Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 79.38zł / 71.44

Redakcyjne (z ekstraktów):
Ciemniejszy brat weizenbiera, w którym aromaty bananowo-goździkowe są lekko przykryte zapachem słodowym i karmelowym.
 
Challenger UK 2015 - 50 g granulat 5,8% aa Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 10.88zł,
zapłacisz jedynie
: 7.50zł - tylko do 31-12-2018!
Granulat:
Charakterystyczne nuty: cedr, zielona herbata, pikantna.
Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 06-02-2015, 14:49
Fotka Użytkownika: pharun88
pharun88 pharun88 is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2015
Miejscowość: Olsztyn
Posty: 123
Standardowy Mini browar domowy "Pod Kluczem"

Dopiero zaczynam, ale wkręciłem się nie na żarty. Super zabawa i mam nadzieje na fajne efekty. Piwo uwielbiam (mocniejsze alko mogło by nie istnieć) więc zaczynam przygodę. Wczoraj uwarzyłem pierwsze piwo ze słodów, wcześniej 2x brewkit na próbę czy dam radę.

Warka 1 # 28.12.2014

Brewkit: Coopers IPA + drożdże z zestawu
1kg cukru
Chmielone: 70'C przez 15 minut 25g Mosaic, na zimno do cichej Mosaic 25g
Początkowe 12 BLG - 7 dni burzliwej, zlane na cicha dodany chmiel i 7 dni cichej - końcowe około 1 BLG
200g glukozy do refermentacji
Razem 21l piwa/ 42 butelki 0.5l


Piwo już przetestowane. Hm... Nie jest najgorsze w końcu moje Pachnie całkiem fajnie gorzej ze smakiem, no ale pucha plus cukier wiec raczej nie ma co oczekiwać rewelacji. Do tego chyba trochę przegazowane.


Warka 2 # 21.01.2015

Brewkit: Coopers Australian Lager + gęstwa z poprzedniej IPA
1kg cukru
Chmielone 60' -> 0' 20g Magnum, 45' 15g Sazz, 50' 15g Sazz 55' 20g Sazz
Początkowe 11 BLG - 7 dni burzliwej, zlane i 7 dni cichej - końcowe poniżej 2 BLG
150g glukozy do refermentacji (znalazłem kalkulator chyba czas się go trzymać )
Razem 20l piwa/ 40 butelek 0.5l

Jeszcze nie próbowałem co z tego wyszło.


Warka 3 # 05.02.2015 ( skaczemy na głęboką wodę i zacieramy, doszedł gar zacierny )

Gotowy zestaw "Twój Browar" Pale Ale 12'BLG + coś mojego.

Słody:
Pale Ale 3,2 Kg
Monachijski 0,6kg
Caramel Light 0,2kg

Chmiele:
Phoenix 30g
Progress 45g
Mosaic 50g

Zacieranie:
Woda 12l podgrzana do 70'C wsypane słody ustabilizowana temperatura 64-66'C przez 45 min. Podgrzane do 72'C i zostawione na 15 min. Negatywna próba jodowa. Podgrzanie do 78'C i zakończenie zacierania.
Wysładzanie: 3 x 5l wody temp 79-80'C
Chmielenie 60' -> 0' Phoenix 30g, 45' Progress 45g, 55' Mosaic 50g
Drożdże: MauriBrew Draught uwodnione i zadane do brzeczki w temp. 18'C
Wyszło 21l brzeczki 13 BLG


Wstawione na burzliwa czekam aż zacznie się coś dziać. Bawiłem się 9 godzin do zadania drożdży.

pharun88 edytował/a post 06-02-2015 o godz. 14:52.
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 06-02-2015, 15:49
Fotka Użytkownika: Domiemir
Domiemir Domiemir is offline
Member
 
Rejestracja: 10-2014
Posty: 74
Standardowy

Jak poszło filtrowanie/wysładzanie zestawu z "Twój Browar"?
Dobrze śrutują?

