Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Proef, Mikkeller Big Worster Barrel Aged Barley Wine Chardonnay Edition

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    PremiumUżytkownik
    • 02-2003
    • 12201

    Proef, Mikkeller Big Worster Barrel Aged Barley Wine Chardonnay Edition

    Ekstr. 18,3%, alk. ?

    Barley Wine leżakowany w beczkach pi winie (Chardonnay)

    Aromat - karmel, ciastka, trochę alkoholu, trochę słodkich i winnych owoców
    Piana - średnia, dość gęsta, jak na styl trwała
    Barwa - ciemne złoto
    Wysycenie - nie tyle wysokie, co ostre, podkreślone przez alkohol
    Smak - karmel, dojrzałe owoce plus winna, owocowa cierpkość, wyraźny alkohol,
    piekący.
    Treściwość - wysoka, typowa dla gatunku

    Pije się ciężko, dla mnie leżakowanie BW w beczkach po winie to nieudany eksperyment, bardziej polecałbym (jeśli już, bo to zawsze nakłada się na smak uwarzonego produktu bazowego) to po jakimś porto, maladze lub czymś cięższym, co też czynią. Dla mnie taki kontrast powoduje wrażenie piwa nieułożonego. Do tego jeszcze alkohol. Być może potrzebuje czasu. Generalnie niespecjalnie mi podeszło.
  • Petitpierre
    Senior
    • 01-2014
    • 2560

    #2
    Należy czytać między wierszami: Mikkeller Big Worster Barrel Aged Barley Wine Chardonnay Edition
    Mały porterek-przyjaciel nerek

    Comment

    • AndrewZG
      Senior
      • 08-2009
      • 261

      #3
      Darku - to piwo ma 18,3 alkoholu, a nie ekstraktu, dlatego też może wyczułeś alkohol w smaku.
      Muszę przyznać, że mi to piwo bardzo podeszło - chociaż pije się je oczywiście ciężko - typowo degustacyjny trunek.

      Comment

      • darekd
        PremiumUżytkownik
        • 02-2003
        • 12201

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AndrewZG Wyświetlenie odpowiedzi
        Darku - to piwo ma 18,3 alkoholu, a nie ekstraktu, dlatego też może wyczułeś alkohol w smaku.
        Aaaaa, błąd w notatkach, dzięki!
        Wydawało mi się że jak na ekstrakt, jaki myślałem że ma, jest piwem raczej nieudanym.
        Tymczasem praktycznie wykracza już poza skalę BW i z tym alkoholem to dla mnie już taka sztuka dla sztuki.

        Dodam, że ów trunek piliśmy podczas wrocławkskiego Beer Geek Madness

        Comment

        Przetwarzanie...
        X
        😀
        🥰
        🤢
        😎
        😡
        👍
        👎