Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


Mmmm Porter Warszawski!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 07-02-2014, 09:49
Fotka Użytkownika: korbicz
korbicz korbicz is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2008
Miejscowość: Warszawa
Posty: 170
Standardowy Drożdże Wyest Direct Pitch Activator

Witajcie,

Kupiłem ostatnio wspomniane wyżej drożdże do Saisona. Niestety okazało się, że data produkcji to marzec 2013, czyli 11 miesięcy temu.
Ponieważ nie mam dobrych doświadczeń z używaniem tych Activatorów (ostatnie 2 jakie używałem nie wystartowały w ogóle) proszę was o radę:
- ile wcześniej aktywować drożdże (planuję dać im 48 godzin)
- czy robić starter? Mój saison zaplanowany jest na 13,5 BLg. Na stronie Wyesta piszą, że niby do 15 Blg nie trzeba startera...
- czy czekać do pełnego spuchnięcia szaszetki?

Ostatnio używałem Bohemian Lager i Weihenstephen Weizen i pomimo, że saszetki nieco spuchły (nie czekałem do pełnego spuchnięcia, zgodnie z instrukcją) drożdże w ogóle nie ruszyły w brzeczce. Datę produkcji miały z sierpnia 2013 ale niewykluczone, że trochę za długo leżały w temperaturze pokojowej, jakieś 2-3 tygodnie. W tym upatruję przyczyny problemu.

Będę wdzięczny za sugestie.

korbicz edytował/a post 07-02-2014 o godz. 09:53.
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 07-02-2014, 10:17
Fotka Użytkownika: zgoda
zgoda zgoda is offline
Clair de Lune
 
Rejestracja: 05-2005
Miejscowość: Wołomin
Posty: 3 467
Standardowy

Teoria mówi, że na każdy miesiąc od daty produkcji 1 dzień. Jedne wystartują i napuchną szybciej, inne wolniej, ale lepiej dać im więcej czasu niż za mało. Saszetka nie wybuchnie.

Starter z płynnych należy zrobić zawsze. Niezależnie od tego, co mówi producent. Sądzę, że bez startera można się obyć tylko w przypadku bardzo lekkich piw (tak z 10*Blg) i mając bardzo świeże drożdże, z miesiąc od daty produkcji najwyżej.

Tak że przygotowania zacznij na 5-6 dni przed zadaniem drożdży.
__________________
Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 07-02-2014, 10:38
Fotka Użytkownika: korbicz
korbicz korbicz is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2008
Miejscowość: Warszawa
Posty: 170
Standardowy

Tę teorię 1 dzień - 1 miesiąc z powodzeniem stosowałem przy Wyestach tej poprzedniej serii, bodajże Propagator to się nazywało.
Ok, dzisiaj rozbiję saszetkę i będę czekał, obym zdążył uwarzyć przed urlopem
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 07-02-2014, 12:22
Fotka Użytkownika: zgoda
zgoda zgoda is offline
Clair de Lune
 
Rejestracja: 05-2005
Miejscowość: Wołomin
Posty: 3 467
Standardowy

Dla nas w Polsce (ale w UK mają podobne problemy, więc sądzę że to problem ogólnoeuropejski) nic się pod tym względem nie zmieniło - poza ceną i rozmiarem saszetki. Procedura jest taka sama.
__________________
Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 08-02-2014, 22:11
Fotka Użytkownika: korbicz
korbicz korbicz is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2008
Miejscowość: Warszawa
Posty: 170
Standardowy

Ku mojemu zaskoczeniu po 24 godzinach saszetka solidnie napuchła. Dzisiaj drożdże poszły na karuzelę, jak dadzą do rana oznaki życia to jutro warzę.
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 11-02-2014, 09:22
Fotka Użytkownika: korbicz
korbicz korbicz is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2008
Miejscowość: Warszawa
Posty: 170
Standardowy

Czy ktoś kojarzy jak te drożdże się zachowują? Mam na myśli czy wytwarzają dużo piany?
Starter na mieszadle wygląda niemrawo, po jakichś 10 godzinach od nastawienia pojawiła się cieniutka warstwa piany, która zniknęła następnego dnia. Starter mocno zmętniał. Nie mam możliwości zmierzyć w nim blg w tej chwili ale zastanawiam się czy to możliwe, że już drożdżaki zjadły co miały i można ich użyć.
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 11-02-2014, 10:40
Fotka Użytkownika: oberzine
oberzine oberzine is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2012
Posty: 228
Standardowy

przy starterze na mieszadle piany być nie powinno(oznaka fermentacji) bo mają jeść i tyć a nie fermentować. Jak zmętniało to dobrze bo się namnożyły.

