Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Coffee Milk Stout

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cromlock
    Junior
    • 07-2014
    • 13

    Coffee Milk Stout

    Witam, mam w planach zrobić Coffee Milk Stouta warka 20l, ale nie wiem czy wszystko dobrze rozumiem, ewentualnie proszę o jakieś korekty mojej receptury.

    - 3kg Pale Ale (5,5 EBC)
    - 1kg Monachijski typ II (16 EBC)
    - 0,5kg Caramunich typ III (140-160 EBC)
    - 0,5kg Laktoza
    - 0,3kg Carafa Special II (1100-1200 EBC)
    - 0,1kg palony jęczmień (1100 EBC)
    - 100g kawa mielona arabica

    Chmielenie: (60min)
    - 30g Fuggles 60 min
    - 20g Fuggles 30 min

    Palony jęczmień wrzucam na koniec zacierania, chwilę przed wysładzaniem.
    I tu pytanie czy Carafa Special II też wrzucić przed wysładzaniem czy można go użyć od początku zacierania?
    Świeżo zmieloną kawę dodać pod koniec zacierania czy gotowania brzeczki? A może lepiej zaparzyć ją osobno i potem wlać?
    Laktozę wrzucam 15min przed końcem gotowania brzeczki.

    Proszę o małą pomoc.
  • Zywiec79
    • 02-2014
    • 123

    #2
    Więc krótko i na temat
    - Carafa Special II też na koniec wrzucaj ( ja bym na ostatnie 15 min zacierania wrzucił po uzyskaniu próby jodowej )
    - kawa na koniec gotowania . Ja wrzucałem na ostatnią minutę plus na cichą w ziarnach.
    - Laktoza 10-15 minut przed końcem gotowania

    Comment

    • Marcin_wc
      Senior
      • 09-2005
      • 2115

      #3
      Ja bym do stouta dodał palone słody od początku zacierania, a kawę albo na ostatnie 5min gotowania, ablomna cichą, na pewno nie w ziarnach.

      Comment

      • Cromlock
        Junior
        • 07-2014
        • 13

        #4
        Carafa special właśnie ponoć można na początku bo jest bez łuski i nie daje goryczy i cierpkości, ale palony jęczmień to już nie bardzo jak na moje oko. A poza tym jak się da na początku zacierania to może być problem z odczytem próby jodowej.

        Comment

        • Marcin_wc
          Senior
          • 09-2005
          • 2115

          #5
          Tyle, że smaki o których piszesz są pożądane w stoucie. Jak masz problem z próbą jodową, to zawsze możesz rozcieńczyć próbkę wodą.

          Comment

          • Cromlock
            Junior
            • 07-2014
            • 13

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedzi
            Tyle, że smaki o których piszesz są pożądane w stoucie
            No tak tak, ale wszystko w rozsądnych ilościach ;p myślę, że jak się doda na ostatnie 10 min zacierania też te smaki będą wyczuwalne, ale też bez przesady.

            Comment

            • Marcin_wc
              Senior
              • 09-2005
              • 2115

              #7
              Ja za wiele nie myślę, tylko tak właśnie robię, bo przy stoucie nie ma sensu dodawanie na koniec. Ilość palonych słodów jest tak mała, że nie ma mowy o przesadzie.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X
              😀
              🥰
              🤢
              😎
              😡
              👍
              👎