Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Ekuanot US 2018 - 50 g granulat 13,5% aa (zmiana nazwy z Equinox) Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 11.82zł / 10.64

Granulat:
Amerykański chmiel aromatyczny. Nuty cytrusowe, owoców tropikalnych, kwiatowe i ziołowe.
 
Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 41.99zł,
zapłacisz jedynie
: 35.00zł - tylko do 19-08-2019!
Brettanomyces, winne, do miodów, cydrów:
Klasyczny szczep o neutralnym charakterze, silnie odfermentowujący. Świetny do win, cydrów i miodów.
Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 15-09-2014, 18:25
faradek faradek is offline
Junior
 
Rejestracja: 07-2014
Miejscowość: Okolice Żywca
Posty: 15
Standardowy Faradek - moje warzenie

Witam serdecznie. W dziedzinie piwowarstwa domowego jestem bardzo początkujący,ale kiedyś trzeba było zacząć.

Warka #1 Prawdziwe Ale (z ekstraktów BA) (13.07.2014)
ekstrat słodowy jasny w syropie: 3,4 kg
chmiel: East Kent Goldings (UK) 30 g
chmiel: Fuggles (UK) 30 g
drożdże Safale S-04
Burzliwa 6 dni, cicha 8 dni. Butelkowanie 27.07.2014.
Można powiedzieć że był to taki test. Jako że efekty są pozytywne (nie powstał kwach, piwo da się pić, a nawet jest dosyć dobre butelki nie wybuchły), postanowiłem dokupić stosowny gar (emalia 50l) i zacierać.

Warka #2 Witbier (7.09.2014)
słód pilzneński 2 kg
pszenica niesłodowana 1,8 kg
płatki owsiane 0,4 kg
kolendra 15 g
Curaçao 20 g
Chmiel Lubelski, granulat, 25 g
drożdże Brewferm Blanche

Zacieranie w ok 12 litrach.
63'C 30 minut
73'C 40 minut

Wysładzanie 14 litrów wody 78'C.

Gotowanie 60 minut:
0 min Lubelski 25g
50 min kolendra 15g, curaçao 20g

Odparowało mi aż 5 litrów (chyba za ostro dałem po gazie) lecz uzupełniłem przegotowaną i ostudzoną wodą, ostatecznie otrzymałem 19,5 litra 11,5 Blg

Chłodzenie w fermentorze w wannie (chłodnica w planach) Zadane uwodnione drożdże przy temperaturze brzeczki 26'C (było już bardzo późno, a rano do pracy) fermentor wstawiony do gara z zimną wodą dla dalszego schłodzenia. Byłem w strachu bo gdy fermentacja ruszyła zaczęło ostro dawać siarkowodorem, lecz wyczytałem że te drożdże tak mają, na szczęście, po kilku dniach zgryźliwy zapach się ulotnił. Na razie stoi na burzliwej, dziś lub jutro zlanie na cichą.
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 17-09-2014, 17:55
faradek faradek is offline
Junior
 
Rejestracja: 07-2014
Miejscowość: Okolice Żywca
Posty: 15
Standardowy

15.09.2014 Warka #2 Witbier zlana na cichą.
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 18-09-2014, 19:57
Fotka Użytkownika: dominik_walkowiak
dominik_walkowiak dominik_walkowiak is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2013
Miejscowość: Tarnowo Podgórne / G-sko
Posty: 335
Standardowy

do ilu zjechało BLG?? Czuć curacao?
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 26-09-2014, 18:00
faradek faradek is offline
Junior
 
Rejestracja: 07-2014
Miejscowość: Okolice Żywca
Posty: 15
Standardowy

25.09.2014 Warka #2 Witbier zabutelkowana z dodatkiem 120g glukozy, wyszło 38 butelek 0,5L. Piwo zeszło do 3,5 BLG. Aromat bardzo ładny, wydaje mi się że czuć curacao.
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 10-05-2016, 19:37
faradek faradek is offline
Junior
 
Rejestracja: 07-2014
Miejscowość: Okolice Żywca
Posty: 15
Standardowy

Po długim okresie zawieszenia działalności (praca) browar wznowił działalność.