Domiemir edytował/a post 06-02-2015 o godz. 15:49.
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 07-02-2015, 11:54
Fotka Użytkownika: pharun88
pharun88 pharun88 is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2015
Miejscowość: Olsztyn
Posty: 123
Standardowy

Powiem szczerze ze nie miałem żadnego problemu z filtrowaniem. Stosowalem wężyk z oplotu. Z założenia zestawu miało byc 20l blg 12 mi wyszło 21l blg 13 wiec pozytywnie.
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 13-02-2015, 18:03
Fotka Użytkownika: pharun88
pharun88 pharun88 is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2015
Miejscowość: Olsztyn
Posty: 123
Standardowy

Warka 4 # 13.02.2015

(Trochę wymuszona, bo została jedna pucha i kończył się termin przydatności)

Brewkit: Black Rock American Pale Ale + gęstwa MauriBrew Draught
0.5kg cukru
14l brzeczki 12blg -> gęstwa dodana do brzeczki 24'C i ostawione do pomieszczenia 19/20'C czekamy na początek fermentacji.


a.d Warka 1 - może najlepsza nie była ale już prawie zniknęła.

a.d Warka 2 - po 9 dnach w butelkach jedna spróbowana, w smaku mieszanka lagera i Altbier?, zapach wyczuwalny Sazz pozytywny , nagazowanie jak dla mnie zbyt delikatne (możliwe ze jak na moje przyzwyczajenia ~150g glukozy to ciut za mało, ale czekamy, powinno być lepiej)

a.d Warka 3- po 8 dniach burzliwej BLG spadło z 13 do 5. Przelana na cicha, poczekamy około tygodnia i butelkowanie. Te piwo interesuje mnie chwilowo najbardziej.

Zamówione Wheatbeer i Belgian Pale Ale z surowców.

pharun88 edytował/a post 13-02-2015 o godz. 18:06.
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 26-02-2015, 17:21
Fotka Użytkownika: pharun88
pharun88 pharun88 is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2015
Miejscowość: Olsztyn
Posty: 123
Standardowy

Warka 5 # Belgian APA 26.02.2015

Słody:
Pale Ale 2,5 kg
Monachijski typ 1 1,0 kg
Abbey Malt 0,3 kg
Carabelge 0,2 kg

Chmiele:
Magnum
East Kent Golding 30g
Simcoe 35g
Cascade 40g (na cicha)

Zacieranie:
Woda 15l podgrzana do 70'C wsypane słody ustabilizowana temperatura 66-68'C przez 65 min. Negatywna próba jodowa. Podgrzanie do 78'C i zakończenie zacierania.
Wysładzanie: 13l wody temp 76'C w 3 turach
Chmielenie: 65' -> 5' Magnum, 45' East Kent Golding 30g, 55' Simcoe 10g 60' Simcoe 10g, 65' Simcoe 15g, będzie Cascade 40g na cicha.
Drożdże: 4 łyżki gęstwy MauriBrew Draught zadane do brzeczki w temp. 20'C
Wyszło 19l brzeczki 12,5 BLG

Robimy postępy. Od rozpoczęcia zacierania do dodania drożdży 7h

a.d Warka 3 - po 10 dniach cichej BLG spadło do 4, dodane 160g glukozy = 40x0,5l Odstawione do pralni około 19'C Czekam niecierpliwie na pierwsza próbę po 2 tygodniach.

a.d Warka 4 - po 12 dniach fermentacji BLG 3, dodany cukier 100g i zabutelkowana. 26x0,5l W próbie przed butelkowaniem nieciekawy smak, ale z puszki już był dziwny.

pharun88 edytował/a post 26-02-2015 o godz. 17:25.
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 10-03-2015, 14:28
Fotka Użytkownika: pharun88
pharun88 pharun88 is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2015
Miejscowość: Olsztyn
Posty: 123
Standardowy

Warka 6 # Hafeweizen 09.03.2015

Słody:
Przeniczny 2,5 kg
Pilzeński 1,6 kg
Carahell 0,2 kg

Chmiele:
Splat Select 30g

Zacieranie:
Woda 15l podgrzana do 48'C wsypane słody ustabilizowana temperatura 45'C (przerwa 10 min). Podgrzanie do 53'C (przerwa 15min), Podgrzane do 63'C (przerwa 30 min), Podgrzanie do 72'C (przerwa 15min). Negatywna próba jodowa. Podgrzanie do 78'C i zakończenie zacierania.
Wysładzanie: 13l wody temp 78'C w 3 turach
Chmielenie: Splat Select po 10g w 10min/55min/65min. 70 min całe gotowanie.
Drożdże: Safbrew WB-06 (uwodnione suche z saszetki) zadane do brzeczki w temp. 21'C
Wyszło 19l brzeczki 12 BLG

a.d Warka 5 Magnum było 25g na goryczkę i szczerze chyba za dużo. Zobaczymy w gotowym piwie. Na cicha dodane 50g Cascade.

