Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Receptury Saison i Imperial IPA

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kkemot
    Senior
    • 12-2013
    • 119

    Receptury Saison i Imperial IPA

    Hej,
    zamieszczam moje receptury. Może trochę na kolanie napisane, ale to jest szkic, który chciałbym zastosować. Mogą wydawać się dziwne, ale zostało mi trochę słodów z ostatniej warki i chciałbym je wykorzystać.


    IMPERIAL INDIA PALE ALE

    Slody:
    Pale Ale 6 Kg
    Pszeniczny 1 Kg

    Chmiel:
    Marynka 50g
    Willamate/Citra ok 60g

    Dodatki:
    ananas kandyzowany ??
    skórka pomarańczy ??
    cukier podbicie o 2BLG

    Zacieranie:
    na slodko, wytrawności i lepszego odfermentowania nada cukier
    Planowane 17 blg, czyli z cukrem 19 blg

    Według PPPP przy 17 blg potrzeba niecałych 7 kg słodu (bez cukru), więc się zgadza (dla 22 litrów piwa)
    _______________________________________________






    _______________________________________________
    SAISON!!!

    Slody:
    monachijski 2 kg
    pszeniczny 1 kg
    biscuit 1 kg
    żytni 1 kg
    abbey 0,5 kg
    aroma 0,15kg

    Chmiel:
    marynka 30 g

    Dodatki:
    skorka pomaranczy ??
    cukier podbicie o 2 BLG

    Zacieranie:
    srednio, niezbyt wytrawnie niezbyt słodko

    Według PPPP 20 litrów przy 15 BLG bez cukru
    _______________________________________________

    Saison wyjdzie powyżej granicy stylu, ale nie obchodzi mnie to jakoś.
    Do I IPA planuję dodać na cichą skórki cytrusów i ananasa kandyzowanego, może innych tropikalnych owoców. Powinienem najpierw je potrzymać w wódce a dopiero później zadać?
    Czy skórki muszą być suszone czy mogą być takie jak do ciast?
    I czy ktoś z was wie ile tego dodać?
    Pozdrawiam
  • jacekan
    Senior
    • 05-2011
    • 388

    #2
    Możesz dodać to wszystko o czym piszesz i jak tylko chcesz. IIPA to nie jest piwo szlachetne, to takie dziwo wymyślone z nudów chyba. Daj co Ci będzie pasowało.
    Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

    Comment

    • kkemot
      Senior
      • 12-2013
      • 119

      #3
      Tak tak, może zrezygnuje ze skórki pomarańczy, w szczególności w Saison, nie wiem po co ją tam dałem w sumie
      A właśnie co myślisz o drugiej recepturze?
      Powinno tam się sporo dziać w sumie, jeśli chodzi o słody. No właściwie nie licząc żyta wszystko mam i chce już zużyć, bo trochę już leży.
      Do każdego piwa dodam jeszcze pewnie trochę płatków owsianych, ale to tak ile się wsypie tyle będzie. Raczej dużego wpływu nie będzie mieć na blg i smak.
      W sumie myślałem nad połową kilograma w zasypie- sprawdzi się?

      Comment

      • Neptune
        Senior
        • 09-2013
        • 184

        #4
        Moim zdaniem w przepisie na Imperial IPA masz zdecydowanie za mało chmielu. Zakładając, że rezygnujesz z chmielenia na zimno, a jeden z tych chmieli chcesz dać na aromat, to wyjdzie ci jakieś 50-60 IBU. Stanowczo za mało jak na IIPA.
        Ponadto myślę, że przyda się jakiś niewielki dodatek w postaci słodów karmelowych/ciemnych.

        Comment

        • kkemot
          Senior
          • 12-2013
          • 119

          #5
          Ok, może podmienię 1 kg PA z IIPA z Saison zamiast za kilo Biscuita.
          Właśnie co do chmielenia to sam nie wiem ile dać tego chmielu. Nie chcę przesadzić.
          Chyba dorzucę Marynki do 70g na goryczkę, a na ostatnie minuty dam 30g Lubelskiego. Chciałem te amerykańskie dać na cichą.
          Ale jak pisałem- receptury mogą być dziwne, bo chcę teraz wykorzystać stare słody i już nie bawić się w kupowanie losowych, tylko wcześniej opracowywać receptury i kupować tyle, ile potrzebuje

          Comment

          Przetwarzanie...
          X
          😀
          🥰
          🤢
          😎
          😡
          👍
          👎