Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Style piw: Smoked Beers / Piwa wędzone Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 100.20zł / 90.18

Anglojęzyczna:
Drewno użyte do wędzenia czyni różnicę. Wyobraź sobie słodki zapach tlącego się drewna leszczynowego lub wiśniowego, który to przez wędzone ziarenka słodu trafia do gotowego piwa...
 
Ekuanot US 2016 - 50 g granulat 16,1% aa (zmiana nazwy z Equinox) Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 12.65zł,
zapłacisz jedynie
: 8.72zł - tylko do 31-12-2019!
Granulat:
Amerykański chmiel aromatyczny. Nuty cytrusowe, owoców tropikalnych, kwiatowe i ziołowe.
Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 17-02-2014, 12:09
Fotka Użytkownika: ksieciuniu
ksieciuniu ksieciuniu is offline
Senior
 
Rejestracja: 11-2013
Miejscowość: zielony Żoliborz
Posty: 157
Standardowy Gęstwa z dolniaków - czy można po prostu zalać?

Chciałbym wykorzystać gęstwę z fermentujacej właśnie warki (2 tyg w 13-14 'C) - nigdy wcześniej tego nie robiłem, stąd kilka pytań.

Stan faktyczny:
- obecna warka robiona na dwóch saszetkach Saflager W 34/70 (2x11,5 g.);
- planuję tego samego dnia zlać obecną warkę na cichą i nastawić nową;
- obecna warka to pilsner, kolejna to też będzie pilsner, tylko, że z dodatkiem amerykańskich chmieli (pewnie ok 20 l. i 12-13 Blg);

Pytania:
1. Czy są jakieś przeciwskazania do użycia gęstwy od razu do kolejnej warki?

2. Czy gęstwę pozostałą po zdekantowaniu obecnej warki mogę od razu wykorzystać w stanie takim jak zostanie (zalać nową brzeczką) czy muszę coś z nią zrobić (przepłukać, coś rozdzielać,…);

3. Czy mogę użyć całej ilości gęstwy (z 2 saszetek) czy tylko jakiejś jej części (a jeżeli części to ile; gdzieś czytałem o 220 ml.) – dodam, że ew. reszty gęstwy nie zamierzam przechowywać, więc jakby coś to nie muszę na niej „oszczędzać”.
Chodzi więc o to czy pozostawienie zbyt dużej ilości gęstwy mieć jakieś negatywne skutki (np. smakowe) czy tylko chodzi o to, że wystarczy dać mniej (niewykorzystaną resztę i tak wyrzucę).
Czytałem, że jak zbyt dużo drożdży (gęstwy) to całość może wykipieć, ale czy przy dolniakach, niskich temperaturach i 20 litrach w 30-litrowym fermentorze to rzeczywiście jest realne zagrożenie?

4. Jeżeli miałbym użyć tylko część gęstwy, to „którą część” – tzn. zbieraną z górnej części osadu z dna; z dolnej części czy jeszcze jakoś inaczej? (ponieważ zamierzam jej używać od razu, to opcja z czekaniem, aż rozdzieli mi się w słoiku na trzy warstwy raczej chyba odpada);
Z tego co czytałem, to chyba górna warstwa tego co zostanie w fermentorze jest lepsza, ale czy pozostawienie dodatkowo tej dolnej może zaszkodzić, czy jest ona tylko gorsza (mniej efektywna) – pytam, gdyby się okazało nie ma przeciwskazań przed zostawieniem zbyt dużej ilości gęstwy (patrz pyt. nr 3), to myślałem, żeby nic w niej nie babrać (przekładać, rozdzielać – bo zawsze to dodatkowa okazja do infekcji), tylko całość, która zostanie zalać nową brzeczką.

5. PYTANIE NIE NA TEMAT Mając do dyspozycji pomieszczenia z temperaturami 15’C i 5-6’C które lepiej wybrać do W 34/70 (producent niby podaje temp. fermentacji 9-15, optymalną 12). Czyli czy lepiej wystartować w np. 14’C, uwinąć ciepłym kocem i wstawić do tych 6’C czy lepiej wystartować w 11’C, owinąć zimnym kocem i wstawić do tych 15’C ? Wiem, że jedno i drugie to prowizorka, ale takie warunki chwilowo mam (a patrząc na prognozy pogody na najbliższe 2 tyg. zmian nie widać).

Z góry dzięki za wszelkie rady.
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 17-02-2014, 12:34
Fotka Użytkownika: Marcin_wc
Marcin_wc Marcin_wc is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2005
Miejscowość: Wólka Kosowska
Posty: 2 114
Standardowy

1. Wręcz przeciwnie, jest sporo wskazań.

2. Lepiej zebrać z fermentora i zadać od razu w nowym wiadrze.

3. Jeśli chcesz fermentować w dolnej granicy to 400-500ml nie będzie przesadą. Jeśli chcesz zaczynać w wyższej temperaturze, to 250ml wystarczy. Nic nie wykipi, a za dużo to nie zdrowo.

