Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


Warz Session IPE!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 12-08-2002, 11:59
picv picv is offline
Gość
 
Rejestracja: 04-2002
Posty: 14
Standardowy filtracja piwa

Witam

Domowe piwo jak wszyscy wiedzą, jest delikatnie mówiąc nieklarowne. Kiedyś wyczytałem w hbd, ze można poprawić klarowność stosując żelatynę.

Mi niestety się to nie udało. Prawdopodobnie użyłem złych proporcji.

Czy ktoś ma jakieś pozytywne doświadczenia z poprawą klarowności ? Może ktoś zna inne sposoby ? Oczywiście chodzi o to, by były neutralne dla piwa i nie powodowały zmian np. smaku lub ilości dwutlenku węgla.

Aha, jeszcze jedno pytanie z teorii. Zawartość ekstraktu podstawowego waszym zdaniem mierzy się w brzeczce przedniej czy nastawnej.


Pozdrawiam
Picv
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 13-08-2002, 08:32
Fotka Użytkownika: oryks
oryks oryks is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2002
Miejscowość: Osielsko
Posty: 297
Standardowy

Tak, o klarowniości domowego piwa też się naczytałem ( Ty gdzie czytałeś, w ... hbd ????).
Przed pierwszymi moimi warkami spodziewałem się wiec czegoś bardzo mętnego. Teraz po kilku miesiącach doświadczeń nie widzę najmniejszej potrzeby katowania piwa domowego próbami filtrowania. Może nie jest krystaliczne ale juz po 3 tygodniach w butelkach jest to tylko jakby delikatna mgiełka.
Po co męczyć się nad zubażaniem bogatej, naturalnej zawartości i smaków piwa ?
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 13-08-2002, 11:26
picv picv is offline
Gość
 
Rejestracja: 04-2002
Posty: 14
Standardowy

Cytat:
oryks napisał(a)
Tak, o klarowniości domowego piwa też się naczytałem ( Ty gdzie czytałeś, w ... hbd ????).
Home Brew Digest
Cytat:
oryks napisał(a)

Może nie jest krystaliczne ale juz po 3 tygodniach w butelkach jest to tylko jakby delikatna mgiełka.
O tą mgiełkę właśnie chodzi. Jeśli istnieje NEUTRALNY sposób wyklarowania piwa to czemu go nie stosować ?!

Cytat:
oryks napisał(a)

Po co męczyć się nad zubażaniem bogatej, naturalnej zawartości i smaków piwa ?
Niektórzy mają taką potrzebę.

Pewnie czytałeś o filtracji piwa stosowanej przez browary, zapewne dlatego się do tego zraziłeś.

Chcę jedynie poprawić klarowność piwa, nie sądze by
ten zabieg (żelatyna) drastycznie zmienił smak. W stanach już się to stosuje, więc czemu nie u nas.

I jeszcze jedno, może zastosować jakiś absorbent
na wzór ziemi okrzemkowej ???

Pozdrawiam
Picv
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 13-08-2002, 14:03
Fotka Użytkownika: wartburg
wartburg wartburg is offline
Gość
 
Rejestracja: 03-2002
Posty: 95
Standardowy

Ja nie filtruje i jestem zadowolony. Filtracja mam wrazenie zabiera czesc smaku z piwa. Poza tym u mnie jest tylko mgielka wiec nie sadze zeby byla koniecznosc ingerowania.

Co do browarow to filtruja one piwo z dwoch powodow. Po pierwsze piwo przefiltrowane mozna dluzej przechowywac. Drugi powod to psychologia. Konsument nie chce kupowac czegos co nie jest klarowne, bo wydaje mu sie ze jest zepsute, stare etc. My wiemy ze tak nie jest, ale browary wszystko przeliczaja na pieniadze. Nie sadze by oplacalo sie im robic kampanie uswiadamiajaca ze piwo nieklarowne jest dobre. Wola pokazywac na reklamach idealnie klarowny trunek.

Wartburg
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 13-08-2002, 17:34
picv picv is offline
Gość
 
Rejestracja: 04-2002
Posty: 14
Standardowy

KURDE !!!

Czy ja nie wyrażam sie JASNO ??? Pytam czy ktoś próbował filtrować piwo i jakie ma w tej kwestii doświadczenia. Jeśli jest ktoś chętny może się też przyłączyć do experymentów w tym kierunku i podzielić się wynikami.

