Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


Zapraszamy na Wroclawski Festiwal Dobrego Piwa!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 08-02-2013, 19:19
darekd darekd is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2003
Miejscowość: Wrocław
Posty: 8 176
Standardowy Zimą pijmy dubeltowe koźlaki

Czasy się zmieniają i okazuje się, że pojawiło się na rynku wiele ciekawych gatunków. Tak jak niektórzy cenią sobie w sezonie zimowym portery, tak ja lubię koźlaki, a jeszcze chętniej te dubeltowe czyli doppelbocki. W tej kategorii moim zdaniem wciąż u nas zastój.
Zarówno w produkcji, jak i handlu.

Niestety trudno są dostępne takie piwa jak Sündenbock:

http://browar.biz/forum/showthread.p...ht=Ko%C5%BAlak

kapitalny Eichator:

http://browar.biz/forum/showthread.p...ht=Ko%C5%BAlak

czy nawet ten bardziej znany z Andechs czy St. Georgen /ten ostatni czasami na szczęście pojawia się w specjalistycznych sklepach/.

A przecież są jeszcze pszeniczne doppelbocki na czele z Aventinusem.

Na rynku polskim są obecnie bardzo słabo reprezentowane.
Częściej można trafić na:
Bajuvatora od Tuchera (7,2 alk.)

http://browar.biz/forum/showthread.p...ghlight=Tucher

oraz piwo na polski rynek, które funkcjonuje pod mylną trochę nazwą Koźlak (Herrnbräu)

http://browar.biz/forum/showpost.php...1&postcount=44

Jak już pisałem, stanowi dla mnie pewną tajemnicę i wciąż apeluję o pomoc w tym temacie
Koźlak (Herrnbräu) jest nieco mocniejszy od większości wyżej wymienionych koźlaków dubeltowych i ma 7,8%. Uważam, że pod względem smaku jest to też jest tobardzo solidny doppelbock.

Żaden z producentów nie chwali się wysokością ekstraktu, co przy tego typu gatunkach jest dość częstą praktyką. Herrnbräu informuje natomiast, że w zawartości posiada słód karmelowy, choć u Tuchera nie podano jakie słody użyte i można się domyślić, że karmelowym też sypnęli.

Porównując bezpośrednio - Tucher ma wyższą, ale mniej gęstą pianę, Herrnbräu ciut ciemniejszą. Obie są.. Barwę brązowo-herbacianą mają praktycznie identyczną.

W aromacie Herrnbräu ma wyraźną nutę razowego chleba, piłem ciemniaka z tego browaru i ma tę nutę chyba jeszcze bardziej wyraźniejszą. Tucher idzie w kierunku wyraźniejszych owoców, poza tym wyczuwalny w obu jest karmel.

Wysycenie na podobnym poziomie. Bardziej musuje Herrnbräu.
Największa różnica jest w smaku. Nie chcę się dokładnie rozpisywać, ale Tucher wyraźnie słodszy, co powoduje że jest bardziej jednowymiarowy. Konkurent wygrywa.

Jednak nie chodzi mi tu teraz o to, które jest z tych dwóch piw lepsze. W obu mniej lub bardziej są wyczuwalne smaki typowe dla gatunku - podpalany karmel, rozgrzewająca i przyjemna moc podkreślona tonami suszonych śliwek, rodzynek, ewentualnie wiśni, szczególnie takiej co w likierze zamknięta tkwi w czekoladzie. Wszystko to sycące i treściwe, odpowiednie na zimową porę.

Pijmy zimą dubeltowe koźlaki
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 08-02-2013, 19:45
Fotka Użytkownika: Twilight_Alehouse
Twilight_Alehouse Twilight_Alehouse is offline
Chmielowisko.pl
 
Rejestracja: 06-2004
Miejscowość: Warszawa koło Łodzi :)
Posty: 6 310
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
Pijmy zimą dubeltowe koźlaki
Pijemy, pijemy. Na dzisiaj mam w planach Bracki Koźlak Dubeltowy przeleżakowany 842 po dacie ważności.
__________________
What's the matter Lagerboy, afraid you might taste something?