a.d Warka 3 Mimo tygodni leżakowania nadal bardzo mętna, w smaku mało chmielowa wyczuwalna jedynie dość solidna goryczka. Niebo a ziemia w porównaniu z puszkami. Nigdy więcej puchy.
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 26-03-2015, 17:30
Fotka Użytkownika: pharun88
pharun88 pharun88 is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2015
Miejscowość: Olsztyn
Posty: 123
Standardowy

Warka 7 # Przeniczny/Witbier 26.03.2015

Słody:
Przeniczny 2,8 kg
Pilzeński 1,5 kg
Karmelowy Jasnyl 0,2 kg

Chmiele:
Lubelski 20g

Przyprawy:
Tarkowane skórki z 2 pomaranczy
Tarkowane skórki z 1 limonki
10g mielonej kolendry

Zacieranie:
Woda 14l podgrzana do 48'C dodane słody 46'C (przerwa 15 min). Podgrzane do 63'C (przerwa 25 min), Podgrzanie do 72'C (przerwa 45min). Negatywna próba jodowa. Podgrzanie do 78'C (5min) i zakończenie zacierania.
Wysładzanie: 14l wody temp 78'C w 3 turach
Chmielenie: Lubelski 20g w 5min. Skórki pomarańczy/limonki plus kolendra 55min. 65 min całe gotowanie.
Drożdże: Safbrew WB-06 (gęstwa) zadane do brzeczki w temp. 20'C
Wyszło 20l brzeczki 13 BLG

ad Warka 6 - Najlepsze z moich piw. Delikatne bananowe pszeniczne ala paulaner. Pewnie szybko zniknie

ad Warka 5 - Piwo dużo bardziej wytrawne niż wskazywał by BLG - 3,5 końcowe możliwe że lekka infekcja. Goryczka zbyt mocna zostająca na języku. Mogło być lepiej.
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 27-03-2015, 11:43
jun jun is offline
Member
 
Rejestracja: 05-2009
Miejscowość: Bartoszyce
Posty: 47
Standardowy

Witam Kolegę. Fajnie ,że przybywa piwowarów w okolicy.Mała współpraca nie zaszkodzi .Moim zdaniem jest za wcześnie aby oceniać walory warki Nr5 i nr6 . Ze swego skromnego doświadczenia wiem .że aby można było coś o warce powiedzieć to piwo musi być co najmniej miesiąc w butelkach ( są nieliczne wyjątki). Po miesiącu będzie o wiele smaczniejsze .
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 28-03-2015, 03:36
Fotka Użytkownika: pharun88
pharun88 pharun88 is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2015
Miejscowość: Olsztyn
Posty: 123
Standardowy

Witam. Współpraca zawsze mile widziana. Kolega dużo warek za sobą?
Pewnie ze trzeba dac piwku te 3-4 tygodnie w butli żeby ocenić smak. Wyjątkiem chyba przeniczniaki nadające sie po 2 tygodniach. Ale człowiek niecierpliwa bestia chce sie szybciej spróbować swojego.

pharun88 edytował/a post 28-03-2015 o godz. 03:37.
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 28-03-2015, 12:06
Fotka Użytkownika: Krzysiu
Krzysiu Krzysiu is offline
Krzysiu
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Świdnica
Posty: 14 874
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pharun88 Wyświetlenie odpowiedzi
(Trochę wymuszona, bo została jedna pucha i kończył się termin przydatności)
Na to nie patrz, ja testowałem ekstrakty przeterminowane ponad 5 lat. Nic im nie dolega.
__________________
Góry Sowie nie są tym, czym się wydają ...
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 08-04-2015, 19:50
Fotka Użytkownika: pharun88
pharun88 pharun88 is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2015
Miejscowość: Olsztyn
Posty: 123
Standardowy