4. Dokłądnie, górna część z dna. Będziesz widział, co jest ładne i czyste.

5. Ja bym próbował pierwszy tydzień fermentować w 6*C, a potem podnosić temp, ale możesz fermentować na różne sposoby.

Marcin_wc edytował/a post 17-02-2014 o godz. 12:37.
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 17-02-2014, 12:54
Fotka Użytkownika: ksieciuniu
ksieciuniu ksieciuniu is offline
Senior
 
Rejestracja: 11-2013
Miejscowość: zielony Żoliborz
Posty: 157
Standardowy

Dzięki za wyjaśnienia.

Ad. 2 - Czyli bez żadnego płukania?

Ad. 3 – Z czystej ciekawości i dla samorozwoju dopytam o to „za dużo to nie zdrowo” – czy poza mądrością ludową chodzi o drożdżowe posmaki w piwie, zbyt duże odfermentowanie, zbyt gwałtowną fermentację czy coć innego?
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 17-02-2014, 13:10
Fotka Użytkownika: Marcin_wc
Marcin_wc Marcin_wc is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2005
Miejscowość: Wólka Kosowska
Posty: 2 114
Standardowy

2. Bez płukania.

3. Nie chodzi ani o posmaki drożdżowe, ani o odfermentowanie, bo drożdże mają odfermentować piwo. Jest trochę negatywnych skutków, teraz czytam o tym więc nie potrafię jeszcze wszystkiego wymienić, ale między innymi jest to zbyt szybki start fermentacji. Czyli zbyt krótki lag w trakcie którego drożdże wzmacniają ściany komórkowe i przygotowują się do "pracy". Kolejny problem to zmniejszona produkcja estrów i zwiększona produkcja fuzli. Pamiętaj jednak, że o wiele gorzej jest zadać za mało niż za dużo. Drożdży lagerowych zadajemy mniej więcej dwa razy więcej niż aleowych.
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 17-02-2014, 13:18
Fotka Użytkownika: ksieciuniu
ksieciuniu ksieciuniu is offline
Senior
 
Rejestracja: 11-2013
Miejscowość: zielony Żoliborz
Posty: 157
Standardowy

Ale czy ten zbyt krótki lag dotyczy też już zaprawionych w boju drożdży ze świeżej gęstwy? - tak się tylko zastanawiam;
bardzo dziękuję za informacje i oczywiście się do nich zastosuję - wezmę pół litra z wierzchu (tak sobie myślę, że zmierzę ile łyżek/chochelek wchodzi na pół litra, żeby wyeliminować przenoszenie do półlitrowego naczynia i wrzucić od razu do nowego fermentora).

Zakładam, że gdyby ta gęstwa miała czekać na nową brzeczkę w fermentorze/słoiku przez 1-2 godziny, to nic złego się nie stanie (lepiej żeby czekala w temperaturze pokojowej czy w tych 6'C ?)

ksieciuniu edytował/a post 17-02-2014 o godz. 13:21.
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 17-02-2014, 13:53
Fotka Użytkownika: Marcin_wc
Marcin_wc Marcin_wc is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2005
Miejscowość: Wólka Kosowska
Posty: 2 114
Standardowy

Z jednej strony zaprawionych, a z drugiej zmęczonych i zanieczyszczonych. Co do laga, to w brzeczce masz określoną ilość składników odżywczych(mikroelementów etc.) i jak drożdży będzie za dużo, to każdy z nich nei dostanie swojej porcji, to samo z tlenem. Poza tym czas i intensywność mnożenia się drożdży mają wpływ na smak, jak już wcześniej pisałem. Nie traktuj tego jako prawdy objawione, tylko jako zasady, które wyczytałem i do nich staram się stosować.
Nie ma się też zbytnio co tym przejmować, bo nie jesteś w stanie dokładnie określić ilości żywych komórek w gęstwie.

Nawet przez tydzień, czy dwa nic jej się nie stanie. Lepiej nie zmieniać drożdżom za często temperatury jeśli nie ma takiej potrzeby.
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Czy to można nazwać podstawką? dzidek1960 Kolekcjonerstwo 20 25-10-2008 09:35
czy można dezynfekować pirosiarczynem potasu? sqter Browarnictwo amatorskie 9 14-12-2003 09:32
Czy na Allegro można kupić sprezęt do piwowarstwa? jorjo Gdzie dostać... 8 08-12-2003 09:02
Ja stawiam! pjenknik Śpiewnik 0 16-11-2003 23:49
Język forum - język forumowicza Marusia Przy piwie 111 19-10-2002 12:01



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 11:42.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.