Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar w Kleczy Dolnej

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • masumi
    Senior
    • 08-2001
    • 289

    Browar w Kleczy Dolnej

    Postanowiłem poruszyć temat browaru w Kleczy. Poniżej garść informacji o Kleczy Dolnej i browarach tamtejszych.
    Wieś w powiecie wadowickim, przy gościńcu wiedeńskim, nad potokiem Kleczówką, dopływem Skawy. Parafia kletecka istniała już w XIV wieku. W 1880 roku wieś liczyła 908 dusz wyznania rzymsko – katolickiego.
    W XVIII wieku po raz pierwszy wspomniani są Żydzi: w browarze dworskim w Kleczy Górnej, arendarz browaru i siedmiu pomocników, w karczmie w tej samej wsi czterech Żydów, natomiast w karczmie Kleczy Dolnej sześciu.
    Browar w sąsiedniej Kleczy Górnej dotrwał do przełomu XVIII i XIX wieku.
    Z inwestycji księdza Gawlińskiego, proboszcza kleteckiego, powstał zbudowany w 1797 r. przy plebanii, nowy browarek. Tenże dotrwał do pożaru w 1822 roku, kiedy to na skutek zaprószenia ognia spaliło się całe obejście plebańskie, w tym plebania, obory, okoły, stajnie i wozownie. Właścicielem Kleczy Dolnej byli: w roku 1834 Joanna Duninowa, potem Gustaw Gasch i Emil Dolcisz (1872), a w 1880 roku był Franciszek Neumayer, Austriak z Wiednia.
    W 1869 roku Dziennik Rolniczy donosił w artykule pt. „Korespondencja z Kleczy Górnej, z ziemi zatorskiej”, że „Browary piwne najwięcej się rozmogły, a z niedawno powstałych, piwo ma wziętość. W niedługim czasie przybyło ich kilka”.
    Można przyjąć, że mniej więcej w tym czasie powstał browar w Kleczy. Wg M. Friedricha, pierwszymi właścicielami byli Hermann i Salomon Gross. Działał do listopada 1887 roku, od kiedy właścicielem browaru został Hermann Huppert. W 1895 roku, wykreślono z Rejestru Handlowego firmę „Hermann Huppert, browar w Kleczy”
    Od 1896 roku właścicielem i piwowarem w browarze kleteckim był Franz (Franciszek) Käppler. Warzył piwo do 1904 roku, kiedy to zwinął interes
    Franz (Franciszek) Käppler, piwowar, Czech z pochodzenia [?]; pracował wcześniej w browarze w Jaszczurowej, zaś później w Kleczy Dolnej.
    Jego syn, Karol (8.02.1890 – po 1970, Zaczernie?), praktykował w browarze w Velkim Breznie, ukończył szkoły piwowarskie w Pradze i Wormacji, był piwowarem m.in. w Okocimiu, Strzyżowie, Zaczerniu, Ostrowie (Przemyślu), Krasiczynie.
    W 1904 roku, właścicielem browaru i słodowni został Wacław Jan Skrejsowski, podobnie jak Käppler, czeski piwowar i propinator.
    Browar Skrejsowskiego, zwany „Na Kopcu”, warzył piwo porter, leżak i lżejsze piwa, co też reklamował w inseracie z 1906 roku.
    Pod zarządem Skrejsowskiego, firma protokołowana składająca się z browaru, słodowni, propinacji, działała do ok. 1909 roku. Wielkość produkcji w kampanii 1908 / 1909 wynosiła 24 hl rocznie.
    Zakon Pallotynów zakupił majątek Kopiec, składający się z kilku budynków i gruntu. Organizatorem polskiego domu tej kongregacji był ksiądz Alojzy Majewski (1869 – 1947). W 1909 roku od Wacława Skrejsowskiego nabył okazyjnie około 12 ha gruntu, zagrożony licytacją browar z otaczającymi go zabudowaniami: domem mieszkalnym, spichlerzem, suszarnią słodu, budynkami gospodarczymi, a od Żyda zakupił położoną naprzeciw karczmę „Na Kopcu”.
  • pizmak666
    Senior
    • 12-2006
    • 1898

    #2
    Browar Skrejsowskiego, zwany „Na Kopcu”, warzył piwo porter, leżak i lżejsze piwa, co też reklamował w inseracie z 1906 roku.
    Oto i reklama:
    Attached Files
    „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

    "Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

    Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

    Comment

    • kaphis
      Junior
      • 03-2012
      • 6

      #3
      Uzupełnienia do Informacji O Browarze w Kleczy Dolnej

      Witam,

      Pan Franz Käppler był w naszym rozumieniu pochodzenia niemieckiego.Urodził się w 1854 roku w miejscowości Langenenslingen/ z tej samej miejscowości pochodził Jan Ewangelista Goetz Okocimski... Między Franzem K. i Janem E.G. istnieje bardzo bliskie połączenie rodzinne jak rownież pokrewieństwo.

      Franz Käppler był synem bogatego włościanina który też zajmował się piwowarstwem.Za wyprawkę z domu udał się na wschód.Powiązany był z :
      -Brauhaus in Jaszczurowa jako wspólnik dzierżawca wraz z Jakobem Eblem od 1888 roku
      -Browar Franz Käppler w Kleczy Dolnej do 1904 roku. Miejscowa ludność bojkotowała jego wyroby gdyż był niemcem.Stąd udał się dalej na wschód w okolice Rzeszowa.
      - Strzyżów gdzie miał otrzymać tytuł honorowego mieszkańca za odkrycie w wodach rzecznych dobrego drewna ( przepraszam jak sie myle- Czarnego Dębu? ) do wyrobu beczek.
      Zmarł w 1927 roku w Katowicach

      Jego syn Karol pracowal w:
      - Przemyslu od 1 pazdziernika 1935 do 1 listopada 1940. w tym czasie w tym browarze utworzyl jeszcze dwa oddzialy, Wody sodowej i lemoniady to pierwszy i drugi suszarnie warzyw.
      -wczesniej bo od 18 sierpnia 1918 do 31 lipca 1932 roku w Browarze Temesvar ( dzisiejsza Rumunia).
      -07.11.1911-04.041912 Brauerai Grosspriesen.
      -01.11.1908-01.11.1911 Browar Jana Goetza w Okocimiu,
      -01.06.1907-01.11.1908 Browar Ignacego Wolkowskiego Strzyzow nad Wislokiem.
      -15.07.1913-01.07.1914 Krasiczynski browar Jana Goetza.
      -w 1940 roku przybył do Zaczernia gdzie obioł stanowisko kierownika Browaru
      Zmarł w 1972 roku w Zaczerniu

      Pozdrawiam Marek

      Comment

      • Piwowar
        Senior
        • 05-2001
        • 2542

        #4
        Grosspriesen to pewnie Velké Březno w Czechach, browar istniejäcy do dziś.
        Archiwum piwne

        Poznaj
        http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
        Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
        Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

        Comment

        • Krzysiu
          Krzysiu
          • 02-2001
          • 14936

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kaphis Wyświetlenie odpowiedzi
          ... (przepraszam jak sie myle- Czarnego Dębu? ) do wyrobu beczek.
          Raczej się nie mylisz. Czarny dąb to rodzaj drewna dębowego, który wskutek wieloletniego zanurzenia w wodzie nabiera barwy ciemnej, do czarnej (reakcja tanin z solami żelaza). Tyle, że raczej słabo nadaje się do wyrobu beczek, a ze względu na cenę używa się tego drewna głównie do wyrobu luksusowych mebli.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X
          😀
          🥰
          🤢
          😎
          😡
          👍
          👎