Warka 8 # Polish IPA 07.04.2015

Słody:
Pilzeński 3,5 kg
Wiedeński 1 kg
Przeniczny 0.5 kg
Karmelowy Jasny 0,25 kg
Zakwaszający 0.1 kg

Chmiele:
Marynka 30g
Iunga 100g (50g na cicha fermentacje na ostatnie 7 dni)

Zacieranie:
Woda 16l podgrzana do 65'C dodane słody 63-61'C (przerwa 30 min). Podgrzane do 73-71'C (przerwa 40 min). Negatywna próba jodowa. Podgrzanie do 78'C (10min) i zakończenie zacierania.
Wysładzanie: 16l wody temp 76'C w 3 turach
Chmielenie: Marynka 30g w 10min. Iunga 15g 55 min, Iunga 20g w 62min, Iunga 15g 68min. 70 min całe gotowanie.
Drożdże: Safbrew S-33 suche dodane do startera 2l następnie po 2 godzinach do schłodzonej do 20 stopni brzeczki.
Wyszło 22l brzeczki 15 BLG

pharun88 edytował/a post 08-04-2015 o godz. 19:53.
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 23-04-2015, 23:22
Fotka Użytkownika: pharun88
pharun88 pharun88 is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2015
Miejscowość: Olsztyn
Posty: 123
Standardowy

Warka 9 # Equinox AIPA 23.04.2015

Słody:
Pale Ale 3 kg
Pilzeński 1.5 kg
Przeniczny 0.25 kg
Karmelowy Jasny 0,25 kg
Zakwaszający 0.1 kg

Chmiele:
Equinox 100g (40g na cicha fermentacje na ostatnie 7 dni)

Zacieranie:
Woda 15l podgrzana do 65'C dodane słody 63-61'C (przerwa 30 min). Podgrzane do 73-71'C (przerwa 40 min). Negatywna próba jodowa. Podgrzanie do 78'C (5min) i zakończenie zacierania.
Wysładzanie: 15l wody temp 78'C w 3 turach
Chmielenie: Equinox 20g w 5min. Equinox 20g 50 min, Equinox 20g w 60min, . 65 min całe gotowanie. Equinox 40g na cicha fermentacje.
Drożdże: Safbrew S-33 gęstwa 2l starter następnie do schłodzonej do 20 stopni brzeczki.
Wyszło 19.5l brzeczki 16 BLG
Odpowiedz cytując
  #13  
Stare 04-05-2015, 22:46
Fotka Użytkownika: pharun88
pharun88 pharun88 is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2015
Miejscowość: Olsztyn
Posty: 123
Standardowy

Warka 10 # Roggenbier / Żytnie 04.05.2015

Porwałem się z motyka na księżyc... nie miałem łusek, żeby dodać do filtracji przez co filtrowałem 3h. Masakra normalnie co chwilę się zatykało, a i tak część nie dała się przefiltrować. Pierwszy raz miałem takie problemy, do tej pory przy pszenicznych filtrator z oplotu dawał radę. Dzisiaj porażka mała efektywność i dużo niepotrzebnej roboty.

Słody:
Słód Żytni 2kg
Słód Monachijski 1kg
Słód Pale ale 0,8kg
Słod Karmelowy żytni 0,2kg

Chmiele:
Lubelski 40g

Zacieranie:
Woda 14l podgrzana do 55'C dodane słody 52'C (przerwa 15 min). Podgrzane do 64-62'C (przerwa 30 min) Podgrzane do 73-71'C (przerwa 40 min). Negatywna próba jodowa. Podgrzanie do 78'C (5min) i zakończenie zacierania.
Wysładzanie: 15l wody temp 78'C w 3 turach
Chmielenie: Lubelski 20g w 5 minucie gotowania,20g Lubelski w 55 minucie gotowania. Całość 65 min.
Drożdże: Safbrew WB-06 (gęstwa) zadane do brzeczki w temp. 20'C
Wyszło 17l brzeczki 13 BLG
Odpowiedz cytując
  #14  
Stare 16-05-2015, 01:02
Fotka Użytkownika: pharun88
pharun88 pharun88 is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2015
Miejscowość: Olsztyn
Posty: 123
Standardowy

