie jest władzą, tylko przemocą - J. Acton Robienie własnego piwa to fun, picie własnego to już lekka megalomania - Seta :D |
|
||||
|
||||
![]() Cytat:
Super o taką rewolucje właśnie się tutaj walczy. Rozumiem, że jak kupuje to piwo za 10 PLN w multitapie to oni też dokładają do interesu abym był szczęśliwy pijąc wyśniona IPĘ. ![]() Nie wiem dlaczego akurat mają dokładać obie strony. Proszę o wyjaśnienie. Mi chodzi o to na ile browary wynajmowane są w czasie gdy mają puste moce przerobowe, a na ile same rezygnują w warzenia. Jestem też skłonny uwierzyć w sytuację gdy browar rezygnuje z potencjalnego większego zysku w sprzedaży własnych produktów, po to aby mieć mniejszy ale pewny zysk z wynajmu i samemu nie bawić się w te wszystkie kłopotliwe rzeczy jak warzenie, butelkowanie, etykietowanie, dystrybucja, a na końcu zwroty.
pozdrawiam gb www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej grzeber edytował/a post 13-02-2014 o godz. 00:09. |
|
||||
|
||||
![]() Myślę, że taki kontraktowiec to dla niektórych dar z niebiesiech. Przy okazji sami się czegoś nauczą i doprowadzą sprzęt do ładu i składu. Same zyski.
![]()
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN (1+sqrt5)/2 "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :) |
|
||||
|
||||
![]() Cytat:
Czyli Zarzecze będzie "browarem widmo" tj. nie będą nic warzyć i sprzedawać pod własną marką, a Pinta nadal będzie kontraktowcem tylko nie w Zawierciu tylko w Zarzeczu? Dziwna sytuacja, ciekawe dlaczego Pinta sama nie wybuduje zakładu, wszak najmowanie od innych zawsze zwiększa koszta. A budowa browaru w Żywcu tylko dla jednego kooperanta wydaje się dosyć ryzykownym biznesem. Choć pewnie wszyscy i tak sobie do dostatecznie dobrze przekalkulowali i widać się opłaca.
|
||||
|
||||
![]() Fakt, zapomniałem, że wielokran też dokłada bo zamiast szesnastu witów-sritów mógłby mieć szesnaście bezchmielowych ale za to świetnie omarżowanych lagerów koncernowych.
A na serio to nie spodziewałbym się, że ktoś jasnym tekstem opisze ile i gdzie zarabia. Sporo pewnie można wywnioskować z informacji Alebrowaru, który puszcza w świat wartość swojej produkcji. Jeśli weźmie się pod uwagę moce Gościszewa, dostępność obu browarów w Polsce, ceny detaliczne piwa, koszt surowców to coś tam może wyjść ale margines błędu będzie wynosił pewnie tyle co dziura po bombie atomowej.
|
||||
|
||||
![]() Z tego co wiadomo będą warzyć tu i tu aby zwiększyć moce przerobowe.
|
||||
|
||||
![]() Dla jednych tak, dla innych będzie to gwóźdź do trumny. Niczego się nie nauczą tylko prześpią kilka lat, a jak kontraktowiec sam sobie browar wybuduje, to rynek będzie już tak zmieniony, że sobie na nim nie poradzą... i będzie instalacja do sprzedarzy lub dalszego wynajmu.
|
||||
|
||||
![]() Na pewno nigdy nie będzie tak ażeby wszystkie browary istniały tylko po to ażeby być wynajmowane pod warzenie przez ludzi z zewnątrz a takimi są ludzie z browarów kontraktowych. Warzenie własnej marki piwa z pewnością ma swoje plusy w sensie biznesowym (pomijam tu już wszelkie "idee" "ambicje" itp ale pisze tylko o chłodnej finansowej kalkulacji) jak i "oddanie maszyn ludziom z zewnątrz" czyli warzenie dla/przez kontraktowców. Pozatym kontraktowców z założenia obsłużyć mogą (raczej) tylko małe browary bo gdy kontraktowiec osiągnie pewien pułap produkcji a tym samym jego zysk stanie się już znaczny stać go i po prostu taniej jest produkować daną, znaną już markę własną u siebie a nie dzielić się zyskiem z "użyczającym sprzętu". Myślę ze dobrym przykładem może być tu Pinta którą jak widać stać już na własny browar. To z pewnością dobry krok w sensie biznesowym ku zwiększeniu produkcji i zysku. Pytanie jedynie dla nas czy to jeszcze rzemieślnicza pasja czy już komercyjna masówka ze wszelkimi wadami tego znanymi z większych browarów ?
To takie moje skromne rozmyslania, kogoś kto na ekonomi się nie zna ale może ktoś się mimo to ze mną zgodzi ![]() Aha, jeszcze jedna sprawa jak juz tak się rozpisałem jak wkład od Zenitha. Jak w przypadku kontraktowców wygląda sprawa np sanepidów i innych kwestii wymaganych od producentów spożywki a w tym przypadku dodatkowo jeszcze alkoholu ? Na filmiku Bazyliszka widać jak w zaciszu domowych pieleszy dużego pokoju chłopaki przygotowali całe wiadro drożdżaka z którym nastepnego dnia pojechali do browaru puławskiego. Rozumiem że tam warzenie odbyło się już w profesjonalnych warunkach ale czy przygotowywanie np drożdzy w domu to nie jest coś do czego mogą przyczepić się służby w białych kitlach ? Prosze absolutnie mnie źle nie zrozumieć, nikogo się nie czepiam ani nie wnikam a szczególnie chłopakom z Bazyliszka życzę powodzenia i realizacji planów gdyż jak wyczytałem na ich stronie planują w przyszłości warzyć (a wiec jak rozumiem mieć browar) przy słynnej ul. Grzybowskiej w Warszawie więc liczę iż kupią działkę np po dawnym Browarze Warszawskim i w ten sposób przywrócą tam produkcję piwa ![]() PS: dla ciekawskich i niezorientowanych. Kontraktowy browar Ninkasi znajduje się (a przynajmniej używa takiego adresu) w miejscu gdzie nieco ponad 100 lat wcześniej istniał browar Kijoka. Oczywiście w miejscu tym obecnie stoi blok w którym pewnie mają gdzieś swoją siedizbę a dokładnie mieszkanie któregoś z właścicieli ![]()
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!! 1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski. Zbiór/oferowane/poszukiwane birofilia z Mazowsza, Irlandii, Tanzanii oraz zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Web-Albumie |
|
||||
|
||||
![]() Cytat:
![]() ale to nie jest żadna tajemnica. Jeżeli lokal nie ma min. 100% narzutu to może szybko zakończyć działalność.
![]() |
Narzędzia | |
Sposób wyświetlania | |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Dział | Odp. | Ostatnia odpowiedź |
Nowe browary rzemieślnicze w Polsce | Pankracy | Piwo - ogólne | 492 | 04-12-2018 15:24 |
![]() |