Gratuluje wiedzy o tym jak filtracja źle wpływa na smak i w ogóle. Nie mam zamiaru robić potrójnej filtracji w układzie wirówka - ziemia okrzemkowa - filtr kartonowy, lecz poprostu poprawić klarowność. Poprostu uważam, że:

1) będzie się przyjemniej piło, widząc klarowne piwo.
2) nie będę musiał każdemu tłumaczyć, że to piwo nie jest zepsute i takie jest lepsze.
3) Jeśli trochę usunę drożdży (bo to jest głównym powodem mgiełki ) to MOIM zdaniem korzystniej wpłynie na smak. Chyba mam prawo tak uważać ?

Świetnie że część piwowarów nie widzi potrzeby klarowania piwa. Nikt nie zmusza by to robić. Ale proszę przyjąć do świadomości, że inni mają taką potrzebę czego dowodem jest fakt, że ten wątek był
już wałkowany. Również wtedy pojawiły się wypowiedzi, że po co ..., na co ... takie jest lepsze itd.
I oczywiście skończyło się na niczym.

Znalazłem pewne rozwiązanie, które może zaowocować sukcesem, mi narazie się nie udało, ale jak towarzysz Edward zapytam:

POMOŻECIE ???

Czy komuś, aż tak żal poświęcić, 0,5 l lub trochę więcej piwa na doświadczenia ? Może wynik będzie zadawalający ? A może już ktoś klaruje i podzieli się na forum jak to robi.
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 13-08-2002, 19:33
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is offline
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 22 867
Standardowy

Piwowarowi wychodzi czasem bardzo klarowne piwo, jednakże nadal bez filtrowania.

Czesiu! Do tablicy!
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 21-08-2002, 00:22
gul_gul gul_gul is offline
Premium Member
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole i okolice
Posty: 359
Standardowy

Czes coś się spóźnia, więc ja się dołączę.

Jeśli odfiltrować drożdże przed leżakowaniem to w butelkowanym piwie nie będzie gazu, więc trzeba by mieć maszynę do napełniania butelek z jednoczesnym szprycowaniem CO2.
Albo wrzucać do butelek jakieś chemikalia które po jakimś czasie oczyszczą piwo.

Piwowarowi wychodzi klarowne piwo z dwóch prostych powodów: leżakuje i rozlewa z beczułek przynajmniej 15 litrowych, więc zanim zacznie pojawiać się piwo z osadem można nalać kilkanaście idealnie klarownych kufli, a przede wszystkim robi tak dobre piwo, że pijący je nie mają wątpliwości, że osad w piwie jest tylko na plus.
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 21-08-2002, 07:47
Fotka Użytkownika: Krzysiu
Krzysiu Krzysiu is offline
Krzysiu
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Świdnica
Posty: 14 891
Standardowy

Moje nie wstrząsane jest idealnie klarowne, z dobrze upakowanym osadem 2 - 3 mm. Jak nalewam je do szklanki, wygląda jak przemysłowe, dobrze odfiltrowane piwo. Nie mam więc potrzeby filtrowania.

Do wina stosowałem czasem białko z jajka - trzeba rozmieszać jedno surowe białko w szklance płynu, następnie zapuścić je do balona, a na drugi dzień płyn jest klarowny, a osad łatwo się oddziela. W piwie jest trudniej ze względu na rozpuszczony dwutlenek węgla. Nie wiem, czy taki dodatek nie spowoduje ucieczki naturalnego gazu.
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 21-08-2002, 12:22
Czes Czes is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 06-2001
Posty: 752
Standardowy

Do tablicy przed 1 wrzesnia !!?

Co innego klarowanie, co innego filtracja...

Piwo klasycznie klarowano w leżaku lub nawet w beczce tzw. karukiem (białkowy preparat otrzymywany z pęcherzy pławnych ryb jesiotrowatych). Ponieważ w Polsce byłoby obecnie trudno karuk znaleźć ( jest ciągle stosowany w Wielkiej Brytanii do klarowania "cask ales"), można go z dużym powodzeniem zastapić wolniejszą w działaniu żelatyną.
Należy wybrać możliwie czystą jej formę, przygotować na gorąco (70-90 C - pasteryzacja !) roztwór ( na 20 l piwa 1-2 g roztworzone w 100 ml wody)i dodać do leżaka/balonu gdy ustanie fermentacja i piwo zaczyna się klarować samorzutnie. Najdalej po 2-3 dniach piwo jest sklarowane i gotowe do butelkowania. Raczej nie należy zwlekać, bo żelatyna wiąże i usuwa komórki drożdżowe potrzebne wszak do refermentacji w butelce.