Warka 11 # Czeskie Bursztynowe 16.05.2015


Słody:
Słód Pilzeński 4kg
Słód Karmelowy Bursztynowy 0.5kg


Chmiele:
Magnum 10g
Saaz 150g (100g gotowanie + 50g na cicha)

Zacieranie:
Woda 15l . Podgrzane do 64-62'C (przerwa 45 min) Podgrzane do 73-72'C (przerwa 20 min). Negatywna próba jodowa. Podgrzanie do 78'C (5min) i zakończenie zacierania.
Wysładzanie: 15l wody temp 78'C w 2 turach
Chmielenie: Magnum 10g w 10 minucie gotowania, po 25g Saaz w 50/60/65/70 min. Całość 70 min.
Drożdże: Fermentis S-04 (suche zrobiony starter 2l) zadane do brzeczki w temp. 19'C
Wyszło 23l brzeczki 12 BLG

pharun88 edytował/a post 16-05-2015 o godz. 01:02.
Odpowiedz cytując
  #15  
Stare 29-05-2015, 22:25
Fotka Użytkownika: pharun88
pharun88 pharun88 is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2015
Miejscowość: Olsztyn
Posty: 123
Standardowy

Warka 12 # Milk Stout 29.05.2015


Słody:
Pale Ale 3.7kg
Karmelowy Ciemny 0.4kg
Czekoladowy 0,35kg
Jęczmień palony 0,2kg


Chmiele:
Northdown 25g

Dodatki:
Laktoza 500g

Zacieranie:
Woda 14l . Podgrzane do 72'C dodane słody jasne 68-66 (70min) Negatywna próba jodowa. Dodane słody ciemne 67 (10min) Podgrzanie do 78'C (5min) i zakończenie zacierania.
Wysładzanie: 15l wody temp 78'C w 2 turach
Chmielenie: Magnum 25g w 10 minucie gotowania. 500g Laktozy w 55 minucie. Całość 70 min.
Drożdże: Fermentis S-04 (gęstwa) zadane do brzeczki w temp. 21'C
Wyszło 20l brzeczki 14 BLG (przed dodaniem laktozy) po dodaniu zapomniałem zmierzyć :P
Odpowiedz cytując
  #16  
Stare 29-05-2015, 23:39
Fotka Użytkownika: fidoangel
fidoangel fidoangel is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2005
Miejscowość: Wrocław
Posty: 3 313
Standardowy

Te 25g Magnum to się będzie dłuuugo układać. To jest chmiel który bardzo łatwo przedawkować. U mnie tylko w dawkach "homeopatycznych" był używany a teraz zupełnie z niego zrezygnowałem.
__________________
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Odpowiedz cytując
  #17  
Stare 31-05-2015, 17:30
Fotka Użytkownika: pharun88
pharun88 pharun88 is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2015
Miejscowość: Olsztyn
Posty: 123
Standardowy

Hmm wkradł się błąd z racji mojego lenistwa i kopiowania opisu z poprzedniej warki oraz nanoszenia zmian. Te 25g chmielu to nie Magnum a Northdown (w składzie wpisałem w opisie gdzieś umknęło)

Ale wiem coś o 25g Magnum i układaniu się piwa (patrz warka 5) APA i jej goryczka stała się pijalna dopiero po 6 tygodniach w butelkach.

P.S Stout po dodaniu laktozy 15,5 BLG

pharun88 edytował/a post 31-05-2015 o godz. 17:33.
Odpowiedz cytując
  #18  
Stare 16-06-2015, 17:52
Fotka Użytkownika: pharun88
pharun88 pharun88 is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2015
Miejscowość: Olsztyn
Posty: 123
Standardowy

Warka 13 # PIPA 16.06.2015

Słody:
Pale Ale 5 kg
Karmelowy Czerwony 0,5 kg
Zakwaszający 0.1 kg

Chmiele:
Iunga 90g (szyszka)
Oktawia 90g (szyszka) (50g na cicha fermentacje na ostatnie 7 dni)

