Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsze zacieranie proszę o pomac

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • klusek1712
    Junior
    • 01-2014
    • 29

    Pierwsze zacieranie proszę o pomac

    Witam wszystkich jestem tu nowy kupiłem dzisiaj zestaw do robienia piwka jeszcze nigdy nie miałem do czynienia z browarem domowym wiec potrzebował bym małej pomocy w sprawie proporcji składników tak żeby wyszło 20l do rozlewania.
    -CHMIEL LUBELSKI 100 g szyszki
    CHMIEL MARYNKA 100 g szyszki
    SAFBREW S-33 - Fermentis
    SŁÓD PSZENICZNY JASNY 1 kg - Strzegom
    SŁÓD PILZNEŃSKI 5 kg - Strzegom
  • jacer
    Senior
    • 03-2006
    • 9875

    #2
    A czego nie wiesz?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • anteks
      maruda
      • 08-2003
      • 10737

      #3
      pilzneński 4kg
      pszeniczny 0,5kg
      Marynka 25g
      Lubelski 40g

      Zacieranie
      20 min w 62'C
      40min w 72'C

      Gotowanie 60min
      Marynka na poczatku
      po 30min 20 Lubelskiego
      po 50min 20g Lubelskiego
      Oczywiście masz sprzęt? Słody ześrutowane?
      Last edited by anteks; 16-01-2014, 17:40.
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • klusek1712
        Junior
        • 01-2014
        • 29

        #4
        sprzęt jest słód ześrutowany,wielkie dzięki za przepis w sobotę zacznę gotować zupkę

        Comment

        • klusek1712
          Junior
          • 01-2014
          • 29

          #5
          [QUOTE=anteks;1165346]pilzneński 4kg
          pszeniczny 0,5kg
          Marynka 25g
          Lubelski 40g

          Zacieranie
          20 min w 62'C
          40min w 72'C

          Gotowanie 60min
          Marynka na poczatku
          po 30min 20 Lubelskiego
          po 50min 20g Lubelskiego
          Oczywiście masz sprzęt? Słody ześrutowane?[/QU
          witam właśnie jestem w trakcie gotowanie,czy ten chmiel Marynka to mam go trzymać w garnku cały proces gotowania.

          Comment

          • wojtekp
            Junior
            • 12-2013
            • 12

            #6
            Marynke sypiesz zaraz po zagotowaniu. Dzisiaj i ja mam zamiar zacząć, tylko gara muszę poszukać. Ten który chciałem użyć okazał się obity.

            Comment

            • klusek1712
              Junior
              • 01-2014
              • 29

              #7
              witam niestety pierwsze gotowanie trochę kiepsko wyszło mocno skakała mi temp. nawet do 74 C,zapomniałem zrobić próby z jodem teraz siedzę i czkam na wystudzenie brzeczki ( myślałem że przy -17C będzie to trwać szybciej) no i blg było kiepskie bo 9 zobaczę jak wystygnie.

              Comment

              • dominik_walkowiak
                Senior
                • 10-2013
                • 335

                #8
                Pamietaj, że badana próbka brzeczki powinna mieć 20C. Jeżeli w trakcie zacieranie do dobiłeś do 80C to nie przejmuj sie coz z tego wyjdzie, miałem podobny problem przy dziewiczym zacieraniu ;P

                Chmiel gotujesz caly czas:
                czas gotowania 60min
                Marynka na poczatku czyli 60min gotujesz
                po 30min 20 Lubelskiego czyli 30min gotujesz
                po 50min 20g Lubelskiego czyli 10min gotujesz

                Comment

                • klusek1712
                  Junior
                  • 01-2014
                  • 29

                  #9
                  Próbę jodową robiłem w 20C i było 9blg ale po wychmieleniu bardzo wysoko skoczyło na 15 blg bo żle odmierzyłem wodę i wyparowało mi ok 4l wiec jej brak uzupełniłem wodą prosto z kranu blg spadło do ok 13 zobaczę co z tego wyjdzie, chyba na następny raz po korekcji błędów będę musiał zmniejszyć ilość chmielu bo nie wiem ale brzeczka była za bardzo gorzka ,chyba że po fermentacji coś się zmieni.

                  Comment

                  • dominik_walkowiak
                    Senior
                    • 10-2013
                    • 335

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika klusek1712 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Próbę jodową robiłem w 20C i było 9blg.
                    Raczej pomiar ballingometrem ;P

                    Comment

                    • klusek1712
                      Junior
                      • 01-2014
                      • 29

                      #11
                      oj sorki pomyłka

                      Comment

                      • klusek1712
                        Junior
                        • 01-2014
                        • 29

                        #12
                        Witam mam następny problem fermentacja stoi od 4 dni a blg 5-6 próbowałem już jednego dnia mieszania łyżką a drugiego kołyski i nic,może dodać ponownie drożdży bo chyba przy takim blg to nie bardzo zlewać na cichą.

                        Comment

                        • anteks
                          maruda
                          • 08-2003
                          • 10737

                          #13
                          Może odfermentowało?
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • klusek1712
                            Junior
                            • 01-2014
                            • 29

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                            Może odfermentowało?
                            a jest możliwe że przy takim blg po prostu przestało fermentować a jakie wychodzi piwo przy powiedzmy 5blg.

                            Comment

                            • moracz
                              Senior
                              • 11-2009
                              • 121

                              #15
                              To jak głęboko piwo odfermentuje zależy w dużej mierze od sposobu zacierania - a sam pisałeś, że były kłopoty z utrzymaniem temperatury na odpowiednim poziomie i że nie zrobiłeś próby jodowej. Jest duża szansa, że scukrzenie było niepełne, że zawarte w słodzie enzymy nie zdąrzyły zdegradować dużej części skrobi do cukrów fermentowalnych. Nic się nie stanie, po prostu piwo będzie miało mniej alkoholu, i będzie miało dość duży ekstrakt końcowy. Skoro doświadczeni piwowarzy polecają zlewać na cichą, ja bym zlewał na cichą. I dać mu spokój, temu piwu, niech drożdże dojedzą to co mają dojeść

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