Sprzyja klarowaniu się piwa także dodanie jeszcze podczas gotowania, w jego ostatniej fazie, karagenu (polisacharydy otrzymywane z wodorostów morskich)

Filtrować to używać odpowiedniej infrastruktury technicznej (brr!): filtra z ziemią okrzemkową albo raczej kartonowego, cisnienia przepychającego piwo przez ów filtr, itd.
W konsekwencji, jak zauważył gul_gul, mamy piwo oczyszczone także z komórek drożdżowych, więc jego refermentacja i nagazowanie w butelce jest niemożliwe. Trzeba sztucznej karbonizacji w kegu z użyciem butli CO2 ale to w porównaniu z samą fitracją już bagatela.

__________________
O!Nanobrowar Domowy "PiwU"
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 21-08-2002, 15:11
picv picv is offline
Gość
 
Rejestracja: 04-2002
Posty: 14
Standardowy

Cytat:
Czes napisał(a)


Co innego klarowanie, co innego filtracja...
mea culpa,
ale wiadomo o co chodziło.

Cytat:
Czes napisał(a)
Należy wybrać możliwie czystą jej formę, przygotować na gorąco (70-90 C - pasteryzacja !) roztwór ( na 20 l piwa 1-2 g roztworzone w 100 ml wody)i dodać do leżaka/balonu gdy ustanie fermentacja i piwo zaczyna się klarować samorzutnie. Najdalej po 2-3 dniach piwo jest sklarowane i gotowe do butelkowania. Raczej nie należy zwlekać, bo żelatyna wiąże i usuwa komórki drożdżowe potrzebne wszak do refermentacji w butelce.

Sprzyja klarowaniu się piwa także dodanie jeszcze podczas gotowania, w jego ostatniej fazie, karagenu (polisacharydy otrzymywane z wodorostów morskich)
Niech Bóg piwa obdarzy Cię obfitymi darami

Jeśli chodzi o 2 tl. C (czyt. CO2) to przecież dziecinnie proste.
Wystarczy po sklarowaniu dodać świeżej brzeczki, drożdże które pozostały już będą wiedzieć co z nią zrobić

Jutro lub pojutrze sprawdzę tą recepturę.

Pozdrawiam
Picv
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 22-08-2002, 07:21
Fotka Użytkownika: oryks
oryks oryks is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2002
Miejscowość: Osielsko
Posty: 297
Standardowy

...
Jeśli chodzi o 2 tl. C (czyt. CO2) to przecież dziecinnie proste.
Wystarczy po sklarowaniu dodać świeżej brzeczki, drożdże które pozostały już będą wiedzieć co z nią zrobić
...

Oczywiście że proste. Tylko wznowienie fernentacji spowoduje ponowne zmętnienie piwa ..... itd, itd.
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 22-08-2002, 10:19
picv picv is offline
Gość
 
Rejestracja: 04-2002
Posty: 14
Standardowy

Cytat:
oryks napisał(a)
...

Oczywiście że proste. Tylko wznowienie fernentacji spowoduje ponowne zmętnienie piwa ..... itd, itd.
Jeśli doda się odpowiednią ilość brzeczki lub roztworu sacharozy to smiem wątpić.
Odpowiedz cytując
  #13  
Stare 22-08-2002, 11:40
Czes Czes is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 06-2001
Posty: 752
Standardowy

Źródłem mętnosci piwa mogą być źle kłaczkujące drożdże (tzw. pyliste) - tak więc przepowiednia Oryksa może się spełnić
__________________
O!Nanobrowar Domowy "PiwU"
Odpowiedz cytując
  #14  
Stare 22-08-2002, 13:59
picv picv is offline
Gość
 
Rejestracja: 04-2002
Posty: 14
Standardowy

Cytat:
Czes napisał(a)
tak więc przepowiednia Oryksa może się spełnić
Niekoniecznie, jeśli poprzez kontrolowany dodatek surowców do prdukcji CO2, nie doprowadzę do takiego namnożenia drożdży by powodowały ponowne mętnienie.