Zacieranie:
Woda 19l podgrzana do 70'C dodane słody 68-66'C (przerwa 80 min). Negatywna próba jodowa. Podgrzanie do 78'C i zakończenie zacierania.
Wysładzanie: 13l wody temp 78'C w 2 turach
Chmielenie: Iunga 30g w 5min. Iunga 30g 50 min, Oktawia 40g w 57min, Iunga 30g 63min. 65 min całe gotowanie. (Oktawia 60g na cicha)
Drożdże: Fermentis S-04 (gęstwa ) zadane do brzeczki w temp. 20'C
Wyszło 21l brzeczki 16 BLG
Odpowiedz cytując
  #19  
Stare 30-06-2015, 18:26
Fotka Użytkownika: pharun88
pharun88 pharun88 is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2015
Miejscowość: Olsztyn
Posty: 123
Standardowy

Warka 14 # Pszeniczne Ciemne 30.06.2015

Słody:
Pszeniczny 2,2 kg
Monachijski 0,8 kg
Wiedeński 0,8 kg
Karmelowy Ciemny 0,2 kg
Czekoladowy 0,1 kg

Chmiele:
Lubelski 30g

Zacieranie:
Woda 15l podgrzana do 48'C wsypane słody ustabilizowana temperatura 45'C (przerwa 15 min), Podgrzane do 63'C (przerwa 25 min), Podgrzanie do 72'C (przerwa 40 min). Negatywna próba jodowa. Wsypany słód Czekoladowy 72'C (przerwa 10 min), Podgrzanie do 78'C (10 min) i zakończenie zacierania.
Wysładzanie: 12l wody temp 78'C w 2 turach
Chmielenie: Lubelski w 5 minucie gotowania. 60 min całe gotowanie.
Drożdże: Gęstwę na starter dostałem na spotkaniu więc nie wiem jakie płynne to były, ale jak się dowiem dam znać)
Wyszło 17l brzeczki 13 BLG
Odpowiedz cytując
  #20  
Stare 12-07-2015, 13:25
Fotka Użytkownika: pharun88
pharun88 pharun88 is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2015
Miejscowość: Olsztyn
Posty: 123
Standardowy

Warka 15 # American Wheat 11.07.2015

Słody:
Pszeniczny 2 kg
Pilzneński 2 kg
Karmelowy Jasny 0,2 kg


Chmiele:
Simcoe 55g
Cascade 50g
Magnum 10g

Zacieranie: w 15l wody
52’C 20min
64’C 45min
72’C 20min
78’C 5min
Wysładzanie: 15l wody temp 78'C w 2 turach

Chmielenie:
10g Simcoe + 10g Magnum 60min
10g Cascade 10min
20g Cascade 0min
10g Cascade+20g Simcoe (podczas chłodzenia w temp 75’C)
25g Simcoe+ 10g Cascade na zimno (5 dni przed końcem)

Drożdże: US-05 uwodnione suche
Wyszło 24l brzeczki 11 BLG

A.D Warka # 14 - gęstwa dodana do Ciemnego pszenicznego to drożdże FM 41 "Gwoździe i Banany"

pharun88 edytował/a post 12-07-2015 o godz. 13:27.
Odpowiedz cytując
  #21  
Stare 28-07-2015, 16:46
Fotka Użytkownika: dino19_87
dino19_87 dino19_87 is offline
Member
 
Rejestracja: 12-2006
Miejscowość: Olsztyn
Posty: 60
Standardowy

Pije właśnie Twoje żytnie. Piana bogata, wysoka, trwała. Barwa ciemne złoto - bursztyn. Aromat ładny - banan/goździk, lekki aromat alkoholi wyższych. W smaku kwaskowe, szorstkie - chlebowo-zbożowe. Może za bardzo chmielowe w smaku. Bardzo gęste, solidnie nasycone. Całkiem całkiem piwo.
__________________
Sędzia PSPD.
Odpowiedz cytując
  #22  
Stare 28-07-2015, 20:00
Fotka Użytkownika: pharun88
pharun88 pharun88 is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2015
Miejscowość: Olsztyn
Posty: 123
Standardowy

