Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Wyeast XL 2278 Czech Pils Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 41.50zł / 37.35

Dolna fermentacja:
Drożdże dolnej fermentacji do piw o wyraźnym słodowym smaku
 
Maltodekstryna 1 kg Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 19.99zł,
zapłacisz jedynie
: 13.75zł - tylko do 29-07-2019!
Inne surowce / dodatki:
Doda treści i głębi Twoim piwom z ekstraktu. Pozytywnie wpływa na pianę.
Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 10-02-2014, 20:53
Fotka Użytkownika: Humanista
Humanista Humanista is offline
Junior
 
Rejestracja: 01-2014
Miejscowość: Ząbki
Posty: 10
Standardowy Mieszanie w trakcie fermentacji burzliwej celem wzruszenia drożdży

Witam,

Tak się na luźno zastanawiam, jakie efekty mogłoby dać delikatne przemieszanie fermentującego piwa w np. czwartym dniu burzliwej fermentacji, kiedy drożdże już większość roboty zrobiły, celem podniesienia drożdży z dna i pobudzenia do pracy.

Ciekaw jestem, jak by to wpłynęło na stopień odfermentowania i czy mogło by piwu pomóc poprzez pobudzenie drożdży w związku z:
- błędami zacierania,
- słabymi drożdżami, błędami w rehydratacji,
- dużymi piwami, gdzie drożdże mają ciężką robotę i już dość alkoholowe środowisko.

Przerabialiście kiedyś coś takiego?

R.
__________________
Z inwestowaniem jak z piwem - co się uwarzyło, trzeba wypić...
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 10-02-2014, 21:09
Fotka Użytkownika: Marcin_wc
Marcin_wc Marcin_wc is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2005
Miejscowość: Wólka Kosowska
Posty: 2 114
Standardowy

-zdecydowanie nie
-nie
-jeśli to połączyć z podniesieniem temperatury, to może pomóc
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 10-02-2014, 22:31
barsliw barsliw is offline
Senior
 
Rejestracja: 08-2013
Miejscowość: Warszawa
Posty: 289
Standardowy

Wydaje mi się, że Twoja wypowiedź byłaby bardziej wartościowa gdybyś trochę ją rozwinął
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 10-02-2014, 22:55
Fotka Użytkownika: Marcin_wc
Marcin_wc Marcin_wc is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2005
Miejscowość: Wólka Kosowska
Posty: 2 114
Standardowy

Pytanie jest tak ogólne, że można opracowanie napisać.

Co konkretnie chcesz wiedzieć? Może będę potrafił pomóc.
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 11-02-2014, 01:26
ElDesmadre ElDesmadre is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2010
Posty: 155
Standardowy

Dołączę do pytania bo mi po dobie bardzo intensywnego bulkania bulkać przestały. Termometr na obudowie wskazuje 17 stopni, więc trochę mało (górna fermentacja, drożdże Maoribrew) i się zastanawiam czy nie wstawić fermentora do pomieszczenia z temperaturą około 20 stopni i trochę nie rozhuśtać.
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 11-02-2014, 07:06
Fotka Użytkownika: zgoda
zgoda zgoda is offline
Clair de Lune
 
Rejestracja: 05-2005
Miejscowość: Wołomin
Posty: 3 467
Standardowy

Zmierz gęstość, będziesz coś wiedział.
__________________
Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 11-02-2014, 08:27
Fotka Użytkownika: kony
kony kony is offline
breweriarz
 
Rejestracja: 08-2005
Miejscowość: Poznań
Posty: 1 701
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Humanista Wyświetlenie odpowiedzi
Mieszanie w trakcie fermentacji burzliwej celem wzruszenia drożdży
A ja się zastanawiam dlaczego ci zależy żeby drożdże się wzruszyły? Będą lepiej żarły od tego?
Nie wiem, moim zdaniem mieszanie nic nie da ale może spróbuj włączyć im jakiś melodramat albo chociaż nastrojową muzykę i mów do nich czułe słówka...
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 11-02-2014, 08:47
Fotka Użytkownika: Humanista
Humanista Humanista is offline
Junior
 
Rejestracja: 01-2014
Miejscowość: Ząbki
Posty: 10
Standardowy

Zaznaczam, że ja nie mam jakiegoś nagłego problemu z zatrzymanym bulkaniem

A podniesienie drożdży z dna miałby im ułatwić dostęp do cukrów znajdujących się jeszcze w fermentującej zawiesinie.
__________________
Z inwestowaniem jak z piwem - co się uwarzyło, trzeba wypić...
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 11-02-2014, 08:53
Fotka Użytkownika: Marcin_wc
Marcin_wc Marcin_wc is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2005
Miejscowość: Wólka Kosowska
Posty: 2 114
Standardowy

Przy silnie flokuujących szczepach ma to sens.
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 11-02-2014, 11:03
Fotka Użytkownika: Krzysiu
Krzysiu Krzysiu is offline
Krzysiu
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Świdnica
Posty: 14 893
Standardowy

Nie ma. Żywe drożdże znajdują się w całej objętości piwa, niezależnie od bulkania. Fermentujące piwo ulega stałemu, samoczynnemu mieszaniu. W czym zamieszanie chochlą ma poprawić pracę drożdży?

Humanista niech zaś poczyta o dyfuzji i jako wpływ ma to zjawisko na lokalne stężenie cukru w fermentującym piwie.
__________________
Góry Sowie nie są tym, czym się wydają ...
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Zebranie drożdży po dolnej fermentacji do późniejszego wykorzystania mapajak Browarnictwo amatorskie 13 22-12-2008 16:26
10 Wskazówek udanej fermentacji Makaron Opracowania 8 11-10-2008 19:04
Jakich drożdży górnej fermentacji użyć - proszę o poradę escobar Kołyska piwowarska 9 05-10-2007 17:09
chmiel podczas fermentacji burzliwej burar Twoje warzenie 4 19-02-2004 14:23



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 19:40.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.