Warka #3 American Pale Ale (30.04.2016)

Surowce: (zestaw z CP)
Pale Ale Clear Choice Extra 3,2 kg
Caramunich (R) typ II 0,15 kg
Crystal Light 0,15 kg
płatki orkiszowe 0,2 kg
Marynka, granulat 15 g
Cascade US, granulat 120 g
Ahtanum, granulat 25 g
Simcoe, granulat 50 g
mech irlandzki 5 g
drożdże s-04 - 1 saszetka

Zacieranie i chmielenie wg instrukcji z zestawu.

Wyszło 20 litrów brzeczki ok. 11-12 Blg (trochę niedokładny pomiar.) Fermentacja burzliwa w 16st C, gdy zaczęła zwalniać przeniesione do ok 20st C.

9.05.2016 - zlanie na cichą fermentację. Zeszło do 3 Blg.
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 15-05-2016, 11:03
faradek faradek is offline
Junior
 
Rejestracja: 07-2014
Miejscowość: Okolice Żywca
Posty: 15
Standardowy

Warka #4 American Stout (14.05.2016)

Surowce: (zestaw z CP)
Słód pale ale 3,85 kg
Słód monachijski 1,2 kg
Słód crystal 0,3 kg
Słód czekoladowy ciemny 0,2 kg i pszenica prażona 0,2 kg
Chmiel Columbus / Tomahawk, granulat, 35 g
Chmiel Cascade, granulat, 50 g
Chmiel Mosaic, granulat, 50 g
Drożdże S-04 - 2 saszetki

Zacieranie i chmielenie wg instrukcji z zestawu.

Do fermentora trafiło 21,5 litra brzeczki 17Blg, a zestaw jest na 20l 16Blg. Czyżby wyszła wyższa wydajność od zakładanej?
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 24-05-2016, 21:59
faradek faradek is offline
Junior
 
Rejestracja: 07-2014
Miejscowość: Okolice Żywca
Posty: 15
Standardowy

18.05.2016 warka #3 APA zabutelkowana z dodatkiem 120 gramów glukozy na 19 litrów. Piwo na cichej doszło do ok. 2.25 Blg.
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 27-05-2016, 16:55
faradek faradek is offline
Junior
 
Rejestracja: 07-2014
Miejscowość: Okolice Żywca
Posty: 15
Standardowy

26.05.2016 warka #4 American Stout przelana na cichą, piwo zeszło do 5,5 Blg.
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 30-05-2016, 10:41
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is offline
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 22 897
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika faradek Wyświetlenie odpowiedzi
Do fermentora trafiło 21,5 litra brzeczki 17Blg, a zestaw jest na 20l 16Blg. Czyżby wyszła wyższa wydajność od zakładanej?
Jak się piwowar dobrze przykłada to zazwyczaj ma lepsze wyniki od zakładanej średniej wydajności
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 12-06-2016, 22:23
faradek faradek is offline
Junior
 
Rejestracja: 07-2014
Miejscowość: Okolice Żywca
Posty: 15
Standardowy

12.06.2016 warka #4 American Stout zabutelkowana z 110g glukozy na 20 litrów. Ostatecznie BLG wyniosło 5,5.

@ART ja chyba się do tego wszystkiego przykładam aż za bardzo. Mam różne schizy że coś nie wyjdzie, a zwłaszcza boję się infekcji.
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Wspólne warzenie - czyli nieść kaganiec oświaty piwowarskiej :D ART Browarnictwo amatorskie 83 26-09-2010 10:34
Moje waRZenie bumbastic Twoje warzenie 54 04-10-2009 20:42
Kufle, szklanki z Grupy Żywiec - moje wątpliwości kantoweczka Identyfikacja 3 15-03-2009 18:08
Moje pierwsze warzenie z wykorzystaniem drożdży Pils Urquell bogna1 Kołyska piwowarska 6 24-08-2008 20:24
Moje warzenie - pierwszy raz pszeniczne tomala33 Twoje warzenie 10 28-05-2008 10:43



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 19:12.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.