Może świeża brzeczka rzeczywiście nie jest najlepszym
pomysłem bo zawiera wiele substancji odżywczych dla drożdży np. aminokwasy. Roztwór sacharozy myślę
będzie pasował jak ulał. Oczywiście wiele wysiłku będzie kosztowało dobranie odpowiedniej dawki cukru by nie była za duża, ani za mała. No, ale nie ma nic za darmo.

Są też szczepy drożdży, które silnie flokulują, szczególnie po wychłodzeniu. Wiec w najgorszym wypadku może się pojawić delikatny osad na dnie, którego bardzo łatwo się pozbyć.

Najważniejsze by samo piwo było klarowne !

Pozdrawiam
Picv
Odpowiedz cytując
  #15  
Stare 23-08-2002, 16:24
Fotka Użytkownika: Piwowar
Piwowar Piwowar is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 05-2001
Miejscowość: Norymberga/Opole
Posty: 2 373
Standardowy

Czytałem, że pomocne w klarowaniu piwa są wióry drzewne, z tym że trzeba je wysterylizować. Dodaje się je do piwa podczas leżakowania.
Odpowiedz cytując
  #16  
Stare 25-08-2002, 09:41
Fotka Użytkownika: volker
volker volker is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2001
Posty: 551
Standardowy

Cytat:
picv napisal/a
Są też szczepy drożdży, które silnie flokulują, szczególnie po wychłodzeniu. Wiec w najgorszym wypadku może się pojawić delikatny osad na dnie, którego bardzo łatwo się pozbyć.
Zgadzam się.

W moich doświadczeniach, drożdże #1056 (American Ale) firmy Wyeast są bardzo dobrym przykładem. One bardzo dobrze flokulują. Stworzony osad jest solidny i zostaje w butelce, gdy piwo jest rozlane ostroźnie.

Niech to nie będzie reklamą, tylko wskazówką!
__________________
Volker

Brunnenbräu Hausbrauerei
Odpowiedz cytując
  #17  
Stare 06-03-2003, 18:32
pawcio1 pawcio1 is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2003
Miejscowość: Warszawa
Posty: 363
Standardowy

Co do browarow to filtruja one piwo z dwoch powodow. Po pierwsze piwo przefiltrowane mozna dluzej przechowywac.

Przykro mi ale tu sie mylisz to właśnie zawarte w piwie naturalne drożdze konserwują piwo najlepiej.Przefiltrowanie powoduje że piwo trzeba pasteryzować i konserwować.
Browary filtruja z powodu o piszesz dalej.

Drugi powod to psychologia. Konsument nie chce kupowac czegos co nie jest klarowne, bo wydaje mu sie ze jest zepsute, stare etc. My wiemy ze tak nie jest, ale browary wszystko przeliczaja na pieniadze. Nie sadze by oplacalo sie im robic kampanie uswiadamiajaca ze piwo nieklarowne jest dobre. Wola pokazywac na reklamach idealnie klarowny trunek.

Wartburg [/b][/quote]
__________________
Pozdrawiam.
Pawcio.
Odpowiedz cytując
  #18  
Stare 13-06-2003, 17:43
Fotka Użytkownika: Lukis
Lukis Lukis is offline
Member
 
Rejestracja: 02-2003
Miejscowość: Chrzanów
Posty: 49
Standardowy

Ja zawsze klaruję przez dodatek drożdży. jeszcze nigdy nie narzekałem na efekty. Piwo po 2 tygodniach jest juz prawie krystaliczne. Nie ma mowy o żadnych mgiełkach, nawet przy przenoszeniu. No chyba, że ktoś wstrząśnie przed spożyciem ;P
Odpowiedz cytując
  #19  
Stare 13-06-2003, 17:45
Fotka Użytkownika: Lukis
Lukis Lukis is offline
Member
 