Mój piwny blog: Chmielowisko.pl | Na Facebooku
Ostatnie posty: 50 twarzy grodziskiego, Browarnia Lidla - co dalej?, Koronka Brabancka – saison w Janie Olbrachcie
Cykl o odleżakowanych porterach
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 08-02-2013, 19:47
Fotka Użytkownika: jacer
jacer jacer is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2006
Miejscowość: Milicz
Posty: 9 875
Standardowy

Zimą pijmy Dubble, Triple i Quadruple.
__________________
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 08-02-2013, 19:50
Fotka Użytkownika: Czapayew
Czapayew Czapayew is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2002
Miejscowość: Dąbrowa Górnicza
Posty: 1 966
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
Zimą pijmy Dubble, Triple i Quadruple.
... generalnie pijmy piwo niezależnie od pory roku.
__________________
"W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"

www.zamkoszlaki.com
www.piwnekapsle.net
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 08-02-2013, 20:01
Fotka Użytkownika: jacer
jacer jacer is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2006
Miejscowość: Milicz
Posty: 9 875
Standardowy

Nie, pijmy piwo odpowiednio do pory roku, tak jak w cywilizowanym świecie
__________________
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 08-02-2013, 20:19
darekd darekd is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2003
Miejscowość: Wrocław
Posty: 8 176
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedzi
Pijemy, pijemy. Na dzisiaj mam w planach Bracki Koźlak Dubeltowy przeleżakowany 842 po dacie ważności.
Mój ostatni egzemplarz tego piwa planuję otworzyć w przyszłym sezonie
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 08-02-2013, 20:24
darekd darekd is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2003
Miejscowość: Wrocław
Posty: 8 176
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
Zimą pijmy Dubble, Triple i Quadruple.
A może też holendersko-belgijskie ciężkie koźlaki-górniaki.
Idealne na zimę
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 08-02-2013, 20:33
Fotka Użytkownika: Twilight_Alehouse
Twilight_Alehouse Twilight_Alehouse is offline
Chmielowisko.pl
 
Rejestracja: 06-2004
Miejscowość: Warszawa koło Łodzi :)
Posty: 6 310
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
Mój ostatni egzemplarz tego piwa planuję otworzyć w przyszłym sezonie
Ja mam jeszcze zapas na dwa kolejne sezony.
__________________
What's the matter Lagerboy, afraid you might taste something?

Mój piwny blog: Chmielowisko.pl | Na Facebooku
Ostatnie posty: 50 twarzy grodziskiego, Browarnia Lidla - co dalej?, Koronka Brabancka – saison w Janie Olbrachcie
Cykl o odleżakowanych porterach
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 08-02-2013, 20:35
Fotka Użytkownika: jacer
jacer jacer is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2006
Miejscowość: Milicz
Posty: 9 875
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
A może też holendersko-belgijskie ciężkie koźlaki-górniaki.
Idealne na zimę

też, też.
__________________
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 08-02-2013, 20:41
Fotka Użytkownika: dyczkin
dyczkin dyczkin is offline
Serce w kolorze blaugrana
 
Rejestracja: 05-2011
Miejscowość: Polkowice
Posty: 3 624
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
Zimą pijmy Dubble, Triple i Quadruple.
Wczoraj wypiłem Quadrupla z La Trappe i jest git
Gdyby nie cena, 10 zł, piłbym częściej
__________________
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 09-02-2013, 00:03
Fotka Użytkownika: żąleną
żąleną żąleną is offline
Sojowe Oddziały Bojowe
 
Rejestracja: 01-2002
Miejscowość: mniasto Warszawa
Posty: 13 239
Standardowy

Ogrzewania w domu nie macie? Ja zimą się mocnym piwem rozgrzewać nie muszę - rozkręcam kalorek i otwieram pszenicę.