oberzine edytował/a post 11-02-2014 o godz. 10:45.
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 11-02-2014, 11:14
Fotka Użytkownika: korbicz
korbicz korbicz is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2008
Miejscowość: Warszawa
Posty: 170
Standardowy

Hmm, sądziłem, że nawet w fazie namnażania produkują CO2, jeno mniej. Cały czas się człowiek uczy.
A czy jest sens mierzyć blg w starterze czy za gęsto? Kiedyś pamiętam, że próbowałem ale niewiele to dało.
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 11-02-2014, 20:07
Fotka Użytkownika: Marcin_wc
Marcin_wc Marcin_wc is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2005
Miejscowość: Wólka Kosowska
Posty: 2 114
Standardowy

Najintensywniej drożdże się mnożą w fazie wysokich krążków. Drożdże nie tyją(nie rosną).

Piana czasem jest, a czasem jej nie ma.
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 11-02-2014, 20:24
Fotka Użytkownika: oberzine
oberzine oberzine is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2012
Posty: 228
Standardowy

z tym tyciem to ty tak na serio? przecież to był żart tak samo jak de fakto że "jedzą"
a tak w woli ścisłości to tyją bo odkładają trehalozę - ich cukier zapasowy przecież...
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 11-02-2014, 20:33
Fotka Użytkownika: Marcin_wc
Marcin_wc Marcin_wc is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2005
Miejscowość: Wólka Kosowska
Posty: 2 114
Standardowy

Mam nadzieję, że z tym "nie mają fermentować" to też był żart. Czyli wychodzi na to, że cały Twój post był żartem.
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 11-02-2014, 20:53
Fotka Użytkownika: oberzine
oberzine oberzine is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2012
Posty: 228
Standardowy

a mają fermentować? celem robienia startera jest fermentacja ekstraktu startera? bo mi się wydaję że mają się namnażać i po to napowietrzamy starter aby drożdże nie fermentowały tylko oddychały tlenowo
Odpowiedz cytując
  #13  
Stare 11-02-2014, 21:34
Fotka Użytkownika: Marcin_wc
Marcin_wc Marcin_wc is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2005
Miejscowość: Wólka Kosowska
Posty: 2 114
Standardowy

Celem jest namnożenie i dobra kondycja, a drożdże będą również prowadziły fermentację, ale i tak nie o to chodzi.
Pytanie było pianę, a z tą jest różnie, raz jest raz nie ma i nie ma się nią co sugerować. Jak ze starterem jest wszystko ok, można to poznać po zapachu, po wydzielającym się CO2 i po przybywaniu masy drożdżowej.
Odpowiedz cytując
  #14  
Stare 12-02-2014, 07:29
Fotka Użytkownika: korbicz
korbicz korbicz is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2008
Miejscowość: Warszawa
Posty: 170
Standardowy

Właśnie o taką odpowiedź mi chodziło.
Starter wygląda dobrze. Po zatrzymaniu mieszadła drożdże utworzyły na dnie kolby solidną warstwę i dobrze pachną.
Starter dodałem do brzeczki o gęstości 13 Blg ok. północy. Póki co (po jakichś 6 godzinach) cisza.
Odpowiedz cytując
  #15  
Stare 12-02-2014, 10:06
Fotka Użytkownika: Marcin_wc
Marcin_wc Marcin_wc is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2005
Miejscowość: Wólka Kosowska
Posty: 2 114
Standardowy

Lag może trwać do kilkunastu godzin, jeśli jest zbyt krótki to też nie dobrze.
Odpowiedz cytując
  #16  
Stare 12-02-2014, 11:04
Fotka Użytkownika: korbicz
korbicz korbicz is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2008
Miejscowość: Warszawa
Posty: 170
Standardowy

Zrozumiałe. Mam nadzieję, że nie będzie jak poprzednio - po 36 godzinach dorzuciłem do brzeczki suche coby piwo ratować. O ile marcowe uratowałem to ciemna pszenica przy rozlewie miała dziwnie gorzki smak. Nie ten rodzaj gorzkiego, którego normalnie się oczekuje od chmielu.

korbicz edytował/a post 12-02-2014 o godz. 11:06.
Odpowiedz cytując
  #17  
Stare 12-02-2014, 14:45
Fotka Użytkownika: korbicz
korbicz korbicz is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2008
Miejscowość: Warszawa
Posty: 170
Standardowy

No. Piękny zapach i piana na dwa palce. Wszystkim bardzo dziękuję za pomoc
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Brewkit drożdże w zestawie producenta czy zakup innych ? stupain Kołyska piwowarska 4 12-11-2012 15:53



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 08:41.


Browar.biz: ©2000 - 2018, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.