Rejestracja: 02-2003
Miejscowość: Chrzanów
Posty: 49
Standardowy

Chodziło mi o dodatek żelatyny :P Ach.. od 3 tygodni nie piłem piwa i to przez to te pomyłki. Mam nadzieję, że jutro w Żywcu wszystko odrobię
Odpowiedz cytując
  #20  
Stare 27-08-2003, 13:39
Fotka Użytkownika: e-prezes
e-prezes e-prezes is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Biała Podlaska
Posty: 17 542
Standardowy filtracja piwa, tudzież klarowanie

od paru lat stosuje do klarowania win bentonitu i tym razem klarowałem piwo tym samym sposobem. z ciemnego, dość mętnego napitku zrobił mi się ciemno-złoty wpadający w pomarańcz. klarowałem tylko dwa dni, więc klarowny do końca nie był. jeśli nie przesadzi się z dawką poza częściową utratą koloru, nie traci się sedna smaku. nastepnym razem spróbuję zastosować polyclar (PPVP) jednak wiem, że wielu piwowarów (winiarzy, zresztą też) nie popiera fizycznego, wymuszonego klarowania. dla niewtajemniczonych dodam, że nie są to chemikalia, które przenikają do piwa, a jedynie "przyklejają" się do drobnych zawieszonych cząstek piwa i opadają na dno.
Odpowiedz cytując
  #21  
Stare 26-02-2004, 19:27
mirkap mirkap is offline
Member
 
Rejestracja: 07-2003
Miejscowość: Pruszków
Posty: 75
Standardowy

Cytat:
Czes napisał(a)
... wolniejszą w działaniu żelatyną.
Należy wybrać możliwie czystą jej formę, przygotować na gorąco (70-90 C - pasteryzacja !) roztwór ( na 20 l piwa 1-2 g roztworzone w 100 ml wody)i dodać do leżaka/balonu gdy ustanie fermentacja i piwo zaczyna się klarować samorzutnie. Najdalej po 2-3 dniach piwo jest sklarowane i gotowe do butelkowania. Raczej nie należy zwlekać, bo żelatyna wiąże i usuwa komórki drożdżowe potrzebne wszak do refermentacji w butelce.
Mój problem jest taki:
Każde uwarzone piwo jest mętne. Nie wiem czy to wpływ ("ach te takie owakie ...") drożdży, wody, czy innego "winnego" (nie ważne). Z drugiej jednak strony, nie daję mu szansy. Leżakuje tydzień, góra dwa, … i następne! (ale po 4 - 6 tyg i tak jest mętne).
Jak by nie było, dokonałem cytowanego powyżej klaru piwa. Tylko efekt trochę inaczej wygląda (u mnie) niż wydawać by się mogło.
12-sto litrowy balon zadałem 50 ml roztworu żelatyny (1 g), czyli zgodnie z instrukcją Czesa. Po czterech dniach widać wyraźny „brylant” efekt, tylko że niestety w 1/3 balona (od góry). W pozostałej, dolnej części, mętne. I tu nasuwa się pytanie: Czyżbym dał za mało żelatyny, czy może nie ma co czekać, bo całkowite sklarowanie (związanie) nastąpi dopiero w butelkach (aczkolwiek ta sklarowana 1/3 bardzo mi się podoba)? Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?
Odpowiedz cytując
  #22  
Stare 26-02-2004, 20:51
Fotka Użytkownika: Makaron
Makaron Makaron is offline
Senior
 
Rejestracja: 08-2003
Miejscowość: Musselburgh
Posty: 2 106
Standardowy

Ja dodałem pół łyżeczki... na koło 100 ml wody... i sklarowało mi się wszystko... Po dwóch dniach piwko było czyste :-)
__________________
"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Odpowiedz cytując
  #23  
Stare 26-02-2004, 21:38
Fotka Użytkownika: CarlBerg
CarlBerg CarlBerg is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2003
Miejscowość: Różana
Posty: 966
Standardowy

Czy to jest żelatyna "zwierzęca" czy ta z nowych, bez udziału surowców pochodzenia zwierzęcego ?
__________________
Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"
Odpowiedz cytując
  #24  
Stare 28-02-2004, 14:32
mirkap mirkap is offline
Member
 
Rejestracja: 07-2003
Miejscowość: Pruszków
Posty: 75
Standardowy

zwierzęca, wieprzowa
Odpowiedz cytując
  #25  
Stare 28-02-2004, 15:17
Fotka Użytkownika: Makaron
Makaron Makaron is offline
Senior
 
Rejestracja: 08-2003
Miejscowość: Musselburgh
Posty: 2 106
Standardowy

A powiedzmy Agar?? Też by sklarował piwo? Czy chodzi o jakieś specjalne właściwości żelatyny?
__________________
"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
URODZINY! (1) Maja Przy piwie 13959 11-10-2008 01:07
Wojna o Strzegomskie "białe" piwo bogdan21 Historia 4 14-07-2004 12:39



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 03:20.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.