Żarty na bo(c)k, też najbardziej lubię dubeltowce, a mój ulubiony, Weltenburger Asam Bock, od którego zaczynałem poznawać koźlaki, zniknął z polskich półek. Na szczęście jest solidny Herrnbrau, ale od jakichś trzech lat mam mniejszy klimat na koźlaki i w sumie rzadko je kupuję.
__________________
na to wylata z bufetu dama
pierwś jej z biusthaltra wytryska
mówi że ze mnie jest kawał chama
i grabe w oko mnie wciska
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 12-02-2013, 04:05
Fotka Użytkownika: dadek
dadek dadek is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2005
Miejscowość: Warszawa
Posty: 3 391
Standardowy

Ja też nie widzę powodu by oglądać się na porę roku i pogodę za oknem - mam chęć na portera to i w lipcu sobie piję a Lwówek Wrocławskie przy -20°C. Chociaż muszę przyznać, że przy ostatnim pobycie w Amsterdamie, który przypadł w wietrznym listopadzie milutko wchodziły ichniejsze duble, triple i quadruple pite z butelek przy spacerach po uliczkach nad kanałami.
Odpowiedz cytując
  #13  
Stare 12-02-2013, 09:05
Fotka Użytkownika: Pancernik
Pancernik Pancernik is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2005
Miejscowość: Łazy (k/Jabłonowa ;))
Posty: 8 567
Standardowy

Ten wątek natchnął mnie do przemyśleń, jakie piwo kiedy (w sensie pory roku, pogody, itp.) piję. Może i jest lekki związek np. temperatury za oknem z chęcią na rodzaj piwa do wypicia, ale...
Zdarza mi się smakować portera na skąpanym w słońcu tarasie (z lodami czekoladowymi - pycha!), a jakiegoś lajtowego pszeniczniaka czy wita (choć o tego trudniej) po zakończeniu odśnieżania.
Większy związek w moim przypadku zachodzi "sytuacyjnie", tzn. jako napój orzeźwiająco-izotoniczny po jakimś wysiłku fizycznym częściej wybieram piwo raczej lekkie, najczęściej jasne.
Dla ukojenia nerwów natomiast (np. po odrabianiu lekcji z juniorem ) sięgam częściej właśnie po koziołka (najlepiej ciemnego doppelbocka!), portera czy chociażby mocnego lagera... A w zasadzie portery pijam dla podkreślenia jakiejś okazji...*.



---------------
*) Niektórzy twierdzą, że Polak pije tylko trzy razy w roku: na urodziny, imieniny i na... każdą inną okazję .
Odpowiedz cytując
  #14  
Stare 12-02-2013, 09:24
Fotka Użytkownika: leona
leona leona is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 07-2009
Miejscowość: chwilowo (!) Kraków
Posty: 5 833
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
(...)szczególnie takiej co w likierze zamknięta tkwi w czekoladzie. (...)
Poezja...smaku
__________________
Wiara w autorytet skraca drogę poznania i uwalnia nas od wysiłku - Święty Augustyn

Władza, która nie istnieje dla wolności, nie jest władzą, tylko przemocą - J. Acton

Robienie własnego piwa to fun, picie własnego to już lekka megalomania - Seta :D
Odpowiedz cytując
  #15  
Stare 01-03-2013, 20:22
darekd darekd is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2003
Miejscowość: Wrocław
Posty: 8 176
Standardowy

Ostatnia degustacja trzech dubeltowych koźlaków z malutkich browarów:

Jacob, Jacobator -
http://www.browar.biz/forum/showthre...ight=Jacobator
stosunkowa duża owocowość, która w porównaniu z musującym wysyceniem powoduje, że jak na tę kategorię żywe, rześkie, choć i jest "moc", bardzo ciekawe.

Schwanenbräu - Alexator
http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=97242
dość lekkie, ale "leniwe" bo karmel i czekolada przyjemnie klei, dla piwnych łasuchów

i mój zeszłoroczny faworyt - Eichator z Eichhofenera
http://www.browar.biz/forum/showthre...light=Eichator
W tym sezonie /albo może na tle wielu/ wydaje mi się zdecydowanie treściwy i znowu bogaty w smaku, deserowy, ale rozbudowany, trochę korzenny, znowu świetny!