Kojarzyłem, że na czerwcowym spotkaniu chciałeś jedno jak zostanie (niestety nie zostało) więc korzystając z okazji dostarczyłem jedno. Miałem przynieść na lipcowe spotkanie niestety wypadło one na moją pracującą sobotę i nie mogłem przyjść. Ale w sierpniu, jeżeli będzie mam urlop czyli muszę być
A biorąc pod uwagę że według Ciebie całkiem zdatne piwo to nic tylko robić więcej.
Odpowiedz cytując
  #23  
Stare 30-07-2015, 17:32
Fotka Użytkownika: pharun88
pharun88 pharun88 is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2015
Miejscowość: Olsztyn
Posty: 123
Standardowy

Warka 16 # NZ Rice IPA 30.07.2015

Słody:
Pilzneński 4 kg
Płatki ryżowe 1 kg
Karmelowy Jasny 0,2 kg


Chmiele:
Southers Cross 50g
Dr Rudi 45g
WAI-ITI 50g

Kleikowanie:
1kg płatków ryżowych do 5l zagotowanej wody, gotowanie 10 min i odstawione na 40 min.

Zacieranie: do powstałej masy ryżowej dodane 13l wody + słody
64-63’C 50min
72’C 15min (pozytywna próba jodowa)
71-70'C 30min (negatywna próba jodowa)
78’C
Wysładzanie: 13l wody temp 78'C w 2 turach

Chmielenie:
25g Southers Cross 60min
20g Dr Rudi 30min
25g Dr Rudi 10min
25g WAI-ITI 0min
25g WAI-ITI+ 25g Southern Cross na zimno (5 dni przed końcem)

Drożdże: US-05 gęstwa

Wyszło 23l brzeczki 15 BLG
Odpowiedz cytując
  #24  
Stare 25-08-2015, 16:34
Fotka Użytkownika: pharun88
pharun88 pharun88 is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2015
Miejscowość: Olsztyn
Posty: 123
Standardowy

Zrobiło się chłodniej to wracamy do warzenia.

Warka 17 # Saison 25.08.2015

Słody:
Pilzneński 3 kg
Monachijski 1 kg
Pszeniczny 0,5 kg
Karmelowy Jasny 0,3 kg


Chmiele:
Triskel 50g
Marynka 25g

Dodatki:
25g świeżej skórki pomarańczy
20g świeżej skórki grejpfruta


16l wody + słody
64-63’C 60min
72’C 15min (negatywna próba jodowa)
78’C
Wysładzanie: 15l wody temp 78'C w 2 turach

Chmielenie: (gotowanie 90 min)
25g Marynka 60min
25g Triskel + skórki pomarańczy i grejpfruta 15min
25g Triskel 5min

Drożdże: Danstar Belle Saison (suche uwodnione wcześniej)

Wyszło 21l brzeczki 14 BLG
Odpowiedz cytując
  #25  
Stare 09-09-2015, 14:03
Fotka Użytkownika: pharun88
pharun88 pharun88 is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2015
Miejscowość: Olsztyn
Posty: 123
Standardowy

Najwyższy czas popełnić kolejną warkę Musi być zdatna do picia do 24.10.15

Warka 18 # APA 09.09.2015

Słody:
Pale Ale 4,1 kg
Pszeniczny 0,5 kg
Karmelowy Jasny 0,2 kg

Chmiele:
Columbus 50g
Simcoe 50g
Cascade 100g


16l wody + słody
66-65’C 80min (negatywna próba jodowa)
podgrzanie do 78’C
Wysładzanie: 14l wody temp 78'C w 2 turach

Chmielenie: (gotowanie 70 min)
15g Columbus 60min
15g Columbus 5min
50g Simcoe 0min
100g Cascade + 20g Columbus na ostatnie 5 dni cichej

Drożdże: US 05 (suche uwodnione wcześniej)

Wyszło 24l brzeczki 12 BLG
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
browary bydgoskie crimson11 Historia 32 25-11-2016 01:22
2011.08.19-21 - Krasnystaw, 41. Chmielaki Krasnostawskie Chmielaki Imprezy, promocje, wydarzenia 63 28-09-2011 15:50
Małe piwo coraz mniejsze - Remigiusz Okraska, czyli McDonald's w kuflu Gonzo1 Piwo - ogólne 45 15-07-2010 17:40
Powiastka o tym jak ART walczył ze słowem "rześki" Cezar Przy piwie 12 11-09-2007 14:29



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 19:19.


Browar.biz: ©2000 - 2018, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.