A na forum też pojawiają się ostatnio opisy innych doppel bocków:
http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=96605
http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=64068
http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=86419

ps.

proszę zwrócić na specyficzne nazwy niemieckich koźlaków dubeltowych

darekd edytował/a post 01-03-2013 o godz. 20:25.
Odpowiedz cytując
  #16  
Stare 15-03-2013, 21:30
darekd darekd is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2003
Miejscowość: Wrocław
Posty: 8 176
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi

proszę zwrócić na specyficzne nazwy niemieckich koźlaków dubeltowych
Ta nazwa też bardzo intrygująca, chętnie bym spróbował


http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphoto...00146742_n.jpg
Odpowiedz cytując
  #17  
Stare 16-03-2013, 19:51
Fotka Użytkownika: Pancernik
Pancernik Pancernik is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2005
Miejscowość: Łazy (k/Jabłonowa ;))
Posty: 8 567
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
Ta nazwa też bardzo intrygująca, chętnie bym spróbował


http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphoto...00146742_n.jpg
Drugi! Jako Pancernik...
Odpowiedz cytując
  #18  
Stare 19-12-2013, 18:30
darekd darekd is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2003
Miejscowość: Wrocław
Posty: 8 176
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
Drugi! Jako Pancernik...
Ha spróbowałem i powiem tyle, że browar wypuści jeszcze ten produkt na rynek

Sezon rozpocząłem kilkoma powtórkami. Dubeltowy Eichator w tym sezonie wciąż wybitny.

Machnąłem Schlappeseppela Winterbocka, przyzwoity

http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=101140

W specjalistycznych sklepach pojawił się Aventinus Eisbock czyli lodowy,godny polecenia

Od kolegi otrzymałem z wycieczki po Frankonii kilka ciekawostek - dwa Kitzmanny, jeden:

http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=100360

a jeden pszeniczny, Bambergatora Fassli, Mahrsa, Lucia Maria Bock (Foerst) oraz Wagner (Oberhaid). Sezon koźlakowy rozpoczęty.

Jeśli macie jakieś sugestie, gdzieś przyuważycie jakiegoś ciekawego koziołka dajcie znać
Odpowiedz cytując
  #19  
Stare 20-12-2013, 08:39
Fotka Użytkownika: Pancernik
Pancernik Pancernik is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2005
Miejscowość: Łazy (k/Jabłonowa ;))
Posty: 8 567
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
Jeśli macie jakieś sugestie, gdzieś przyuważycie jakiegoś ciekawego koziołka dajcie znać
Coś tam chyba się kurzy w garażu, musiałem posprzątać lodówkę przed świętami... Ale śniegu nie widać...
Odpowiedz cytując
  #20  
Stare 07-01-2015, 00:29
darekd darekd is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2003
Miejscowość: Wrocław
Posty: 8 176
Standardowy

Zima, więc wracam do tematu. Sezon rozpocząłem jak Eichatorem (moim faworytem) i znowu nie zawiodłem się.

Sięgnąłem też po:

http://browar.biz/forum/showthread.p...hlight=Georgen

i ze zdziwieniem przeczytałem, że kiedyś nie byłem fanem koziołków...
Jestem post-rewolucjonistą, może nawet kontr...?

Samo piwo to lekka koźlakowa dubeltówka, ale bardzo smaczna, jak zwykle
fajna na tę porę roku.

Tak się zastanawiam, czy już jakiś nasz "craft" uwarzył doppel bocka? bo nie przypominam sobie, choć kilka koźlaków i to nawet fajnych już się pojawiło.
Jeśli coś wiecie na ten temat, jak również macie jakieś informacje na temat dostępności u nas tej kategorii, to proszę pisać
Odpowiedz cytując
  #21  
Stare 07-01-2015, 09:42
Fotka Użytkownika: żąleną
żąleną żąleną is offline
Sojowe Oddziały Bojowe
 
Rejestracja: 01-2002
Miejscowość: mniasto Warszawa
Posty: 13 239
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
i ze zdziwieniem przeczytałem, że kiedyś nie byłem fanem koziołków...
Ciekawych rzeczy można się ze starszych postów o sobie dowiedzieć - a i o innych też. Kiedyś przeglądałem swoje pierwsze opisy piw (m.in. pean na cześć Smadnego Mnicha) i pomyślałem sobie "rany, co za emocje, jaki słowotok".

Co do koźlaków, wreszcie trafiłem na Weltenburgera Asam Bocka (w warszawskiej Piwonii), więc sobie odświeżyłem, nadal smaczny.
__________________
na to wylata z bufetu dama
pierwś jej z biusthaltra wytryska
mówi że ze mnie jest kawał chama
i grabe w oko mnie wciska
Odpowiedz cytując
  #22  
Stare 07-01-2015, 09:44
Fotka Użytkownika: e-prezes
e-prezes e-prezes is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Biała Podlaska
Posty: 17 614
Standardowy

Jeszcze by tego brakowało, by kraftowcy spapraliby ten smaczny styl. Zresztą na czym miałaby polegać kraftowosc takiego piwa? Na dowaleniu chmielu amerykańskiego? Na podniesieniu balingu powyżej stylu czy na potraktowaniu brettami? :-P
Odpowiedz cytując
  #23  
Stare 07-01-2015, 09:52
Fotka Użytkownika: pioterb4
pioterb4 pioterb4 is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2006
Miejscowość: Bydgoszcz/Warszawa
Posty: 4 319
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
Jeszcze by tego brakowało, by kraftowcy spapraliby ten smaczny styl. Zresztą na czym miałaby polegać kraftowosc takiego piwa? Na dowaleniu chmielu amerykańskiego? Na podniesieniu balingu powyżej stylu czy na potraktowaniu brettami? :-P
Spapraliby? Jaka troska o styl. Zawsze się zastanawiam czemu czytam tak wiele głosów troski/utyskiwań/narzekań gdy chodzi o krafty a z kolei tak niewiele głosów dezaprobaty gdy regionalne browary partaczą ciemną pszenicę, belgian pale ale albo właśnie koźlaki.
Odpowiedz cytując
  #24  
Stare 07-01-2015, 09:58
Fotka Użytkownika: żąleną
żąleną żąleną is offline
Sojowe Oddziały Bojowe
 
Rejestracja: 01-2002
Miejscowość: mniasto Warszawa
Posty: 13 239
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
Jeszcze by tego brakowało, by kraftowcy spapraliby ten smaczny styl. Zresztą na czym miałaby polegać kraftowosc takiego piwa? Na dowaleniu chmielu amerykańskiego? Na podniesieniu balingu powyżej stylu czy na potraktowaniu brettami? :-P
Na zrobieniu go przez kraftowców.

A czego właściwie się obawiasz? Że nachmielony amerykanami koźlak zarazi pozostałe koźlaki? To by było coś - wtedy nikt nie powstrzymałby rewolucji.
__________________
na to wylata z bufetu dama
pierwś jej z biusthaltra wytryska
mówi że ze mnie jest kawał chama
i grabe w oko mnie wciska
Odpowiedz cytując
  #25  
Stare 07-01-2015, 09:59
Fotka Użytkownika: e-prezes
e-prezes e-prezes is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Biała Podlaska
Posty: 17 614
Standardowy

Kraftowcy nie robią klasycznych piw, więc sam zerknij na to robią. Ja lubie klasycznego doppelbocka. Regionalnych jakoś mało pijam, za dużo jest ciekawszych piw.
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Pijmy piwo z Raciborza darekd Piwo - ogólne 175 01-02-2011 22:30
Co to jest piwo dubeltowe tudzież dwuraźne ? yendras Piwo - ogólne 8 27-01-2011 07:03



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 15:47.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.